×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Благоприличието празна дума ли е за палатите на съдиите в Приморско?


Благоприличието празна дума ли е за палатите на съдиите в Приморско?
Тази къща на носа в Приморско е на съдийката Деница Урумова, едва ли има друг човек, който да е предизвикал повече гнева на местните хора заради строежа си край морето
01 Юни 2012, Петък, 12:00 ч.
Автор: Петя ВЛАДИМИРОВА, Дневник

Не само ВАС трябва да посочи един магистрат за почтен, нужно е той да е такъв в очите на обществото

Скандалът, който се разрази преди две години около придобитите в Приморско терени от "крайно нуждаещи се" роднини на съдии на високи позиции, приключи тази седмица окончателно с пълната реабилитация на магистратите. Петчленният състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди отмяната на наказанията, които Висшият съдебен съвет (ВСС) наложи на съдиите от ВАС Николай Урумов, Андрей Икономов и Панайот Генков.
Те бяха дисциплинарно наказани от ВСС с намаление на заплатите за две години с 25 процента за уронване престижа на съдебната власт. Преди това ВАС възстанови на длъжностите им председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и дъщерята на Урумов – съдия Деница Урумова, които бяха уволнени от ВСС заради случая "Приморско".
Случаят нашумя, защото съдиите Урумов, Икономов и Генков не са случайни магистрати, а

оглавяват ключови отделения във ВАС

Затова и именно съдебната власт се оказа в окото на бурята, въпреки че терени при същите облекчени условия бяха получили и десетки други граждани.

Но не само затова. Струва си да припомним, че ВСС надали щеше да се занимае със скандала, ако не беше  острото писмо на  Съюза на съдиите в България. Да, същият!  Ненавистният на вътрешния министър Цветанов Съюз на съдиите, на чийто председател Мирослава Тодорова силовият вицпремиер беше обявил персонална война и я води месеци наред, а ВСС жертвоготовно я наказа  с доста солидно намаление на заплатата, пропускайки да наложи същите наказания за същите нарушения, допуснати обаче от обичани  от властта магистрати. (Интересно дали сега ВАС ще намери  аргументи да я  оневини, както ги намери  за съдиите-бащи на крайно нуждаещите се деца.) . 

И двете инстанции на ВАС приемат за основен аргумент факта, че ВСС не е конкретизирал с кои свои действия съдиите са уронили престижа на съдебната власт. (Уронването на престижа на съдебната власт е основанието за дисциплинарно наказание, включително и за уволнение.)

(Кратка скоба: Вярно е, че някои решения на ВСС са така написани, че просто плачат да бъдат свалени от ВАС, но това е друга тема. ВСС, ако искаше да управлява, кадрува и наказва принципно, а не съобразено и развращаващо системата, щеше да промени практиката си, а ако се налага - да поиска и законови промени, но да започне най-сетне да мотивира актовете си, вместо да ни поднасят с ВАС театър за наивници.)

Чета и препрочитам решението на Петчленния състав на ВАС за потвърдената отмяна на наказанията на тримата висши съдии и правя усилия да схвана логиката: "Съблюдаването на обществените ценности и морално–етични норми на поведение е дълг на всеки гражданин. Отклонението от тези норми е основание за негативна морална оценка в общочовешки план. Налагането на дисциплинарна санкция обаче не може да се основава на такава оценка, а изисква конкретни нарушения на установени правила на поведение, и то допуснати в служебното качество на лицето, т. е. като магистрат."

Логиката на това съждение обаче ме води към парадоксалния извод, че поведението на един човек може да бъде морално укоримо в общочовешки план, но ако този човек е и магистрат, ще са необходими "повече условия" - "конкретни нарушения на определени правила на поведение, и то допуснати в служебното качество на лицето, т.е. като магистрат"! Поздравления!

Отварям Етичния кодекс на българските магистрати, въз основа на който ВСС определя дисциплинарните наказания, и там в раздел І се четат с главни букви 7-те принципа на поведение , сред които

"почтеност и благоприличие" се нареждат до "независимост и безпристрастност".

 Нещо повече – кодексът е формулирал осем правила за поведение, произтичащи от принципа за почтеност и благоприличие. Цитирам дословно: "Благоприличието е въздържане от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта на магистрата в професията и обществото".

 обществото"! Само това е достатъчно да срине измъчената логика на увъртяната оправдателна конструкция на петчленния състав на ВАС, цитирана по-горе.

Защото – и това неведнъж е подчертавано и от Европейската асоциация на съдиите, не е достатъчно магистратът да се смята (или ВАС да го определи) за почтен и благоприличен. Той трябва да изглежда такъв в очите на обществото, то трябва да го възприема за почтен и благоприличен!

В конкретния случай обществото въобще не вярва, че висшите съдии не са знаели, че техните дъщери и майки са придобивали терени в Приморско като крайно нуждаещи се.

В конкретния случай обществото въобще не вярва, че случайно един от тримата висши съдии е продал придобитите от дъщеря му терени точно на онзи бизнесмен, чиито фирми са имали дела в отделението, което съдията е оглавявал.

В конкретния случай обществото не само не вярва – нито на ВСС, нито на ВАС, но приема решенията им като потвърждение на старата цинична максима, че гарван гарвану око не вади.

Тъй че съдебната власт да не се чуди защо престижът й неспасяемо се срива надолу.


В категории: Приморско


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
16
Коментара по темата
16.
до 14 и 15
04.06.2012 13:49:36
0
0
Не се излагай, Одринска Тракия е била населена от българи, но това не значи, че е била Българска държавна територия!
Нещо бъркаш понятията, виж, все още стоящите гранични знаци покрай пътя ММЦ - Писменово.
Сегашната територия, е била извоювана по - време на балканската война и с пролятата кръв на стотици хиляди български войници!
Нужно ли е, да ти напомням за илинденското въстание?
15.
ПАК ДО ТЯХ-НЕЗНАЕЩИТЕ
04.06.2012 11:54:31
0
2
1913 Е СТАНАЛО ПРЕСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ ОТ ОДРИНСКА ТРАКИЯ.МАЙ ТИ НЕ СИ ВНИМАВАЛ В ЧАСОВЕТЕ ПО ИСТОРИЯ.
14.
ДО №12 И 13
04.06.2012 11:51:14
0
6
ПРЕДИ ДОСТА ГОДИНИ ДРУЖЕ ,ГРАНИЦАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ Е БИЛА ДО МРАМОРНО МОРЕ.АКО СИ ЧЕЛ ЗА ОДРИНСКА ТРАКИЯ ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ ЧЕ ОДРИН , ЛОЗЕНГРАД,ЛЮЛЕБУРГАС,БАБАЕСКУ,БУНАРХИСАР И ДР. СА БИЛИ БЪЛГАРСКИ ГРАДОВЕ.
13.
до №12
04.06.2012 07:31:12
9
0
Преди доста години, до 1913г., територията на която се намира с.Българи, е била в рамките на Турция, а преди това на Византия, много малко е била Българска територия.
Явно не сте внимавали в часовете по-история!
P.S
До 1913г., границата между България и Турция е била покрай пътя ММЦ - Писменово, още стоят граничните знаци.
12.
В с. Българи (Ургари)
03.06.2012 21:32:17
5
1
преди доста години са заселени прабългари, за да пазят границата на държавата. Така съм чувал?
11.
до №9-пжп
03.06.2012 15:48:17
0
2
А ти от Приморско ли си или и ти си от Ургари.Колкото до чистата Арийска раса -тя не е от Приморско .Кавал смотан.Почети малко,пообразовай се .
10.
Gitler
02.06.2012 21:32:31
0
3
И послушкото Ви кмет не е ариец - селянче някакво ветеринарно, съученичко с мин. Найденов? На какво разчитате?
Т.Н. ПРИМОРЦИ???
9.
ПЖП
02.06.2012 19:00:23
4
1
ПРИМОРСКО САМО ЗА ПРИМОРЦИ И НИКОИ ДРУГ-- СЪДИИ ВЪН -- ЛИДЪЛ ВЪН--СВЪРТЯНИТЕ ВЪН--ПОЛУ-СВЪРТЯНИТЕ --/СМЕСЕНИ БРАКОВЕ/ -И ТЕ ВЪН--ОСТАВАМЕ СИ САМО НИЕ --ЧИСТИТЕ АРИИЦИ --ЧИСТА ПРИМОРСКА РАСА--СИНЯ КРЪВ--ПРИМОРСКА --КАТО МОРЕТО--ТВА Е
8.
az
02.06.2012 07:31:26
3
2
NAGLOST DO SPUKWANE!
NE GLEDATE LI $E NI SE PRISMIWAT - PAZJAT SE EDIN DRUG.
POZNAWAT WRATI4KITE W ZAKONITE PO DOBRE OT NAS I STE NI PRECAKWAT KADETO SI ISKAT S AROGANTNOSTTA SI, DOKATO IMAT ELEMENTARNI, GNUSNI, BEDNI, NASHI DUSHICI, KOITO SI MISLJAT CHE MOGAT DA IM BADAT PRIJATELI I IM UGAJDAT I SPIONIRAT.

I DAJE PO IME SE POZNAWAT TEZI PODLIZURKOWCI.

SAGLASEN S 5.
7.
БМ
02.06.2012 05:50:47
12
3
В никоя цивилизована държава по-света, държавник, политик, журналисти и граждани, не си позволяват, да коментират СЪДЕБНАТА ВЛАСТ или отделен съдия. Това е тема табу. За СЪДЕБНАТА ВЛАСТ се говори като за мъртвец, "или хубаво или нищо". Нещо повече - има специален закон в който са предвидени жестоки наказания, за този, който си позволи да урони престижа и честта на СЪДЕБНАТА ВЛАСТ или на съдия, независимо какъв пост заема.
СЪДЕБНАТА ВЛАСТ гарантира държавността и спазването на КОНСТИТУЦИОННИТЕ ни граждански права.
Разбира се, съдиите също са хора и нищо човешко не им е чуждо, ако отделен съдия и магистрат съгреши, има законни начини, това да бъде поправено без шум и коментари в медиите. Ако това се случи в САЩ, медията и журналист, ще понесат жестоки санкции!
6.
До номер 5
01.06.2012 21:59:18
2
11
Нещо си нервен,явно си от тези дето си е сложил подписа,/някой общински съветник/.Ако не си разбрал всички сте в батака,само дето вие си вярвяте,а пък ние благославяме роднините ви.
5.
ДО КИТЕН
01.06.2012 18:24:33
2
2
ЕЙ ХАНОЕЦ-ТОВА БЕЗЗАКОНИЕ ГО УЗАКОНИ ОЩЕ ЧИЧО ВИ МИТКО КАТО И ДАДЕ МЯСТО А ЛИЛЯНА КАТО И ПОДПИСА РАЗРЕШИТЕЛНИТЕ ЗА СТРОЕЖ.ЯСНО ЛИ ТИ Е.
4.
Китен
01.06.2012 17:30:40
6
7
Нека да благодарим на кмета и общинския съвет,че узакониха едно беззаконие.
3.
3
01.06.2012 17:05:05
6
2
Явно някои хора са решили да си правят пиар на гърба на съдиите. Коя си ти бе Петя Владимирова - никому неизвестна?!
С подобни писаници, до никъде няма да стигнеш. Проблема със съдиите отдавна е решен, тъй че, стой си на не е.....я задник и не се обажда повече!
2.
азПриморската
01.06.2012 14:14:46
0
14
На тази овца някой да вземе да и бутне хотелчето...защото още малко ще я потраеме.а власта то няма такава ,подкупни коп....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!стига сте разрешавали застрояването на Приморско!!!!!
1.
приморско
01.06.2012 12:39:54
0
7
Коя от всички власти в държавата има авторитете?Аз поне не уважавам никоя.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори