Прекомерни надценки в България до 60% в пълен контраст с Франция
Производителите от западната страна добавят към реалната стойност около 20%, заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров
“Цените на храните в България остават високи основно заради прекомерните надценки", заяви пред телевизия Euronews председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров, който призова за законово ограничаване на надценките и по-стриктен контрол върху ценообразуването.
"Френските производители, например, ако работят с надценка около 20%, докато българските често достигат до 60%. Нужно е въвеждането на закон, който да постави рамка, така вече ще има какво да се контролира и за какво да се глобява“, коментира Зоров.
По думите му основният проблем е липсата на реални действия от страна на държавата.
"Дори когато има желание да се направи нещо, се стига до цирк и забавяне, законите се бавят в парламента по 9 месеца. Трябва да се вземат мерки“, подчерта той.
"В крайна сметка търговците на дребно определят крайните цени. Ние, производителите, каквото и да направим, последната дума е на магазина“, допълни председателят на асоциацията.





















