Кръстих това ястие "Пилешки гърди оближи пръсти", няма да познаете какво се крие под кашкавала
Необичайната комбинация гали приятно небцето и ви приканва да хапвате още и още
Днес ви предлагаме апетитна рецепта за Сладко-солени пилешки гърди в сметанов сос. Необичайната комбинация гали приятно небцето и ви приканва да хапвате още и още.
Крехкото пилешко, сготвено с ананас, шунка и моцарела и задушено в сметанов сос е комбинация, която никой не би отказал. Рецептата за Хавайско пиле е вдъхновена от популярната хавайска пица, която е източник на толкова много противоречия, че чак е станала обект на шеги. Комбинацията от ананас и шунка, мразена от италианците, е създадена в Канада. Идеята обаче се възприема и днес може да се намери в различни варианти, не само на пица.
Ананасът е доста специфичен плод. То дразни небцето ни с острия си сок, което ни кара да го възприемаме като леко пикантен. Освен това е ароматен и много сладък. Всичко това означава, че се съчетава доста добре с най-различни по-пикантни комбинации, като тази вкусна пилешка вечеря. Ето необходимите продукти:
Хавайско пиле
Продукти:
2 големи пилешки гърди
3-4 резена пушена или сушена шунка
5 резена ананас
150 г моцарела
300 мл сметана 30%
2 скилидки чесън
1 малка връзка магданоз
Сол, черен пипер, риган, люта чушка
3 супени лъжици олио
Пречистено масло за пържене
Приготвяне:
Изсипете маслото в малък буркан. Добавете подправките и пресования чесън. Затваряме буркана и го разклащаме енергично, за да се обединят съставките в емулсия.
Нарежете пилешкото месо на дебели парчета. Изсипете маринатата върху него в торбичка с цип. Затваряме торбичката, без да изпускаме въздуха, масажираме я, за да разпределим маринатата, и я оставяме настрана за известно време.
Обелете ананаса, като отрежете кората му с нож (не е нужно да го правите много внимателно). Разделяме го на филийки и изрязваме твърдата сърцевина (може да използвате и ананас от консерва, но без захар).
Нарежете шунката на кубчета и наситнете магданоза.
В добре загрят тиган разтопете бучка пречистено масло. Подредете филетата и ги запържете до златисто, по няколко минути от двете страни. Не е необходимо да са готови по средата на този етап.
Върху предварително изпържената страна поставете резенчетата ананас, а след това шунката. Поръсете или покрийте цялото нещо с моцарела.
Залейте всичко със сметаната, като не я изливате отгоре, а между филетата.
Оставете сметаната да заври. Когато заври, добавете магданоза. Когато сосът се редуцира след няколко минути готвене, покрийте тигана, за да се разтопи сиренето. Сервирайте пилешкото месо за вечеря с любимите си гарнитури.






















