×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

20 години Лили Иванова забранявала на Тончо Русев да пише за други


20 години Лили Иванова забранявала на Тончо Русев да пише за други
Дует Ритон с Тончо Русев, Филип Киркоров и Драго Драганов при последното си гостуване в Москва през април 2012
22 Май 2012, Вторник, 11:32 ч.
Автор: Бесове

Вие луди ли сте, нали чорбаджийката ще ме убие, ако ви дам песен, казал той на дует „Ритон“

Катя и Здравко от Дует Ритон ще са част от звездите в празничния гала концерт, посветен на 80-годишния юбилей на патриарха на българската музика Тончо Русев. Рециталът ще се състои на 22 май 2012 в зала 1 на НДК и в него музикантите ще изпълнят първите си песни, написани от големия композитор – „Някога, но не сега“ и „Прегърни ме“.

За първата от тях, записана точно преди 30 години през 1981 г., двамата за първи път разкриват, че са се срамували да я изпълняват и дори не са искали да я запишат. Затова се наложило самият Тончо Русев, от когото чакали цяла петилетка да им напише песен, да ги убеждава. А причината за това било стихотворението на Найден Вълчев, по която е направена песента, и най-вече стиха „Има долу в бъчвите толкова горчив пелин, как да спреш пожара на страстта“. „Миришеше ни на кръчма от този стих, а ние не искахме да пеем пенсионерски песни, затова първоначално я отказахме, но точно Тончо ни убеди, че това е страхотна поезия. И се оказа прав.

По писма на зрителите 4 седмици песента стоеше на първо място в класацията на радиото. Въпреки това се срамувахме да я пеем на концерти, нищо че я бяхме подготвили още от самото начало с нашия оркестър „Тонус“. А хората си питаха за нея – децата си я наричаха „песента за кокичетата“, а мъжете – „песента за бъчвите“. И на един концерт вече бяхме решили, че ще я изпеем като последен бис, когато си мислехме, че хората вече са се уморили, чули са достатъчно песни. Обаче такъв фурор настана на „Някога, но не сега“, че втория ни концерт на същото място, която трябваше да се състои след час, се отложи заради аплодисментите на публиката“, разказват Катя и Здравко.

Още като студенти в първи за втори курс, младите певци намерили връзки да ги чуе утвърдения вече композитор Тончо Русев. Отишли в дома му и му представили репертоара си на английски. Доайенът толкова много ги харесал и им казал, че всяка тяхна стъпка трябва да минава през него. Но преди това им заръчал да работят една година в чужбина, за да натрупат материална база – хубави собствени микрофони, тоалети и задължително автомобил.

Дует Ритон работили в най-големите театрални вариетата в Полша и се върнали заможни. Отишли отново при Тончо Русев да му поръчат песен. „Вие луди ли сте, нали чорбаджийката ще ме убие, ако ви дам песен. А пък ако е хубава – съвсем“, заявил Маестрото, визирайки примата на българската естрада Лили Иванова, с която е в тясно творческо сътрудничество цели две десетилетия до 1981 г. На концерта в НДК днес Лили Иванова няма да участва. „Просто не е поканена“, казва по този повод Тончо Русев.

Първата си малка плоча Катя и Здравко записват с две преводни песни. Само седмица след като излиза, издателите от „Балкантон“ им поръчват голяма плоча, тъй като малката върви като топъл хляб. Много скоро дебютният им албум „Прегърни ме“ вече е факт и първият му тираж е от 89 000 бройки. Търсенето е толкова голямо, че след това плочата се преиздава още 6 пъти по 80 000 броя.

Една от любимите песни на Дует Ритон по музика на Тончо Русев е „Вечно се разделяме с нещо“, която съвсем наскоро Филип Киркоров записа в дует с Ани Лорак. С нея Катя и Здравко имат забавна случка. „Освен че бяхме на живо с нашия оркестър „Аеробик“, винаги разработвахме песните си театрално. Актьорът Иван Попов – Маймуната беше част от нашето шоу. На тази песен цялата сцена е в синьо, сякаш е море, и той излиза по бански до коляното, с плавници, шнорхел и очи. Носи на ръце една от вокалистките ни, сякаш я изважда от морето и тя изкарва вода през устата все едно плува. Имахме концерт в Бургас и Тончо Русев ни се обажда, че си е в родния град и ще дойде вечерта. Ние се зачудехме как ще приеме той този забавен контрапункт на неговата иначе сериозна песен и дали няма да се обиди. След края на концерта той дойде засмян: „Браво, щях да падна от тоя номер“, споделят Катя и Здравко.

Още много забавни случки с Тончо Русев пази в спомените си Дует Ритон. Едни от най-колоритните са се случили през 1990 г. в Москва и Санкт Петербург по време на турнето „Творческие вечера“, посветено на големия ни композитор и с участието на няколко известни наши изпълнители. Един от концертите съвпаднал с рождения ден на Маестрото и по този повод от местния завод Киров му подарили огромен магнетофон с тонколони. На финала на концерта му го връчват на сцената, а след това зад кулисите една от певиците попитала „Ами сега как ще си го разделим“, след което сама открила решението – „Един месец ще е при мен, един при Тончо, един при Ритон и т.н.“, след което музикалната компания избухнала от смях как така ще дели чужд подарък.

Със същата певица е свързана още една любопитна история от това турне. Тя заплашила Тончо Русев, че ще се хвърли от 10-я етаж, ако не закрива концерта. А финалната част от рециталите била поверена именно на Дует Ритон. Притеснен, композиторът споделил заплахите на колежката с Катя и Здравко. Те, разбира се, му влезли в положението, но след техните изпълнения публиката опразнила салона и въпросната певица пяла пред почти празна зала. Затова сама пожелала повече да не закрива тя концертите от това турне.


В категории: Лайфстайл


Коментари
Бъдещето на ERP системите
Бъдещето на ERP системите 23/05/2024, Четвъртък 12:44 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нов скандал в СОС - Прошко Прошков изкара извън нерви съветниците от ПП/ДБ и "Спаси София" Нов скандал в СОС - Прошко Прошков изкара извън нерви съветниците от ПП/ДБ и "Спаси София" Спорът се разрази около приватизационния договор с “Витоша ски” Извънредно! Мъж скочи от Моста в Бургас, вадят тялото му Извънредно! Мъж скочи от Моста в Бургас, вадят тялото му Жертвата още не е идентифицирана  Тя изпя хита на 90-те, а сега телефонът й лъсна в секс обяви Тя изпя хита на 90-те, а сега телефонът й лъсна в секс обяви "София е под вода - жалко, че не намерих кану": Заседанието на СОС стартира с бисери и обвинения "София е под вода - жалко, че не намерих кану": Заседанието на СОС стартира с бисери и обвинения Скандалите започнаха още при обсъждането на дневния ред Сгъваме хартиените бюлетини за изборите като оригами Сгъваме хартиените бюлетини за изборите като оригами  По-лесно е да гласуваме с машини, отколкото да намерим хлебчетата в супермаркета, възкликна водещата Мария Цънцарова Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи, предупреждава експерт по мълниезащита Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи, предупреждава експерт по мълниезащита  Инж. Радослав Калчев разказа как токът от мълнията преминал от единият контакт във вилата му до другият, който бил на 12 метра от първия "Левицата" и Румен Петков започнаха силно кампанията си в Бургас, повдигнаха ключова тема за региона "Левицата" и Румен Петков започнаха силно кампанията си в Бургас, повдигнаха ключова тема за региона ГЕРБ и ПП-ДБ искат да съсипят рафинерията, няма да го допуснем, категорични са от "Левицата" Пътешественик стигна от Германия пеша до Бургас с кучето си, спят по спирки и в църкви Пътешественик стигна от Германия пеша до Бургас с кучето си, спят по спирки и в църкви Целта, която съм си поставил, е да посетя 40 европейски държави, т.е. общо 25 000 километра, споделя той Бургас награди заслужили дейци на културата Бургас награди заслужили дейци на културата Бургаският дух се е запазил, благодарение на нашите писатели, музиканти, певци, актьори, художници, подчерта кметът Димитър Николов Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души При ляв завой младежът загубил контрол над колата
Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори