На 15 ноември започва Рождественският пост
Макар на пръв поглед да изглежда като време на лишения, постът всъщност е покана към вътрешен покой и умереност
На 15 ноември започва Рождественският пост. Макар на пръв поглед да изглежда като време на лишения, постът всъщност е покана към вътрешен покой и умереност. Той продължава до 24 декември включително и завършва с Бъдни вечер, когато трапезата се пълни с постни, но символични ястия.
Макар на пръв поглед да изглежда като време на лишения, постът всъщност е покана към вътрешен покой и умереност – не само в храната, но и в мислите, думите и отношенията. Църковният канон ясно определя правилата – без месо, млечни и яйца, като в определени дни се допуска риба, олио и вино, припомня "Фокус". Духовният смисъл е по-дълбок – смирение, прошка и време за равносметка преди празника на Рождеството.
Рождественският пост е по-лек от Великденския и включва дни с облекчения. Според православния календар през 2025 година:
- От 15 ноември до 19 декември – постът допуска риба, вино и зехтин във всички дни с изключение на сряда и петък.
- На 21 ноември – празникът Въведение Богородично, рибата също е разрешена, независимо от деня от седмицата.
- От 20 до 24 декември – започва най-строгата част на поста, когато вече не се яде риба, а се препоръчва и въздържание от олио.
Облекченията не са случайни – те носят идеята за постепенна подготовка на духа и тялото за големия празник. Постепенното ограничаване на храната се свързва с вътрешно пречистване и осъзнаване.
Топли ястия
Леща чорба с дафинов лист, варен боб с чубрица, зеле с ориз, гювеч с картофи и патладжан, пълнени чушки с булгур.
Дни с риба
Печена скумрия с лимон и билки, рибен чомлек, чорба с домати и целина.
Леки дни
Варени зеленчуци, печени тиквички с лимон и чесън, салати с маслини, туршии, плодове и ядки. /очаквайте и конкретни рецепти за всеки ден от седмицата/
Постът не означава да не хапеш нещо сладичко за душата, предлагаме – сладко от тиква с мед и орехи, печена ябълка с канела, постни питки с шарена сол/мед. Позволени са и всички плодове.
В крайна сметка, Рождественският пост не е изпитание, а шанс да опознаем собствената си дисциплина и да се върнем към простите вкусове, които често забравяме в ежедневната забързаност. Малко повече смирение, малко по-малко месо – и душата сякаш диша по-леко. Много мои приятелки, твърдят, че благодарение на постите свалят и килограми, цитирано от plovdiv24.
Новите съседи се завръщат, Амадор е успешен бизнесмен
Наш 70-годишен околосветски пътешественик счупи мачта
Грипът настъпва, яжте кисело зеле и туршия
Гроздоберачката от двулевката си отиде в нищета
Румен Гайтански разпродава всичко в България и се изнася от страната
Мъж се задави с десерт и почина на коледната трапеза
Чирозът на стана по-скъп от калкана: Цени до 45 лв. за кг на рибната борса в Бургас
Експерт съветва как да се движим безопасно в снежна и заледена обстановка
Умерен ръст на жилищните цени в България през 2026 г.: Как еврозоната променя пазара
Регистрационните таблици в София - от „С“ до „ОХ“: Как стигнахме до края на азбуката
Заради еврозоната българите пазаруват повече. Страхуват се да не изгубят парите си
Саудитски милиардер дари цялото си богатство и заживя скромно
