Сънувам я тази турска баница с кашкавал и сирене, откакто я опитах миналото лято!
Днес ви предлагаме един специален вариант на бюрек, който се приготвя в района на оживения южен турски град Адана
Туркините са едни от най-големите майсторки на баниците и тестените изделия изобщо. А турската баница, известна като бюрек, заема челно място във всички класации за баница в света!
Днес ви предлагаме един специален вариант на бюрек, който се приготвя в района на оживения южен турски град Адана.
Тази уникална вариация на класическия бюрек се гордее с характерно богато и задоволително изживяване, което го отличава. Забравете за люспестите слоеве, които може би очаквате; версията на Адана се отличава с възхитително дъвчаща текстура, постигната чрез щателно ръчно разточено тесто, сварено преди печене.
Магията се крие в процеса на наслагване. Деликатни листове тесто, всеки с любов разтегнат и сварен до съвършенство, са щедро поръсени с изкусителна смес от местни сирена . Това често включва комбинация от пълномаслено турско бяло сирене, подобно на фета, и жилаво, леко солено сирене, характерно за региона, което придава отличителна пикантна дълбочина и неустоимо опиянение с всяка хапка.
След като се сглоби, бюрекът се пече до златисто съвършенство, което води до хрупкава външна коричка, която отстъпва място на чудесно мека и дъвчаща вътрешност. Самият аромат е достатъчен, за да привлече, обещавайки симфония от текстури и вкусове, които танцуват на небцето.
Ние ви предлагаме опростен вариант на Турска баница с кашкавал и сирене – без ръчно месене и разточване на корите. Така лесно ще получите у дома уникалния вкус на този специалитет. Ето необходимите продукти:
Турска баница с кашкавал и сирене
Продукти:
12 листа кори за баница (може и от по-дебелите)
10 с.л. масло (разтопено)
3 чаши сирене по избор (изберете варианти, които лесно се топят – моцарела, чедър, грюер и др., може и само кашкавал)
Заливка:
100 мл прясно мляко
1 яйце
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. смлян черен пипер
1 с.л. масло (разтопено)
Приготвяне:
Настържете кашкавал или комбинация от сирена в купа и оставете настрана.
Смесете всички съставки за заливката в купа и оставете настрана.
Намажете обилно дъното и стените на тава с диаметър около 23 см (може да използвате и правоъгълна) с разтопено масло и поставете първата кора, след което намажете отново с масло.
Поставете още 3 листа кори, като мажете с четка масло между слоевете.
Вземете 2 листа кори, потопете ги напълно във вода за 10 секунди и ги поставете върху 3-те листа в тавата, подредени по-рано.
Поръсете отгоре с 1/2 от сместа със сирене, след това със заливката и накрая с останалата смес със сирене.
Вземете още 2 листа кори, потопете ги във вода за 10 секунди, след което ги поставете върху сиренето и заливката.
Подредете 4 листа кори отгоре (намазвайки с четка с масло след всеки слой), след което прегънете навътре висящите кори, за да загладите бюрека.
Изсипете останалото разтопено масло върху тестото, нарежете на квадрати и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-30 минути, докато горната част покафенее.
Обърнете бюрека и продължете да печете още 10-15 минути, за да покафенее и долната страна.
Оставете да се охлади за 5 минути, нарежете на квадрати и сервирайте веднага.















