×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Живеете в сграда без Акт 16? Все още имате възможност да я узаконите


22 Декември 2012, Събота, 16:14 ч.
Автор: Женя АТАНАСОВА

Срокът по изготвянето на документите изтича на 26.11.2013 г.

-Все още има много сгради в Бургас, които нямат Акт 16, но в тях живеят хора от години. Каква е процедурата по придобиването му и какво трябва да знаят собствениците на тези имоти?

-Действително значителен е броят на обектите не само на територията на Община Бургас, но и в цялата област, които не са въведени в експлоатация по надлежния ред, макар да съществува забрана за ползването им до довеждането им в експлоатация.

В зависимост от характеристиките, сложността, значимостта и рисковете при експлоатация строежите се делят на шест категории. Строежите от първа до трета категории се въвеждат в експлоатация въз основа на издадено от органите на ДНСК разрешение за ползване, а за тези от четвърта и пета категория се издава удостоверение за въвеждане в експлоатация от органа, издал разрешението за строеж. Жилищните и смесени сгради, с ниско застрояване, вилите, сградите и съоръженията за обществено обслужване с разгъната застроена площ до 1000 кв. м. или с капацитет до 100 места за посетители, които са и най – често изгражданите строежи, попадат в пета категория.

Удостоверението за въвеждане в експлоатация се издава от главния архитект на общината въз основа на заявление от правоимащо лице. Към заявлението се прилагат всички актове и протоколи, съставени по време на строителството, документите за собственост, доказателствата за вида и количествата вложени материали, договорите с експлоатационните дружества, заплатена такса.

- Какви са най-срещаните проблеми при подготовката на документите?

-Тъй като често от момента на завършване на строежа до началото на процедурата по въвеждане в експлоатация са минали няколко години  липсват съставените актове и протоколи по време на строителството на завършените строежи, и/или доказателствата за вида и качеството на вложените строителни материали.

-В кои части на Бургас има най-много такива сгради?

- Безспорно в централна градска част е най- голям броят на строежите, които не са въведени в експлоатация, като причините са различни: липса на достатъчно ангажираност на възложителите на строежи, увеличаващият се брой на строителните фирми, прекратили или преустановили дейността си, липсата на координация или време на собствениците на строежите или отделни техни части.

-А съществуват ли възможности за узаконяване на изцяло незаконни строежи?

-Да, с последните изменения на Закона за устройство на територията, в сила от 26.11.2012г. се удължи срока, в който може да се узаконят строежи, построени до юли 2003г. без необходимите строителни документи. Собствениците на такива строежи следва да запомнят, че такива заявления за узаконяване може да подадат само до 26.11.2013г. , другото важно обстоятелство е, че тази възможност се отнася само за строежи, които са били допустими или по разпоредбите които са действали по времето, когато са извършени или по действащите разпоредби съгласно ЗУТ.

С последните промени се разшири и обхвата на обектите без строителна документация, които могат да бъдат приети за търпими. Вече са включени и строежите, изградени до 31.03.2001г. 

 - С какви проблеми се сблъсква Вашата кантора?

 - Най – често съдействието ни търсят собственици, които са изградили жилищни или вилни сгради, гаражи и магазини, които желаят да ги продадат, но нямат документи за собственост. Причините са различни: за някои от строежите липсва строителна документация, други са изградени в отклонение на издадените им разрешения за строеж, някои не са въведени в експлоатация, а има и такива с издадени заповеди за спиране на строителството или с издадени заповеди за премахване на незаконни строежи. За всяка една категория от гореизброените лица правните възможности са различни, различни са сроковете за действие, както и изискуемата се документация, което изключва възможността за типизиране на проблемите, а налага необходимостта от индивидуален подход.


В категории: Бизнес


5
Коментара по темата
5.
до До J
24.12.2012 15:42:18
1
1
Ами то затова съществуват адвокатите - за да ходиш за консултации при тях. Това тук е недопустимо, но като всичко в България, забраненото за извършване си е правило.
Ето ти няколко цитата, за да се ограмотиш, нищо че привидно не си юрист(ка).
Закон за адвокатурата:

Чл. 42. (1) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз не може да рекламира своята дейност и да използва средства запривличане на клиенти, несъвместими с разпоредбите на този закон и с правилата на адвокатската етика.

Чл. 132. Дисциплинарно нарушение е виновното неизпълнение на задълженията по този закон и Етичния кодекс на адвоката, на наредбите и решенията на Висшия адвокатски съвет и на решенията на адвокатските съвети и общите събрания, както и:

4. лично пряко рекламиране на професионалната си дейност, извършено в нарушение на този закон;
4.
До J
24.12.2012 13:08:29
0
3
Защо да е реклама - всяко интервю с адвокат или юрист е реклама? Как иначе да намираме информация за правни въпроси? Трябва постоянно да плащаме за консултации по канторите ли? Ако това е реклама, то не знам какво са ежеседмичните гостувания на адвокат Марковски в студиото на Тази сутрин по бТВ? Лошо няма, не всички сме учили право и познаваме закона.
3.
J
23.12.2012 16:31:57
3
3
Господа и госпожи от Бесове, това е реклама, която е забранена от Закона за адвокатурата.
Не си навличайте и това.
2.
Стария
23.12.2012 10:31:15
0
6
Голяма част от построените през последните години хотели и сгради по българското Черноморие са без Акт 16, въпреки че са обитавани! Така собствениците им не плащат данък сгради и такса смет! Кметовете, разбира се, си затварят очите, защото собствениците на тези бетонни чудовища не са рибарите от Ченгене скеле или от Ропотамо?!
1.
kym besove!
23.12.2012 08:43:45
0
5
Nai nakraq ne6to polezno v toq sait !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Според думите на запознати, Иван Турчина се укрива от органите на реда във Варна, в къща в квартал „Виница“, предоставена му за ползване от морския престъпен авторитет Николай Тошев – Чирпанския Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Каквото и да кажа – хората ще си вадят изводи, но не ми е повлияла, кълне се Алек Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Двамата бяха засечени с куфарите на Терминал 2 Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Хороскоп за деня – 19 май 2024, неделя 
Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори