×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

2012-а беше годината на бокса, но ми е жално за Станка Златева


2012-а беше годината на бокса, но ми  е жално за Станка Златева
Стефка Костадинова
27 Декември 2012, Четвъртък, 15:53 ч.
Автор: Христо ДЕНЕВ, Всеки ден

 Българинът има голяма душа и голямо сърце. Обича спорта и се гордее с всеки, в чиято чест свири българският химн. Българите сме голяма работа, да знаете!

Добър или лош, спортът ни продължава да жъне успехи. Българинът е голям спортист и това призна и председателят на БОК Стефка Костадинова. Гранддамата на световната лека атлетика направи обзор на случилото се по стадионите, залите и спортните площадки през 2012 година. А това, оказа се, не е никак малко.

Според нея предстоят и още много успехи. Какъв спортист е българинът? Кой е спортният момент на годината? Кои са отличниците сред състезателите ни? Стефка Костадинова с удоволствие отговори на тези и на още много въпроси и го направи от сърце - това, което спортистите ни не пестят, за да постигнат и невъзможното.

- Г-жо Костадинова, каква спортна година изпрати България?

- Една добра година, защото освен Олимпиадата в Лондон, имаше и други не олимпийски спортове, които се представиха блестящо. Специално за Олимпиадата - ние сме максималисти, чакахме да имаме и златен медал, при положение че през месеците преди това имахме световни и европейски шампиони. Всичките ни 63 спортисти бяха там със законно самочувствие, покрили нормативи от МОК и съответните федерации. Бяха там! Имаше момент, в който късметът не беше с тях. Както стана със Станка Златева. Видяхте блестящия Данчо Йовчев какво съчетание изигра на халките. Момичетата на Илиана Раева, които завършиха шести, а според мен бяха сребърни медалистки. Гордостта ни - волейболистите ни, които стигнаха до полуфинала и малко не им достигна да вземат бронза, при положение че през годината имаше толкова много разправии в тяхната федерация. Щангистите ни, които бяха на ниво. Не мога да кажа, че годината е била много силна за нас, но аз съм позитивен човек, бях с тях там и видях в техните очи болката и сълзите. Най-добре те могат да ви кажат как са се чувствали. Най-тежко те са го изживели. Това е 4-годишен цикъл. Все пак Олимпиадата е каймакът на спортната кариера. Това са хората, с които разполагаме.

- Въпреки липсата на достатъчно средства и условия все пак продължаваме да постигаме не лоши успехи. На какво се дължи това?

- Ами, вижте, спортът беше забравен след 1992 година. Не беше приоритет на държавата. Над 20 години той тънеше в безхаберие. Мисля, че сега нашето правителство направи всичко по силите си за последните четири години. Но за 4 години не се градят шампиони. Грешката е преди тези 4 години как се е работило. Хората, които нас ни направиха шампиони, треньорите - или някои от тях, вече не са в спорта, или са в чужбина за по-добро заплащане. Виждате, че в последните години се вложиха средства в базите. И "Спорт палас" блести, и "Белмекен", имаме една уникална многофункционална зала, която беше домакин на олимпийски квалификации, световни купи, държавата беше домакин на големи ски състезания - на Банско и на Пампорово... Но за 4 години няма как да направиш състезателя.

- Може ли да се каже, че това е една добра основа?

- Мисля, че да. Въобще не е рано да се каже, че това е точно така. Щом се започва нещо с такова желание от страна на държавата, аз мисля, че то ще продължи.

- Виждайки класирането в Спортист на годината и Треньор на годината, може ли да се каже, че това е годината на бокса?

- Да, класирането го показва. Кубрат Пулев е на първо място, а Тервел Пулев на второ. Мисля, че двамата се представиха много добре. Техният треньор пък е №1, така че това е показателно.

- 2012 година роди много спортни герои, Кубрат Пулев ли е най-големият от тях?

- Много се радвам за него. Всички знаем колко е трудно да пробиеш в професионалния бокс, и то в най-атрактивната категория. Мисля, че това все още не му е върхът. Още много върхове ще покори. Виждам, че хората го обичат много. На церемонията за Спортист на годината залата много бурно му ръкопляскаше. Хората го обичат и мен това много ме радва.

- Имаше и неприятен момент на церемонията. Заговори се, че Станка Златева е обидена от третото си място в класирането?

- Аз, за жалост, не можах да я видя. Бях една от първите, които излязоха на сцената. Не разбрах, че тя е в залата. Не я видях. Тази анкета е пожелателна, тя е на вас и на вашите колеги. Аз лично съм била четири пъти спортист на България, но съм била и втора, и четвърта. Може да има някакви причини, нямам обяснение. Тук не виждам някой да има вина, всеки си казва мнението. Тя е много готино, много специално момиче. Треньорът й Симеон Щерев е много добър специалист. Всеки човек реагира сам за себе си. Аз много си ги обичам всичките, така че не мога да ги деля.

- Един труден въпрос - кой беше спортният момент на годината?

- Честно казано, съм неподготвена. Може би не е само един. Не знам. Може би това, че Тервел спечели бронз от Олимпийски игри. Или това, че нашите олимпийски квалификации бяха тука. Или това, че момичетата ни от ансамбъла станаха световни шампионки. Много са, не искам да обидя някои. Може би това, че Кубрат се изкачи толкова много на боксовата стълбичка. Не мога да отлича само един. Всички са специални.

- Голям спортист ли е българинът?

- Българинът има голяма душа и голямо сърце. Мисля, че много обича спорта и се гордее с всеки един наш спортист, в чиято чест свири българският химн. Българите сме голяма работа, да знаете.

- Спортистите са големите посланици на България в чужбина. Вие знаете това от личен опит...

- Така е, това е лицето на България. Разпознаваеми са в цял свят. Спортът дава най-бърза представа за постижения и резултати, виждат се много бързо от всички. Въпреки че има толкова много достойни българи. За какво само говорим! Да не забравя да спомена Цветана Пиронкова и Григор Димитров. Те са едни уникални таланти, имат невероятно бъдеще. Така че - имаме си го! Абе там, където е текло вода, пак ще тече!

- Явно спортистите са ни големи факири въпреки липсата на достатъчно средства и условия, имаме световни звезди във всеки спорт - футбол, сумо, шахмат, тенис...

- Пари има. Цялата ни олимпийска делегация беше обезпечена от до. Видяхте какви бяха премиите за класиране в първата осмица. Ако станеш олимпийски шампион, получаваш 200 000 лв., след това премии дават от тотото, спонсорите, Олимпийския комитет. Значи олимпийският шампион щеше да спечели над половин милион лева. Не винаги парите са всичко, говоря като стимул.

- Да, но съпоставяйки как се подготвят нашите спортисти и тези в чужбина, разликата е голяма. Въпреки че много държави влагат милиони, а имат по-слаби резултати от нас.

- Двамата съвместно стигнахме до извода, че основите за нещо голямо вече са поставени. Аз лично мисля, че колкото повече бази има във всеки един град, толкова по-добре. Мисля, че това би трябвало да бъде и задължение на общините. Това, че някои се готвят в чужбина - например, ако в България няма условия, парите за подготовка зад граница ние ги осигуряваме.

- Значи все пак сме изпратили успешна година от спортна гледна точка?

- Е, как да ви кажа. Най-важното събитие през 2012 г. беше Олимпиадата. Но ние имаме един голям шампион в бокса. Доста медали спечелихме. Сега, не можем да кажем на 100%, че е била много успешна година. Но за едни е успешна, за други не. За всеки е различно. Някои спортове се радват на едно трето място, докато за други 25-и в класирането е невероятен успех. Това е на кантар. Аз лично плачех, когато съм втора. Или първо място, или нищо! Но пък съм била и втора, и четвърта, и пета. Не е гаранция, че като отидеш на някое състезание като фаворит трябва да спечелиш първото място. Различна психика сме, характери, всеки си има своя стратегия и мислене. Но ми е много болно за Станчето, защото наистина аз бях абсолютно сигурна, че ще вземе златото, защото и през годината беше много добра.

- Една нищожна секунда й попречи...

- За жалост е така. Както моята история в Сеул. Няколко секунди невнимание и станах втора. Това е. И ме би човек, който не е и сънувал, че може да ме бие.

- А спортната 2013 година какви емоции ще донесе на българите?

- Това ще бъде предолимпийска година, само че за зимните спортове. Нали 2014 година е Олимпиадата в Сочи. Въпреки че всички знаем, че по-силни са ни летните спортове. Но имаме един прекрасен отбор по биатлон, имаме Сани Жекова, имаме Владимир Зографски. Така че ще стискаме палци. Винаги стават изненади.

- Какво бихте пожелали на действащите спортисти и на тези, които тепърва започват своя път?

- Нека първо да бъдат живи и здрави. Много да вярват в себе си и в треньора до себе си. Да бъдат позитивни и да накарат България отново да напълни стадионите и залите. Да ръкопляскат и да се гордеят с тях.

 




Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сгъваме хартиените бюлетини за изборите като оригами Сгъваме хартиените бюлетини за изборите като оригами  По-лесно е да гласуваме с машини, отколкото да намерим хлебчетата в супермаркета, възкликна водещата Мария Цънцарова Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи, предупреждава експерт по мълниезащита Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи, предупреждава експерт по мълниезащита  Инж. Радослав Калчев разказа как токът от мълнията преминал от единият контакт във вилата му до другият, който бил на 12 метра от първия "Левицата" и Румен Петков започнаха силно кампанията си в Бургас, повдигнаха ключова тема за региона "Левицата" и Румен Петков започнаха силно кампанията си в Бургас, повдигнаха ключова тема за региона ГЕРБ и ПП-ДБ искат да съсипят рафинерията, няма да го допуснем, категорични са от "Левицата" Пътешественик стигна от Германия пеша до Бургас с кучето си, спят по спирки и в църкви Пътешественик стигна от Германия пеша до Бургас с кучето си, спят по спирки и в църкви Целта, която съм си поставил, е да посетя 40 европейски държави, т.е. общо 25 000 километра, споделя той Бургас награди заслужили дейци на културата Бургас награди заслужили дейци на културата Бургаският дух се е запазил, благодарение на нашите писатели, музиканти, певци, актьори, художници, подчерта кметът Димитър Николов Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души При ляв завой младежът загубил контрол над колата Почти 90 сигнала са подадени заради проливния дъжд в София Почти 90 сигнала са подадени заради проливния дъжд в София Не са постъпвали сигнали за бедстващи хора Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли След като вчера изслушването на шефа на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание се провали, днес той свика брифинг, за да успокои, че няма да има сериозно поскъпване на тока 5 начина да накарате бившият да съжалява 5 начина да накарате бившият да съжалява Ето кои са те  5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка 5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка Ето кои са те
Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори