Така приготвени тиквички още не сте яли: Фантастични рулца за зимата
Приготвянето е изненадващо лесно, а резултатът е буквално пристрастяващ
Ако си мислите, че вече никаква рецепта с тиквички не може да ви изненада, пригответе се за нещо голямо! Забравете класическото лечо или пържените кюфтета и открийте напълно нов начин да се влюбите в този летен зеленчук. Тези стерилизирани плочки от тиквички са не само красиви на вид благодарение на цветните рулца с моркови, но преди всичко имат фантастичен вкус. Те са идеално хрупкави, стегнати и потопени в чудесна сладко-кисела марината с аромат на билки и подправки. Това е страхотна гарнитура, която ще оживи всяко ястие.
Приготвянето е изненадващо лесно, а резултатът е буквално пристрастяващ. Тези рулца от тиквички са фантастични като гарнитура към печено месо, специалитети на скара или просто като част от студена салата. Те също така блестят чудесно в салати, на които придават хрупкавост и свежест. Елате и пригответе с нас тази вкусотия, за да съхраните вкуса на лятото за дългите зимни месеци.
Необходими продукти
За зеленчуковите рулца:
4 бр. средно големи, твърди тиквички
2 бр. средно големи моркови
10 стръка пресен магданоз
2 скилидки чесън
10 зърна черен пипер
4 зърна бахар За сладко-киселата марината:
1000 мл вода
50 мл оцет за туршия (8%)
3 с.л. кристална захар
1 с.л. сол (нейодирана)
Начин на приготвяне
1. Приготвяне на зеленчуците и бурканите:
Първо измийте и подсушете добре бурканите и капачките. Измийте тиквичките и отрежете краищата им.
С помощта на белачка за картофи или мандолина направете дълги, тънки ленти от тиквичките. Обелете морковите и ги настържете на тънки ивици или също направете тънки ленти с белачка.
Във всеки чист буркан поставете на дъното 1 разрязана скилидка чесън, 5 зърна черен пипер, 2 зърна бахар и 5 стръка магданоз.
2. Приготвяне на маринатата и пълнене:
Започнете да навивате лентите от тиквички на стегнати рулца. Поставете ги в бурканите плътно едно до друго, а празните места запълнете с настъргани моркови. Редувайте пластовете и се опитайте да напълните буркана възможно най-плътно.
Пригответе си маринатата. В тенджера смесете 1 литър вода, 3 супени лъжици захар и 1 супена лъжица сол. Кипнете и варете за кратко (около 1-2 минути), докато захарта и солта се разтворят напълно.
Свалете тенджерата от котлона и изсипете оцета в горещата марината. Разбъркайте добре.
С тази гореща марината веднага залейте подготвените зеленчуци в бурканите. Залейте почти до ръба, така че всички зеленчуци да бъдат потопени.
3. Стерилизация и съхранение:
Затворете бурканите с капачките (все още не съвсем плътно) и ги поставете в по-голяма тенджера, на чието дъно сте поставили стара кърпа.
Налейте топла вода в тенджерата, така че да достига до около 3/4 от височината на бурканите.
Загрейте тенджерата до кипене и от момента, в който водата започне да ври, стерилизирайте точно 5 минути.
След 5 минути внимателно свалете тенджерата от огъня. Извадете горещите буркани, затегнете плътно капачките и ги обърнете с главата надолу. Оставете ги така да изстинат напълно, идеално увити в одеяло.
Изстиналите буркани съхранявайте на тъмно и хладно място.
















