Правя пилето само по тази арабска рецепта
С леснодостъпни съставки и минимална подготовка ще получите обилно ястие, което ще зарадва всички около масата
Тази рецепта за печено пиле с картофи е перфектната комбинация от простота и богат вкус. С леснодостъпни съставки и минимална подготовка ще получите обилно ястие, което ще зарадва всички около масата.
Идеално за семейни обяди или вечери, това ястие съчетава сочно пилешко месо с кремообразна картофена основа, подправена с ароматни подправки. Рецептата е арабска, а крайният резултат е необичайно вкусен, така че няма да го приготвяте само веднъж! Ето какво ви е необходимо за апетитното Пиле с картофи по арабски:
Пиле с картофи по арабски
Продукти:
За пилешкото:
650 г пилешки гърди, нарязани на малки парченца
1 супена лъжица оцет
1 супена лъжица лимонов сок
2 супени лъжици зехтин
½ чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка чесън на прах
1 чаена лъжичка лук на прах
1 чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка червен пипер
1 чаена лъжичка мащерка
½ чаена лъжичка черен пипер
За картофения слой:
500 г картофи, обелени и настъргани
200 г лук, нарязан на тънки резени
1 супена лъжица масло (15 г)
1 супена лъжица зехтин
1 супена лъжица доматено пюре
½ чаена лъжичка сол
Останалата част от сместа от подправки (отгоре)
И също:
1 супена лъжица разтопено масло (за покриване)
Пресен магданоз, ситно нарязан (за гарниране)
Приготвяне:
1. Сложете парчетата пилешко месо, оцета, лимоновия сок, солта и зехтина в купа за смесване.
2. В малка купа смесете всички подправки: чесън на прах, лук на прах, кимион, червен пипер, мащерка и черен пипер.
Използвайте половината от сместа от подправки, за да овкусите пилешкото месо, а останалата част запазете за картофите.
3. Покрийте купата с пилешкото месо и го оставете в хладилника да почине 30 минути.
4. Междувременно обелете и настържете картофите, а лука нарежете на тънки филийки.
5. В тиган на среден огън разтопете маслото и добавете малко зехтин.
6. Добавете лука и го запържете, докато омекне и стане златист.
7. Добавете доматеното пюре и гответе още 1 минута, като бъркате непрекъснато.
8. Добавете настърганите картофи, останалата смес от подправки и солта в тигана. Разбъркайте добре.
9. Разпределете картофената смес равномерно в тава за печене.
10. Подредете маринованите парчета пилешко месо върху картофите.
11. Печете в предварително загрята фурна на 200°C (400°F) за 30 минути.
12. След печене намажете пилето с разтопено масло.
13. Накрая поръсете със ситно нарязан магданоз и сервирайте с ориз или пресен хляб.
















