×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ако така ще продължаваме, най-добре е да дойде италианската мафия!


18 Октомври 2012, Четвъртък, 10:58 ч.
Автор: Огнян МАРКОВ

Нашето съществуване през последните три години не е дори застой, както твърдят анализатори, а пропадане в безтегловността

Дойде есента, а това е времето, в което българинът традиционно брои пилците, подготвяйки се за зимата и за следващата година, която пак по традиция се надява да бъде по-добра. Проблемът на тази есен обаче е този, че социалният песимизъм е надминал върховете на Виденовата зима, което ни обещава само едно - тежка следваща година.

Традиционният аргумент, с който управляващите се опитват да приспят чувството ни за трезва оценка на действителността и да ни накарат да им вярваме, всъщност е вече втръсналият ни от повтаряне мотив, че Европа е в криза,

че светът е в криза и че краят на тази криза изобщо не се вижда.

Всъщност на тази тема в медиите пишат добре платени от някого специалисти, които винаги така подреждат нещата, че да ни втълпят поне две неща. Първото е, че тази криза е повече въпрос на карма, отколкото на целенасочени икономически действия в миналото, което пък от своя страна уж било съвсем ясен индикатор, че краят на света е съвсем предстоящ. Второто е свежата мисъл, че родното правителство е избрало и следва най-правилния път, който ако не служи за излизане от кризата, защото светлина в тунела още не се виждала, то поне следва онази тайна пътечка през блатото, известна на малцина посветени, която ни спасява от удавяне.

Разбира се,

това е бълнуване на хора,

които или не четат какво става по света, или пък смятат, че ние него правим. Защото много страни по света, включително и в Европа, излязоха от кризата, забравиха за нея и сега се радват на стабилно икономическо развитие и добро състояние на своите граждани. Ето накратко и фактите.

Още през януари 2011 г. Международният валутен фонд прогнозира, че световният икономически ръст ще достигне рекордно изглеждащите 4,4%, като най-големият принос за този ръст ще е на САЩ, Япония, Китай и, разбира се, Еврозоната, която се очакваше да постигне ръст 1,7%.

Когато фактите говорят, дори Борисов трябва да замълчи,

защото през август тази година europe-re.com съобщи, че доверието в икономиката на прибалтийските републики се е повишило през последните месеци. Южна Корея пък бе първата държава, която официално обяви, че излиза от рецесията и това стана преди близо 4 години - още през 2009 г., а печалбата на домакинствата в тази държава отчита постоянно нарастване през последните 11 месеца.

Аналогично е положението в Полша,

чиято икономика се увеличи с 15,8 процента в периода 2008 - 2011 г., докато в същото време икономиката на ЕС "потъваше" с половин процент годишно.

Ето и още факти. През 2011 г. Швеция бе на второ място, след Естония, сред най-бързо развиващите се икономики в Европа, като намали високите данъци за корпорациите и хората, и макар те все още да са сред от най-високите в света, явно не стряскат никого. Освен това страната запази високата степен на инвестиции в образованието и здравеопазването.

Примери като тези от Канада, от съседна Турция, от Индонезия, от Мексико и от още много страни, колкото щете. И вместо да кажат на широките народни маси тъкмо тази оптимистична новина, за да ни се отпусне душата

на нас непрекъснато ни натъкват какво ставало в Гърция,

в Испания и Италия, назидателно ни припомнят как Ирландия едва не потънала икономически преди време и че по този лош път се движели, ако не всички страни в евросъюза, то поне половината от тях. След което ние трябвало спонтанно да станем на крака и да аплодиране по сталински финансовия гений на Борисов, Дянков и техните верни сподвижници, повели ни така уверено през блатото на кризата. Само дето Борисов не е Мойсей, а и вече стана повече от ясно, че ни води не към обетована земя, а към самоубийството ни като държава и нация.

Голяма риба се лови най-добре в мътна вода.

