×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Несебърският кмет Николай Димитров обвиняем за "Дюнигейт"


Несебърският кмет Николай Димитров обвиняем за "Дюнигейт"
Несебърският кмет Николай Димитров е привлечен като обвиняем заради извършено престъпление по служба, той е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 3000 лева
Тема в развитие
виж още
скрий
11 Февруари 2013, Понеделник, 11:31 ч.
Автор: Флагман.БГ, снимка: Добромир ДОСКАЧАРОВ

Градоначалникът и архитект Валентин Димов са с мярка за неотклонение „парична гаранция” от 3000 лева

Несебърският кмет Николай Кирилов Димитров и главният архитект на Общината Валентин Калев Димов са привлечени като обвиняеми за строежа върху дюните в квартал „Черно море”. Двамата са с мярка за неотклонение „ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ” в размер на 3000 лева, съобщиха от Окръжна прокуратура.

На 03.01.2013 г. в Окръжна прокуратура-Бургас е образувана преписка, след самосезиране, по повод публикации в печатни и електронни медии, за допуснати нарушения при продажбата и разрешението за строителството в защитени зони – пясъчни дюни, находящи се в землището на гр.Несебър, в които е допуснато строителство в полза на «Сле Груп»ООД.

В хода на извършената проверка са събрани данни за извършено престъпление по служба, въз основа на които само две седмици след самосезирането  на прокуратурата, т.е. на 17.01.2013 г., е образувано досъдебно производство  срещу ВИНОВНОТО ЛИЦЕ от Община Несебър, заемащо отговорно служебно положение, за извършено престъпление по чл. 282,ал.2 НК.  Разследването по делото се осъществява от екип от трима следователи при ОСО-ОП-Бургас.

На 06.02.2013 г. са изготвени постановления за привличане на обвиняеми лица, както следва:

1. СРЕЩУ НИКОЛАЙ КИРИЛОВ ДИМИТРОВ,  за това, че през м. декември 2012г. в гр. Несебър  в качеството му на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение - Кмет на Община Несебър, с цел да набави за другиго облага –«Сле груп» ЕООД, не изпълнил служебните си задължения, като не осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията при Община Несебър, като при вземането на Протоколно решение от 12.12.2012г. във връзка с подадени Заявления през м. декември 2012 г. от «Сле груп» ЕООД - за съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешение за строеж,  не са присъствали всички включени членове на съвета в съответствие със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици, а именно:   издадено е било  Разрешение за строеж № 68/21.12.2012г. на Главния архитект на Община Несебър, в резултат на което е стартирало строителство, чрез разкопаване с техника, в имот с площ от 28,916 дка по плана на кадастралната карта на Община Несебър, местността „Кокала", собственост на «Сле груп»  ЕООД,  който имот, попада в защитена зона „Ахелой- Равда- Несебър", кореспондираща с Директива 92/43 на Съвета на ЕИО за запазване на природните местообитания  на дивата флора и фауна и защитена зона „Емине", кореспондираща с Директива 79/409 на Съвета на ЕИО за съхранение на дивите патицип престъпление по чл. 282, ал.2, вр.ал.1,  вр. чл. 93, т.1 от НК, вр. чл.  чл. 44, ал.1 , т.1 и т.2  от ЗМСМА, вр. чл. 16 ал. 2 вр. ал. 1 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

2. СРЕЩУ ВАЛЕНТИН КАЛЕВ ДИМОВ, за това че на 21.12.2012 г. в гр. Несебър, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - Главен архитект на Община Несебър, нарушил и не изпълнил служебните си  задължения, като на дати 12.12.2012 год. и на 19.12.2012 год. насрочил и провел заседания на ОбщЕСУТ в състав, несъответстващ на изискването на чл. 16 ал. 2 от ЗУЧК, на Заповеди на кмета на Община Несебър, издадени въз основа на ЗУТ и ЗУЧК, и  на 21.12.2012 год. издал Разрешение за строеж № 68/21.12.2012 год. на „СЛЕ ГРУП" ЕООД гр. Несебър, в поземлен имот  в  м. „Кокала", попадащ в зона „Б" по чл. 11 от ЗУЧК, в нарушение разпоредбата на чл. 16 от  ЗУЧК, съгласно която инвестиционните проекти за разрешените по този закон обекти, попадащи в зона „А" и зона „Б", „се приемат от Общинския експертен съвет по устройство на територията, след което се одобряват от главния архитект”, без да е осигурил присъствието на специалистите по ал. 2 на чл. 16 от ЗУЧК, с цел да набави за другиго облага - „СЛЕ ГРУП" ЕООД гр. Несебър и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за околната среда, предвид попадането на обекта в защитена зона „Ахелой- Равда- Несебър", кореспондираща с Директива 92/43 на Съвета на ЕИО за запазване на природните местообитания  на дивата флора и фауна и защитена зона „Емине", кореспондираща с Директива 79/409 на Съвета на ЕИО за съхранение на дивите патици - престъпление по чл. 282 ал. 2,   вр. ал. 1 от НК вр. чл. 16 ал. 2 вр. ал. 1 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Престъпленията са наказуеми с лишаване от свобода от една до осем години.

След сезиране на ОП-Бургас, по повод телевизионно предаване от 13.01.2013 г. се установява, че е налице неизпълнение на служебни задължения от длъжностни лица от Община Несебър и в друга процедура касаеща строителството на сграда в гр.Несебър, с инвеститор „Империал бул тръст”, на първа линия на морето, попадаща на територията стопанисвана като учебна спортна база от Национална спортна академия.

В предмета на разследване по настоящото досъдебно производство е включена и дейността на длъжностните лица от Община Несебър по повод тази процедура. Към настоящия момент вече са констатирани нарушения от разследващите в процедурата, касаеща строителството и в този имот. Очаква се приобщаване на конкретни писмени доказателства по досъдебното производство, с оглед изготвяне на законосъобразна преценка, дали тези нарушения покриват признаците на престъпления от общ характер и съответно кои са виновните длъжностни лица осъществили ги.


В категории: Несебър


22
Коментара по темата
22.
Коко
16.02.2013 17:48:49
5
2
Община Несебър:Кметът и гл.архитект нямат отношение по продажбата на парцела

Във връзка с нарастналия обществен интерес и медийни публикации относно повдигнатите прокурорски обвинения на кмета на Несебър и Главния архитект, държим да заявим категорично следното:



Кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров и Главният архитект арх. Валентин Димов нямат абсолютно никакво отношение по продажбата на въпросния парцел от 29 дка в местността Кокалу, както и на други такива от държавен горски или земеделски фонд. Издадените строителни разрешения от община Несебър са последващи вторични документи и са станали възможни, едва след преотреждането на терена с цел застрояване, неговата крайна продажба на частен инвеститор и издаването на еко оценка с параметри на строителство. Тези действия и процедури са единствено в компетенциите на съответните министерства и подчинените им държавни служби.



Апелираме гореизложеното да се има предвид от медиите, подготвяйки обективно своите материали по казуса. Предприетите действия срещу служители на общината и кмета оставяме за момента без коментар, но си запазваме правото на това в бъдеще. Всички останали твърдения и вменяване на вина, извън посочените в обвинителния акт, могат да се квалифицират като клевета.

Пресцентър община Несебър
21.
el.tehnici
12.02.2013 20:12:13
0
2
abe, zashto ne pitat kak si prikara toka , bez da e platil 1st. tuka e i vinoven i genadi marinov shef na evn. pomorie bez stroitelni kniga i bez taksa za partida
20.
nesebur
12.02.2013 18:05:24
1
4
Абе тия гербаджии ни правят идиоти.Къде в случая е Бойчо мутрата и Миро мършата? Егати правосъдието
19.
nesebur
12.02.2013 18:05:23
0
1
Абе тия гербаджии ни правят идиоти.Къде в случая е Бойчо мутрата и Миро мършата? Егати правосъдието
18.
също знаеЩ
12.02.2013 09:52:17
1
6
Абе тикви, ко говорите глупости. Всички знаем за на кмета фатките с ямболските "бизнесмени" На всички ви е ясно и за сградата на главната улица и за хотела на морето и за мелницата.Крайно време е да се разсмърди.. Сега всеки друг е виновен а те са чисти като сълзи. айде извинете
17.
също знаеЩ
12.02.2013 09:52:13
1
5
Абе тикви, ко говорите глупости. Всички знаем за на кмета фатките с ямболските "бизнесмени" На всички ви е ясно и за сградата на главната улица и за хотела на морето и за мелницата.Крайно време е да се разсмърди.. Сега всеки друг е виновен а те са чисти като сълзи. айде извинете
16.
също знаеЩ
12.02.2013 09:52:06
0
4
Абе тикви, ко говорите глупости. Всички знаем за на кмета фатките с ямболските "бизнесмени" На всички ви е ясно и за сградата на главната улица и за хотела на морето и за мелницата.Крайно време е да се разсмърди.. Сега всеки друг е виновен а те са чисти като сълзи. айде извинете
15.
ам ам
11.02.2013 20:33:56
6
4
Пак ни правят смешки . Егати далаверата ( на високо ниво ) , НАКРАЯ кмета на несебър виновен . Пък и колко много члена са наслагали , чак да се възбудиш. Това правителство съвсем изпадна в безпомощно състояние. Смешно, та чак жалко .
14.
Бургазлия
11.02.2013 19:16:08
2
11
Ами дебелака Бойчо Георгиев, директор на бургаската РИОСВ защо не е обвинен?! Та той е пряк виновник, като е преподписал екооценката на предшественика си! Срамота е подобно недоразумение, като тоя възпълничък недоучил чалгаджия да бъде държано на такъв висок пост! Точно такива смешници като Бойчо ще донесат МНОГО негативи на Боко Тиквоня по изборите! Разследване и СПЕШНО уволнение и за подчинените му чиновници, дето са подписани под екосъгласувателните решения, узаконили унищожаването на дюните!
13.
дядо
11.02.2013 16:22:42
5
5
гейберчетата гащите им жълти от кеф,абе "буда"-ли я обяснете как кмет на община продава ДЪРЖАВНА земя.Бат ви Буда се осра както само една мутра малоумна може и сега "кой ми сра в гащите"Питайте Наско Тъпото и шефа му Коце ДСето кой подписа!!!
12.
Параделиев
11.02.2013 16:04:22
6
3
Пак каруцата пред коня-а дека е министъра и замката му,дето подписва като селски кмет???Смешни обвинения-някой от експертния съвет липсвал-архитекта не е толкова луд да си слага тарльо в гащите,сигурно е имало кворум.А завала-кмета да не ходи да брои членовете на комисиите...голям майтап бе Уили-да му мисли нещастния съд !
11.
ko
11.02.2013 15:14:55
6
5
Бойко го е яд, че се провалиха на изборите в Несебър и това са последствията! Кмета и архитекта ли продадоха въпросните дюни на СЛЕ груп, или точно правителството на бат Бойко???
10.
znae6t
11.02.2013 14:51:28
5
13
ЕИЙ НАЙ-НАКРАЯ И В НЕСЕБЪР ОГРЯ СЛЪНЦЕТО ГРАДЪТ ЛИКУВА СЛЕД ТАЗИ ДОБРА НОВИНА
9.
гражданин
11.02.2013 14:12:21
0
13
Да прави са хората то бива крадене но тяхното мина всякакви граници но им пожелавам да се задавят и вече е време да повръщат
8.
Иванова
11.02.2013 13:54:44
1
3
Подкрепям думите на 123!
7.
Иванова
11.02.2013 13:54:44
1
6
Подкрепям думите на 123!
6.
123
11.02.2013 13:33:37
4
13
ДА ТАМ ИМ Е МЯСТОТО НА ТЕЗИ ДВАМАТА ,А АКО ГЕРБ ГИ ВКАРАТ В ЗАТВОРА ЩЕ ИМАТ МНОГО ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ
5.
HASaN
11.02.2013 13:25:04
1
9
Boicho niama vina za grabeja v obshtina nesebur koito se sustoi oshte mnogo predi toi da doide na rabota.
4.
Операция "Химическо изчистване на имиджа пред
11.02.2013 12:49:15
2
4
Много е удобно да ни занимават с подобни глупости !Това е триумф на кретенизма, пълен провал и мрачно бъдеще.Защо ли, психолозите имат "специфично" професионално мнение за "субектите", които постоянно поддържат устата си "зяпнала" (отворена) Същото "откритие" е:"Еййй, туй негрите много са черни!
3.
общинар
11.02.2013 12:31:38
2
16
Тези двамата се самозабравиха. Кмета е милионер от източените пари от общинския бюджет. 30 процента взема от всички обществени поръчки. Заслужава да лежи в затвора, а не да се прави на конте с откраднатите пари и всеки ден да демонстрира високия си стандарт. Така му се пада.
2.
гражданин
11.02.2013 12:28:15
9
17
Това е политическо мракобесие. Търсят се изкупителни жертви. А защо не се привлече като обвиняем Бойчо Георгиев, който е издал екоразрешението за строителство в защитена зона, или Мирослав Найденов, който е продал държавната земя върху дюните на "инвеститорите"? Това са основните виновници!
1.
новинар
11.02.2013 12:20:28
2
16
Почна се тя !Кой какво дробил сега ще си го сърба!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори