×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Учениците са ни гордост, стават именити хора и ни представят достойно


23 Май 2012, Сряда, 11:53 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Правим и музей, за да покажем на децата как са учили техните родители и да запазим спомените от първия ден на училището

Веселина Въжарова е дългогодишен директор, преподавател по български език и литература. НБУ „Михаил Лъкатник” е единственото базово училище в Бургас, в което учат най-малките ученици от І до ІV клас. Потърсихме по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура. Въжарова беше на път за София, където ще присъства на приема на Президента Росен Плевнелиев, организиран за предстоящия празник.

- Г-жо Въжарова, Начално базово училище „Михаил Лъкатник” е едно от елитните училища в Бургас повече от 30 години. Колко четвъртокласници изпращате тази година?

- 143 са момчетата и момичетата, които ще изпратим на 31 май. Това са прекрасни деца, които добре подготвени и възпитани ще отидат в други училища. Първокласниците, които ще посрещнем наесен, според получените досега заявления са повече от 170.

-  Училището миналата година изцяло се обнови. Предстоят ли още ремонти?

- Да, разбира се, непрекъснато си обновяваме базата. Щастлива съм, че НБУ е най – зеленото училище в България. Това е едно състезание на ЕКОПАК  между училища на национално равнище. Нашето учебно заведение е номинирано и очакваме да спечелим. Освен предметните награди ще има и поздрав към учениците от фаворитите в изданията на тв формата „Мюзик айдъл” .

- Призът „Най-зелено училище” за какво точно се отсъжда?

- Той е за най-добре озелените класни стаи, дворно пространство, коридори. Това е национална надпревара и смятам, че нашето училище заслужава да е победител.

- Децата при вас учат до 4-ти клас, следите ли развитието им оттам нататък?

- Разбира се, поддържаме връзка с наши ученици, радваме се на успехите им. Имаме студенти, които и в момента завършват в Лондон, както и много други, които представят страната по света. Не искам да отличавам определени имена, за да не пропусна някои от тях.

- В края на тази учебна година училището се подготвя да открие музей. Какво ще съдържа той?

- Музеят на училището ще има за цел да запази неговата история. В него ще съхраним грамоти, спомени, както на учители, така и на ученици. Ще направим изложба със снимки от 1979 година, когато е основано НБУ „Михаил Лъкатник”. Ще изложим и учебно-технически средства, които са използвани за обучението на децата по това време, за да видят съвременните ученици как са учили техните родители. Атрактивна изненада ще бъдат и манекени, които ще са с униформата на чавдарчета и пионерчета.

- Вие как ще посрещнете 24 май, какво ще пожелаете на учениците?

- В момента пътувам за София за приема на Президента, който се организира по повод празника. На всички млади хора, учители и родители пожелавам много здраве и с дръзновение да носим факела на братята Кирил и Методий през годините и да съхраняваме българската култура и слово, за да пребъде България.


В категории: Просвета


20
Коментара
Флагман.БГ ДПС обяви листите си за националния вот ДПС обяви листите си за националния вот 07/05/2024, Вторник 12:06 1
Флагман.БГ Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо 07/05/2024, Вторник 11:40 4
20
Коментара по темата
20.
разочарованият
04.03.2013 23:36:45
0
1
Всичко ще излезе наяве. Имайте малко търпение. Много неща стават в училището, но малко хора ги знаят. Някои от тях си мълчат, защото така им е угодно.
19.
Майка на третокласник в НБУ
28.05.2012 15:41:14
4
12
Толкова сте жалки със злостните си коментари, че ме е срам да ги чета даже. Злоба и жлъч!
Една стотинка не са ми поискали вповече от това, което ми казаха, когато си записвах детето преди три години. Синът ми се чувства прекрасно в училището, класната му - Вили Янчева е страхотен педагог и човек.
За директорката мога да се изказвам единствено със суперлативи. Налагало ми се е да ходя при нея за неща свързани с учебния процес, винаги ме е посрещала радушно и с разбиране. Възпитанието и? Бих била щастлива, ако поне малко се доближавате до нейния изказ и маниер. Шапка и свалям!
За базата ще ви кажа, че в което и друго училище да вляза тя не се е променила от времето, когато аз бях ученичка.
И да завърша - не съм подставено лице. Аз съм просто една доволна майка на третокласник.
Но подозирам, че много от отвратителните коментари са писани от един и същи човек - явно недоволен от света, в който живее, за което няма вина нито един преподавател, и нито едно училище.
18.
loli
27.05.2012 18:36:26
13
4
щом извършва такива подли и гнусни действия, да рекетира децата и родителите - да отива в затвора
17.
loli
27.05.2012 18:36:26
9
1
щом извършва такива подли и гнусни действия, да рекетира децата и родителите - да отива в затвора
16.
МИСЛЕЩ РЕАЛНО А НЕ НОМИНАЛНО
27.05.2012 18:33:49
13
3
ТАЗИ ДИРЕКТОРКА ВЕДНАГА ТРЯБВА ДА БЪДЕ УВОЛНЕНА, ЗАЩОТО ПЕТНИ ИМЕТО НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА, УЧАСТВА В КОРУПЦИОННИ СХЕМИ,ИСКА ПОСТОЯННО ПАРИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ, ДА НЕ Е ЧАСТНО УЧИЛИЩЕ ТОВА ИЛИ СА ГО ПРЕВЪРНАЛИ В ТАКОВА, ДАЙТЕ ПАРИ ЗА ТОВА ИЛИ ОНОВА И ТО ВСЯКА СЕДМИЦА, А КАК ГИ ОТЧИТАТ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ , НЕЗАБАВНО ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ ЗА ТАЯ СМОТЛА И ПРОСТАЧКА, КАКТО И ЗА НЕЙНАТА ПОДЛОГА-КОТИЕВА
15.
Българина знае само да оплюва!
26.05.2012 21:03:42
5
21
Мили хора,първо се научете правилно да пишете и да използвате клавиатурата от компютъра си и тогава пишете,пък и ако щете хулете и недоволствайте за щяло и нещяло.Прави ми впечатление,че писанията и мненията на уважаемите родители, прощавайте,но са пълни с грешки.Хора, проверявайте си правописа преди да изпращате коментара!Има една приказка "Ако правим нещо, да е както трябва-ако ще е-да е!"
Второ българина все гледа в чуждия двор и винаги недоволства.То в тази държава на никой не може да се угоди!Недоволни винаги ще има!Да,всеки има право свободно да изрази и сподели мнението си по даден въпрос,факт!Но такива крайни мнения,които чета,ами то направо голяма мъст,голяма злоба,замислете се Вие сте майки и бащи,родители,откъде толкова злоба се събра във вашите душици!Ама то вече световен проблем го направихте!Да, говорим за децата-бъдещето на България,но замислете се първо за своите грешки,потърсете причината и в самите Вас,и тогава погледнете и към другите.Най-лесно е да се обвинява,по-трудното е да се анализира и да не се гледа толкова егоистично,само от своята гледна точка.Ами аз също бих казала,че отрицателните мнения са на подставени лица,за уронване авторитета на НБУ"М.Лъкатник" и неговата многоуважавана директорка.Като сте толкова уверени и недоволни,ами станете директори и управлявайте Вие!Хайде тогава да видим до къде ще стигнете!Много е лесно отстрани да се говори или по-скоро от компютъра!От личен опит и чистосърдечно бих казала(който иска да вярва),че всички педагози в това училище са квалифицирани кадри(което може да се докаже със съответния достоверен документ),избрали професията си по призвание, творчески личности,даващи цялото си сърце в името на децата!Директорката г-жа Въжарова-прекрасен,възпитан,етичен,спокоен и уравновесен човек,даваща шанс и реализация и на младите кадри,допринасяща за напрекъснатият прогрес на НБУ"М.Лъкатник", именно чрез своят дългогодишен професионален опит и квалифициран труд.Така,че хулете,оплювайте, но помнете,че всичко се връща,когато се прави със зла умисъл!Жалко,че злобата и простотията,все още "ходят" по хората!
14.
родител и учител
26.05.2012 14:37:17
7
11
Няма нищо по-лесно от това да хулиш и да петниш нечие име. Но давате ли си сметка, уважаеми хора, че това е като бумеранг? Нали знаете, че лошото, което правиш на друг ще те достигне и ще ти се върне със стократна сила.И понеже нямате куршуми, решихте да убивате с думи. Ако наистина сте толкова прецизни във всичко, защо не потърсите сметка на Министерството за учебниците с грешки, по които се обучават вашите деца? Защо се примирявате с недотам добре структурирания учебен материал, труден за усвояване от децата ви? Дребните души раждат или злоба, или лицемерие. Неслучайно народът казва:"За некадърния и мръсника почивен ден няма". Аз лично се радвам, че трудът на г-жа Въжарова бе забелязан най-сетне и оценен по достойнство.Поздравявам я. И не съм подставено лице, а един съвсем обикновен здравомислещ човек, готов да поеме ударите на живота и да отстоява правдата. Вярно е, че не можете да бъдете доволни от всички и от всичко, но това е животът - или го приемаш, или го отхвърляш, но не е нужно да пръскаш отровата си.
13.
родител и учител
26.05.2012 14:37:05
5
16
Няма нищо по-лесно от това да хулиш и да петниш нечие име. Но давате ли си сметка, уважаеми хора, че това е като бумеранг? Нали знаете, че лошото, което правиш на друг ще те достигне и ще ти се върне със стократна сила.И понеже нямате куршуми, решихте да убивате с думи. Ако наистина сте толкова прецизни във всичко, защо не потърсите сметка на Министерството за учебниците с грешки, по които се обучават вашите деца? Защо се примирявате с недотам добре структурирания учебен материал, труден за усвояване от децата ви? Дребните души раждат или злоба, или лицемерие. Неслучайно народът казва:"За некадърния и мръсника почивен ден няма". Аз лично се радвам, че трудът на г-жа Въжарова бе забелязан най-сетне и оценен по достойнство.Поздравявам я. И не съм подставено лице, а един съвсем обикновен здравомислещ човек, готов да поеме ударите на живота и да отстоява правдата. Вярно е, че не можете да бъдете доволни от всички и от всичко, но това е животът - или го приемаш, или го отхвърляш, но не е нужно да пръскаш отровата си.
12.
бягайте от това училище
25.05.2012 12:53:30
12
4
Пиша това, за да помогна на всички, които са решили да запишат децата си в "Михаил Лъкатник" и за онези, които вече са го направили. Хвалебствените постове са писани от учители. Останалите са верните. Учителите в това училище са НЕГРАМОТНИ! Те самите имат нужда от обучение в първи клас. Учат децата, че "коМфитюр" се пише с "М", "децки", без "т", защото идвало от думата "деца" и прочее и прочее....А пък Васил Левски е роден в Калофер, дори са отпечатали помагало, в което е наблегнато на този факт. Щъркелът се храни със сом от река Дунав! За пърите, дето ги събират също е вярно, ама не събират само пари. Наглостта им стига до там, че даскалицата поръчала -"утре всяко дете да донесе за опити в часа по "Роден край" - по един килограм ябълки, по един килограм картофи и по 10 яйца". Очевидно се е подготвила женицата да прави бая опити в кухнята си.....Бягайте далече от това училище, ако ви пука дали децата ви ще останат неграмонти.
11.
отличниците на "Михаил Лъкатник"
25.05.2012 12:36:01
11
2
Всички деца, които учат в "Михаил Лъкатник" са пълни отличници! Родителите им щастливи и доволни. Схемата е простичка. На учителите е наредено да пишат само шестици, за да са щастливи мама и татко. На родителите са пеят дитирамби калко умни и неповторими са децата им, истински генийчета. Направо вундеркинди - всичките до едно. Тези "отлични" резултати, постигнати от учителите трябва да се стимулират финансово ...и мама и тате броят всеки месец парички - колкото им кажат. Щото само това школо вади от всяко недоносче генийче. Като завършат четвърти клас и отидат в пети - мама и тате изведнъж разбират, че деденцето им не само, че не е генийче, ами то милото не е научено да чете и пише правилно. Обаче е много късно да се направи каквото и да било. Четири години са изтървани, а родителите са успивани умишлено и тенденциозно, че са родили най-умното и най-можещото дете. Това, което се върши в "елитното" училище "Михаил Лъкатник" е истинско престъпление.
Интелигентните родители, които следят изкъсо децата си и не вярват на шестиците много скоро разбират за какво иде реч и си местят децата още незавършили първи клас. Вижте какво е текучеството от това "много елитно" училище.
10.
потърпевш
25.05.2012 08:41:08
10
4
тая директорка е най-невъзпитания човек който съм виждал, груба, цинична, алчна и простакела невиждана, нейната приятелка г-жа котиева е толкова проста и недодялана че нямам думи, не знам защо още я държат тази директорка, може би за схеми за източвани на нашите пари.
9.
бивш ученик
24.05.2012 11:54:26
12
2
"Рибата мирише от главата" ! Каквато е директорката, такова е и училищито!!!
8.
майка на ученичка
24.05.2012 11:02:44
12
6
Всичко, написано от № 1 е вярно! Само ни искат пари, а на нищо не учат децата! Учителките им -като манекенки! Да им видиш тоалетите,присадените коси, одобено дъщерята на г-жа Въжарова!И когато родители събират пари, винаги ги събират тези майки, които са много "близки" с учителките. А занималнята им- пълен ужас! Вчера завършили мацки по клинчета да пазят децата на двора! От години цигани-пияници са си направили катуна на оградата на училището, а г-жа Въжарова дори и дума не отваря! Като стане белата, ке се сети! никой да не си праща детето там!
7.
бивша ученичка на НБУ
24.05.2012 10:43:44
11
10
Това е най-прекрасното училище в град Бургас. Учителите са невероятни,изключително ерудирани,с дългогодишен опит в областта на преподаването. Когато чуя НБУ "Михаил Лъкатник", единственото,за което се сещам, са суперлативи .
Училището е на много високо ниво,учителите също.
Всичко в това училище се прави за благото на децата и за тяхното най-добро развитие. Осигурява им се невероятна база за обучение и в комбинация с невероятните учители,които им преподават,децата излизат с чудесна подготовка и знания.Ако някой не е успял да се реализира и е станал "двойкаджия",то определено вината не е в училището или учителите.
Време е да се научим,че за собствените ни грешки и некадърност,не може да обвиняваме хора,които правят всичко възможно за развитието и благоденствието на децата ни!
6.
пострадал от НБУ
24.05.2012 08:23:09
13
10
№1 е описал най-точно положението в училището. Поздравления за госпожата, че има доблест да каже истината. Учителите са ужасни, нивото под нулата. Децата излизат абсолютно неграмотни, но "пълни отличници". Като ги преместят в 5-ти клас стават двойкаджии, защото всичко лъсва. Учителите дерат по девет кожи, печелят от хлапетата, дори са започнали да пишат неграмотни учебници и помагала, които им пробутват да купуват задължително. В инспектората знаят, ама си траят. Защо ли? Крайно време е някой да сигнализира в образователното министерство какви ги вършат даскали и инспектори. Единственият плюс на това ООД е материалната база и новото обзавеждане - но то е купено от родителите. Който е решил да си праща детето в "Михаил Лъкатник", моля да приготви на месец около 300-400 лева /колкото за частен колеж/ и да се подготви с още толкова за частни учители, които ще запълват огромните пропуски в правопис и прочее.....
5.
Учител
24.05.2012 04:40:33
8
9
Относно коментара на г-жа Жекова: Компютърният кабинет на училището беше обзаведен с лаптопи преди учителите да получат служебните, които се използват за разнообразяване и онагледяване на уроците, за свързване на учениците с деца от училища от други държави, за участие в он-лайн конкурси и много други.
Училището е прекрасно и всичко в него се прави, за да могат децата да се чувстват щастливи.
4.
Г-ЖА ЖЕКОВА
23.05.2012 22:08:09
11
4
Прекрасно зелено училище, в което финансите се разпределят в полза на преподавателите, а не на децата. Преди година, вместо децата да се сдобият с нов компютърен кабинет, преподавателите се сдобиха с ЛИЧНИ преносими компютри (които се ползват най вече у дома). А за децата остана ползването на старите CRT Монитори, които отдавна са отхвърлени от употреба и обявени като вредни, поради електронно лъчевата тръба в корпуса им.
3.
НБУ
23.05.2012 21:48:56
7
10
НБУ "Михаил Лъкатник" е училище, което има невероятни преподаватели,педагози и ученици.Като бивш възпитаник на това училище мога да кажа, че такова внимание,обучение,база и среда за обучение на много малко места могат да се срещнат. НБУ изгражда децата от малки да се развиват в различни сфери, винаги насърчава и всичко се прави в тяхна полза. Всеки завършил това училище е горд и с мили и незабравими спомени от там!
2.
НБУ
23.05.2012 21:48:52
10
19
НБУ "Михаил Лъкатник" е училище, което има невероятни преподаватели,педагози и ученици.Като бивш възпитаник на това училище мога да кажа, че такова внимание,обучение,база и среда за обучение на много малко места могат да се срещнат. НБУ изгражда децата от малки да се развиват в различни сфери, винаги насърчава и всичко се прави в тяхна полза. Всеки завършил това училище е горд и с мили и незабравими спомени от там!
1.
Majka na u4enik
23.05.2012 14:25:04
16
7
НБУ "Михаил Лъкатник" въобще не е пример за добро образователно заведение. Детето ми учеше доскоро там - няма да посъветвам нито един от моите близки и роднини да запише своето! Искат пари за щяло и нещяло. Учителите са на изключително ниско ниво като педагози, разхайтена дисциплина, подгъзуване и слугуване на родители с финансови възможности. В занималнята не ги учат да работят сами, а им пишат решени задачи на дъската. Съвет към всички родители - когато търсите училище за своя първокласник, подберете най-близкото и гледайте учителя, а не училището. На "Михаил Лъкатник" неслучайно прякора му е "Михаил Лъкатник" ООД.
Дълбоко уважавам г-жа Въжарова, която с всички сили се стреми да поддържа нивото на училището, но нейните кадри използваха момента, когато тя отсъстваше в дълъг болничен, за да й се качат на главата. Просто учителите там не стават!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас очаква легендите на BRAVE CF и мач за титла Бургас очаква легендите на BRAVE CF и мач за титла BRAVE Combat Federation е най-глобалната ММА организация, стъпила в най-много точки по цял свят, която е трамплин за всички свои бойци към елитния ММА Какво да правим с останалите козунаци от Великден Какво да правим с останалите козунаци от Великден Вижте някои вскуни идеи Енергийният министър: Готови сме да помогнем на Украйна за възстановяване на системата им Енергийният министър: Готови сме да помогнем на Украйна за възстановяване на системата им Миинистър Малинов проведе видеоконферентен разговор с украинския си колега Талантливи млади музиканти ще ви очароват на фестивала "Солисими" Талантливи млади музиканти ще ви очароват на фестивала "Солисими" Събитието ще се проведе на 10,11 и 12 май в Дома на Нефтохимика  Сервитьорка роди син от този чалга изпълнител, жена му е бясна Сервитьорка роди син от този чалга изпълнител, жена му е бясна Детето се е родило на 10 април и носи името Калоян Народната певица Николина Чакърдъкова направи грандиозен празникът на с. Лозенец Народната певица Николина Чакърдъкова направи грандиозен празникът на с. Лозенец Селото отбеляза своята 100-годишнина от създаването си  Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо Остава загадка от кого е впечатляващият букет от червени рози, с който Лидия се похвали в мрежата   46% ръст на младежката безработица в България, сочи Евростат 46% ръст на младежката безработица в България, сочи Евростат Страната е една от членките на ЕС с най-драстичен ръст Задържаха жена, пробола с ръжен съпруга си Задържаха жена, пробола с ръжен съпруга си Мъжът ѝ е посочил пред разследващите, че ще се откаже да завежда съдебно дело От листата на БСП отпадат знакови фигури от миналото От листата на БСП отпадат знакови фигури от миналото В Бургас водач на листата на БСП ще бъде инж. Петър Кънев
Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO)
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори