Българска вечеря възхити учени от 10 националности в "Рубаят Music"
Световнопризнати учени на Индия, Италия, Канада и други държави се насладиха на специално приготвено балканско меню и селекция от уникални български вина
Ключови думи:
рубаят, music, Бургас, трия, коста канариев, вино, меню, ястия, кухня, кулинарно изкуство
30 Октомври 2012, Вторник, 13:06 ч.
Автор: Добромир ДОСКАЧАРОВМодифицирани ястия и уникални вина омаяха чуждите гости на ресторанта
Учени от над 10 националности се насладиха на специална вечеря, организирана в ресторант „Рубаят Music“, намиращ се в Трия сити център в Бургас. Шеф готвачът на веригата ресторанти Коста Канариев лично се погрижи за уникалното меню, което бе съобразено с разнообразния вкус на гостите (виж видеото).
Още с влизането си чужденците бяха посрещнати с чаша вино трамиер „Winemakers selection“ от 2010 г., произведено във винарна „Хан Крум“, част от холдинга „Велики Преслав“, чиято собственост е и култовата верига ресторанти „Рубаят“. Самият Коста Канариев гордо наливаше от виното и раздаваше чашите на гостите от Италия, Мексико, Израел, Полша, САЩ, Сърбия, Канада, Полша, Австрия, Унгария, Гърция и Украйна. След топлото посрещане Канариев се насочи към кухнята, където работата и кулинарното изкуство ръка за ръка създаваха шедьоври под вещото ръководство на шеф готвача.
Още в началото Канариев уточни, че основата за вечерята ще бъдат типични български ястия, в които се загатваха елементи от съседните балкански кухни.
Два вида биволско сирене заместиха стандартната рецепта за популярната салатата „Капрезе“. Но не какво да е сирене, а от малка мандра в покрайнините на Бургас, която е специализирана само в работата с биволско мляко. Според менюто към него беше предложено вино ризлинг.
След това Канариев бе модифицирал традиционната ни тракийска салата, комбинирайки я с постни сърми, които бяха поднесени като студено предястие. Специално за случая бе приготвено кьопоолу по селски, едронарязано и богато подправено.
Като подготовка за основното ястие шеф готвачът бе подбрал мус от тарама хайвер, гарниран с чироз и мидена салата. Рано сутринта Канариев бе купил пресен паламуд, който предложи на гостите печен на скара, придружен с два вида сосове. Към него беше добавено шардоне „Golden age“ 2011 г.
Основното ястие – патладжан кебап, също беше модифицирано за да може да се консумира от всички гости. В него вместо свинско бе сложено пилешко, поради многообразието от националности сред гостите.
След него беше поднесен узрял овчи био кашкавал, поръсен с препечени орехи, бяло грозде и круши. Кашкавала си партнираше добре с каберне совиньон „Golden age“ от 2008 г. За десерт беше рпиготвено домашно сладко от зелени смокини, поднесено под формата на шот с печени белени бадеми. Към него бе добавена по глътка 15-годишно бренди „Плиска 1300 x.o“.
В категории:
Богове на изтънчения вкус
Кога и как се прави задължителна имунизация на децата в България за коклюш
Кога да си мием зъбите – преди или след закуска
Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“
Рецепта за класически броколи пане
Отпускат 30 млн. лв. за детски градини, училища и манастири
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж
19/04/2024, Петък 22:00
1
6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори
19/04/2024, Петък 21:40
0
Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията
19/04/2024, Петък 21:20
0
Рецепта за класически броколи пане
19/04/2024, Петък 21:00
0
Отпускат 30 млн. лв. за детски градини, училища и манастири
19/04/2024, Петък 20:37
1
Рязко захлаждане: До минус 3 градуса паднаха температурите в Пампорово
19/04/2024, Петък 20:20
1
Кога и как се прави задължителна имунизация на децата в България за коклюш
19/04/2024, Петък 19:59
2
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха?
19/04/2024, Петък 19:43
4
Два тира се удариха на АМ "Тракия"
19/04/2024, Петък 19:41
1
Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте
19/04/2024, Петък 19:40
0
Назначени са шестима заместник-министри
19/04/2024, Петък 19:39
0
Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър
19/04/2024, Петък 19:36
1