×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Президентът предпочете продажни еколози и не поиска да чуе 1 млн. жители по Българското Черноморие


Президентът предпочете продажни еколози и не поиска да чуе 1 млн. жители по Българското Черноморие
Димитър Канариев
Тема в развитие
виж още
скрий
01 Март 2013, Петък, 15:17 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Искаме да бъдем чути, защото не може зелени екстремисти да блокират крайбрежието
Членове на новата Национална асоциация Българско Черноморие-граждани за устойчиво развитие на черноморските райони, която беше създадена преди дни в Поморие и защитава интересите на хиляди собственици на земи по морето, не бяха допуснати днес до срещата на президента Росен Плевнелиев с представители на протестиращите и на неправителствени организации. Хората от Поморие и Несебър останаха пред вратите на Президентството, защото искаха да бъдат чути, че не желаят развитието на Черноморието да бъде блокирано заради екологични организации, чиято дейност се финансира с европейски средства без да развиват реална полезна дейност. Ето какво каза председателят на асоциацията Димитър Канариев след безуспешния опит на хората да се срещнат с Плевнелиев

 

 

-         Г-н Канариев, днес вие сте в София и настоявахте да присъствате на консултациите при президента Росен Плевнелиев, за да представите хиляди хора, които имат земи край морето. Разбрахме, че не сте били допуснати на срещата, защо?

-         Не ни дадоха никакво обяснение от президентството, направихме опит да влезем на тази среща, но от протокола ни отказаха, без да ни изтъкнат някакви конкретни причини. Не ни допуснаха, което автоматично означава, че отказаха да чуят мнението наоколо 1 млн. жители по Българското Черноморие. Ние искахме да си защитим поминъка и интересите на гражданското общество по морето. Искахме нашият глас да бъде чут, но не ни дадоха тази възможност.

-         В замяна на това сред поканените бяха екологични организации и други отдавна съществуващи структури. Как ще коментирате участниците в срещата, ще има ли реална полза от работата на евентуалния бъдещ Обществен съвет?

-         Нямам представа как са подбрани хората. Може би имат някакви лобистки методи да контактуват с властимащите, в случая с президента, което никак не ни изненада като имам предвид неговото изказване, че в тази кризисна ситуация в страната един от приоритетите е налагане на мораториум върху строителството по Черноморското крайбрежие и то не само върху дюните, а и по отношение на обявяване на природен парк „Черно море”. Това пряко влияе върху хората по Българското Черноморие, то не засяга само строители, но и земеделски производители, солодобив, туризъм. Всяко едно развитие ще бъде ограничено. Ние сме против такива забранителни режими, които налагат еколозите.

-         Вашата асоциация е съвсем нова, хора от кои браншове влизат в нея?

-         От всяка една социална група и всеки бранш – собственици на земи, наследници на имоти, земеделски стопани, спортни и ветроходни клубове, ловци, представители на туристическия бранш и други.

-     След провала на днешния опит да се срещнете с Президента, ще предприемете ли други действия?

-         Продължаваме да държим на нашите искания. Ще се обърнем към президента с писмо, в което ще формулираме точно нашите предложения и ще му ги посочим. Искаме гласът ни да бъде чут. Изморени сме от 24-годишно разграбване на Черноморието от номенклатурни другари, след това от мутри. После корпоративни големи интереси завладяха района, които доведоха до налагане на общественото мнение, че Черноморието е презастроено. Може би това е така не без основание, но в определени случаи. Ние искаме устойчиво развитие на Черноморието, което дава 1/3 от брутния вътрешен продукт и храни половината страна, а и дава хляб на много хора. Няма как да ни пренебрегват по никакъв начин.

-         Всъщност вие искате да можете свободно да ползвате земите си?

-         Искаме да си ползваме нормалните граждански права. Мораториуми и обявяване на национален парк ограничават точно правата ни най-вече в частта им за ползване на частната собственост, която е наша. Как примерно можем да продадем една земя, когато нейната стойност не е никаква, след като върху нея не може нищо да се прави по преценка на еколозите. То вече има проблем човек да си засади лозе или да си смени керемида на къщата. За всичко това трябва да питаме еколозите и зависи дали те са в добро настроение, за да ни разрешат. Освен това изобщо не знам дали представителите на някои екологични организации трябва да ги наричаме еколози или зелени екстремисти. Не искам да засягам професионалните еколози, които наистина се грижат за природата. Тези обаче, които искат чрез лобистки методи да ни наложат обявяването на национален парк по Черноморието са една индустрия за усвояване на европейски средства. Ще дам за пример това, което предизвика ескалация на напрежението сред нас и то е изграждането на остров в Поморийското езеро от организацията „Зелени Балкани”. Няма как екологична организация да стори в защитена местност остров под предлога, че е за гнездене на птици без да се направи оценка за въздействие върху околната среда, без да се изследва как това ще повлияе на лечебната кал, която може да бъде посипана с пръст и да бъде повредена.


В категории: Животът


Хинап – китайската червена фурма
Хинап – китайската червена фурма 23/11/2020, Понеделник 21:41 0
Вижте с кого заживя Азис
Вижте с кого заживя Азис 23/11/2020, Понеделник 21:20 1
5 ползи от говоренето сами
5 ползи от говоренето сами 23/11/2020, Понеделник 21:00 0
Учени: Стресът е заразен
Учени: Стресът е заразен 23/11/2020, Понеделник 19:00 0
11
Коментара по темата
11.
ITK
08.08.2013 14:02:04
0
1
Лечебна кал, PH на водата и какво ли още не щяло да се промени от 2 буци пръст във водата, айде стига сте дрънкали глупости. Как може да злепоставяте нашенска организация с международен опит, доказала се като водеща през последните 20 години, подкрепяна от няколко хиляди? Същото е като пазача на казана в Ада...сами се дърпаме надолу. Сега завист ли е, некомпетентност ли е не знам...лошото е май че са платени провокации, но лоша реклама няма ;) Питай на улицата хората какво искат - хотел или дърво на плажа всеки обича природата, онези които я рушат не трябва да са по високите етажи на властта, а зад решетките.
10.
Смях
08.08.2013 10:58:37
0
3
Между другото, в разговор на тема туризмът в Поморие, един умен човек ми каза следното: Ако имаш терен за 1000 човека, правиш база с 500 легла! Така се поддържа стандарт и качество и се привличат класни туристи, създава се имидж и високи цени. Ако имаш терен за 1000 човека, а направиш леглова база за 100 000, ще обезцениш услугата и ще идват само лумпени и отрепки. Елементарно. Но в Поморие не се слушат умните, а алчните.
9.
Смях
08.08.2013 10:52:33
0
1
Мда, Поморие се напълни с новоизлюпени руски "богаташи", които в Москва са бедняци, но тук вирят носове, сеят снобския си, комплексарски манталитет и създават проблеми и дискомфорт на местните. В същото време се насажда мнението, че били много добри туристи и много полезни за бизнеса. Дрън-дрън, идете и вижте мялко свят, бе хора! Така и ще си останем трета глуха, ако продължават да налагат волята си алчни мафиоти, за сметка на всички нас.
8.
МОСВ
08.08.2013 10:44:05
0
4
По време,когато се изграждаше екологичната мрежа Натура 2000, работех в МОСВ. Там редовно се обаждаха граждани със земи по Черноморието, които искаха да бъдат включени в защитените зони, за да не ги рекетират разни мутри и да им изкупуват земите на безценица. Така,че драги ми господине не знам за какво точно се борите - само за продажба на земя и бърза печалба ли? А онези, които остават да живеят и работят там? Кому е нужно това бетониране? Какъв точно туризъм ще развивате -бетонен? През последните години основната туристическа маса е алкохолни лумпени от Англия дошли тук заради евтина пиячка или средна класа руснаци, които само тук могат да си позволят лукса да се почувстват хора.
7.
Поморийка
08.08.2013 10:42:36
0
3
Чукча не читатель, чукча писатель. Пичът много добре познава законите, но плещи врели-некипели, за да заблуди и манипулира незапознатите, за чиито интереси уж се бори. Пародия! Зад въпросната асоциация стоят поморийските и не само мафиоти, жадни за хотели и туристически комплекси по черноморието (и в частност в Поморие), което не е в полза на обществото, нито на споменатите 1 милион граждани, а в полза на нечии частни интереси. В полза на обществото е да спре презастрояването и поддържането на чиста и здрава околна среда. Всеки, който може да мисли, знае това. Много подценявате поморийци, Г-н Канариев, но абсурдизмите и подмолните ви лъжи вече лъснаха.
6.
Запознат
08.08.2013 09:39:59
0
3
"Приятелю", всеки нормален и запознат гражданин знае кой стои зад вашето "сдружение" - мафиоти и "инвеститори", които от години се опитват да застроят Поморийско езеро..Като видяхте, че гражданите в България "надигат глава" почнахте и вие да се маскирате като граждански организации, а политиците правят презрени обществени съвети, в които има само мафиоти и олигарси....Жалки сте с изказванията си за острова на Поморие - нямате идея нито от природозащита, нито от устойчиво управление.....
5.
зелено човече
07.03.2013 13:17:55
2
3
Малки Посе.ко, жалко, че този който ти е взел интервюто не е истински журналист. Защото първото нещо, което трябваше да те пита е как се финансираш - кой ти плаща за работата и пътуванията до София. А после да провери дали не си го метнал... Това "интервю", обаче, си е чиста поръчка - ти ще кажеш дали си си платил. Появява се някакъв и иска президента да го приеме, ами трябваше да помолиш строителните мутри, които ти цакат заплатката, да се обадят тук-там. така щеше да стане работата с президента - справка къмпинг "Корал"... И още - пълна глупост са приказките, че като се спре бетонирането на крайбрежието, ще се унищожи туризма. НАПРОТИВ! Нищо не привлича повече хората с кемпери и каравани (които НИКАК не са бедни) от чистота и зелени площи без бетонни циреи. Само че хората вече си плащат за тази екстра в Гърция и Турция, а не на простите маргинали от крайбрежните ни градчета, които ако не виждат в нивата си (насред нищото) хотел, са по-долна категория от също така тъпите си съседи... Хвала на такива неправителствени организации!!! И един съвет накрая - що не махнете от наименованието си думичката "граждани", а вместо нея поставите "строителни фирми" или "мутри", или и двете. Толкова ще ви отива...
4.
зелено човече
07.03.2013 13:17:52
1
2
Малки Посе.ко, жалко, че този който ти е взел интервюто не е истински журналист. Защото първото нещо, което трябваше да те пита е как се финансираш - кой ти плаща за работата и пътуванията до София. А после да провери дали не си го метнал... Това "интервю", обаче, си е чиста поръчка - ти ще кажеш дали си си платил. Появява се някакъв и иска президента да го приеме, ами трябваше да помолиш строителните мутри, които ти цакат заплатката, да се обадят тук-там. така щеше да стане работата с президента - справка къмпинг "Корал"... И още - пълна глупост са приказките, че като се спре бетонирането на крайбрежието, ще се унищожи туризма. НАПРОТИВ! Нищо не привлича повече хората с кемпери и каравани (които НИКАК не са бедни) от чистота и зелени площи без бетонни циреи. Само че хората вече си плащат за тази екстра в Гърция и Турция, а не на простите маргинали от крайбрежните ни градчета, които ако не виждат в нивата си (насред нищото) хотел, са по-долна категория от също така тъпите си съседи... Хвала на такива неправителствени организации!!! И един съвет накрая - що не махнете от наименованието си думичката "граждани", а вместо нея поставите "строителни фирми" или "мутри", или и двете. Толкова ще ви отива...
3.
КИРИЛ ДИМИТРОВ
02.03.2013 00:08:18
1
2
Солено езеро,екология,леченна кал..

КЪДЕ СЕ ИЗГУБИ ПРЕДНИЯ КОМЕНТАР,КОИТО ПИСАХ 40 МИНУТИ!!!
2.
Помориец
01.03.2013 18:58:47
4
5
Стига тормоз 23 години! Първо бяха комунистите подарявайки хотелите изградени от нашите баши и дядовци, после дойдоха мутрите да съсипат курортите и рекетират народа, сега пък зелени екстремисти блокират развитието на туризма....СТИГА! не може някой да дойде в наша земя и да си прави проекти (с ОВОС или без) без обществено обсъждане и санкция на местната власт!
1.
скармоз
01.03.2013 17:17:54
3
3
Младеж прочети закона за БР и виж , че има изключения за дейности който не подлежат на ОВОС. Да това може да е неморално и дискриминационно но е факт.
Но всяко начало има и край, а тези стъпили и построили на 1-ва линия, ще спъват мераклийте за излаз на море.
Такъв е живота!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
19-годишната Марияна се качи след доза пико в Голфа си и ... 19-годишната Марияна се качи след доза пико в Голфа си и ...

Момичето е спипано да шофира след употреба на метамфетамин в кв. Сарафово

5 нереалистични очаквания, които съсипват брака или връзката ви 5 нереалистични очаквания, които съсипват брака или връзката ви

Те могат да попречат да щастието ни

Изпеченият престъпник Павел Страхилов пак се прояви - задигна 1400 лв. от камион, а после обра кондукторка от Б 11 Изпеченият престъпник Павел Страхилов пак се прояви - задигна 1400 лв. от камион, а после обра кондукторка от Б 11

23-годишният криминално проявен и осъждан е задържан за срок до 72 часа

СПА почивка през зимата: на какво да се насладите СПА почивка през зимата: на какво да се насладите

През декември ще можем да ви предложим още два басейна, чисто нови, за да ви бъде още по-просторно и приятно

Ямболията Антъни преби таксиджия и му отмъкна стотинките от моментиника Ямболията Антъни преби таксиджия и му отмъкна стотинките от моментиника

Мъжът задигнал 4,50 лева от оборота на таксиметровия шофьор

Пращат в затвора Рустам от Сливен, спипан с пико Пращат в затвора Рустам от Сливен, спипан с пико

Рустам Х. е криминално проявен, престъплението е извършено при условията на опасен рецидив

ФК "Черноморец 1919" отново е едноличен лидер ФК "Черноморец 1919" отново е едноличен лидер

Валентин Иванов се превърна в герой за акулите

 

Бърз антигенен тест за COVID-19 в ДКЦ „Бургасмед“ Бърз антигенен тест за COVID-19 в ДКЦ „Бургасмед“

Резултатът се получава в рамките на 30 минути

 

Само за месец: 85 смъртни случая заради К-19 в Бургас, 3935 заразени Само за месец: 85 смъртни случая заради К-19 в Бургас, 3935 заразени

Сред заболелите са 143 лекари и 139 учители

 

Здравният министър предложи тежки нови мерки: Затваряне на ресторанти, магазини, училища, ясли, спиране на спорта Здравният министър предложи тежки нови мерки: Затваряне на ресторанти, магазини, училища, ясли, спиране на спорта

Надеждата е да продължат 21 дни, след което да бъдат охлабени

Ситуацията с коронавируса в Хонконг се влошава Ситуацията с коронавируса в Хонконг се влошава Управляваният от Китай град досега успяваше да избегне широкообхватен епидемичен взрив ЕК предоставя 200 робота за дезинфекция на европейски болници ЕК предоставя 200 робота за дезинфекция на европейски болници

Болници от повечето държави-членки изразиха необходимост и интерес да приемат тези роботи

Глобиха президента на Албания за нарушаване на мерките срещу COVID-19 Глобиха президента на Албания за нарушаване на мерките срещу COVID-19 Санкция е получила и съпругата на Илир Мета 7 руснаци починаха след като пиха дезинфектант на купон 7 руснаци починаха след като пиха дезинфектант на купон

Алкохолът им свършил по време на сбирката

Очаквано: Англия затяга Covid мерките Очаквано: Англия затяга Covid мерките

Очаква се лидерът на консерваторите да очертае засилен, тристепенен режим по места

Китай въвежда карантина в цял град заради два случая на COVID-19 Китай въвежда карантина в цял град заради два случая на COVID-19

Градът въведе забрана за събирания и публични събития, местата за забавления, училищата и детските градини са временно затворени

Люис Хамилтън ще получи рицарско звание Люис Хамилтън ще получи рицарско звание

Името на пилота на Мерцедес вече е включено в списъка с граждани на Великобритания, които ще бъдат удостоени с рицарска титла на 28 декември

Паспорти за COVID-19 ще дават предимства на ваксинираните във Великобритания Паспорти за COVID-19 ще дават предимства на ваксинираните във Великобритания

Над 54 600 души са починали от коронавирус в страната, което е най-високият показател в Европа

Разкриха кой печели Фермата! Разкриха кой печели Фермата!

Винаги усмихната Ваня, станала популярна като Хепи Ванче и строителният работник Боби са двама от четиримата, които достигат до последната битка в шоуто

Акула разкъса човек в плитки води в Австралия Акула разкъса човек в плитки води в Австралия

Морският хищник е отхапал ръката и горната част на бедрото на жертвата

Живко Табаков Живко Табаков Прочетох някъде, че всички милионери стават в 5-6 часа сутринта
Мисля, че баба ми крие нещо от мен...
Виц на деня Виц на деня След разрешението на еднополовите бракове във Франция тримата мускетари изглеждат все по-подозрително. Виц на деня Виц на деня - Тате, запознайте се, това е приятелят ми - Никола.
- Чудесно! А ти кой си?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Лъжи в особено крупни размери - ето я истината за живота.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори