×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Машинисти разглобяват локомотив и го тъпчат с евтини цигари


11 Юли 2012, Сряда, 08:05 ч.

В опит да припечелят допълнително те слагат на карта живота на пътниците по линията Белград - София
Контрабанда на цигари слага на карта живота на пътниците по линията Белград - София. В опит да припечелят допълнително машинисти разглобяват пултовете за управление и тъпчат евтини сръбски цигари навсякъде в локомотива. Само преди седмица митничари от Калотина разкриха двама машинисти, натъпкали товарния влак от западната ни съседка с папироси. Подобна контрабанда обаче се вихри и в пътническия, където използването на важни системи за тайници създава рискове за сигурността на пътниците, пише в. "Монитор".

Преди дни цигари със сръбски бандерол бяха открити и у началника на международния влак Австрия - Турция, минаващ през Сърбия и България. „Опасността при всяко разглобяване на тези уреди е изключително голяма, защото може да откажат важни системи. Влакът може да остане без спирачки или пък може да се обърка посоката на движение при преминаване през стрелката и да се окаже, че върви срещу друг влак. Затова каквито и да било конструктивни изменения без предписания може да са много опасни”, обясни пред „Монитор” следовател Георги Илиев, който участва в разследването на всички по-големи инциденти. Освен в локомотива опити за криене на папироси се правят на практика в целия влак. Цигари с магнит е един от най-изобретателните начини за нелегалното прекарване на папиросите. За да не бъдат хванати, мулетата лепят стековете от външната страна на вагоните, докато митничари и граничари изтърбушват купетата отвътре, разказаха инспекторите на граничен пункт Калотина пред „Монитор”. Те признават, че няма ден, в който някои от пътниците да не се опитва да пренесе нелегално евтини цигари от Сърбия. Поради тази причина сред работещите на Калотина нощният влак Белград - София е известен повече като „трафикантския”. Самите контрабандисти познават отлично митничарите заради ежедневните си курсове и знаят в коя смяна ще си имат повече неприятности и е по-добре да не пътуват и къде може да им се размине.

Трафикантите са наясно дори кога строгите инспектори са в болнични или отпуска и тогава организират пътувания с по-големи количества. Нощният влак от Сърбия привлича като магнит трафикантите на цигари, защото от пазарите в Белград и Пирот могат да се купят цигари сръбско и македонско производство по 1,70 лв., докато западните марки се търгуват по 3 лв. Предвид голямото търсене на евтини папироси у нас нощният влак от западната ни съседка е като златна мина за контрабандистите. На всяка пренесена кутия мулето печели по 50 стотинки. Толкова е и надценката на търговеца, който пласира нелегалните цигари у нас. В момента една от най-търсените марки цигари са македонските LD, които в Сърбия са около 100 динара, или 1,70 лева. Причината е, че от тях и контрабандисти, и търговци печелят най-добре, тъй като кутия LD без бандерол у нас се предлага на 3 лв. „Изместиха дори сръбския „Вайсрой”, защото него го вдигнаха и на черния пазар в България тази марка мина 3 лв.”, обясниха запознати с бизнеса. За да провери чести ли са опитите за трафик на цигари, „Монитор” заедно с четирима инспектори от Калотина претърси купетата на нощния влак. „Колега, по разписание ли се движим днес, или пак има закъснение”, пита към 6,30 часа сутринта в петък митничар от граничния пункт по радиостанцията, за да знае кога точно да организира колегите си, с които ще претърсва вагоните. „Пътническият се движи заедно с товарния, зависи кой ще пуснат да мине пръв”, чува в станцията инспекторът. Минути по-късно едни от най-опитните митничари на смяна вече чакат влака на гара Калотина. „Обикновено имаме 20-30 минути, повече не можем да държим влака, защото започват да му изпускат спирачките”, обясниха инспекторите. Преди да започне претърсването, влакът се откачва от електрическата мрежа, тъй като преди около година една от проверките завършила трагично за един от служителите. Секунди по-късно митничарите се пръскат по купетата и всеки започва да проверява. „Влакът е необятен. Ако искате, ми вярвайте, но аз съм намирал стекове и вътре в тоалетната чиния, разказа опитен митничар. Въпреки че миризмата в тоалетната е ужасна, тук задължително търсим”, разказа един от митничарите.

През това време негов колега започва да развива болтовете на електрическото табло, след което предстои сваляне на лампите в купетата. Докато трае проверката, пътниците не са особено разговорливи, защото някои от тях ще са на загуба. Съгласява се да разговаря единствено пенсионираният учител от Златоград Младен. Той говори отлично 4 езика и за да разкаже схемите, ни приканва да минем на английски, за да не си навлече гнева на останалите в купето. „Тук 90% от пътниците пренасят нещо незаконно, затова се качват на този влак. Трафиканти и митничари се познават отлично, с годините между някои са се установили контакти и знаят в коя точно смяна ще минат със стоката си”, разказва Младен на перфектен английски. Докато той говори с екипа ни, баба Златка от съседното купе започва да се оплаква, че заради честите проверки на митничарите е спряла да пътува от година и половина. „Няма как да знаем дали това е така, защото вече минават само с лична карта.”, обясниха митничарите и се насочиха към четвърто купе на втори вагон. Проверката в него включва покатерване до тавана и сваляне на голямата лампа, зад която се открива огромна кухина – едно от най-честите скривалища. Докато с едната ръка инспекторът се държи за поставките за багаж в купето и се опитва да запази равновесие, с дълъг шиш в другата ръка опипва внимателно таванското помещение. Вниманието му се спира на няколко черни пакета с размерите на кутия за пица, които с помощта на шиша сваля на пода. „Някой да си ги познава”, риторично питат митничарите, но следва мълчание от пътниците. „Приличам ли ви на човек, който може да се покатери дотам”, отговаря заядливо жена на около 50 години. И този път актът за митническото нарушение ще е срещу неизвестен извършител. От началото на годината във влака са задържани около 18 000 кутии цигари, за които няма наказани. Сърби от Крушевац контролират канала Каналът за цигари по влака се контролира от сърби от Крушевац.

 От няколко години който иска да купува евтини цигари, се обръща към сърбин от този край. Мъжът разполага с 6 мобилни телефона, но за да започне да преговаря, купувачът трябва специално да му е препоръчан от доверен човек. С непознати отказва да работи. Трафикантът организира товаренето на влака, преди вагоните да потеглят за България. „Със сигурност товаренето го правят някъде преди Димитровград“, предполагат митничарите. За да бъде качена стоката, са нужни няколко минути. Товарачите са бързи като механици от Формула 1 - за секунди разглобяват плафоните за осветлението по таваните, хвърлят пакетите и сглобяват отново. Обикновено във влака се качва и муле водач. То сяда през няколко купета от това, в което са цигарите. Ако влакът мине Калотина и Драгоман, където обикновено се проверява, без стоката да бъде заловена, мулето се мести в купето със стоката. Обикновено след Драгоман влакът се изпразва и трафикантът сваля папиросите от тавана и ги прибира в няколко големи чанти. Разтоварването става в Костинброд или в София в зависимост от това дали пласирането на цигарите ще се извършва от ромските кланове или от столични търговци. Крият сакове до спящи деца Един от начините за прекарване на цигари по влака е да се хвърлят един-два сака в спалните вагони, в които пътуват чужденци с децата си. При този вариант обаче обикновено участва и шафнерът, който отваря на контрабандистите, за да ги пусне в спалния вагон да си хвърлят стоката. „Като отидем на проверка там, чужденците спят, ние ги будим и ги питаме на кого са чантите с цигари, те гледат и изобщо не знаят какво се случва, а в повечето случаи дори не ни разбират”, разказаха митничарите.

В категории: Крими


Флагман.БГ По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил 12/05/2024, Неделя 22:00 0
Как се забавляват зодиите
Как се забавляват зодиите 12/05/2024, Неделя 21:20 0
Флагман.БГ Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас 12/05/2024, Неделя 19:15 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил Партньорът ви е доказал, че няма от какво да се притеснявате, когато не сте заедно. Установили сте дълбоко доверие помежду си 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят Концентрирате се върху собствените си емоции Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба  90 на сто от обитателите на рибарското селището не са чували за нея, но Георги Димов е ловял 400-килограмови екземпляри в океана Как се забавляват зодиите Как се забавляват зодиите Водолеите обичат общуването, а Близнаците обичат шумните забавления в многолюдна компания Хаос на гарата в Карнобат, 20 пътници мизерстват Хаос на гарата в Карнобат, 20 пътници мизерстват Как може след 4 години ремонт, гарата все още да няма  нито едно електронно табло  показващо пристигащите и заминаващите влакове, вайка се един от потърпевшите  Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Вижте рецептата Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Кратка разходка след последното ви хранене има много положителни ефекти върху  тялото и ума Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за летището в Сарафово Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за летището в Сарафово Идеята им за подпомагане на полетите може да доведе до целогодишен характер на туристически поток към страната ни, коментира Евтим Милошев Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Проблемът е, че Борис Минков, който е редактор на романа, е и член на журито Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Прокуратурата във Велико Търново започна разследване, револверът бил отавен без надзор от собственика му
Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори