×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Последният бургаски в.“24 часа“ и „Труд“ излезе днес, има колекционерска стойност


Последният бургаски в.“24 часа“ и „Труд“ излезе днес, има колекционерска стойност
Така изглежда последният брой на „Твоят ден“ в Бургас, няма и дума за благодарност и сбогуване с верните му читатели
28 Септември 2012, Петък, 12:21 ч.
Автор: Бесове.бг, снимка: Добромир ДОСКАЧАРОВ

Едно сбогом и благодарим да ни бяха казали след толкова години заедно, коментира днес един от големите рекламодатели

Местната притурка на в.“24 часа“ и „Труд“ излезе днес за последен път. Редакционният й екип е разпуснат, а от понеделник за централните издания на в.“24 часа“ ще работят като кореспонденти журналистите Диана Саватева, Димчо Райков и Тони Щилянова, за „Труд“ кореспондент остава Мария Кехайова. Днешният брой има колекционерска стойност – не по-малка от първия, който излезе през февруари 1998 г.

Допреди три години и двата големи вестника имаха местни морски издания, но започналата икономическа криза доведе до закриването на бургаския „Труд“. Така екипът на „24 часа“ подготвяше новините както за своето централно тяло, така и за „Труд“ - под заглавието „Твоят ден“. Концепцията на обединеното и трансформирано местно издание обаче показа още от първия си ден на пазара липсата на качествена журналистика. Разследванията, свежите репортажи и по-хапливите коментари бяха заменени с дълги и нечетивни статии   за културата, обзавеждането на дома, за автомобилите и ресторантите в региона. Пълното обезличаване на осемте редакционни страници за Бургас логично доведоха до свиването и на рекламата, като резултат от драстично спадналия читателски интерес.

    Освен в Бургас, днес последни притурки излязоха във Варна и Пловдив. Съкращението е подето след завръщането на Венелина Гочева като главен редактор на в.“24 часа“ преди две седмици и се прави заради огромните загуби от спадналия тираж и  доверие. Както „Труд“, така „24 часа“ поддържат проправителствена линия.  Конкуренцията на по-евтините, но по-зле списвани „Телеграф“ и „Стандарт“, както и на появилите се в Пловдив, Варна и Бургас  три успешни електронни модела – съответно сайтовете Под тепето, Петел и Бесове допълнително повлияха за тоталния отлив на читатели на „24 часа“ и „Труд“.
За трите големи града кореспондентските бюра на „24 часа“ трябва да оставят по двама души, но специално за Бургас Гочева е разпоредила да се запазят работните места на тримата, тъй като са едни от най-добрите и опитни журналисти като цяло на национално ниво.

Местните издания на „24 часа“ и „Труд“ стартираха през 1998 г., една година след като в България стъпи немската вестникарска групировка ВАЦ. Почти едно десетилетие - от 1998 г. до 2008 г. бургаските притурки обираха каймака от регионалната реклама, а политическият и бизнес елит се редеше на дълги опашки с прислужнически вид и  скъпи подаръци, само за да засвидетелства уважение на рождените им дни.

Най-големите сътресения дойдоха след като ВАЦ продаде ежедневниците  на  “Медийна група България Холдинг” на Любомир Павлов и Огнян Донев – хора без никакъв опит в администрирането и прякото ръководене на вестникарско производство. Още с влизането им в редакциите двамата изхвърлиха със зле прикрит скандал дългогодишните им главни редактори Тошо Тошев и Венелина Гочева.
Заедно със започналото разследване срещу Любомир Павлов - за източването на Общинска банка и срещу Огнян Донев – за нечовешки високите цени на лекарствата, произвеждани от неговата „Софарма“, се разбра, че от най-високо правителствено ниво двамата са били притиснати да се оттеглят от вестниците.
Със завръщането на Гочева се заговори, че „24 часа“ изцяло ще обслужва управляващите, които се ползват досега с пълен комфорт, предоставен им от медиите на Делян Пеевски. Пеевски държи около 80 % от пресата в България.

„Можеха поне едно сбогом да кажат и да ни благодарят затова, че толкова години рекламирахме в тези издания“, каза днес разочарован мениджърът на една от частните болници в Бургас.

В категории: Просвета


Флагман.БГ Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан 16/05/2024, Четвъртък 12:40 1
17
Коментара по темата
17.
Джурналистка
30.09.2012 15:01:55
0
2
Аз също работех в тези издания и хубаво си работех. Даваха ми подаръци, превеждаха ми рушвети, ухажваха ме политици. Ех, хубаво беше, мама му стара. Ама свърши.
16.
Джурналистка
30.09.2012 15:01:55
0
0
Аз също работех в тези издания и хубаво си работех. Даваха ми подаръци, превеждаха ми рушвети, ухажваха ме политици. Ех, хубаво беше, мама му стара. Ама свърши.
15.
g
29.09.2012 09:51:45
2
1
глупости не ми се четат, щом горните плюят Саватева, значи не виждат изобщо журналист.
14.
да да
29.09.2012 09:38:11
0
2
Във всяка медия има по едно ухо! Ама за съжаление това е най-големия тъпак обикновено, защото няма качества да се реализира по друг начин освен със слагачество
13.
Многооо странно
29.09.2012 09:35:30
0
3
Саватева е полуграмотен див странджански субект, при нея въобще не става въпрос за журналистика, но наистина е пълна загадка какво прави там и кой я е сложил -на мен на доносник и ченге ми прилича
12.
соня
29.09.2012 07:27:16
0
5
Кой - Д.Саватева ли е добар журналист? Та тя просто не е журналист. Една слагачка и лизачка на всички управляващи. С нейното мънкане под носа се прави на срамежлива и скромна, а в същност е едно нагло същество. В тия притурки освен поръчкови статийки (пълни с грешки) и преписани новини от други медии какво друго се поместваше?
11.
Веселин Василев
28.09.2012 16:25:07
0
8
Оставете сантиментите и гледайте безпристрастно на нещата. В края на миналия век, когато бяха пуснати притурките, общият им тираж надхвърляше 30 000 копия. Те бяха създадени от ВАЦ в условие на тотален вестникарски монопол с една-единствена цел - да приберат парите от регионалната реклама. За сравнение - по това време "Черноморски фар" имаше 8500 тираж и продаваше реклама за 23 стотинки на колон милиметър, а притурките с 30 000 тираж имаха цени 25 - 28 стотинки на колон милиметър, ако правилно си спомням. И така взеха много от клиентите на "Черноморски фар". В тези години имаше доста пари във вестникарската реклама, затова журналистите в притурките се ограничаваха да пълнят празното от реклами място. Не съм чул за случай, когато Труд и 24 часа да са свалили рекламно каре за сметка на безценен журналистически материал. Този безцеремомен монопол на ВАЦ обезкърви регионалните вестници не само в Бургас, но и във всички останали градове, където германците имаха притурки, освен Пловдив. Постепенно обаче се случиха две неща - кризата сви общия обем на националната и регионална реклама, а тиражите на 24 часа, Труд, и много други вестници, разбира се, паднаха драстично. Това накара оредяващите рекламодатели да пренасочат част от бюджетите си в други медии. Така издаването на притурки престана да бъде доходен бизнес и започна да носи загубя на издателя, защото намалелите приходи от реклама не можеха да покрият разходите за печат, наем, заплати, осигуровки, хонорари, пътни разноски, телефони, осветление, отопление и т.н. Нека не забравяме, че по своята същност притурките бяха безплатни вестници, защото те не увеличаваха цената на основното вестникарско тяло и разходите за печат трябваше да се покриват от рекламните приходи.
Сега просто сметката не излиза и собствениците закриват регионалните си притурки, за да ограничат загубите си. Въпрос на математика, а не на журналистика.
10.
векуващ
28.09.2012 15:41:28
0
4
вестниците вече се изхабиха, което е факт. А още повече пък журналистите в тях, защото няма кой да ги държи в час, просто си мислят, че са велики и диктуват събитията, а това не е така. Тъпо е, че нещо бургаско залязва, но пък по-добре отколкото да се гърчи.
9.
Читател
28.09.2012 15:24:24
3
1
Мария Кехайова е много добър журналист, кой каквото иска да си говори но е факт!
8.
Продан
28.09.2012 15:22:41
0
3
Всички вестници се списват като за малоумни читатели, нито едно специализирано издание не може да оцелее-за каква качествена журналистика ми говорите още повече пък в бургас,където не работи нито един професионален журналист, истинските бургаски журналисти ас в софия или чужбина
7.
do komentar 2
28.09.2012 14:58:33
1
4
"Глупости....бяха пълна боза! Сами се самоубиха само с поръчкови слагачески материали и реклама-това не беше журналистика!". Ти май обърка медията. Още веднъж поклон пред труда им.
Зная, че като ги отворя има по-малко глупости от другаде. А вестниците няма да умрат, постепенно ще станат електронни. В голяма част от сегашните сайтове има много глупости и е пълна каша, реклама, истина, измислица, грешки. Вестниците винаги са предлагали класна журналистика. Независимо дали е на хартия или електронен вестникът може да съществува. Но след известно време телевизията ще измести и сайтовете.
6.
234
28.09.2012 14:19:00
1
6
Не е само това. Още много вестници ще фалират. Причината - новите комуникации - интернет! Дори вече на телефоните си го имаме. Ако искам да прочета някоя новина ще си отворя браузъра и готово, не е нужно да ходя да вам по 1 лв всеки ден, за да научавам новините или пък да чета глупостите на някой журналист при положение, че и по телевизията го дават същото. Просто вестници ще продължат да си купуват старите поколения или по-скоро хората над 50 години, които не могат да работят активно с новите технологии.
5.
софиянка
28.09.2012 13:34:09
2
6
каква качествена журналистика бе бургазлия,как да не смесваха рекрламата с журналистиката какво ми ги даваш за пример 24 часа и Труд,напълно бяха разложени,тука искаш ли сега да ти изпиша имената на корупмираните като започнеш от Дияна Саватева,че чак до Кехайова,която използваше всичките политици да й ближът гъзъ,айде да не си отварям устата кмета Димитър Николов какви услуги прави на Кехайова,все личнти
4.
Петя
28.09.2012 13:29:34
1
4
Пълни глупости-в момента няма нито един стойностен вестник-що не си кажат тиражите!!!!????А журналистите им са полуграмотни хора с килийно образование-гениии на глупостта! но удобни за боствениците малоумници...електронните медии дръпнаха най-добрите журналисти!
3.
DA
28.09.2012 13:14:43
1
3
Така е, всички регионални издания във Варна, Пловдив и тн си написаха истината и се сбогуваха с читателите, само в Бургас се изпокриха като мишки
2.
Читател
28.09.2012 13:11:40
3
4
Глупости....бяха пълна боза! Сами се самоубиха само с поръчкови слагачески материали и реклама-това не беше журналистика!
1.
burgazlia
28.09.2012 12:57:11
3
4
Защо да се сбогуват като остават? Пъл големата частна болница да им беше казала тя едно благодаря за стотиците редове излезли за нея в най-елитното и стойностно издание в Бургас. Мъчно ми е, че няма да ги има, защото държаха нивото нависота и не допускаха смесване на рекламата с новините, което е достойно. Бяха истински, защото нямаше излишни преувеличения за вдигане на читаемостта, а приземен поглед за събитията от най-гледаемия профил. Няма да им кажа довиждане, защото остават, както и качествената некомерсиална журналистика от Бургас.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
По-вкусна и от пица: Тази хайдушка пърленка ще ви остави без думи! По-вкусна и от пица: Тази хайдушка пърленка ще ви остави без думи! Става за 15 минути и си е като за вечеря Става ясно колко кожи ще ни свалят с новата цена на тока Става ясно колко кожи ще ни свалят с новата цена на тока "Булгаргаз" ще претендира неустойка в размер на 400 млн. евро към "Газпром „Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро претърпени вреди „Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро претърпени вреди Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Владимир Малинов Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование Това е поредна критика на държавния глава към организациите, които промениха Конституцията Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Пиленцата от Монако возят Нора Недкова и Михаела Стоичкова Бургас ще е домакин на голям образователен форум, една от темите е изкуственият интелект Бургас ще е домакин на голям образователен форум, една от темите е изкуственият интелект EduBurgas ще се проведе на 29 – 30 май в Конгресния център Почина светило в хирургията, спасил хиляди животи Почина светило в хирургията, спасил хиляди животи Проф. д-р Петър Ангелов Учиков, дмн е хирург . Той е сред водещите специалисти у нас, изтъкнат учен и преподавател по хирургия Извънредно! Пожар в сградата на Кадастъра в Бургас, евакуират служителите Извънредно! Пожар в сградата на Кадастъра в Бургас, евакуират служителите Един от сървърите на Агенцията е дал на късо Победителят от капките Зомбори стигнал до финал и в "Х фактор" преди 13 години Победителят от капките Зомбори стигнал до финал и в "Х фактор" преди 13 години Ергенът Алекс ще си тръгне от шоуто с една от тези лелки Ергенът Алекс ще си тръгне от шоуто с една от тези лелки В снощния епизод си тръгна стюардесата Йоана
Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори