Никой не разбра, че съм забъркала този сладкиш в купа за 15 минути, изглежда като от майстор-пекар
Меко какаово тесто, нежно ванилово и кремообразни йогуртни „изненади“ отгоре
Ако търсите рецепта, която дава максимален ефект с минимални усилия, току-що я намерихте. Този двуцветен сладкиш е невероятно лесен. Тестото се забърква в една купа, а йогуртните „островчета“ му придават вид и вкус на луксозен десерт. Никой няма да ви повярва колко лесно се прави.
Меко какаово тесто, нежно ванилово и кремообразни йогуртни „изненади“ отгоре. Този сладкиш е празник както за очите, така и за вкусовите рецептори. И така, готови ли сте?
Как да изпечем двуцветен сладкиш? От простото течно тесто отделете половината и я оцветете с какао. Редувайте двата вида тесто във формата и с помощта на клечка за зъби създайте мраморен ефект. Отгоре добавете купчинки от йогуртен крем и изпечете.
Необходими продукти
За мраморното тесто
3 бр. яйца
1 щипка сол
1 пакетче ванилова захар (8 г)
150 г кристална захар
110 мл слънчогледово олио
110 мл мляко
250 г брашно
1 пакетче бакпулвер (15 г)
20 г какао
2 с.л. мляко (за какаовото тесто)
За йогуртните островчета
1 бр. яйце
100 г гъст бял йогурт
1 с.л. кристална захар
1 с.л. царевично нишесте
1/2 пакетче ванилова захар
50 г шоколадови парченца (за поръсване)
Начин на приготвяне
1. Подготовка
Първо подгответе кръгла тортена форма (с диаметър 22-24 см). Застелете дъното с хартия за печене, а страните намажете с масло.
Загрейте фурната на 175 °C.
2. Тестото
В голяма купа разбийте целите 3 яйца с щипка сол и двата вида захар до получаване на светла, пухкава пяна.
При непрекъснато бъркане на ниски обороти бавно налейте олиото, а след това и 110 мл мляко.
Пресейте брашното с бакпулвера и само леко, с помощта на шпатула или на най-ниски обороти, го разбъркайте в течната смес.
Отделете около половината от тестото в друга купа. Добавете към нея пресятото какао и 2 супени лъжици мляко, за да не бъде тестото прекалено гъсто.
В подготвената форма редувайте да изливате светлото и тъмното тесто, като създавате неравномерни петна.
С клечка за зъби или дръжка на лъжица внимателно прокарайте през тестото на 3-4 места, за да създадете красив мраморен ефект.
3. Йогуртните островчета
В малка купа разбъркайте с бъркалка всички съставки за йогуртната смес (1 яйце, йогурт, захари, нишесте).
С лъжица оформете купчинки от йогуртната смес върху повърхността на мраморното тесто – така ще се образуват „островчета“.
Накрая поръсете всичко с шоколадовите парченца.
4. Печене
Печете в предварително загрята фурна 35–40 минути. Проверете готовността с клечка за зъби.
След изпичане оставете сладкиша напълно да изстине във формата.


















