×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Таксата смет за бургазлии е сред най-високите в страната, трябва да я намалим, за да може бизнесът да си отдъхне


Таксата смет за бургазлии е сред най-високите в страната, трябва да я намалим, за да може бизнесът да си отдъхне
Таксата може да се намали и същевременно да остават пари в бюджета, смята общинският съветник от СЕК Константин Бачийски
18 Март 2013, Понеделник, 18:22 ч.
Автор: Женя АТАНАСОВА Снимка автора

Трупаме огромни излишъци в бюджета, а фирмите се задъхват, съкращават разходи, освобождават персонала

- Господин Бачийски, Ваша е инициативата в ОбС Бургас за намаляване на такса смет за бизнеса в Общината през следващата година. Възможно ли е това да се случи? Какво губи Общината като приходи и какво печели бизнеса?

- Да, аз съм инициаторът за намаляване на таксата за битови отпадъци за имоти за нежилищни нужди. Това беше една от първите ми инициативи в Общинския съвет, многократно досега съм настоявал затова, тъй като тя е изключително висока - 10.5 промила. Всъщност тази ставка е една от най-високите в страната. Примерно във Варна е 3.9 промила, в Пловдив в момента е увеличена на 5.3, в Стара Загора е 5, в Русе е 4, а има градове като Сливен, където е 1.9 промила.

Средната за страната е 6.67 промила, т.е. ние сме почти два пъти над тази ставка.

Моето виждане е, че таксата може да се намали и същевременно да остават пари в бюджета. Редуцирането й ще облекчи бизнеса, който в момента за да си плаща данъците, съкращава други разходи като заплатите за персонала или направо работни места

- Кажете ни как се стигна до драстичното увеличаване на сумите, които трябва да плащат фирмите в Бургас за сметосъбирането при положение, че таксата преди година бе намалена от 11 на 10.5 промила?

- Досега таксата за битови отпадъци се плащаше на базата на данъчна оценка на съответния имот. Но от миналата година от ГЕРБ промениха това.  Мнозинството им прие таксата да бъде определяна на базата на по-високата от двете оценки – данъчна или отчетна стойност.  Както ви е ясно, това допълнително води до нарастване на такса смет дори и при запазване на ставките.

В същото време договорът за концесията за почистване на боклука за 15 години е 92 милиона лева. Община Бургас събира повече пари отколкото са й разходите. В момента за 2013 година управляващите от ГЕРБ прокараха идеята да се вдигнат разходите за боклука на 18.5 милиона. За 2012 година те бяха  16.9 милиона лева, но Общината събра 20.5 милиона лева. Събрали сме почти 4 милиона над заложеното. В тези трудни моменти, когато най- важното е тези пари да останат във фирмите или гражданите, не трябва да трупаме излишъци. Намаляването на таксата е един от инструментите, които биха дали глътка въздух на малки и средния бизнес в  труден момент на икономическа криза.

Намаляването на такса битови отпадъци беше заложено в предизборната програма на СЕК и още от първия ден, в който станах общински съветник, се боря за намаляването й. За разлика от много други политици, смятам, че това, което се обещава предизборно, трябва да се изпълнява и трябва да се работи по него докрай, а не да се забравя на следващия ден след изборите

- Как мислете, ще приеме ли Общинския съвет в Бургас Вашето предложение на следващата сесия?

 

- Надявам се. Но искам да отбележа, че ако бъде прието, намалението ще влезе по закон от следващата година.

И през декември м.г. имаше докладна записка на кмета на Община Бургас Димитър Николов за промяна на местните данъци и такси. Аз успях в една от комисиите да приемем ставка с 3 промила по-малка. В следващия момент обаче тази докладна записка беше изтеглена от кмета.

Смятам, че повечето отговорни общински съветници, които поставят обществения интерес над партийния биха ме подкрепили.

През годините колегите от ГЕРБ ни обясняваха, че не може да бъде намалена таксата. Включително и зам.кметът Красимир Стойчев заяви, че излишъците са жизнено необходими, тъй като Община Бургас участва за еврофинансиране за новото сметище, което е на стойност 43 милиона лева. 34 милиона лева от тях са от европейски средства, другите 9 милиона са от самофинансиране. Тогава Красимир Стойчев обясни, че тези излишъци ще се ползват за построяването на сметището.

След това се разбра, че този проект не се прави само от Община Бургас, в него участват други 9 общини като Камено и Созопол. Аз попитах в следващия момент каква част от тези 9 милиона лева са за Община Бургас, но не ми беше даден отговор.

Съвсем случайно след поредния отчет на кмета за европроектите се оказа, че от нужните 9 милиона лева за самофинансиране,  6 милиона лева се дават от държавата, а от общините е 3 милиона лева. А на Община Бургас са й нужни около 280 000 лева. А тези пари сме ги събрали преди още няколко години.

- Ваше е разкритието за инвеститора „Robinson Leisure Developments PLC” на увеселителния комплекс „Бургасленд” в парк „Езеро”, който се оказа куха фирма, която има офис в мазе. Как стигнахте до това?

- Аз започнах да проучвам въпроса, след като видях условията, които бяха приложени в конкурса. Те ми се сториха доста нереални, а някои от тях твърде субективни, примерно като разположение на обектите върху концесионната територия. Обикновено когато един възложител прави конкурсните условия, поставя такива критерии, които му носят някаква полза. А каква полза има разположението на обектите?! Това събуди съмнение у мен, че критериите са правени за точно определена фирма.

Започнах да гледам детайлно документите. В същото време общинският съветник от ГЕРБ Димитър Людиев коментира, че въпросната фирма е много сериозен инвеститор, който от дълги години развива тази дейност и как ние не можем да си позволим да го изгубим.

Тогава потърсих въпросната компания в английския еквивалент на нашия Търговски регистър. Оказа се, че въпросната фирма си е сменила три пъти името през последната година. При предходните регистрации в имената са съдържаше думите – Bulgarian , estate и др. Това ми прозвуча неправдоподобно за чуждестранна компания, която от години се занимава с увеселителни паркове.   Взех адреса и очаквах да видя внушителна бизнес сграда, но се оказа, че седалището на крупния инвеститор е в малка къщичка в провинцията.

Видях и финансовите отчети, които показаха, че инвеститорът няма нито цент оборот за последните 5 години.

Фирмата се оказа пощенска кутия, чрез която някой иска да придобие златен имот за срок от 35 години за 20 хиляди лева годишна такса, която като се разбие на 30 000 квадратни метри, излиза, че земята в парк „Езеро” струва около 5.5 стотинки на квадратен метър . В същото време по Наредбата на Община Бургас в Приморски парк в този район представителите на малкия и среден бизнес плащат средно около 25 на квадратен метър наем. Новото е, че въпросният инвеститор прави всичко възможно да пробие отново в Бургас чрез подставени фирми. Но аз ще продължа да се боря. Трябва да се защитава интереса на Общината, разбирайте на хората живеещи в Общината Бургас, Градът има нужда от увеселителен парк, аткрациони, но и от сериозни инвеститори, които да не нарушават обществения интерес.

- Вие сте един от най-младите общински съветници, какви са Вашите дългосрочни планове в политиката?

- Не съм си поставил за цел да се задържам в политиката. Ще остана докато се чувствам полезен и помагам с дейността си за развитието на нашия регион. Упорит съм, ще продължа да се боря за доброто на града.  Освен с бизнеса и обществената дейност,  опитвам се ежедневно да помагам на хора, които се обръщат към мен.

- СЕК подготвя ли се за парламентарните избори вече, ще има ли участия и под каква форма?

 - Нашата партия е сравнително малка, има доста по-различна визия от всички други партии, които са на политическия небосклон. Парламентът е едно от местата, където нашите идеи могат да получат реализация, но влизането в парламента не е самоцел и не бихме се борили да влезем на всяка цена. Все още е рано да се каже, тепърва ще се свика събрание на Управителния съвет на партията. За  разлика от много други, ние не сме лидерска партия, в която един човек взема решение. Ние се събираме, съвсем демократично обменяме идеи, дори да са коренно противоположни, стигаме до общо балансирано решение.

- Вие сте и амбициозен IT специалист, в Бургас ли смятате да се развивате, какви са ви перспективите в бизнес план?

- Аз съм бургазлия, чувствам се комфортно в Бургас, бизнесът ми отдавна е надхвърлил пределите на града, даже и на страната. Плащам данъците си тук и осигурявам работни места в България, смятам да продължавам да го правя.


В категории: Опозиция


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 2
17
Коментара по темата
17.
gl
16.04.2013 10:44:29
0
0
4udil sam se na horata, koito hem sa v biznesa, hem i politikata. Nqmam ni6to lo6o kam tozi 4ovek. No s dva takiva nagajimenta se polu4ava da sedi6 na dva stola
16.
miqmyyp
12.04.2013 10:08:22
0
0
qpPLlS , [url=http://gactbtqjivml.com/]gactbtqjivml[/url], [link=http://qazoeulxuvkx.com/]qazoeulxuvkx[/link], http://hsbuyebqbliu.com/
15.
rywarmgfzwu
10.04.2013 09:27:25
0
0
FG3RrA , [url=http://ggluxvbnfffu.com/]ggluxvbnfffu[/url], [link=http://cwenoxxuaujg.com/]cwenoxxuaujg[/link], http://qlncdothxbgi.com/
14.
bntvkrhzw
08.04.2013 17:42:27
0
0
FddNCD <a href="http://jufesqzcvgut.com/">jufesqzcvgut</a>
13.
Olga
08.04.2013 09:29:22
0
0
That's a wise answer to a tricky qeutsion
12.
ТЕмелко Друмев
29.03.2013 20:22:26
1
1
И ГЕРБ И БСП и Кунева и Атака и Валери СДС и НДСВ са маскари видяхмеги какво могат и какво направиха през цялото това време през което сме им били в ръцете. Стига толкоз събудете се и дайте да дадем власт на тези, които искат да съживят икономиката на България, защото без икономика и приходи няма пари за нищо. Вече нищо не остана за купуване и препродаване, даже и кремиковци го нарязаха остана само да го изнесът за Турция.

Аз виждам светлото бъдеще на България в управленската програма на ПП ЛИДЕР. запознайте се и Вие и вижте за какво се борят и ще осъзнаете че се борят за ваше добро.
11.
Диляна
19.03.2013 21:46:54
0
9
Браво на момчето! Евала нека има повече такива хора да работят за града а не за партийните си интереси! Аз гласувах за ГЕРБ на изборите , но започвам да съжалявам! Все пак не сме им гласували доверие, за да си правят каквото си искат...ако продължават така ще организираме протестите май пред Общинския съвет, за да си припомнят че работят за нас и града а не за собствените си джобове!
10.
Ванката
19.03.2013 20:04:21
0
10
Ей пак наизлязоха hater-ите и почнаха да плюят. Един читав човек да има в общинския съвет и пак ще се намери някой да плюе без причина. Гледам ги почти всеки път и измежду всичките стари муцуни има няколко свежи читави хора, дето се броят на пръстите на едната ръка и този ми е фаворит измежду тях.
9.
До вегетарЯнец
19.03.2013 15:43:49
0
11
Кое точно от горе-написаното смяташ, че е глупост? Това, което чета в интервюто ми се струва много точно. Добре, че се намира все още някой, който да защитава и обществения интерес, че иначе 30 декара в морската градина щяха да отидат във фирма пощенска кутия и някой щеше пак да гушне кинтите.
8.
вегетарЯнец
19.03.2013 15:13:25
11
0
този шопар няма ли да спре да се прави на много компетентен само глупости говори. да висока е таксата, но да не се прави на самарянин
7.
от средната класа
19.03.2013 09:18:18
1
11
Браво! Много точно казано,добре преценено и съвсем реално реализуемо.Все пак и тази година нито в БГ ,нито в Европа се очаква някакво раздвижване на икономиката,та съвсем уместно е ,след вече четири години в криза,общината да си облекчи данъкплатците.Да улесни бизнеса на местните малки и средни фирми,защото ако ги няма тях,ще се получи същото,което и във Варна- смяна на кмета.Николов се справя сега,но много трябва да внимава със съветите на Стойчев,че на тоя колкото и да му дадеш,все му е малко.Това му е навик от пристанището,ама фирмите в града не са му подчинените докери. Да си отваряме очите и за другата концесия-парк"Езеро"!!Там също мирише на блато! Г-н Бачийски бдете,а ние сме ЗА вас.
6.
наблюдател
19.03.2013 08:51:15
0
8
Зад тази мистериозна инвеститорска фирма, регистрирана в Англия стои отново небезизвестния предприемач от Бургас Ваклин Стойновски. Този бургаски Остап Бендер, ще направи инвестиции толкова, колкото направи за НЕБОСТЪРГАЧА, колкото направи и за подземния паркинг на пл. "св.св. Кирил и Методий", заради който ХРАМЪТ - тази светиня на православната вяра е в това окаяно състояние . Бургазлии внимавайте на изборите и си помислете кого ще избирате отново !
5.
бургазлия
19.03.2013 07:46:44
1
13
Приятно съм изненадан от това младо момче ,което се вклщчва в политиката. Нека повече такива успели хора да са там, а не калинките от ГЕРБ
4.
бургазлия
19.03.2013 07:46:32
2
11
Приятно съм изненадан от това младо момче ,което се вклщчва в политиката. Нека повече такива успели хора да са там, а не калинките от ГЕРБ
3.
Жоро Мицов
19.03.2013 06:40:41
2
13
Една изключително точна и вярна позиция на нормален и разумен човек! По същият начин следва да се процедира и по отношение на Туристическите такси, които са най високите в страната и буквално съсипват хотелиерският бизнес. Лично за мен определянето на Такса смет по този начин - на база данъчна оценка е грабителски и нямащ нищо общо с европейската реалност и от сърце бих подкрепил всеки работещ за промяна на наложилото се статуткво...
2.
svetla
18.03.2013 21:25:17
4
5
da otiva da si smenq lidera ,4e s manev samo moje da potane6
1.
Chico Gosho
18.03.2013 18:42:11
2
14
Браво на момчето, повече такива будни младежи ни трябват.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори