Учени: Пържените картофи са по-опасни, отколкото си мислите
Новото изследване разкрива колко често консумирането им влияе на здравето ни
Проучването показа, че честата консумация на пържени картофи е свързана с по-висок риск от развитие на диабет тип 2. Това пише The Guardian, позовавайки се на проучване, установило, че яденето на пържени картофи три пъти седмично увеличава риска от развитие на диабет с 20%, а пет пъти седмично - с 27%.
Резултатите от проучването потвърждават, че самите картофи не са опасни за здравето, но пърженето им и редовната им консумация увеличава вероятността от развитие на диабет тип 2.
Международен екип от изследователи, ръководен от Сеид Мохамад Мусави, експерт по обществено здраве в Харвардския университет, установи, че тези, които ядат чипс или пържени картофи три пъти седмично, имат 20% повишен риск от развитие на диабет, докато тези, които ядат картофи със същата редовност след печене, варене или пасиране, имат увеличение на риска само с 5%.
„Високото съдържание на нишесте, водещо до висок гликемичен индекс, съчетано със загуба на хранителни вещества, може да допринесе за неблагоприятни последици за здравето“, обяснява проучването.
Заместването на картофите с пълнозърнести храни намалява риска от развитие на диабет с 8%, а консумацията на зърнени храни вместо пържени картофи или чипс - с 19%.
Д-р Каутер Хашем, преподавател по обществено здравно хранене в университета „Кралица Мери“ в Лондон, каза:
„Картофите могат да бъдат част от здравословната диета, но начинът, по който ги готвим, е от решаващо значение. Варените, печените или картофено пюре са естествено нискомаслени и осигуряват фибри, витамин С и калий.
Но когато ги пържим в дълбока мазнина на чипс или пържени картофи, особено в големи порции и с добавена сол, те стават по-малко здравословни поради високото си съдържание на мазнини, сол и калории, което ги прави по-склонни да допринесат за наддаване на тегло и увеличаване на риска от диабет тип 2“.
Д-р Хашем добави: „Това проучване подсилва едно просто послание: наслаждавайте се на картофи, но не разчитайте на чипс или пържени картофи като основен вариант.
И където е възможно, опитайте се да ги замените с пълнозърнести варианти като кафяв ориз, булгур, пълнозърнести макаронени изделия или дори сладки картофи, които са по-здравословни и могат да помогнат за подобряване на дългосрочното здраве“.

















