Забравете руската салата! „Столична“ ще ви стане новата любима
Всички говорят за тази салата – по-вкусна, по-лека и напълно неустоима!
В света има много различни вкусни салати, но както показва практиката, хората често готвят едни и същи ястия с години. Понякога искате нещо възможно най-близко до обичайната ви храна, но с няколко нестандартни предложения за разнообразие.
И нека бъдем честни – една от любимите салати на българите е т. нар. „руска салата“. Именно заради това сега от jenata.blitz.bg ще поговорим за една разнообразна рецепта за тази вкусотия, която спокойно може да се нарече най-големият конкурент на традиционната руска салата.
Това ястие ще ви позволи да се насладите на познатия вкус с нови и свежи нотки.
Какво да приготвим вместо традиционната руска салата
Мнозина наричат тази салата „Столична“. Но откъде произлиза името й… това остава мистерия.
Тя включва още картофи, моркови, яйца, грах и други познати съставки.
На пръв поглед не всеки може да направи разликата руската салата и Столичната. Ключовата им разлика обаче засяга не само вкуса, но и наситеността и ползите за здравето.
По-конкретно, вместо наденица, шунка или друго преработено месо, Столична се приготвя с варено пилешко, говеждо или телешко месо. Това ястие е по-диетично. Високото съдържание на протеини кара тази салата да ви засити бързо.
За да я приготвите, ще ви трябват:
300 грама варено пилешко, говеждо или телешко месо;
300 грама консервиран зелен грах;
300 грама кисели краставички;
пет твърдо сварени яйца;
400 грама варени картофи;
100 грама варени моркови;
200 грама майонеза;
20 грама зелен лук;
сол и черен пипер на вкус;
зърна черен пипер;
дафинов лист.
Начин на приготвяне:
Първо, подгответе съставките. Измийте добре картофите и морковите и ги сварете, без да ги белите. След като заври, намалете котлона и оставете да къкри около 30 минути. Проверете за готовност с нож. Отцедете зеленчуците и ги оставете да се охладят. След това могат да бъдат обелени.
Сложете граха в гевгир, за да отстраните излишната течност.
Сварете вода в отделна тенджера. Добавете сол, дафинов лист и няколко зърна черен пипер. Сложете филето или парчето говеждо/телешко месо в тенджерата. Варете до омекване, като отстранявате евентуалната пяна. След това оставете сготвеното месо да се охлади напълно.
Нарежете говеждото месо, картофите, морковите и краставиците на кубчета. Измийте зеления лук и го нарежете на ситно. Прехвърлете всичко в купа. Добавете граха.
Извадете яйцата предварително, за да се затоплят до стайна температура. Сварете ги твърдо (около 10 минути) и ги поставете в студена вода. Обелете яйцата, нарежете ги на кубчета и ги добавете в купата.
Овкусете салатата с майонеза и я прехвърлете в купички. Гарнирайте отгоре със зелен лук. Можете да замените лука със зелен лук, ако желаете. Резултатът е зашеметяваща Столична салата – или модифицирана руска салата, която ще зарадва вашите близки. / jenata.blitz.bg
Зам.-ректорът на БДУ проф. Севдалина Турманова участва в конференция на Дипломатическия институт в Бургас
