×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Имам идея да превърна Поморие в град на здравето


Имам идея да превърна Поморие в град на здравето
Денис ЕРШОВ
Тема в развитие
виж още
скрий
28 Юни 2012, Четвъртък, 19:44 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимка автора

Разговарях с Кирсан Илюмжинов – той принципно е заинтересуван да инвестира в медицинския туризъм
- Г-н Ершов, помолих Ви за този разговор, защото една от най-обсъжданите теми в Бургаския регион е новината за преминаването на основния пакет от акции в „Петрол Холдинг“АД в ръцете на руския милиардер Кирсан Илюмжинов. Факт ли е сделката, защото вашият вече бивш партньор Митко Събев казва, че руснаците все още не са представили необходимите документи за регистрация в качеството им на акционери?

- Нека бъдем точни – 47,5 % от акциите бяха мои, а други 5 % - на Александър Мелник. На 15 юни в София пристигна Кирсан Илюмжинов, срещнахме се с него, подписахме и сделката между нас приключи. Какво още да представят новите съдружници?! Ние с Мелник притежавахме временни удостоверения – джиросахме ги и всичко свърши. Не е нужно да се отразяват в Търговския регистър, защото Холдингът не е публична компания, нито пък да се чака разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Това е една демагогия, която се създава от г-н Събев, за да се получи отново параграф 22, но аз мисля, че той няма да успее.

- Колко получихте от сделката, ако не е тайна?

- Според вас?

- Около 100 млн.евро, ако се анализира това, за което се знае официално като бизнес на този холдинг.

- Аз не мога да назова сумата, но получихме толкова, колкото напълно ни устройва. Аз съм напълно удовлетворен.

- Ако всичко е приключило, това би трябвало да означава, че този разговор днес (сряда 27 юни) не трябва да го водим в този красив апартамент на седмия етаж в Гранд Хотел Поморие. Вие тук вече би трябвало да нямате собственост?

- Ако се налага, ще се преместя другаде, не е проблем. Аз постоянно съм в България, но сега ще бъда повече в Поморие, отколкото в София.

- Защо избирате Поморие?

- Уникално географско място с редки природни ресурси – море, кал, луга, чиста природа. Подчертавам, че морето ви е много чисто, а аз познавам добре Сен Тропе и Монте Карло.

- Ще си харчите милионите в Поморие? Та те са твърде много – в какво ще ги вложите?

- В строителство, но аз не гледам на строителния бизнес по схемата „ да построя и да продам“ – мен ме интересува медицинския туризъм. Можем да превърнем Поморие в град на здравето.
 


Тези земи между Музея на солта и болницата има предвид г-н Ершов, но засега не e известно те да са негови

- Смятате, че постигнатото с екссъдружника ви Митко Събев в петзвездния Гранд Хотел Поморие е недостатъчно и сега ще създавате конкуренция? Вие обичате това място и аз виждам, че не искате да се разделите с него?

- Да така е, тук живях дълго време, но медицинският туризъм е друго нещо. С Кирсан Николаевич говорихме на тази тема – за медицинския туризъм и това може да бъде една от следващите му инвестиции в България.

- Вие виждате себе си като бъдещ партньор на Кирсан Илюмжинов? Нали Митко Събев е негов съдружник със своите 47,5% в „Петрол Холдинг“АД. Моля Ви, г-н Ершов, смятахме, че с тая сделка ще се разделите цивилизовано?

- Вижте – аз приключвам бизнеса с петрола и ви казвам, че ще инвестирам в проекта „ГРАД НА ЗДРАВЕТО”, и е възможно в този проект да бъдем партньори с Кирсан Николаевич. Ще започна с мои средства, които спечелих от продажбата на акциите си, но има и финансови институции, банки...Всъщност нека ви кажа най-важното - водя преговори с китайски партньори, а те умеят да строят, имат пари и супер технологии, но основното е, че имат медицина, каквато тук никой досега не е развивал. В Поморие има уникален натурален ресурс, който не се използва, а той е важен за този тип лечение на бъдещето. Срещата ми с новия кмет на Поморие г-н Иван Алексиев по този повод предстои и ще е в много скоро време.

- В коя част на Поморие ще вдигнете този лечебен комплекс? Около блатото с лугата и калта всичко е застроено?

- Има болница съвсем наблизо тук, тя може да се реконструира със супер техника. Вече съм разговарял с вашия бивш посланик в Япония и настоящ управител на „Токуда“ Румен Сербезов (за когото се знае, че напуска софийската клиника заради неразбирателство с наследниците на милиардера Торао Токуда, б.а.).Той с удоволствие ще дойде тук. Проектът е в стадий на разработка, но събирам още идеи. Освен това тук на брега е балнеосанаториумът, който вие наричате Минерални бани-Поморие, санаториумът на военното министерство също – има доста възможности. Но „Бурж Ал Араб“ няма да се строи! Това не е нашият профил!

- Иронизирате амбициозният спортен проект „Черноморец Арена“ в Бургас?

- Не иронизирам нищо. Не бих построил стадион за 60 хиляди зрители, при положение, че и 20-хилядния в жк „Лазур“ не може да се напълни. Аз считам, че в дадения момент този проект е безсмислен. Той е остойностен на 1 млрд.лв. Но нека се приземим - днешната ситуация е такава, че на практика Гърция умира като държава, европейските страни изпитват огромни икономически проблеми и да говориш за строителство на такъв обект е все едно да твърдиш, че на Бургас му трябва да си построи Лас Вегас. За кого, защо, кому е нужно?! Стадион за 60 хиляди зрители?! Кой ще дойде на този стадион?! Разбирам от бизнес, послушайте ме, този проект може да бъде актуален в някакъв вид, но след минимум 10-15 години.

- Г-н Ершов, ако оповестим, че „Черноморец Арена“ няма да се състои с идването на Илюмжинов, това ще разклати властовите позиции на кмета ни Димитър Николов, опозицията ще почне да го дърпа защо апортира общинската земя в кв. Акациите и не изпълни обещанията да имаме световен футбол?

- Силно се съмнявам кметът ви да се безпокои от това. Между другото аз мисля, че той работи много добре. Но нека поговорим за футбола – „Лазур“ е един от най-хубавите стадиони в България. Събев загуби много пари на борсата в периода 2007-2008 г., удари ни кризата и точно тогава той почна да влага пари в реконструкция на стадиона. За какво?! След като тези пари можеха да се разпределят по-умно и така можеше да има пари за футбола и за спорта като цяло. И до 2015 година от тези пари щеше да има за футбола, а сега те са закопани.

- За колко лева става въпрос?

- Събев похарчи за ремонти на стадион „Лазур“ 10 млн.евро от 2008-09 г. насам.

- Какво мислите за Илюмжинов, при тия легенди за срещите му с извънземни, тук го определяме като тайнствен, меко казано?

- Той ще пристигне в София и аз ще ви запозная – умен, високообразован, порядъчен, с нормално мислене, да - близък на Ванга, тя го е наричала Кирчо, но това са само част от способностите на този невероятен човек. Завършил е „Московски Държавен Институт за Международни Отношения“, три години преди Валентин Златев. Зная, че в разумни предели той ще поддържа всякакви социални проекти и като президент на Международната Шахматна Федерация ще даде най-много за този спорт.

- Тъй като Митко Събев също е готов да предаде своите 47%, има ли вероятност да се разпродаде „Петрол“АД набързо и новите собственици да напуснат България?

- Компанията е в нелицеприятно състояние, с много лоши финансови резултати и има причини за това. Прочетох, че бензиностанциите ни били 250 – не са 250, а 360, осигуряваме над 2 000 работни места общо, не е истина, че в отдалечени места бензиностанциите са губещи, не е така, защото те са единствените в тези райони и нямаме конкуренция. И нещо друго – на г-н Събев част от акционерите му пречели досега. Този, който пречеше, беше само един и се казваше Събев. Били сме загубили време и пари в съдебни дела. Загубите от 1998 г. до този момент са над 200 млн.евро - загубени на борсата от него, не от мен, разходите по съдебните неразбирателства и междуличностните отношения са нищожни в сравнение с това число.

- Всъщност защо горивата, които продавате на вашите бензиностанции са вносни от 10 години насам?

- Точно този внос убиваше компанията. Обърнете се с този въпрос не към мен, а към Събев, основната причина за конфликта между нас е отказът му да работи с „Лукойл България“. Ние направихме сравнителен анализ, напр. за 2009 г. - ако продадените количества бяха закупени от Лукойл щяхме да имаме три пъти повече приходи, отколкото да внасяме. Почти същото е и за 2010 г. Импортът бе основната причина за лошото състояние на компанията. И сега продължават да внасят горивата, а не се купува от Лукойл. В заключение искам да кажа, че появата в „Петрол Холдинг“ на нов акционер в лицето на г-н Илюмжинов е огромен шанс както за Бургас и Черноморието, така и за България като цяло.


В категории: Бизнес


12
Коментара по темата
12.
Kuncho
10.07.2012 10:32:07
0
0
До Бармана... ами айде де разкажи някоя история ....за камини за роднини на човека за бара за хотела разкажини ???
11.
Barmana
02.07.2012 22:58:48
0
0
A заплатата си изкарвам сам благодарение на трудът ми, ане че тоя е направил нещо, в Поморие се знае кой направи хотела и кой движеше всичко, а твоят благодетел никакъв го нямаше по това време, а като дойде първата му работа беше да запали камината през август и да цели колежките на бара с портокали, ма май теб те нямаше още по това време, тогава друга бозаеше там, спомняме си да знаеш, и хайде спри се да не разкажем още някоя интересна история
10.
Бармана
02.07.2012 22:53:48
0
0
Ангелинке, не че ме безпокои, ние сме хуманисти, ама татенцето да се научи да си плаща, в хоетла се говри че само дълга му към фирмата дето държи хотела вече минава 200 000 лева, а това не е ли престъпление спрямо данъчните закони... а и той нали уж е продал, ами да вземе да си плати бе ангелинке, или и ти бозаеш покрай него нещо... ние да не сме роби в нашата си държава...
9.
Angelika
01.07.2012 23:04:23
1
2
На вниманието на: Бармана

Бармане или Батмане, на първо място България се пише с главно "Б", а на следващо - ние сме в Европа и всеки един от европейските граждани може да живее на територията и, стига да може да покаже доходи. Относно г-н Ершов - може би, ти получаваш благодарение на неговите инвестиции заплата - помисли си !!!
А, всъщност какво те безпокои възрастният човек ?!!!
8.
до бармана
01.07.2012 13:32:53
0
0
Това за бащата на Ершов че живее в Поморие кой може да го потвърди - къде е точно адреса му,някой да каже?
7.
barmana
30.06.2012 20:08:39
0
2
Тоя е истински лъжец, живее в хотела без да плаща, мами всички и данъчните също, не плаща и за баща си, а ползва апартамент до хотела, поредния измамник вилнеещ необезпокояван в българия. Апартамента в който живее баща му се води на фирма Бляк сенд ризорт, тоест прави данъчни измами и той седнал да прави град на здравето, я вънка от България
6.
Таньо
30.06.2012 01:10:24
0
7
Пияната тиква изтрезня за малко ! Утре като пак се се нацепи,може да му дойде идея да превърне Поморие в един голям ВИНПРОМ!!!
5.
Angelika
29.06.2012 22:10:53
1
2
Марио, ти от дървените философи ли си или си от тези, които сега грабят от "Петрол" и ги е страх да не изпуснат кокала?
4.
Kuncho
29.06.2012 16:57:38
1
3
.....Марио..... много си учен тия новини от ефир-2 ли ги научи...да не вземеш да спечелиш нещо като си плати в хотела А ???
3.
233456
29.06.2012 12:09:25
0
1
кой лъже бе не четеш ли че е написано че засега не се знае да са негови...натура, матура, фрактура все тая... реши ли някой да дава пари ще се строи и още как
2.
Иван
28.06.2012 23:29:32
1
4
Хей защо лъжете, тази земя показана на снимката, между бъдещата западна трибуна на стадиона и музея на солта, не е ли публична общинска собственост, отредена за озеленяване и брега на езерото не е ли включен в Натура 2000 и Европейски влажни зони, така че там по никакъв начин не може да се строи и да се променя статута... Е не че не може да си помечтаете, ама просто законите в България и Европа са такива, така че по кротко с мечтите....
1.
Mario
28.06.2012 20:37:01
2
4
Боже опази от другарчета на Трактора, сега вече и под маската на медицински туризъм ха ха ха този още го помним как се валяше по оня паркинг в софия - http://www.vbox7.com/play:f7bbb269 Въпросният шахматист трябва съвсем да е изтрещял за да става съдружник с този човек А и както виждаме са напът да затрият и футбола, нали оня ден представителите на този Илюмжинов друго обещаваха на хората в бургас Май тези са поредните дет ще са награбат и ще изчезнат и да вземе да си плати сметките в поморие че май и там не е платил в хотела и тогава да дава акъли!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Над 30 хиляди останаха без работа заради COVID-19 Над 30 хиляди останаха без работа заради COVID-19

Безработни по време на пандемия

Майсторова визия за възстановяване от кризата Майсторова визия за възстановяване от кризата

Предприемач с опит в администрацията предлага програма, свързана с възстановяване на интензивното земеделие

Падат драстичните глоби от 5000 лв. за нарушения при COVID-19 Падат драстичните глоби от 5000 лв. за нарушения при COVID-19

Санкциите вече ще са между 300 и 1000 лв. за физически лица при първо провинение

Броят на починалите от COVID-19 у нас вече е 20, издъхнаха още две пациентки Броят на починалите от COVID-19 у нас вече е 20, издъхнаха още две пациентки

531 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, новите са 9

Парламентът коригира мярката 60/40 – държавата ще плаща и част от осигуровките Парламентът коригира мярката 60/40 – държавата ще плаща и част от осигуровките

Правната комисия гласува промяната

Излекуваната от COVID-19 карнобатлийка: Д-р Йотов и екипът му от Бургас ме върнаха към живота Излекуваната от COVID-19 карнобатлийка: Д-р Йотов и екипът му от Бургас ме върнаха към живота

Тя вече е изписана от Инфекциозното отделение в Бургас, заедно с още двама излекувани

Банкова ваканция за редовно обслужвалите кредита си до 1 март Банкова ваканция за редовно обслужвалите кредита си до 1 март

В понеделник се очаква и последната дума на БНБ

Това е бруталният млад убиец от Елхово, майка му се опитала да го отърве Това е бруталният млад убиец от Елхово, майка му се опитала да го отърве Пинк се излекува, заклейми правителството, че не осигурява тестове за коронавирус Пинк се излекува, заклейми правителството, че не осигурява тестове за коронавирус

Хората трябва да знаят, че този вирус засяга и млади, и стари, здрави и болни, богати и бедни, казва популярната певица

Изследват спешно за коронавирус 100-те служители на Бърза помощ в Бургас Изследват спешно за коронавирус 100-те служители на Бърза помощ в Бургас

Още една бургаска фирма се е включила в изработването на защитни костюми, предоставят предпазно облекло приоритетно на центровете за диализа

Защитник на Манчестър Сити си поръча проститутки по време на карантина Защитник на Манчестър Сити си поръча проститутки по време на карантина

Кайл Уокър ще бъде глобен

Роби Уилямс подозира, че е заразен с коронавируса Роби Уилямс подозира, че е заразен с коронавируса

46-годишният певец от Великобритания прекара последните три седмици в апартамент на няколко пресечки от дома и семейството си

Най-големият изложбен център в Сингапур става полева болница Най-големият изложбен център в Сингапур става полева болница

Комплексът, който е разположен на площ от около 10 хиляди квадратни метра, е най-големият изложбен комплекс в страната

559 са жертвите на COVID-19 в Швейцария, заразените - 21 100 559 са жертвите на COVID-19 в Швейцария, заразените - 21 100

Швейцария е тествала над 158 000 души за COVID-19

Бременната годеница на Борис Джонсън е заразена с коронавирус Бременната годеница на Борис Джонсън е заразена с коронавирус

Кари Симъндс съобщи, че една седмица е била на легло, но вече е по-добре

Роналдо го закъса: Джорджина хвана машинката за подстригване Роналдо го закъса: Джорджина хвана машинката за подстригване

Суетният португалец призова да си стоим у дома

В Гърция безпощадни: Глоба до 1 млн. евро за спекула с цените В Гърция безпощадни: Глоба до 1 млн. евро за спекула с цените

От днес в страната започват мащабни проверки на цените на горива, храни, лекарства и предпазни маски

Конспирация: Коронавирусът променя играта сред гигантите, на никой не му пука за възрастните Конспирация: Коронавирусът променя играта сред гигантите, на никой не му пука за възрастните

 Дейвид Айк представя интерсна конспиративна теория за COVID-19  и неговия изход

Починалите от Covid-19 по света надхвърлиха 59 000 Починалите от Covid-19 по света надхвърлиха 59 000

Най-засегнатата от заразата страна остава Италия

Ирак забрани „Ройтерс”, глоби агенцията с 25 млн. динара Ирак забрани „Ройтерс”, глоби агенцията с 25 млн. динара

В четвъртък агенцията публикува репортаж, в който няколко източника твърдят, че иракското правителство признава само за стотици заразени, при условие че реалният им брой се измерва в хиляди

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ И карантината раздели народа ни. По-простите хора по цял ден си разменят мемета, а интелигенцията си разменя миймове.
Виц на деня Виц на деня Настана време, в което човек може да спаси света, седейки у дома по пижама Виц на деня Виц на деня Глaвeн лeкaр извършвa визитaция.
- Кaк e пaциeнтът c пoдoзрeниe зa кoрoнaвируc?
- Нoрмaлнo, изoлирaн e в oтдeлнa cтaя, нaзнaчихмe му cпeциaлнa диeтa.
- Кaквa диeтa?
- Хрaним гo c биcквити.
- Нo зaщo c биcквити?
- Aми caмo тe минaвaт прeз прoцeпa нa врaтaтa.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Какво е извънредно положение: Жените добиха представа какво е казармен режим, а мъжете - майчинство
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори