Така приготвени тиквички още не сте яли: Фантастични рулца за зимата
Приготвянето е изненадващо лесно, а резултатът е буквално пристрастяващ
Ако си мислите, че вече никаква рецепта с тиквички не може да ви изненада, пригответе се за нещо голямо! Забравете класическото лечо или пържените кюфтета и открийте напълно нов начин да се влюбите в този летен зеленчук. Тези стерилизирани плочки от тиквички са не само красиви на вид благодарение на цветните рулца с моркови, но преди всичко имат фантастичен вкус. Те са идеално хрупкави, стегнати и потопени в чудесна сладко-кисела марината с аромат на билки и подправки. Това е страхотна гарнитура, която ще оживи всяко ястие.
Приготвянето е изненадващо лесно, а резултатът е буквално пристрастяващ. Тези рулца от тиквички са фантастични като гарнитура към печено месо, специалитети на скара или просто като част от студена салата. Те също така блестят чудесно в салати, на които придават хрупкавост и свежест. Елате и пригответе с нас тази вкусотия, за да съхраните вкуса на лятото за дългите зимни месеци.
Необходими продукти
За зеленчуковите рулца:
4 бр. средно големи, твърди тиквички
2 бр. средно големи моркови
10 стръка пресен магданоз
2 скилидки чесън
10 зърна черен пипер
4 зърна бахар За сладко-киселата марината:
1000 мл вода
50 мл оцет за туршия (8%)
3 с.л. кристална захар
1 с.л. сол (нейодирана)
Начин на приготвяне
1. Приготвяне на зеленчуците и бурканите:
Първо измийте и подсушете добре бурканите и капачките. Измийте тиквичките и отрежете краищата им.
С помощта на белачка за картофи или мандолина направете дълги, тънки ленти от тиквичките. Обелете морковите и ги настържете на тънки ивици или също направете тънки ленти с белачка.
Във всеки чист буркан поставете на дъното 1 разрязана скилидка чесън, 5 зърна черен пипер, 2 зърна бахар и 5 стръка магданоз.
2. Приготвяне на маринатата и пълнене:
Започнете да навивате лентите от тиквички на стегнати рулца. Поставете ги в бурканите плътно едно до друго, а празните места запълнете с настъргани моркови. Редувайте пластовете и се опитайте да напълните буркана възможно най-плътно.
Пригответе си маринатата. В тенджера смесете 1 литър вода, 3 супени лъжици захар и 1 супена лъжица сол. Кипнете и варете за кратко (около 1-2 минути), докато захарта и солта се разтворят напълно.
Свалете тенджерата от котлона и изсипете оцета в горещата марината. Разбъркайте добре.
С тази гореща марината веднага залейте подготвените зеленчуци в бурканите. Залейте почти до ръба, така че всички зеленчуци да бъдат потопени.
3. Стерилизация и съхранение:
Затворете бурканите с капачките (все още не съвсем плътно) и ги поставете в по-голяма тенджера, на чието дъно сте поставили стара кърпа.
Налейте топла вода в тенджерата, така че да достига до около 3/4 от височината на бурканите.
Загрейте тенджерата до кипене и от момента, в който водата започне да ври, стерилизирайте точно 5 минути.
След 5 минути внимателно свалете тенджерата от огъня. Извадете горещите буркани, затегнете плътно капачките и ги обърнете с главата надолу. Оставете ги така да изстинат напълно, идеално увити в одеяло.
Изстиналите буркани съхранявайте на тъмно и хладно място.
Нов световен трансферен футболен рекорд?
Ад за 400 български семейства заради „Магнитски“, стотици санкционирани от банките се развеждат
Известна като "кукла Барби" почина при много мистериозни обстоятелства
Влизаме ли неподготвени в еврозоната? Гечев каза кога ще се нормализират цените
Шофьор на ученически автобус почина зад волана
Русия предизвика драмата на дербито Локо - Ботев
Анджелина Джоли посети Украйна с бронирана жилетка
Лео Меси ще играе на километри от България?
