Ако обичате сникърс, задължително трябва да направите тази торта
Най-хубавото парче карамел с фъстъчено масло, което съм ял някога
Когато опитах това карамелено изкушение с фъстъци за първи път, не можах да повярвам. Вкусът му е точно като течен шоколадов бар Snickers, разлят върху сладкиш. Това наистина е най-добрата рецепта. Мека какаова основа, полята с мляко, а върху нея – плътен слой солен карамел с фъстъци. Това е рай!
Ключът е какаовата основа с кафе. След изпичането, докато е още гореща, тя се надупчва и се залива с мляко. Благодарение на този „poke“ трик, тя става изключително мека. След това лесно попива гъстия карамел.
Как да приготвим най-доброто карамелено изкушение с фъстъци?
Изпечете какаово-кафената основа в малка, дълбока тава. Докато е още гореща, я надупчете и я полейте с мляко. Сварете карамел от захар, масло и мляко, сгъстете го с нишесте. Разбъркайте фъстъците. Излейте тази смес върху напълно изстиналата основа и оставете да стегне.
Необходими продукти
За основата (малка дълбока тава, около 20×30 см):
2 бр. яйца
100 г кристална захар
8 г ванилова захар (1 пакетче)
1 щипка сол
60 мл растително масло
100 мл горещо мляко
1 с.л. инстантно кафе
140 г гладко брашно
20 г какао
7 г бакпулвер
За карамелената „Snickers“ глазура:
100 мл мляко (за заливане на основата)
200 мл мляко (за карамела)
200 г кристална захар
1 пълна с.л. царевично нишесте
2–3 с.л. вода
20 г масло
150 г печени несолени фъстъци
шоколад за поръсване (по желание)
Начин на приготвяне
1. Приготвяне на основата
Загрейте фурната на 180 °C. Подгответе си по-малка, дълбока тава или форма (около 20×30 см). Застелете я с хартия за печене.
В купа разбийте целите яйца, двата вида захар и щипката сол до получаване на бледа, пухкава пяна.
Бавно добавете маслото към пяната, като продължавате да разбивате.
В чаша разбъркайте инстантното кафе в 100 мл горещо мляко. Оставете сместа леко да се охлади и я добавете към яйцата.
В друга купа смесете пресятото брашно, какаото и бакпулвера.
Добавете сухата смес към течната (само леко разбъркайте с бъркалка или шпатула). Не прекалявайте с бъркането.
Изсипете тестото в подготвената тава. Печете 30 минути на 180 °C. Проверете с клечка за зъби.
Сега ключовата стъпка: Докато е още гореща, прясно изпечената основа надупчете гъсто с вилица.
Веднага я полейте равномерно със 100 мл студено мляко. Млякото ще попие веднага.
Оставете сладкиша напълно да изстине на плота.
2. Приготвяне на „Snickers“ глазурата
Докато основата изстива, пригответе карамела. В тиган с дебело дъно изсипете 200 г захар.
На среден огън я оставете бавно да се разтопи до течен карамел. Не бъркайте, само от време на време разклащайте тигана.
Когато карамелът стане кехлибарен, свалете го от огъня. Бързо добавете 20 г масло.
Много внимателно налейте 200 мл мляко (на стайна температура). Ще започне да пръска и да съска!
Върнете на огъня. Карамелът веднага ще се втвърди, но не се притеснявайте. На умерен огън бъркайте, докато твърдият карамел отново се разтопи напълно в млякото.
В малка купа разбъркайте 1 с.л. нишесте в 2-3 с.л. студена вода (до гладка смес).
Изсипете тази смес в карамеленото мляко. При непрекъснато бъркане варете за кратко, докато се сгъсти (около 1 минута).
Свалете соса от огъня. Веднага добавете всички печени фъстъци.
Излейте цялата гореща карамелено-фъстъчена смес върху напълно изстиналата основа. Разнесете я бързо и равномерно.
Оставете сладкиша да стегне в хладилника (достатъчен е около един час).
Преди сервиране можете да полеете повърхността с разтопен шоколад.



















