×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Собственици на крайморски имоти: Трябва да спрем еколозите да блокират Черноморието


Собственици на крайморски имоти:  Трябва да спрем еколозите да блокират Черноморието
Изкуственият птичи остров в Поморийското езеро тотално накара собственици на имоти по Черноморието да настръхнат срещу еколозите, които къмпингуват върху земите им
Тема в развитие
виж още
скрий
24 Февруари 2013, Неделя, 16:38 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Ако трябва ще затворим пътищата за коли от вътрешността на страната, заканват се от нова асоциация в Поморие

Собственици на имоти по Южното Черноморие се вдигнаха на война срещу еколозите, които идват да къмпингуват край морето и с протести влияят върху начина, по който се ползват земите. По този повод в Поморие беше създадена Национална асоциация Българско Черноморие – граждани за устойчиво развитие на черноморските региони.  В нея участват земеделски производители, собственици на хотели и други обекти, както и на земи.  Възмущението им нараствало лавинообразно, след като еколози поискаха да направят изкуствен остров за птици в Поморийското езеро и хората се обединили чрез Фейсбук. Подкрепата им нараствала постоянно, а капчицата, която преля търпението им и наложила създаването на асоциация, е опасността да бъде наложен мораториум върху строителството в зоните на Натура 2000. Организацията е създадена в Поморие, но в нея влизат и хора от останалите крайморски общини. Председател на инициативния комитет за учредяването й е помориецът Димитър Канариев. Притесненията на членовете се засилват и от факта, че Закона за Черноморието ще бъде гледан набързо през последната седмица на настоящото Народно събрание и хората се притесняват да не бъдат взети под внимание исканията на организации, обявили се за екологични. „Трябва да спрем еколозите, които идват на къмпинг тук, замърсяват реки, гори и морето. Организират действия само, за да докажат работа и да взема пари за проекти. Готови сме да блокираме пътищата и да не пускаме коли от вътрешността на страната, но да не пуснем еколози тук, защото те влизат в нашите земи”, каза членът на Инициативния комитет Тодор Томов.

Новата асоциация излезе с обръщение към президента Росен Плевнелиев, което ще бъде изпратено и до председателя на Народното събрание, Асоциация на българските общини, Национален борд по туризъм, Сдружение за защита на частната собственост и други.

”С огромно безпокойство констатираме, че напоследък все повече се чуват екстремистки гласове с ултралеви идеи за публично владение и ползване на частната собственост в България. Няколко лидери на зелени НПО, за които опазването на природата не е кауза, а бизнес за милиони, постоянно рекетират собственици, блокират администрацията и притискат парламента да приема закони, равносилни на масова национализация. Защитена по Конституция, частната собственост е такава само на хартия, а иначе се ползва публично на принципа „моето си мое, чуждото общо”. Този нарочно подстрекаван нихилизъм доведе до абсурдни идеи, които целят блокиране развитието на Българското Черноморие. Не бихме обърнали внимание на анархистичните зелени идеи, но е прецедент намерението на депутати да внесат законопроект за мораториум върху ползването на частни имоти и забрана на строителството в зоните на Натура 2000. Още по-абсурдно се чуват гласове за цялостна визия, национален парк и други идеи за българското Черноморие, касаещи нашите земи. Не може без съгласието на гражданите, населяващи от хилядолетия Черноморието, някой друг да прави планове за неговото бъдеще. Всички идеи трябва да се одобряват от най-заинтересованите – собствениците на имоти и тяхната обществена функция – черноморските общини. Като част от протестиращите и ние искаме фундаментални промени за по-добър живот. Може би е добре да се помисли за обособяване на българското Черноморие на конфедеративен принцип като територия със специален статут.  Факт е, че туризмът изхранва голяма част от населението, затова развитието и благоустрояването на курортите трябва да се подкрепя, а не блокира... Г-н Президент, не се поддавайте на лобистки искания преди сте изслушали основната обществена група, върху чийто живот неразумните предложения ще повлияят”, се казва в обръщението.


В категории: Поморие


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 2
15
Коментара по темата
15.
Милена
26.02.2013 09:17:19
4
4
Много сте анонимни. Страх ви е да си напишете имената ли, що ли!? Чета , че има частни имоти по крайбрежието - то не е ли държавна собственост!? А, ако е излязла земята на пазара, защо не е обявено това? И аз искам излаз на морето....С какво сте облагодетелствани вие , дето живеете там по-вече от мен !? Нали морето е на всички? И не "аман" от еколози, ами "аман" от "не наяли се"? Седите си и си трайкате. Ами почакайте още, ще дойде време и вашите гости няма да имат достъп до морето.....Както е в Марбея!
14.
Природозащитник
25.02.2013 13:12:57
2
3
Не разбирам защо "еколозите" трябва да "спасяват" северния плаж на Приморско! Да не би да не са останали приморчани? Или е по-лесно да си хейтър и да плюеш по форумите другите, отколкото сам да вземеш да направиш нещо.
13.
Мария
25.02.2013 13:03:58
3
9
В Поморие вече застроиха всичко, включително малкото солено езеро, което имаше злата участ да бъде върнато на частни собственици под формата на солници. Засипаха цяло езеро със строителни отпадъци и други боклуци и го застроиха с хипергрозния руски квартал. Вече няма къде да строят и искат да строят и в самото Поморийско езеро, което е защитена територия. Затова са им криви еколозите.
12.
Цани
25.02.2013 08:15:52
3
9
Като пишете "устойчиво развитие" знаете ли какво означава това? Няма нищо общо с хаотично насипаните хотели по морето, да не говорим за започнати строежи без издадено разрешително. А като става въпрос за замърсяване, кажете къде се изливат отходните води на многоетажните нови сгради? Пълна пародия, най-тъжното е, че е за сметка на децата ни
11.
Ясни са ми "еколозите"
25.02.2013 07:58:22
8
6
Всичките където се представят за "еколози" са просто облагодетелствани финансово от тази кауза.
А тоя Тома Белев е за затвора!
http://ecomedia.bg/business/projects/article/6697
10.
Приморчанин
24.02.2013 23:17:33
10
4
Еколози, май се взехте много на сериозно, ако така ще пазите природата, благодаря, не ставате за нищо?
Приморско се нуждае от вашата подкрепа за спасяването на северния плаж, ще ни подкрепите ли, едва ли?!
Не ви вярвам!
9.
"Еколог"
24.02.2013 21:55:47
5
23
Да пази Господ от цялата тази простотия! Почти не остана природа за опазване от вашата безумна алчност и глупост.
Аз не съм еколог, защото това е професия, за която се изисква образование.
Но протестирам в името на красотата и законността.
Разберете, че колкото и да ви иска, селяни, природата не е ваша собственост.
И понеже сте безкрайно ограничени интелектуално, не можете да проумеете, че тези 50-100 хиляди, които ще вземете от мутрата за земята, на която дядо ви само хотели е строил, ще ви стигнат за 10-20 години и после децата ви ще са сервитьори и камериерки в неговия хотел.
Проблемът е, че тогава обаче няма и да има нужда от тези хотели, защото никой няма да иска в тая бетонна кочина.
Вместо да се учим от опита на Испания, например, където хотелите се бутат, ние повтаряме същата глупост.
Проблемът е, че красивата природа след това не може да се възстанови и в рамките на няколко човешки живота.
Статут на Национален парк и мораториум върху всякакво строителство на 400 м от брега, като нямате акъл да стопанисвате за 5 стинки!
8.
Реалист
24.02.2013 19:56:34
16
10
Ами, ако се отдели като автономна зона, Черноморието веднага ще дръпне икономически. Имат си море, природа, плаж и мнооого КЕШ от туристи! Като гласи римското (световно) право: първият по време е първи по право! Местните от хилядолетия населяват тези земи и както си решат, така ще се развиват. Останалите са малко или много само ГОСТИ там.
7.
!!!
24.02.2013 18:54:11
7
19
НЕ НА ЗАСТРОЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ!СТИГА ТОЛКОВА!ПЛАЖОВЕ И ПРИРОДА НЕ ОСТАНА!
6.
От кога тия
24.02.2013 18:46:46
7
17
Откога тия ненаситници т.н. "собственици" са станали и на цялото Черноморие , както и да са били "основната обществена група"? За 23 години разпродадоха, след фалшива реституция ,част от бреговата ивица, заедно с нивите,лозята,овощните градини - златната земеделска земя, за да се застрои с бетоновите грамади.Май парите свършиха и еколозите им са криви. Бряг не остана. Ако бяха в Англия - където има забрана да не се строи до две мили от брега, щяха да са зад решетките.
5.
до "еколозите"
24.02.2013 18:24:47
22
11
"Еколози", знаем какви сте - рекетьори, писна ни от вас! До сега, нищо смислено не сте направили да защитите природата!
Пример: Северния плаж на Приморско.
Защо не протестирате за това, защото не е частна собственост ли?
Сигурно защото няма кой да ви плати.
Сигурно, това престъпление срещу природата, не отговаря на вашите критерии!
4.
some
24.02.2013 17:46:54
9
8
Аз имам информация, че разрешителното което имат "Зелени Балкани" е издадено от някой си от София. Проекта им е подписан и те действат.Поставят Община Поморие и в частност кмета пред свършен факт.Предполагам че е подписан преди да стане ясно че Поморийското езеро е вече Общинско.Следват много въпроси - защо тези който ползват "КАЛ" за лечение освен циганите а има доста такива НЕ ПЛАЩАТ на Община Поморие.Такива са МО,Балнеохотела,Калолечебницата в Поморие, Тръпков и т.н.Община Поморие да се заеме с изискване или да ги принуди да си плащат за да ползват!Браво за организацията дано да има успех.
3.
Гражданин от Бургас
24.02.2013 17:37:43
8
24
Аз също къмпингувам, но не съм еколог, а съм човек, който не иска да се застроява повече брега.
Искам да ходя на плаж на "Германката" , на "Райския залив"!!!
Престанете с тези еколози! Не еколозите, а всички граждани са против това, на което вече прилича крайбрежието. Кога каманаците и пясъка и дюните са били частни, и как така изведнъж станаха?
Искам всички, които са си построили имоти на брега, да осигурят свободно преминаване !
Знам, че искате да строите за да имате пари, но нека да не е за сметка на брега и хората, които искат да ходят свободно до морето!
2.
Анонимен
24.02.2013 17:24:36
19
12
Опазването на природата не е кауза, а бизнес за днешните "еколози".
1.
beri
24.02.2013 17:01:09
14
12
Не са виновни еколозите, Виновни са МРРБ, ДНСК и РДНСК, защото им се връзват на акъла
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори