Правя пилето само по тази арабска рецепта
С леснодостъпни съставки и минимална подготовка ще получите обилно ястие, което ще зарадва всички около масата
Тази рецепта за печено пиле с картофи е перфектната комбинация от простота и богат вкус. С леснодостъпни съставки и минимална подготовка ще получите обилно ястие, което ще зарадва всички около масата.
Идеално за семейни обяди или вечери, това ястие съчетава сочно пилешко месо с кремообразна картофена основа, подправена с ароматни подправки. Рецептата е арабска, а крайният резултат е необичайно вкусен, така че няма да го приготвяте само веднъж! Ето какво ви е необходимо за апетитното Пиле с картофи по арабски:
Пиле с картофи по арабски
Продукти:
За пилешкото:
650 г пилешки гърди, нарязани на малки парченца
1 супена лъжица оцет
1 супена лъжица лимонов сок
2 супени лъжици зехтин
½ чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка чесън на прах
1 чаена лъжичка лук на прах
1 чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка червен пипер
1 чаена лъжичка мащерка
½ чаена лъжичка черен пипер
За картофения слой:
500 г картофи, обелени и настъргани
200 г лук, нарязан на тънки резени
1 супена лъжица масло (15 г)
1 супена лъжица зехтин
1 супена лъжица доматено пюре
½ чаена лъжичка сол
Останалата част от сместа от подправки (отгоре)
И също:
1 супена лъжица разтопено масло (за покриване)
Пресен магданоз, ситно нарязан (за гарниране)
Приготвяне:
1. Сложете парчетата пилешко месо, оцета, лимоновия сок, солта и зехтина в купа за смесване.
2. В малка купа смесете всички подправки: чесън на прах, лук на прах, кимион, червен пипер, мащерка и черен пипер.
Използвайте половината от сместа от подправки, за да овкусите пилешкото месо, а останалата част запазете за картофите.
3. Покрийте купата с пилешкото месо и го оставете в хладилника да почине 30 минути.
4. Междувременно обелете и настържете картофите, а лука нарежете на тънки филийки.
5. В тиган на среден огън разтопете маслото и добавете малко зехтин.
6. Добавете лука и го запържете, докато омекне и стане златист.
7. Добавете доматеното пюре и гответе още 1 минута, като бъркате непрекъснато.
8. Добавете настърганите картофи, останалата смес от подправки и солта в тигана. Разбъркайте добре.
9. Разпределете картофената смес равномерно в тава за печене.
10. Подредете маринованите парчета пилешко месо върху картофите.
11. Печете в предварително загрята фурна на 200°C (400°F) за 30 минути.
12. След печене намажете пилето с разтопено масло.
13. Накрая поръсете със ситно нарязан магданоз и сервирайте с ориз или пресен хляб.
Нов световен трансферен футболен рекорд?
Известна като "кукла Барби" почина при много мистериозни обстоятелства
Шофьор на ученически автобус почина зад волана
Русия предизвика драмата на дербито Локо - Ботев
Анджелина Джоли посети Украйна с бронирана жилетка
Лео Меси ще играе на километри от България?
Бургаският държавен университет изпраща студентите си директно на практика в бизнеса