Тази поговорка ни дава не само поводи за размисъл, но и обяснява защо герберите продължават усърдно да мътят главите на хората с мрачните си констатации, че кризата нямала нито начало, нито край и че май сме били осъдени като героите на Маркес да живеем сто години в нея. Защото, ако някой още не е забелязал, от последните приватизации, от продажбата на държавна земя и от други някои факти става съвсем ясно, че герберските велможи в здрав съюз с върхушката на ДПС целенасочено

купуват икономическата власт в страната,

с което пък правят вече безсмислена каквато и да е политическа промяна, очаквана на изборите през следващата година, а властта на икономическата мафия и нейният гавазин – политическата класа у нас, ако не вечна, то поне толкова дълговременна, че да отчая цели поколения и да ги накара да избягат от страната.

ГЕРБ отдавна хвърли маската си на спасител на Отечеството и отдавна вече не предлага никакви нови икономически и социални идеи, освен старата и много добре илюстрирана с постната Дянкова пица от 2009 г. теза

да продължим да затягаме коланите.

Това се отнася с пълна сила за тази година, а ако съдим по бюджета за 2013 г. – и за следващата. И ако някой от оредяващите напоследък привърженици на тази лидерска партия съзира в този извод дори микроскопична доза оптимизъм, то значи сериозно се нуждае от квалифицирана лекарска помощ. Защото нашето съществуване през последните три и половина години не е дори застой, както твърдят някои анализатори, а пропадане в безтегловността на герберовия икономически волунтаризъм.

Нещо повече, съвсем отявлено демагогски цялото това управленско безсилие, целият този неистов шум за някакви си там реформи в здравеопазването, в осигурителната система, в администрацията, които така и не се случиха, продължава вече четвърта година да се крие зад мантрата,

че Станишев и Тройната коалиция били виновни за всичко,

включително и за сушата през тази година! И това е така не защото тази мантра може да се лепне с успех на всяко твърдение, а защото все още се намират хора, които им вярват безусловно и предпочитат да повтарят като папагали думите на Борисов, вместо да напрегнат малко сивото си вещество и да съобразят, че този човек води страната ни към гибел, че ни направи за посмешищепред целия свят с неинтелигентните си и в някои случаи съвсем диви изказвания и предложения, едно от което е Европейският съюз да се пребори с кризата като намали заплатите на хората до нашите, а последното – че въпреки явната неконституционност на формулировката за референдума за АЕЦ “Белене”, ГЕРБ щял да гласува в парламента на за провеждането му. Тук не говорим за дивите подробности, че цялата неконституционност на формулировката се криела в думата “атомна”, а че това е явно единственият случай в световната история, когато премиерът на една страна обявява на всеослушание, че той и партията му имат намерението да нарушат конституцията, като това не прави потресаващо впечатление на никого, а правораздавателните органи си траят така, сякаш това по нашите земи вече е станало ежедневие.

Италианската мафия, казват, била строга, но справедлива.

И никога не допускала нейните поданици да оголеят и обосеят до такава степен, че да емигрират, да почнат масово да измират или пък, не дай си, Боже, да грабнат косите и вилите и да изтребят цялата мафия до последното й поколение. Дали това е вярно – не знам. Но пък изглежда логично. Не можеш да чакаш мляко от една овца, ако не я храниш, не можеш днес да острижеш овцата, да продадеш вълната и утре да чакаш от нея още толкова. Както това прави ГЕРБ с прахосването на фискалния резерв на страната и най-вече с намерението да ни обложат с какви ли не още нови и непонятни от каквато и да е логическа гледна точка данъци, за да вържат по някакъв начин бюджета за догодина, та да не ги изпроводят след 9 месеца с камъни хората.

А ако така ще продължаваме, то най-добре наистина тук да дойде италианската мафия...



В категории: Опозиция , Политика


Флагман.БГ Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов 17/05/2024, Петък 16:25 1
Флагман.БГ Хутите свалиха американски дрон Хутите свалиха американски дрон 17/05/2024, Петък 16:00 3
15
Коментара по темата
15.
DG'E
19.10.2012 14:43:44
0
1
Много червен другар се е сбрал наоколо. Митингуват другарите. Не разбрах раздават ли кебапчета, че от три дни не съм ял.
14.
партизан
19.10.2012 14:41:32
0
0
Другари стегайте се начи! Настало е време размирно, настало е време плодовете да береме, на нашето комунистическо управление. Горе главите, нищо че до шия сме в тинята. Ура другари!
13.
Поразяващата ръка
19.10.2012 14:38:49
0
0
До eork, № 7, ЧВОР, недей да се репчиш, лумпен надрусан! Тук се говори човешки и се спори с чувство за хумор, разбра ли, дървеняк червен, криещ се зад два-три ника? Ще ядеш ритника!
12.
eork
19.10.2012 11:07:50
1
0
Чукча, хората не си приличат, нищо, че са от една партия. Не че Димитър Николов си няма трески за дялане, но хората винаги са склонни да прощават по-дребните или по-големите погрешки на интелигентните хора, смятайки, че в даден момент те просто са били заблудени.
11.
чукча
18.10.2012 20:18:40
1
2
ГЕРБ и Борисов може да са лоши, но пък кмета Николов си е арен. Поне така се разбира от този сайт.
10.
Побратимяване
18.10.2012 19:35:26
2
4
Ръководството гербаджийско на община Приморско вече се побратими с италиански град официално, дали втория ешелон герб-ориентиран не се е побратимил с местната мафия? За по-добра координация в общите усилия?
9.
FACK OFF LUKOV, LUDIEV i GEKOV
18.10.2012 18:31:00
1
6
"Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба."
"Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба."
"Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба."

"Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба."
8.
брат му на винету
18.10.2012 17:27:03
0
6
оставете го брата ,той така се роди ,олигофренче малко ,безобиден е ,на за сметка на това МНОГО ПРОСТ
7.
eork до Винету
18.10.2012 13:59:50
2
13
Винету, не знам дали знаеш, ама никой скалп не е застрахован от сваляне. Твоят включително. А аз продължавам да се удивлявам, как всеки, който като trapera ви каже истината, веднага го обявявате за комунист, а най-големите демагози, сред които и премиерът, обявявате за светлите личности, за които от прост инат ще гласувате. Не ми го побира главата. Трябва да е някаква повсеместна лудост...
6.
критичен
18.10.2012 13:06:29
1
13
ГЕРБ СА СЛЕПИ И ГЛУХИ НИТО ВИЖДАТ НИТО ЧУВАТ
5.
trapera
18.10.2012 13:02:25
2
8
,,Поскарах се малко на държавите, които само искат пари от Германия, а в същото време не си привеждат бюджетите и дефицитите в съответствие с Маастрихтските критерии''.
Премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Букурещ във връзка с провеждащия се там 21-и конгрес на Европейската народна партия.
4.
Винету до трапера
18.10.2012 12:13:33
10
4
Траперът, ще ти снема скоро червения, комунистически скалп. Ако в това време Олд Чатърхенд не те е гръмнал вече...Леворък смешник!
3.
Мафиот
18.10.2012 12:11:05
4
4
Нашата "Тайна вечеря" се състоя ОЩЕ в годините на ПЕРЕСТРОЙКАТА- 1987-1989 год. Ние, МАФИЯТА, СЪЩЕСТВУВАМЕ ОТТОГАВА! Ние СМЕ ТУК ВЕЧЕ ЦЕЛИ 23 години! А някои искатда ни отнемат знамето, червенто и да го развяват, но от името на НФСБ! Много елементарно, Уотсън! ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ВСЕКИ, КОЙТО НЕ Е КОМУНИСТ И ЧЕНГЕ КАТО ТЕЗИ от НФСБ!
2.
trapera
18.10.2012 11:54:34
4
15
10 причини, за да гласувате за ГЕРБ:
Наближават избори и някои хора с нестабилна политическа ориентация си задават въпроса за кого да гласувам. Как за кого! Няма да ви агитирам, само ще изброя няколко факта, които се случиха по време на сегашното правителство.

1. Дойде Памела Андерсън
Каквото и да си говорим, този отколешен блян на няколко поколения онанисти пристигна през управлението на ГЕРБ. Това е факт, който не може да се отрече. Има данни, че е искала да дойде и по времето на тройната коалиция, но от Европейския Съюз са ни я спрели заради съмнения за корупция.

2. Снимахме се с Робърт де Ниро и Джон Траволта
Каквото и да си говорим, това е първият български министър-председател, който се е цъкнал с тях. Нито Станишев, нито Царя, нито Иван Костов имат снимка с тези велики артисти.

3. Скочи се от 40 километра височина
Каквото и да си говорим, скокът на Феликс Баумгартнер от стратосферата се случи точно сега, при мандата на ГЕРБ. Има данни, че самият Бойко Борисов е скачал от много по-високо – поне от 70-80 километра, но не е казал, понеже е твърде скромен и не обича да се хвали.

4. Ходихме на олимпиада
Каквото и да си говорим, бяхме на олимпиада и спазихме олимпийския принцип “не е важна победата, а участието”. Има надежда, че на следващата олимпиада не само ще ходим, а дори ще тичаме и ще се състезаваме.

5. Имаме най-много здравни министри на глава от населението
Каквото и да си говорим, ГЕРБ доказа, че всеки българин може да стане здравен министър. Това звучи гордо. Засега в това правителство имаше четирима министри на здравеопазването, но до края на мандата вероятно ще станат много повече.

6. Всички престъпници вече са в затвора
Каквото и да си говорим, престъпността е победена и всички бандити са осъдени. В затвора са вкарани страшни рецидивисти, някои от които са откраднали по 5-6 овце, а други по 15-20 кокошки. Гръбнакът на престъпността е пречупен.

7. Медиите са свободни
Каквото и да си говорим, всички медии вече са напълно свободни и могат без страх да хвалят постиженията на правителството. Преди пишеха за Боко Тиквата, но сега вече няма тикви, има само блестящи успехи на управлението. Запушена е устата на злонамерените журналисти, те свободно са изритани от свободните медии.

8. Рапърите са дадени на прокурор
Каквото и да си говорим, тия мръсници трябваше отдавна да бъдат сурово наказани, но никое правителство досега нямаше политическата воля да го стори.

9. Футболът е в разцвет
Каквото и да си говорим, успехите във футбола са изключителни. Вече всеки третодивизионен отбор може да наеме правителствения самолет и да лети с него, където пожелае. Даже могат да отидат и да гледат някой мач от Шампионската лига, ако поискат.

10. Цените падат
Каквото и да си говорим, всичко вече е толкова евтино, че с една средна пенсия можеш да живееш в охолство. Но този факт досега се премълчаваше. Добре че се намери един доблестен министър като Мирослав Найденов, който да изрече истината: всичко вече е супер евтино, особено саламът. Народът добрува.

Сами виждате колко много се постигна само за един мандат на ГЕРБ. Само за някакви си 4 години. А представете си какво ще стане, ако управляват още 40.
Очаква ни непоносимо щастие.
1.
един българин
18.10.2012 11:30:31
1
12
Браво! Много точна статия.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Почина майката на Веселин Маринов Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо "Кой и как е виновен, при какви обстоятелства - това следва да изяснят компетентните органи", коментира държавният глава за катастрофата с кортежа на Кирил Петков  Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Бизнесменът подари цялата спортна база, която изгради в северния град на кметството  Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас В проучването е използвана публично достъпна информация Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Присъстваха Михаил Ненов, Динко Раднев, Янко Стойчев и проф. Милен Балтов Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към служителките в хотел във Враца Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Учениците имах избор дали да пишат есе или съчинение Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Само двама от тях се решиха на интерпретативно съчинение за „Цената на компромиса“ във фейлетона на Смирненски
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори