×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът на Созопол манипулирал обществени поръчки за над 1 милион лева


05 Октомври 2012, Петък, 16:20 ч.
Автор: Снимка Бесове.бг
Източник: Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“

Прокуратурата не бърза със сигналите за нарушения на Панайот Рейзи, които отлежават от 2008 година насам

Обществени поръчки за над 1 милион лева са манипулирани от април т.г. досега от кмета на Созопол Панайот Рейзи и неговата администрация. Това показва анализа на публикуваните на сайта на Агенцията за обществени поръчки обяви. Нарушенията са за строително - монтажни работи, за доставки на техника, за аварийното укрепване на различни обекти. В тази група е разширението на градски паркинг и изграждането на две велопешеходни алеи. Според юристи от Института за правни анализи и изследвания (ИПАИ) нарушенията вероятно са напълно умишлени и са направени с цел да се облагодетелстват определени фирми.

„Проблемът е много сериозен, защото Европейската комисия следи внимателно как се харчат парите по оперативните програми. Ако установи нарушения в обществени поръчки парите се спират“, коментира председателят на Управителния съвет на ИПАИ Петър Бакърджиев. Община Созопол сключи на 6 август т. г. договор за 75 милиона лева по ОП „Околна среда” за строеж на пречиствателна станция. По подготвителните работи за строеж на такава станция срещу Панайот Рейзи вече имаше образувано до съдебно производство. Държавната финансова инспекция установи, че през 2008 г. на два пъти е плащано за дейности, свързани с подготвителни дейности на една и съща фирма - „Строително предприемачески холдинг“ ЕООД.

„Малки“ поръчки за „специални“ клиенти

Схемата на нарушенията от тази година са в три групи. От ИПАИ обясниха, че обществена поръчка за строително монтажни работи на стойност 730 хил. лв. е разделена на няколко по-малки, макар това да е забранено от закона. Така дейностите се възлагат чрез публични покани на определени фирми и се избягва конкурсно състезателния принцип.

 Второто нарушение е в кратките срокове. Между датите на обявяване на „малките“ поръчки и получаването на документацията срокът е от един до четири работни дни, въпреки че законът изисква минимум седем дни.

Трета стъпка за вкарване на правилните фирми е поставянето на конкретни и ненужни за съответната дейност изисквания. Към мераклиите да строят и ремонтират в курортното градче например се изисква да имат ISO сертификация. Тя няма нищо общо със строителството, защото въпросното ISO представлява „международен стандарт за социална отговорност или еквивалент“, обясниха юристите. По този начин обаче се стеснява кръгът от евентуални изпълнители.

Срокове за свои фирми и за чужди натрапници

На 26 юли т. г. Созопол обявява чрез публична покана, че търси изпълнител за аварийното укрепване на мостово съоръжение на стойност 263 800 лв. без ДДС. Срокът за приемане на документите е 30 юли, а два от дните за подготовка на предложенията са почивни. Тези срокове за всяка незапозната предварително с условията фирма са абсолютно непосилни. Но затова пък говорят за утвърдена схема, при която има определен участник, снабден с вътрешна информация. Срокът за обработка на документите от страна на общината обаче е в обичайните 90 дни. Това означава, че през октомври ще стане ясно коя е фирмата-рекордьор в супер кратките срокове за събиране, обработка и изпращане на документи.

 Според юристите от ИПАИ, с тези срокове общината е нарушила както българското законодателство, така и гарантираните от ЕС принципи на равнопоставеност и прозрачност и стандартите за предвидимост в действията на възложителите.

В поръчката за аварийното укрепване на мостовото съоръжение и аварийното укрепване на зидове и кули в Созопол например юристи констатираха още няколко нарушения. Първото е, че аварийните ремонти не се възлагат по глава 8 на ЗОП. Второто е, че с възлагането по реда на въпросната глава на предходните дейности, общината вече няма право да ползва привилегирования облекчен режим на публичната покана до 31. 12. 2012 г. Въпреки това, ръководството на община Созопол си затваря очите за разпоредбите на закона и продължава да се възползва от публичните покани.

На 14 юни е обявена публична покана за разширение на открит паркинг с 58 места. Поръчката е за 81 хиляди лева без ДДС. Срокът за получаване на предложенията отново е твърде кратък – до 18 юни. Познатата схема на кратките срокове за подготовка, е приложена и при поръчката за изграждане велосипедна и пешеходна алея, детска и спортна площадка за 169 000 лева (без ДДС). Обявата е от 16 юли, а срокът за получаване на предложенията е 19 юли до 15 часа. Отново са нарушени принципите на равнопоставеност, публичност и прозрачност. И в този случай общината е поискала валидни 90 дни предложения, които да се изготвят само за 3 дни.

Поръчка за определен модел

По познатата схема с публична покана от 08.09.2012 г. ръководството на общината е обявило доставка на косачка за поддръжка на стадиона на стойност 57 000 лева без ДДС. Изискването е косачката да е от точно определен тип - “Flail Mower”. Законът забранява да се посочва конкретен модел/тип, като допуска това да се случва в изключителни случаи, но задължава възложителя да добави думите „или еквивалент“. В случая това не е направено, което отново навежда на мисълта, че целта е поръчката да бъде спечелена от точно определен „клиент“ на общината.

 

Когато се съберат всички тези изпълнени с нарушения обществени поръчки, излиза, че в община Созопол през тази година по неясен начин са потънали над 1 млн. лева. При това – само за няколко месеца.

Справка в Сметната палата, Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за обществени поръчкии държавната финансова инспекция показва, че тези „пропуски“ не са инцидентни. Общината е нарушител на закона за обществени поръчки и е включена в „позорния“ списък с констатации на Агенцията за държавна финансова инспекция за извършени нарушения при разходването на средства по програми на Европейския съюз.

„Това са служебни въпроси, не разговарям с журналисти по телефона, защото те изкривяват думите ми. Няма да отговарям и по електронната поща, заповядайте в Созопол“, коментира пред СДружението кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Списък със стари нарушения

През ноември 2011 г. шефът на Сметната палта Валери Димитров обяви, че дава кмета на Созопол Панайот Рейзи на прокурор. Общински съветници от Созопол заявиха пред Сдружението, че става дума за 738 хиляди лева, които са отклонени от дейност „Чистота“ за други дейности. Имало и нарушения, свързани със ЗОП. „Нямаме информация докъде е стигнала прокурорската проверка“, казаха от Сметната палата.

 Държавната финансова инспекция пък установява, че през 2008 г. община Созопол два пъти е плащала за дейности, свързани с подготвителни дейности за изграждане на пречиствателна станция на една и съща фирма - „Строително предприемачески холдинг“ ЕООД. Тогава дори е образувано досъдебно производство срещу Панайот Рейзи за присвояване на пари - отпуснати средства по договор от ПУДООС. Според Рейзи обаче нарушения не са открити, а само е загубено „ценно време“. Созопол е „клиент“ и на КЗК, която отмени в началото на август т.г. процедура за поддържане на зелените площи и алеи в морския град.

Мълчанието на прокуратурата

На въпрос на Сдружението към говорителя на окръжната прокуратура в Бургас Красимира Кателиева докъде са стигнали проверките срещу Рейзи по сигналите на Сметната палата, тя отговори, че те все още текат. Срещу него има 2 висящи досъдебни производства. Едното е образувано на 05.11.2010 г. по повод извършен одит на дейностите по опазване на околната среда, за периода 01.01.2005 г. -30.09.2009 г. Второто досъдебно производство е образувано на 03.02.2012 г. по разпореждане на ВКП и е по повод одитен доклад за финансовото управление на община Созопол, за периода 01.01.2010 г. -31.12.2010 г.

 Панайот Рейзи, кмет на Созопол:

Всичко най-добро и чао!

- Г-н Рейзи, наскоро КЗК отмени ваше решение за избор на изпълнител за почистване на съществуващите зелени площи. Защо се стигна до тази ситуация?

- Не мога да ви кажа. Имаше там някакъв проблем по отношение на това, че този който е спечелил, нещо подписа му бил с печат, а не на ръка и така...

- През 2011 г. шефът на Сметната палата заяви, че дава доклада за Созопол на прокуратурата заради нарушения на обществените поръчки. Знаете ли докъде е стигнала тази проверка?

- Знаете ли какво. Ще спра да ви отговарям на въпросите, не че нещо ме притесняват, но повечето журналисти, на които им давам отговори на такива служебни въпроси, после ги изкривяват. Ако искате да говорим по този казус, елата при мен, ще ви отговоря на всичко.

- Преди месец изпратихме на Вашето пресаташе Петя Димитрова въпроси в писмен вид. Ако искате, отговорете ни и Вие в писмен вид, за да няма изкривяване на думите Ви.

- Не, елате до тук и тук ще ви отговоря. Всичко най-добро и чао.


В категории: Созопол


16
Коментара по темата
16.
Гришата
17.10.2012 09:27:13
0
0
А какво са направили кметовете на София, Варна и Бургас, че в доклада са най- отгоре с най- големите нарушения- " изненадващо в тази непрестижна група попадат общини като Столична, Варна и Бургас".
Освен да пишете, можете ли да четете ?
15.
така е тук
10.10.2012 12:21:14
2
5
Днес е 10 октомври. От два дни вестници и сайтове врят и кипят за престъпленията на кмета Рейзи, но Созопол мълчи. Страхът е глътнал езиците на созополии. Така е тук, така и ще бъде. Затова из града се срещат само баби , дядовци и панайотки. Град, обречен на затваряне и закриване, ако не беше курорта.Докога?
14.
Току
08.10.2012 21:36:49
7
2
И трети мандат ще вземе , да го духате комунисти .
13.
винаги е така
07.10.2012 14:52:02
4
7
"Елате тук и тук ще ви отговоря". Или елате при мен, ще ви запуша устата с пачки пари и ще приключим разговора. Така работи кметът Рейзи с полицаи, съдии, прокурори, та дори с депутати и премиера.Този начин се оказа печеливш за него до днес, а защо не и занапред? Ако стане по-напечено, идват избори, ще плаоти и депутат ще стане, имунитет ще получи. Не го стряска бременната кошута, няма да го стреснат и прокурорите и съдебната палата. Така си живее бейчето в най-красивия град. АСозополии спят ли спят ли, кой да ти каже?
12.
глас
06.10.2012 17:28:40
4
9
Само че е политически хамелеон и като види зора ще смени партията както всеки път.
11.
Чакам
06.10.2012 15:21:14
3
8
Прокуратурата чака да му свърши мандата на тариката и тогава ДА НЕ МУ ПОВДИГНЕ обвинение, че още поръчки на властимащите не е изпълнил. Ще го почакат.
10.
истина
06.10.2012 14:25:24
4
8
много сигнали са изпратени до прокуратурата и за неговото протеже - кмета на Габьр Трьнков, и за тях нищо не се казва.
9.
Stoyanov
06.10.2012 09:07:49
3
13
Не ми са необходими никакви други доказателства с какви сделки борави Рейзи-чакахме 10 години за ремонтиране на пътя с.Вършило-разклон с.Габър(било зо с.Зидарово,община Созопол).Преди 10 дни пътят бе започнат за ремонт и направен само от асфалтови ленти по 5-50м тип "легнал полицай",а останалото си е стария път.Под сурдинка се подхвърля,че парите от 140 000лв,дадени за тези работи за нищо не стигат.То може и да е така, ама циганите-работници на фирма "Път 2004" добре се олежаха под дълбоките сенки. Пътят става повече за изпитателно трасе, а няма нито един белег на междуселищна връзка. Тези пари трябваше да ги вземат едни хора и го направиха,само пътят остана направен по най-простия и отвратителен начин
8.
Ziti to
06.10.2012 07:43:30
4
11
Хора помогнете на Созопол !
7.
Обществената Журналистическа Поръчка
06.10.2012 01:12:41
14
4
преписана и стара поръчкова "новина", която веднага активира вещите по-долу да кажат кой е за затвора и кой не.
6.
komentar
05.10.2012 23:59:46
4
12
Този отдавна трябваше да е в затвора.Само че си плати на Дянков и сега избива.
5.
Ставридис
05.10.2012 22:02:24
4
17
Кметчето си е платило няколко милиона в кеш на бате Бойко и сега бърза да ги избие.. Няма празно при него.. Пари за всичко и от всичко..Кеф ти поръчки, кеф ти разрешителни, фотоволтаични паркове, подготовки за пречиствателни станции, ремонти и реконструкции.. Особена слабост са му паркингите в компания със Стойчо Манджата и паяка, от който всяко лято гушка по 100 хилядарки за "Бог да прости"... На всякъде където общината е спонсор има връщане обратно.. Поради сушата вече по-рядко ходи за гъби.. Като се знае за корупцията в Бургаската полиция и прокуратура, няма шансове да му се случи нещо лошо, пък има вече и сватове да храни...
4.
лол9
05.10.2012 20:20:26
3
11
Обещаваха много. За това ги избраха:)
Ноо сега еееее сс маслооо...
3.
dodo
05.10.2012 20:14:16
6
16
ЕЕЕ разгеле хванаха го най сетне! Да си носи последствията. От тук на сетне ще гледаме как ще се развият събитията.
2.
do besove
05.10.2012 19:46:11
19
6
Претендиращият за добър журналист не си позволява лични пристрастия и нападки. Ако се мислите за глас на обществото, вместо да се заяждате с един определен кмет, направете сериозен и задълбочен анализ на проблема- http://www.aop.bg/fckedit2/user/File/bg/obraztzi/spisak_01_2012.pdf.
защото иначе не Ви прави чест, и започваме да си мислим, че понеже въпросният кмет не ви плаща като останалите не си и осигурява и медиен конфорт
1.
LA
05.10.2012 17:47:49
7
34
Този селски тарикат е кмет на една от най-хубавите черноморски общини, и то втори мандат. И ГЕРБ си го припознаха. Просто пълен потрес.
Но какъвто ни премиерът, таквизи и хората му. Селяндурска, чалга държава. Пълна отврат. Ей затова хубавите хора се махат оттука.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Председателят на Българския олимпийски комитет с послание за почетния председател на ДПС Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Инцидентът станал малко след празника Благовещение, когато на гости й дошъл бившият й съпруг Венци Мартинов Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен инж. Димчо Радев поздравява всички лесовъди и приятели на българската гора по повод Седмица на гората 2024 г. Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара
Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори