×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

12 млн. лева за боклука на Несебър потънаха, разследват кмета за далаверата?


12 млн. лева за боклука на Несебър потънаха, разследват кмета за далаверата?
С общинските пари се облагодетелстват приближени до кмета на Несебър, каза концесионерът на сметището в града Стела Александрова
12 Февруари 2013, Вторник, 08:33 ч.
Автор: Флагман.БГ

Концесионерът на сметището призова за ревизия в общината

Кметът на Несебър Николай Димитров може да бъде обвинен за злоупотреба с общински средства. Срещу него тече прокурорска проверка за това къде са парите, събирани от жителите на Несебър като такса «смет». Общата сума, която е гласувана от Общинския съвет за боклука на морския град е 12 млн. лева, но парите ги няма или няма отчет за какво са изхарчени. Това съобщи в ефира на ТВ7 концесионерът на сметището в града Стела Александрова.

«От пет години само два пъти са ни изплащали пари. Имаме две споразумения под натиск на цена три пъти по-ниска от тази за цяла България. Проблемът обаче не е в това на мен какво ми дължат, а че стават много странни неща в общината и целеви пари се харчат по други направления», каза Александрова.
Общинският съвет приема таксата за смет на базата на план сметки, които зависят от сметосъбирането, сметоизвозването и депонирането на отпадъците. Те трябва да са публични, т.е. жителите на общината да са информирани как се изразходват техните пари, уточнява концесионерът. Накрая на годината обаче остатъкът от 2011 година от 12 млн. лева минава под формата на вътрешен заем за строителство и други цели. Мисля, че приближени около кмета са взели тези пари, подчертава Александрова. Тя съобщи, че има доклад на Сметната палата от 100 страници, в който е упоменато, че такива средства не бива да се използват по този начин. Те трябва да се използват целево или да се върнат на хората.
«На общината трябва да се направи пълна ревизия, трябва да се проверят и второстепенните разпоредители, защото тези пари може и да ги няма вече. Вероятно се изписват само на хартия», каза още Стела Александрова пред камерата на ТВ7.

Към момента прокуратурата е повдигнала две обвинения срещу кмета на Несебър. Той е обвиняем заедно с главния архитект на Общината за издаването на разрешително за строеж върху дюни на скандалната фирма "СЛЕ груп", както и заради негова заповед за строеж на хотел на брега на морето, разкри репортерът на ТВ7 Диляна Гайтанджиева. Скандалният й репортаж за частния бряг, на който съдии, архитекти, кметове и общински съветници си разпределят територията, бе излъчен преди месец.
Оказа се, че в най-богатата община в България, защитени зони няма дори на брега на морето. В ефира на ТВ7 бе показан 10-етажен жилищен комплекс, кацнал на брега. Той е построен в местността «Акротирия» от управителите на фирмата «СЛЕ груп», която доби скандална популярност през последните дни заради разрешението да се строи върху дюните в Несебър. Фирмата получи 29 декара защитена местност след сделка, ощетила държавата с близо 3 млн. лева.

В категории: Несебър


Флагман.БГ Apple вкарва ChatGPT в iPhone Apple вкарва ChatGPT в iPhone 17/05/2024, Петък 13:20 0
17
Коментара по темата
17.
Хахахаха
12.10.2023 14:55:36
0
2
- някой вас изобщо взема ли ва на сериозно бе? Само се излагате. Тая и тя искала да става общински съветник пълен смях. Окрадаха железните конструкции от сградите на сметището. Почваш да приличаш на маскирания певец - пълен жимел
16.
hahaha
25.02.2013 12:42:08
4
1
kakvi bokluci bre kvi pari kvi pet leva ole male ujas koi tragnal da tarsi pari ot obshtinata i da iska pomosht ot tv7 Stele pokrii se 4e stava napecheno kvi prari za jvi dalaveri govorish ti zashto ne kajesh vie kvi gi svarshihte s drugarq trifonov za ei tam na okolovrasnoto s onova ezero ne vi li e sram brew naglqri i smetishteto vi e nezakonno i vie govorite za pravda uuuuuuuu
15.
hihihi
23.02.2013 13:05:57
0
0
Dinev Правителството на ГЕРБ носи цялата вина за случая с продадените и превърнати в строителна площадка дюни край Несебър. Това заяви народният представител от Коалиция за България Димчо Михалевски .

Той припомни, че предишното правителство е наложило мораториум на строителството в защитените зони по българското Черноморие още през 2007г.

В изпълнение на приетия мораториум през 2008 г. Агенцията по геодезия, кадастър и картография подготвя и стартира процедури за „Изработване на ортофотоплан на Черноморското крайбрежие на Република България, кадастрална карта и кадастрални регистри, едромащабна топографска карта в мащаб 1:5000, специализирани карти" съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие и специализирани карти за устройствено планиране на населени места.

До лятото на 2009 г. процедурите за избор на изпълнител са проведени, избрани са изпълнители по поръчките, но поради обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не са сключени договорите.
След това КЗК разрешава сключването на договорите, които са щели да определят границите на защитените зони, да се нанесат дюните, да се определят границите на зоните, които определят ограниченията на режима за застрояване в тях.

„Правителството на ГЕРБ прекратява процедурите и оставя на „субективната преценка" на компетентните органи, къде има дюни и къде няма", сочи Михалевски.
По думите му, ако договорите за специализираните карти и другите продукти са изпълнени, към 2010 г. е щяло да има изработени карти с нанесени граници на защитените зони и характера на местообитанията съгласно закона за биологичното разнообразие.

„Не случайно предходното правителство не е финализирало процедура за продажба на тези държавни земи, независимо от изпълнението на процедурата по закона за горите от 1999 г., а е изчаквало да се реализират изработването на картите по Закона за устройство на черноморското крайбрежие, за да се установи ясно режима на лимитиране и ограничение върху зоните и териториите, които да обосноват последващи решения", подчерта депутатът.

Той е категоричен, че престъплението на ГЕРБ е факт. „Наличието на дюните в защитената зона „Ахелой - Равда - Несебър" е безспорно. Ако бяха изработени специализираните карти през 2010г. щеше да има ясна граница на т.нар. „сиви дюни", които по силата на ЗУЧК, могат да бъдат само публична държавна собственост и следователно не могат да се продават", посочи още народният представител.

Според него именно бездействието и престъпното поведение на МРРБ през 2009 г., когато прекратява договорите на АГКК за изработката на тези специализирани карти, отваря възможността да се финализира заявлението за продажба на имота.

Михалевски смята, че община Несебър няма никаква вина, защото е изпълнила законовите си задължения на база на документ, предоставен й от централната власт и възложителите на инвестиционното предложение.

„Бойко Борисов не е спрял нищо, защото първо няма такива правомощия, а и в настоящия казус при отсъствие на специализирани карти, които да отразят границите на дюните, което е направено умишлено, дефакто процедурата на МЗХ изглежда „законна", макар и безкрайно „неморална". Това действие обаче без санкцията на Борисов е невъзможно", категоричен е депутатът от КБ.

Според него, незабавно трябва да се иска не само да се наложи контрол на Публичните устройствени планове, както и Общите устройствени планове, но и в изключително ускорен порядък да се изработят всички необходими карти.
14.
nezakonite
23.02.2013 13:03:55
7
0
kakvi pari iskash ma ovca parvo kaji smetishteto dali ti e zakonno vie ste za zatvora iskate pari ka da vi gi dadat kato ste nezakoni
13.
пламен илиев
23.02.2013 00:19:54
1
8
Браво жено!Смела си.
12.
мими
13.02.2013 22:11:01
0
11
Абе ти добре ли си?На кого да се извиняваме?От десет години насам трябва да ни се извинявят кметовете на Несебър,че са ни ограбвали тотнално.Ти мойто момче май си от "тъмната страна`".Николчо и 1 и 2 са прости селяни и маниполират всички;Когато излезеш с истинското си име да защитаваш кмета,тогава ще говоря с теб мухльо.Тази жена поне имаше доблеста да застане пред камера.
11.
мадам оя
13.02.2013 20:48:18
13
1
Абсолютни политически сценарии, политически простотии. Още малко търпение - само 3 месеца , след което някои хора ще се извиняват на кмета .
10.
до дядото
13.02.2013 15:08:56
0
11
Ти ли само дядо не знаеш в Несебър, че кмета узакони Мелницата и заедно със Станимир Стоянов, Лъчезар Богданов и Яни Николов е съсобственик на хотел "Мелницата". Кво се правиш на луд и пишеш клакьорски коментари? Явно си от групичката на кмета, които източват общината.
9.
анелия
13.02.2013 14:44:11
0
10
Скъпи "Дядо" ти ма й не си от Несебър или си фен на Димитров.Не разбираш ли ,че в Несебър няма партии ,а само интереси.ГЕРГ,НДСВ,БСП,Движение за права и свободи все тая.Тук командва парата.Прости кметове ,прости общински съветници,прост електорат/нямя обществено мнение/.СЪБУДИ СЕ НЕСЕБЪР!СЪБУДЕТЕ СЕ МЛАДИ ХОРА ВЪВ ВАС МИ Е НАДЕЖДАТА!КАЖЕТЕ СИ МНЕНИЕТО!бЪДЕТЕ АКТИВНИ,ЗАЩОТО СТАВА ДУМА ЗА ВАШИЯ ЖИВОТ
8.
дядо
13.02.2013 11:08:05
7
0
какво ще кажат за това гейберастите:Ортаците на Кумецо узаконили "Мелницата" в Несебър директно в ДНСК-Бизнесмените от "СЛЕ Груп" Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов, прочули се покрай Дюнигейт като ортаци на Кумецо, лично са били заведени при началника на ДНСК Иван Симидчиев от сегашния шеф Милка Гечева, за да получат разрешение за ползване на хотелския комплекс "Мелницата". По това време Гечева е директор на звеното, което издава Акт 16
7.
иван
13.02.2013 11:03:24
0
12
В Несебър отдавна се работи на принципа "разделяй и владей".Писна им на хората да гледат,как разни "селски бекове"богатеят на техен гръб.
6.
Ясновидеца
12.02.2013 16:41:44
3
18
Колчо така си повярва 2ри мандат,че се скара и с Диневи дето му пускаха факс сутрин в кметството каквп да прави през деня.Сега тези обвинения на прокуратурата са само едно голямооооо начало.А тпя с линча да си мери приказките.
5.
крокодила Гена
12.02.2013 16:20:58
17
4
Флагман ли си, бесове ли си - нали знаеш как ще гризнете хурката за поръчковите си герберистки статийки. Керка ще се чуди кой път да хване към Каваклий ;))))
4.
балдуин
12.02.2013 16:13:15
12
7
То се видя кои са тия от СЛЕ - съдръжници на Кумеца на Цветан Цветанов. Това е горчивата истина!
3.
ганчо стоев
12.02.2013 16:11:02
16
8
Последните издихания на ГЕРБ. При крещяща крупция от тяхна страна и злоупотреби с държавни земи, прокуратурата изпълнява унизително политически поръчки. Всичко това ще влезе дълбоко в задниците на богоизбраните. Димитров им е неудобен, защото ги размаза на местните избори и герберисто-будистите не можаха да сложат ръка на общината чрез мутрата Чочко. Още малко им остава и после става страшно - ще има ЛИНЧ! А подгъзуващите да му мислят къде ще си крият главите тогава.
2.
местен
12.02.2013 10:58:59
3
21
Трябва да се разровят всички обществените поръчки в община Несебър. Фирмата на Пинков, който познаваме като пръв приятел на кмета и баща на архитект Пинков от общината сега ремонтира провлака. Да се сещате да е имало обществена поръчка за това? Как стават тия работи? На всичките си приятели кмета раздава парчета от общинската баница срещу съответните проценти. Динко Пицата също много се облажи. Проверка от Симеон Дянков и прокуратурата им трябва за всички разходи. Как се харчат нашите пари и някои хора все повече богатеят.Тия от "СЛЕ груп" също са приятели на кмета и имат общ бизнес с него. Викат им "малките кметове", защото колят и бесят в Несебър също като него.
1.
Analizator
12.02.2013 09:53:29
4
21
На Николайчо съвсем му се стъжнява.Първо приятеля му Асен Йорданов му га наби с Дюнигейт и сега го плашат с 10 години затвор, сега и за боклука го подхванаха.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Само двама от тях се решиха на интерпретативно съчинение за „Цената на компромиса“ във фейлетона на Смирненски Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Семенцата от канабис случайно се появили в градинката на ченгетата Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Топдиригентът Левон Манукян дирижира хора на затвора Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Народните представители ще изслушват премиера Димитър Главчев Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Вижте за кое произведение пишат зрелостниците Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Четвъртото място в листата е  за зам.-кметът на Созопол Тодор Дамянов, който провежда сериозна преференциална кампания Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Организацията в училищата е много стройна, видя репортер на Флагман в две различни софийски училища Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Жената била изведена от дома си в кв. Ветрен вчера в 8:30 ч. и досега е била разпитвана Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Венцислав Караджов е искал е да се самоубие тази сутрин, но е приел това като знак на съдбата, каза Зоя Тошкова
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори