×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поне 550 млн. лв. ни струват зелените добавки за тока


Поне 550 млн. лв. ни струват зелените добавки за тока
С пускането на огромен брой ветрогенератори през последните години, сумите, които потребителите плащат за добавки към сметките си, скочиха многократно
25 Февруари 2013, Понеделник, 18:37 ч.
Източник: 24 часа

23,841 млн. лв. е платила НЕК за третата добавка – „невъзстановяеми разходи”. Това е таксата за „Мариците” само за едно тримесечие, тъй като тя бе въведена от 1 юли 2012 г.
51% от тока се купува от НЕК по заковани в договори цени. 

Към 40 млрд. киловатчаса електроенергия е произведена у нас през миналата година. Това казват неофициално източници от енергетиката. Все още няма публикувани данни за 2012 г. и не може да се каже с точност колко са парите от добавките, които се изчисляват върху пренесен през мрежата мегаватчас.

По данни, публикувани на сайта на министерството на финансите, до 1 октомври 2012 г. обаче НЕК е платила за зелена добавка внушителната сума от 284,92 млн. лв. За полугодието плащането е било 198, 33 млн. лв.

Всичките тези пари се плащат от потребителите на електроенергия в България и се превеждат на собствениците на вятърни и фотоволтаични паркове над осреднената цена, която е включена в микса за битовите потребители и малкия бизнес.

Добавката за високоефективно комбинирано производство (таксата, която плащаме за тока на топлофикациите и заводските централи) до последното тримесечие на 2012 г. е била 110, 77 млн. лв. До полугодието е била 84, 19 млн. лв.

23,841 млн. лв. е платила НЕК за третата добавка – „невъзстановяеми разходи”. Това е таксата за „Мариците” само за едно тримесечие, тъй като тя бе въведена от 1 юли 2012 г.

Общо за третото тримесечие добавките са в размер на 419,536 млн. лв. Ако механично ги разделим на три, за да получим сумите за едно тримесечие, то се получават над 139 млн. лв., или общо за година 558 млн. лв. Вероятно сумата ще бъде по-висока, защото в този сбор добавката за „Мариците” е само за едно тримесечие.

Само за сравнение – за цялата 2011 г. за зелена енергия сме плащали 182,952 млн. лв., а таксата за тока, произведен от топлофикациите, е била 99,959 млн. лв.

51% от електроенергията, която идва до контакта ни, НЕК е задължен да я изкупува по заковани по договори преференциални цени. Излиза, че с добавки, без добавки централите и зелените паркове си прибират сумите.

В тези 51% влизат задълженията за изкупуване на зелената енергия, на „Мариците”, на топлофикациите. Средната цена на тази енергия е 99,09 лв. за мегаватчас при 78,9 лв. цена на микса на НЕК, по която тя продава тока на енергото и оттам на битовите потребители. Само за сравнение – на последните търгове за електроенергия цената на „Козлодуй” и то за свободния  пазар, падна до 60 лв. за мвтч.

Миналата година беше над 70 лв. В тези 51% влиза обаче и държавната „Марица-изток 2”, която пък имаше 5-годишен договор за задължително изкупуване на еленергията заради модернизациите, които прави.

Другата част на микса правят АЕЦ „Козлодуй”, „Марица 3” - Димитровград, и ТЕЦ „Варна”. Тези централи формират 49,44% от  електроенергията  за бита и малкия бизнес, е средната цена е 56,14 лв.

От ДКЕВР казват, че добавките, независимо че са закачени на мрежата, са цени за енергия. И са сметнали, че разходите за енергия са 60-65%, а за мрежовите услуги – 35-40%.

С пускането на огромен брой ветрогенератори през последните години сумите, които потребителите плащат за добавки към сметките си, скочиха многократно.




7
Коментара по темата
7.
Igrach
26.02.2013 13:47:22
0
0
Помиарски журналистчета ! първо проучете, после ми пишете вашите глупост дето чувате на пейката пред блока!
Зелената надбавка е едва 6% от сметката, защо не проверите какви разходи признава ДКЕВР на ЕРП-тата и да помислите- защо са ни високи сметките...
6.
Да бе да!
26.02.2013 07:35:07
0
2
До Ivan Ivanov . . . .

Ние може да сме от село,но не ядем доматите с колчетата!

България трябва да добива 16% от потребяваната електроенергия от ВЕИ.Срокът е до 2020 г.В момента сме на 13%.В Англия са само 3,2 % засега.Те по глупави ли са от нас ?

"ако има добро слънчеви дни..."
По изчисления на специалисти от 365 дни в годината около 240 са слънчеви!
По разчетите на фирми-инвеститори възвръщаемостта на парите от соларни паркове е за около 7-10 години. Но има и други бонуси в този бизнес – системите в слънчевите паркове не се нуждаят от постоянен оперативен персонал за поддръжка и имат заводски и сервизни гаранции за 25 и повече години. Тези ниски производствени разходи също са допълнителен стимул за предприемачите.

Лукойл пуска в пробна експлоатация соларна система с мощност 1,25 MW край Бургас.Да е жив и здрав бате Вальо!

На 21-и юли 2011г. официално беше открит вторият за „ЕVN България“ фотоволтаичен парк край с. Тръстиково, община Камено, област Бургас.

ЧЕЗ официално откри през пролетта фотоволтаичната централа „Орешец” в с. Гара Орешец, община Димово във Видинска област. Съоръжението е на стойност 10 милиона евро и е с инсталирана мощност от близо 5 мегавата.

„Цветелина Бориславова: Искам БАКБ да стане зелената банка на България!

Цени на електрическата енергия при продажба от производители :

„АЕЦ Козлодуй“ ЕАД 15.30лв/ Мвтч.

Фотоволтаични централи: 260.67 лв/МВтч.

Честито на печелившите!
5.
nino
26.02.2013 06:35:19
0
2
Мене не ме интересува колко е инвестицията и как се избива. Мене ме интересува какво плащам като потребител? А то е много.
4.
до 3 Иванов
26.02.2013 06:07:26
0
1
Прав си Иванов, пропусна да отбележиш, че има понятие "зелени сертификати" за което бат Бойко, ДКВЕР и министъра упорито мълчат!
3.
Ivan Ivanov
26.02.2013 00:26:44
2
4
Защо има толкова некомпетентни хора----зелената енегия е задължителна за България...в един модерен сваят тожа е бъдещето....престанете с тези глупости....виновни са политиците .че заплатите и пенсиите на хората са немислимо малки....!кой разбира кой не разбира..изнася някакви цифри.....!увайаемо журналистче ти случайно запознато ли си каква е инвестицията в един такув фотоволтаичен парк---запзонато ли си...че инвестицията с еизбива мин на 10 год.....и ако си инвестирал 1 милион връщаш 1,5 мил....имаш амортизация...данък...и анкрая след всичките 20 год договор печелиш по 10% печалба на год...толкова излзиа краината печалба...говорим след 10 тата год и след изплащането а кредита с една дума 10 год печелиш по 10% на год...ако има добро слънчеви дни.....!еми уважаемо журналистче...ти имаш ли дупе(извинявам се за израза) да ивестираш такива пари и да чакаш да започнеш да печелиш след 10 год....?нямаш нали!и сега дойде някой---Бойко--да не го крием и каза---такса 40%......еми кой ще инвестира в Бг...НИКОЙ...защототодокато иам хора които си нямат понятие от инвестиции и се намесват така долно...ще е така...дано Европейския съд осъди БГ за това идиотско изпълнение на най глупавия премиер който сме имали някога в историята на БГ!дано господ е с България в тези трудни времена..и Бойко по далеч от власта!
2.
Зелено Зеленоооо
25.02.2013 23:40:42
2
1
дрън дрън. зелената енергия била виновна.
Касабова ти се смля да преписваш пропаганда.
В цял свят белите държави е ползват и пак е по-евтина от колкото надписаните сметки за ток....

айй марш си провери фактите куроездич Номер 2 .
1.
Цветелина Бориславова
25.02.2013 21:21:28
3
1
Хора опомнете се, не е виновна зелената енергия, тя е нашето бъдеще.Моля ви, не протестирайте срещу високите сметки, зелената енергия е бъдещето на нашите деца.Нима искате нашите деца ( дъщеря ми и на Бойко дъщеря му ) да живеят бедно и да нямат бъдеще ?
Знам, че ще ме разберете и ще се приберете по домовете си!
С уважение, Цветелина Бориславова!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори