×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нахалство е да увеличиш пенсиите заради предстоящи избори


12 Ноември 2012, Понеделник, 16:22 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимка Добромир ДОСКАЧАРОВ

Защо нямаше индексиране на заплати и пенсии цели 3 години, а сме изразходвали 18 млрд.лева повече?!

- Г-н Орешарски, преди четири години разговарях с Вас в същата зала на Общинския съвет на БСП-Бургас за „Проекто-бюджет 2010“. Колко от прогнозите Ви се сбъднаха?

- Ако извадите старите ми коментари на предходните проекто-бюджети, няма да откриете разлики и четвъртият, който внасят не изненадва с нищо, ГЕРБ са последователни. Общите черти в цялата им бюджетна политика са, че тя е фокусирана прекалено фискално и отсъстват антициклични мерки и инструменти. Тя контрастира с дежурното обяснение с кризата, което чуваме с повод и без повод, но поне да имаше някакви опити за въздействие върху цикъла. Този бюджет е по-семпъл от предишните, защото досега ГЕРБ поставяха някакви цели, а сега и цели няма. Визира се единствена цел - за утвърждаване на фискалната консолидация. Дефицитът остава на същото равнище, а дългът ще се увеличи с 1,1 млрд. лева и ще се финансира с нови дългове. Различието от предишните години е, че има частична индексация на пенсиите. Хубаво е да има избори, защото те са мотив на това различие от предните три години. Но индексиране трябва да се прави всяка година, а когато инфлацията е по-голяма и на по-кратки периоди. Да увеличиш пенсии във връзка с предстоящите избори е нахално. Но това няма да върне на пенсионерите покупателната сила, защото индексацията е с най-ниския възможен коефициент на инфлация. Въобще няма да говоря за малката кошница, която е станала два пъти по- голяма. Следващата година реалната обезценка ще продължи с 3,4 %, толкова е записано в проекта за бюджет.

- Твърде мрачна рамка, кажете нещо по-конкретно по приходната и разходна част.

- Хроничната слабост в приходите се вижда отново. Събираемостта остава на по-ниско равнище спрямо кризисната 2009 г. и то на осезаемо по-ниско равнище. Данъците по републиканския бюджет към брутния вътрешен продукт са на равнище 20,4% при 21 % през 2009, а през 2008 – 23,5 %. И това е при значително по-високо общо данъчно натоварване – по-високи акцизи на горива и цигари, поне няколко още второстепенни данъци върху застрахователни премии, върху хазарта, новия данък върху лихвите на депозитите. Индексирането на пенсиите е единственият разход, който отличава този бюджет от предходните. Този мандат ще ни струва 6 млрд. лева допълнително похарчени над приходите. Това е влошена фискална политика. За годините на управление на ГЕРБ, за трите цели години на управление до 2012, се очертава общ размер на разходите 83 млрд. лева, цели 18 милиарда отгоре – по 6 милиарда на година. Защо нямаше индексиране на заплати и пенсии, а са похарчени тези пари 6 млрд.лв. повече?!

- Каква е равносметката?


- Имаме 83 млрд. лева разходи, а приходите за този период са 78 млрд. лева. Дефицитът е 5 млрд.лв нови заеми – или намален резерв, или от двете по малко. За предишния период на управление имахме събрани 65 милиарда и сумарен излишък от 5 млрд. Това е равносметката, която ще остави ГЕРБ – увеличен дълг, намален резерв и не искам да коментирам още колко задължения, ако излязат арбитражите по заведените дела за АЕЦ Белене и от фотоволтаиците.

- Как си обяснявате това поголовно печелене на местните избори, както и президентския вот? Значи народът вярва на това управление.


- Аз убедително представяне на видях, аз говоря за макрокартина, но ме връщате на тема местни избори – защо аз да коментирам фалшификациите, всичките тези номера?! През 2009 вие ме питахте как виждам България след 4 години. Аз тогава не я виждах толкова зле. Казах ви, че кабинетът предприема не антикризни, а прокризисни мерки. Но аз не говоря литературно, затова ще се върна отново към числата - безработицата през 2009 г. бе малко над 6 % при над 7% средно за ЕС, днес тя 12,5 % при малко над 11% средно за ЕС, елиминирам ролята на кризата. Булото „криза“ върши много добра работа. Как от безработица по-ниска за средната за ЕС тук е по-голяма? Кризата е навсякъде. Икономическият растеж на 2010 г. беше между най-слабите – 0,2. И ако изключим дълговообременените държави Гърция, Испания и Португалия, защо нашият растеж е един от най-ниските. Нашата фискална позиция в този момент не е между лошите и това е добре, даже е между първите 5 държави по отношение на дълг и дефицит, но по отношение на дълг е функция на предните три правителства, не и на това! Защото настоящото правителство увеличава дълга. Дефицитът също е функция на предходни процеси, разходите ни бяха сдържани. Това правителство нямаше нужда да навалява разходи, както направиха Румъния и Гърция, които се бяха забравили в минал период. Мога да ви дам още по-подробни справки.

- Но ние усвояваме много добре средствата по еврофондовете, вижте колко инфраструктурни проекта се реализираха.


- ГЕРБ завариха страната в средата на класациите по трите фонда на ЕС, а сега сме на предпоследна позиция. Обяснението, че сега сме усвоили 10 пъти повече еврофондове не важи, защото такъв е цикълът. Останалите са усвоили повече от 10 пъти спрямо съответния период. Това са класациите на Генералната дирекция по регионално развитие на Европейската комисия. Там коментарите на нашия премиер не са написани, нито пък е могъл да ги цензурира. Това е публична информация. Видимо е отстъплението, а ни се внушава, че има обратен процес. Аз винаги съм твърдял, че в БСП имаме проблеми, мен не ме удовлетворяваха средните позиции в класациите, защото съм амбициозен. Проблемите обаче не само не са решени, а са се задълбочили.

- Защо лидерите на европейските държави вече не канят нашия премиер и той ходи на посещение само в екзотични страни?

- Мога да правя хипотези, но те не са за мен, аз тук нямам цифри за потвърждаване на твърденията си. Вие се досещате защо.

В категории: Опозиция , Политика


Флагман.БГ ДПС обяви листите си за националния вот ДПС обяви листите си за националния вот 07/05/2024, Вторник 12:06 1
5
Коментара по темата
5.
Vasil
14.11.2012 14:21:04
0
1
Това е един мъдър човек.
4.
---
13.11.2012 18:47:21
0
6
Най-добрият финансов министър от началото на прехода!
3.
ами да
13.11.2012 07:08:52
1
4
Точно така стоят нещата. Какво да допълниш, когато един уравновесен, мъдър човек и супер професионал говори. Премерено, доказателствено и точно! Какво да правим обаче с бай Ганьовците от управляващата партия? Тяхното безочие преминава вече всякакви допустими граници и аз предлагам да им дадем зелен светофар на изборите за излизане вън от управлението.Мислите трезво сега, за да не страдаме болно след това.
2.
ggg
12.11.2012 18:08:24
1
7
положението е много зле
1.
ГЕРБ боклуци
12.11.2012 18:00:14
2
7
Прав е Орешарски, за съжаление.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тревожна новина за Кирил Маричков Тревожна новина за Кирил Маричков Няма да може да участва в остатъка от турнето на групата и се връща в България Ясно е кой печели "Хелс Китчън" Ясно е кой печели "Хелс Китчън" Много от зрителите са убедени, че тазгодишната победа ще е дамска и дори вещаят, че Никол ще е тази, която ще се окичи с нея, тъй като е завършила академия „Льо Кордон Бльо“, живее в Испания и се е прибрала в родината си специално заради кулинарното състезание, но няма да е тя  Тя уби брутално баба си, а днес в затвора откри... Тя уби брутално баба си, а днес в затвора откри... Станала е шивачка Има ли сили Европа да съхрани културата, законите и християнския си облик? Има ли сили Европа да съхрани културата, законите и християнския си облик? Ръстът на престъпленията не се огласява, а статистиката умело се прикрива И цената на кафето скача сериозно И цената на кафето скача сериозно Сушата и горещините застрашават сериозно районите на производство Хероинът все по-малко се търси на пазара, производството му също намалява Хероинът все по-малко се търси на пазара, производството му също намалява Трафикът на хероин през България остава активен, отбелязва  началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в Агениция "Митици" Стефан Бакалов Бургас очаква легендите на BRAVE CF и мач за титла Бургас очаква легендите на BRAVE CF и мач за титла BRAVE Combat Federation е най-глобалната ММА организация, стъпила в най-много точки по цял свят, която е трамплин за всички свои бойци към елитния ММА Какво да правим с останалите козунаци от Великден Какво да правим с останалите козунаци от Великден Вижте някои вскуни идеи Енергийният министър: Готови сме да помогнем на Украйна за възстановяване на системата им Енергийният министър: Готови сме да помогнем на Украйна за възстановяване на системата им Миинистър Малинов проведе видеоконферентен разговор с украинския си колега Талантливи млади музиканти ще ви очароват на фестивала "Солисими" Талантливи млади музиканти ще ви очароват на фестивала "Солисими" Събитието ще се проведе на 10,11 и 12 май в Дома на Нефтохимика 
Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO)
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори