×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Прокуратурата подхвана Панайот Рейзи по четвърто дело


Прокуратурата подхвана Панайот Рейзи по четвърто дело
Разследват го заради обществена поръчка за озеленяването на Созопол, той обаче не се стряска от прокурор
07 Януари 2013, Понеделник, 11:53 ч.
Автор: Kоментатор.бг Снимка Бесове.бг

Разследват обществена поръчка за озеленяването на Созопол за около половин милион лева, проверяват и сигнал на АДФИ

Окръжната прокуратура в Бургас разследва кмета на Созопол Панайот Рейзи за поредното нарушение при възлагане на обществени поръчки. Това съобщи пред Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“ Красимира Кателиева, говорител на държавното обвинение в града. Тя уточни, че управителят на фирма „Борела” ЕООД Николай Маринов е подал сигнал за нарушения при обществена поръчка, свързана с поддръжка на зелената система на общината за 5-годишен период (за около половин милион лева). Точната сума обаче не може да бъде проверена, защото страницата е блокирана в сайта на АОП, установи komentator. bg. Проверка по сигнала на „Борела“ ЕООД е разпоредена на 15 ноември. Така държавното обвинение работи вече по общо четири сигнала срещу Рейзи – на Сметната палата от 2011 година, по сигнал за присвояване в особено големи размери, свързан с пречиствателната станция на Созопол, по сигнал на АДФИ от 3.12. 2012 г. за нарушения на обществени поръчки и по сигнала на фирма „Борела“ - отново за престъпване на Закона в обществените поръчки (ЗОП).

Нарушенията

В случая с поддръжката на зелената система на града, Рейзи е нарушил Закона за обществените поръчки (ЗОП), като е разделил голямата поръчка за целогодишно поддържане на зелените площи на малки чрез публична покана и е дал апетитната дейност на фирмите около бургаския бизнесмен Васил Танев. Така от края на септември до края на декември Танев ще получи за дейността си 60 хиляди лева.

„Ние кандидатствахме в конкурса, който бе обявен по ЗОП м. г. през май и бяхме класирани на трето място. На първите две места бяха определени Консорциум „Благоустрояване и озеленяване"- гр. Бургас и Консорциум „Озеленяване-Б"- гр. Бургас“, каза Николай Митков – управител на бургаската „Борела“ ЕООД. Той допълни, че е атакувал класирането пред Комисията за защита на конкуренцията. „Условията на поръчката бяха дискриминационни - ограничаваха кръга на потенциалните кандидати, изключваха участие на новорегистрирани фирми, което естествено, не е гаранция, че няма да се справят с възлагането, а имаше и други нарушения. Налице беше крещящ случай на изкуствено дирижирана, не без знанието на кмета, квазиконкуренция - в класираните на първо и второ място участници съдружие имаха все фирми на г-н Васил Танев“, обясни Митков.

КЗК отменя, но кметът разрешава

КЗК отменяна 1 август 2012 г. решението на кмета на община Созопол да възложи целогодишното озеленяване на фирмите ДЗЗД „Благоустрояване и озеленяване"(консорциум) гр. Бургас и ДЗЗД „Озеленяване-Б (консорциум)" гр. Бургас, чиито оферти не са подписани собственоръчно и не отговарят на поставените изисквания. „Спомням си за този случай, липсваше подпис“, коментира лаконично пред Сдружението Панайот Рейзи.

КЗК предписва процедурата да продължи като бъдат отстранени нарушенията.

На 14 септември м. г. обаче вместо да продължи процедурата, общината публикува в сайта си обява по чл. 14 , ал. 4, т. 2 от ЗОП – публична покана за 60 хил. лева, за поддържане на зелените площи на Созопол. Срокът за кандидатстване в процедурата е много кратък - 27 септември, а предметът на публикуваната на 21 септември малка поръчка дублира изцяло прекратената, която според решението на КЗК не може да бъде възложена на фирмите на Танев. „Разделянето на голяма поръчки на малки чрез публични покани е грубо нарушение на ЗОП. А неспазването на сроковете е в противоречие на европейското законодателство. Съдът в Люксембург е постановил, че подобни кратки срокове необосновано ограничават участниците“, коментира Петър Бакърджиев, председател на УС на Института за правни анализи и изследвания, който извършва мащабно проучване на начина на възлагане на обществени поръчки у нас.

10 хиляди лева отиват на „боклука“

„Определеният от кмета срок за получаване на предложения не ни позволяваше отново да направим обход на всички обекти и да подготвим количествено-стойностна сметка. Дотук сме пръснали около 10 хил. лв. за водене на производства, загубили сме два месеца време. Затова сезирахме Окръжна прокуратура-Бургас и Икономическа полиция“, казват от „Борела“ ЕООД.

Срокът за произнасянето на прокурора по преписката на „Борела“ ЕООД е до 30 дни след внасянето на резултатите от проверката на АДФИ. Резултатът от финансовата инспекция е бил готов на 3 декември м. г. и е предаден в прокуратурата.

Припомняме, че през октомври Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“ направи разследване за нарушени обществени поръчки в Созопол за 1 милион лева от април до септември 2012 г. То намери широк медиен отзвук. Това явно не попречи на кмета на Созопол да продължава нарушенията по същата схема. И да отказва да говори с медии, които го критикуват. Коментарът му по тази тема е, че в Созопол се спазват стриктно законите.

Отговор

Прокуратурата: Работим по още два сигнала срещу Рейзи

По делата, които Ви интересуват, разследването продължава, като до момента няма постановен окончателен прокурорски акт. Това се казва в отговор на прокуратурата до Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“. От държавното обвинение уточняват, че срещу Панайот Рейзи - кмет на Созопол, са постъпили два нови сигнала: - на 15.11.2012 г. е постъпил сигнал от управителя на търговско дружество "Борела" ЕООД, срещу кмета на Община Созопол, във връзка с процедура по възлагане на обществена поръчка. По сигнала е образувана прокурорска преписка, по която е възложена проверка, която да се извърши от АДФИ. Към настоящия момент преписката не е постъпила обратно в прокуратурата.   

На 03.12.2012 г. е постъпил доклад за извършена финансова инспекция на Община - Созопол от АДФИ, с който са констатирани нарушения на ЗОП и НВМОП от страна на Панайот Рейзи - кмет на Община Созопол. По случая е образувана преписка. Към момента няма произнасяне по преписката от страна на наблюдаващия прокурор.




14
Коментара по темата
14.
Турист
20.02.2013 07:38:37
0
1
Ами сега накъде?Махнаха Божидар-лъжеца после Дянков-крадеца и вашият кмет-Пинокио осиротя.Да не би сега Б.Б да подхване и кметовете?АААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
13.
Метро панос
15.01.2013 23:08:17
0
4
За много години в ........
12.
някой си
14.01.2013 20:13:44
2
8
До гъзоблизеца на Пиньо!!! Мишка си мишка ше си останеш ве.Явно си падаш по шпатолите и най-вече ги пердашиш върху осрания ГЪЗ на Пинко ХАХАХ :D Айде със здраве да му го лижеш МШКООООО
11.
до НЯКОЙ СИ
11.01.2013 22:09:28
13
4
ЕЙ ГОЛЯМО КОМПЛЕКСАРЧЕ,КОЛКО МУ ЗАВИЖДАШ ,ЧЕ НЕ МОЖЕШ И ДА СЕ ПРИКРИЕШ.ИМА КАЧЕСТВА-НА НЕГО МУ СЕ ПОЛАГАТ И ПАРИ И ДАЛАВЕРИ И КУ...ВИ,А НА ТЕБ ГНИДО ТЕЗИ 3 НЕЩА НЕ ТИ СТОЯТ ДОБРЕ!!!
10.
някой си
11.01.2013 21:40:11
3
11
Пари,далавери ку.ви и лов!!!
Друго не го вълнува наш Пиньо.Плати на Цвъки 2 мил. и да него занимават.Тва е истината...
9.
Ехо
08.01.2013 17:36:35
0
6
Цветанов НАИСТИНА НЯМА НИЩО ОБЩО!

Бизнесменът Тодор Бояджиев може да претендира за откривател на българското Ел Дорадо. Димитровградският семеен приятел на вътрешния министър Цветан Цветанов и строителен предприемач знае как да извлича злато от пясъка, много преди да влезе в съдружие с новите стопани на несебърските дюни, пише в последния си брой...

Носителят на наградата "Златен гвоздей" на Хасковската строителна камара за 2010 г. (връчена му лично от Цветанов) успява да спечели обществени поръчки за над 25 милиона лева само за първите две години и половина, откакто на власт е правителството на ГЕРБ. Разследване на в. .... от 8 март 2012 г. показва, че Бояджиев модернизира градски центрове, подменя топлопреносни мрежи, ремонтира детски градини, строи паркове, детски площадки и дори киноложки центрове. Сред възложителите му се открояват общината в родния Димитровград, "Топлофикация"-София и Оперативна програма "Регионално развитие", управлявана от МРРБ. Преди това Бояджиев е известен сред съгражданите си като собственик на малка фирма, специализирана в изолацията на пещи в ТЕЦ.

Възходът на компанията му Ти Ви Би започва веднага след парламентарните избори през 2009 г. с преобръщане на резултатите от търга за строителството на парк "Арпезос-север", който трябва до облагороди пространството около прословутото Водно огледало в Кърджали. Проектът е на стойност 9 870 027 лв. и се финансира по ОП "Регионално развитие". Фирмата на Тодор Бояджиев е избрана за изпълнител, след като обжалва първоначалното решение на комисията проектът да бъде поверен на местното строително обединение "Арпезос-Кърджали". Ти Ви Би обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която излиза с решение в полза на Бояджиев. Малката подробност е, че между внасянето на жалбата и произнасянето на КЗК съставът на комисията е подменен с кадри на ГЕРБ. По проект паркът трябваше да е завършен на 8 март миналата година, но е предаден на 21 септември. Според публикация на в. ...., жители на Кърджали са недоволни от качеството на извършените дейности. Бивш казармен плац в парка бил засипан с тънък слой хумус, вместо бетонът да бъде изкъртен и извозен. Първите поражения били налице растителността съхнела.

През 2010 г. консорциум, създаден от Тодор Бояджиев, печели проект по ОП "Регионално развитие" в Карнобат за обновяване и модернизиране на градската среда. Той включва реконструкция на пешеходни зони и алеи. Процедурата е обжалвана пред КЗК, но и този път тя се произнася в полза на димитровградския бизнесмен.

Ти Ви Би дебютира и на софийски терен с подмяна на участъци от топлопреносната мрежа на "Топлофикация"-София, по времето, в което председател на Столичния общински съвет е близкият до Цветан Цветанов бизнесмен Андрей Иванов. Само за година - от средата на 2009 до юли 2010 г., дружеството на Бояджиев печели конкурси за 3 878 453 лв. за подмяна на тръби в различни столични райони.

В част от поръчките, които печели Бояджиев, е заложен непознат до момента в строителния бизнес трик. Възложителите включват в конкурсната документация изискване кандидатът да притежава сертификат SA 8000:2008 за социална отговорност. Той представлява удостоверение, че фирмата не дискриминира служителите си по полова ориентация, раса и религия, че осигурява хуманни условия на труд, не наема деца и дава право на свободно сдружаване на работниците. Ти Ви Би се оказва една от шестте сред общо 4483 строителни фирми в България, които са си извадили въпросния документ. Под знамето на "социалната отговорност" компанията на Бояджиев печели търг за ремонт на детска градина по "Красива България" и за изграждане на международен киноложки център в парк "Марица". Пак в Димитровград Ти Ви Би подписва договор за 2.3 млн. лв. за енергийна ефективност в общинската образователна структура. Заветният сертификат като задължително изискване става причина за остра реакция на Камарата на строителите в България до министъра на регионалното развитие с искане да се предприемат мерки срещу ограничаването на конкуренцията при провеждане на тръжни процедури. От МРРБ обещават проверка...

От материала на списанието става ясно, че Тодор Бояджиев става човекът на ГЕРБ в Хасково. Той осигурява офиси и коли за партийна дейност и в неговия хотел в Хасковските минерални бани се намира местната централа на ГЕРБ, се коментира още през 2010 г. Според запознати Бояджиев е свързан с групировката СИК доста преди 2010 г., а раздяла с негови стари съдружници едва не довела до война между СИК и ВИС в Хасково. В материала се припомня, че през 2000 г., когато е извършен магистрален грабеж на ТИР-ове с цигари между Хасково и Стара Загора, в който са участвали и действащи полицаи. Хората от камионите са били закопчани с белезници за дърветата и са намерени така на следващата сутрин. Авторите на грабежа са открити 3 години по-късно. Разследващите установяват, че ограбените цигари са закарани в складовете на Бояджиев, пак там са пребоядисани кабините на тировете. Меко казано, недоумение буди фактът, че човекът, в чиито складове е открито ограбеното, става... свидетел по делото?!. По това време директор на РДВР-Хасково е бъдещият депутат от ГЕРБ Иван Петров. делото е потулено. Впрочем освен име на място, където лежи митично златно съкровище, Ел Дорадо се превежда от испански и като "златен човек". На български същият израз се употребява в смисъл на човек с голямо сърце. Изброените дотук факти и обстоятелства обясняват до голяма степен щедростта на Тодор Бояджиев в апартаментните сделки с вътрешния министър, наред с голямото му сърце. А че то е толкова голямо, подсказва и фактът, че Цветанов се съгласява заедно със съпругата си да кумува на сватбата на дъщеря му, заключава материалът...
8.
Стария
08.01.2013 14:14:12
0
10
Според "Екогласност" огромни нарушения има в района и на Созопол и дадоха пример със замени на 55 декара в защитена територия на Св. Агалина, сделка за продажба на дюни и некропол
7.
OKEANA
08.01.2013 14:11:50
9
3
Kogo shte gonish be shmatka?Kolkoto goni i nastigna prednite,bate Borko deto nqma godina trudov staj i kara djip za 260 000 lv.-shto ne zemesh da popitash kak se vadqt tezi pari,a.A za Rejzi ne se pritesnqvaj-nqma da si ti pri vsi4ki slu4ai goneshtiq!
6.
я, май се започнало
08.01.2013 13:02:11
2
17
Ето Батка,че и твоя ред дойде! От години запушваш усти и уши с пачки, но времената се менят. Днес може пак да я запушиш в Бургас - нейсе, но далаверите ти вече излязоха извън продажните бургаски прокурори и съдии.Нагази в гората и със сърната, но нагази и в дълбоката гора на Европа. Европата Батка с пачки не можеш да я купиш.Изял си им парите и ще те гонят до дупка. Ама ти си крал, крал, грабил като митничар на Кулата и Калотино едновременно, но и си давал,давал като поп пред всички- Бойко,Цецо, Дянков, Божо и надолу, та трудно ще ги върнеш на Европа. Пък и не обичаш да връщаш. Еми Батка, има изход- пътеката и там, където си заровил имането. Само гледай да е по-далече от Созопол, защото като паднеш, през девет страни в десета ще те гоним и е добре да те не стигнем. Начело- ти си знаеш- с твойте най-мили, най-доверени, най-лицемерни от страх подлизурковци и хрантутници.Такъв е живота кмете, и иконите дето ги носиш с късите си ръчички, и те няма да ти помогнат.Хай, върви си по живо по здраво.
5.
Брюксел
07.01.2013 20:15:47
2
16
Ако ГЕРБ се издънят на изборите на Джуджето Хаяско ще запари под трътлестия му гъз
4.
sydiq
07.01.2013 18:23:32
3
14
ВСИЧКИ КМЕТОВЕ ПРОКУРОРИ СЪДИИ ДЕПУТАТИ МИНИСТРИ ./БИВШИ И НАСТОЯЩИ/---ПРОВЕРКА НА ДОХОДИТЕ ДО ДЕСЕТО КОЛЯНО--НЕ ДОКАЗАНИ ПАРИ--В ЗАТВОРА--ВСИЧКО ДРУГО Е ПРАХ --ДА ИМ ПИКАЯ НА ИЗБОРИТЕ И НА РЕФЕРЕНДУМА--СЕ ТАЯ--АКО НЯМА ВЪЗМЕЗДИЕ
3.
посейдон
07.01.2013 14:48:59
3
12
Созополският кмет е цар на обществените поръчки,другите кметове да се учат от него!
2.
Зейри
07.01.2013 14:22:22
1
21
Е,как да компенсирам сега тия милиони ,дето ги раздавах на ГЕРБ,за ди застанат зад гърба ми на последните избори?? Аз да нямам печатница у нас? Ами ще си полаят,полаят журналистчетата , а накрая бате Бойко ще махне с ръка и готово...!После ще им спретна една маса,може и с дивеч,че тая година гъби няма да има и ще ги "нахраня"... айде да се обзаложим,че април месец никой няма да помни за тези проблеми! Ха , ха ха
1.
urko
07.01.2013 13:49:20
2
16
v tyurmata
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори