×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Топлофикация“ осъжда болна, докато била на лечение в Раднево


„Топлофикация“ осъжда болна, докато била на лечение в Раднево
Валя (вдясно) и Русанка водят всеки ден битка с различни институции, а те просто искат да им бъде даден шанс да работят
10 Май 2012, Четвъртък, 14:07 ч.
Автор: Илонка ИВАНОВА, снимки Добромир ДОСКАЧАРОВ

Две жени с шизофрения се спасяват сами общо със 110 лева на месец

Ако Русанка и Валентина не ни бяха показали документи, на които е написана диагнозата им, никога нямаше да се сетим, че разговаряме с две болни жени. Облечени чисто и спретнато, усмихнати, сърдечни, дори с червило на устните, сложено в наша чест (вижте видеоинтервюто ни с тях). Русанка е с параноидна шизофрения, а Валентина само с шизофрения. Двете се запознали в болницата в Раднево и се сприятелили. Валентина била изписана по-рано и се прибрала в родното си село Кости. Русанка останала повече. Двете имат еднаква съдба. Като научили, че са болни, съпрузите им поискали развод. И тръгнали да си търсят щастието другаде. На Русанка даже й било взето детето и тя го вижда на няколко месеца. Сега момчето е на 15 години и в редките случаи, когато отива при него, то се отдръпва като попарено, а нея я боли...Иска да го вижда по-често. Иска да й идва на гости. Иска и бившият съпруг да се поинтересува как е, да я посети, да й помогне. Но той не идва и това я разстройва още повече.

Разстройват я и съседите. Казват ми „лудоооооооо“. Не смея да изляза на терасата и започват обидите, оплаква се тя. Деца подвикват подире й, по-кротките съседи я гледат само изпод вежди. Никой не й казва една добра дума. Никой не я пита как е. Никой не й протяга ръка за помощ, пък било тази помощ да е две филийки хляб, защото често замръква и без него.

Двете с Валя се срещат отново в Морската градина.

Русанка върви, блуждаейки по алеите, мръсна, неизкъпана, опърпана, с една голяма чанта. Лято е. Валя намира душ на плажа и къпе приятелката си. Успокоява я. Говори й. Спонтанно изпадналата жена я прегръща и я моли да отиде да живее при нея, за да се грижат една за друга.

Съдбата на Валя не е по-малко тежка. Живеех в непосилна изолация. Сякаш на гърдите ми имаше надпис – чумава, разказва тя. Дори да бях болна от чума наистина, сигурно хората щяха да са по-снизходителни. Откакто лежах в психиатрията, отношението им се промени. Възрастни жени се крият в къщите си, като ме видят да идвам по улицата. Децата хихикат, а на по-малките майките ме сочат с пръст и не им дават да се приближат до мен. Ходех в сладкарницата, закопняла за човешка дума. Ако седнех на маса, на която има някой, той тутакси скачаше, като опарен. Винаги ме оставяха сама. Никой не говореше с мен. Дори да се опитвах да се включа в някакъв разговор, се правеха, че не ме чуват. Болеше ме от самота. Идеше ми да вия от самота. Копнеех да си поговоря с който и да било човек, дори с някоя глуха баба. Но дори те страняха от мен. Страшно е това да бъдеш обграден с мълчание и да те дамгосват с мълчание. Това просто убива. По цели нощи плачех от мъка...

Търсех си непрекъснато работа в Царево. Щом видеха медицинското, веднага ми посочваха вратата. Понякога през лятото сядах на маси с туристи. Те не ми искаха медицинско и това беше единственият начин да общувам с хора като равна. Смееха се на шегите ми, канеха ме с тях на плаж. Караха ме да се чувствам човек. Интересно, ако им бях казала от какво съм болна, дали щяха да бъдат така любезни? Веднъж кандидатствах в една чужда фирма. Те не направиха никаква физиономия за медицинското, взеха ме на работа и работех рамо до рамо с другите. Чужденците не делят хората на болни и здрави. Интересува ги единствено дали се справяш с работата. За съжаление фирмата фалира и аз пак останах на улицата.

Навярно всички знаят, че ако няма пристъп на болестта, ние сме си като всички други хора. Можем да работим да живеем пълноценно, да се смеем, да се веселим, да тъгуваме. А при пристъп просто ни лекуват. Аз си пия хапчетата и скоро не съм била на специализирано лечение. Живея пълноценно на поддържаща доза. И лекарите ме уверяват, че това ще трае дълги години.

Ако не беше Валя, щях да съм пак в Раднево

намесва се Роксана. Поканих я да живее при мен. Изчисти целия апартамент, направи дома ни удобен за живеене. Пере, готви, когато има какво. Тя е много добър човек. Гледа да ми е удобно, следи кога трябва да си изпия хапчетата, защото забравям, пържи ми картофки, когато имаме и ми казва, че ще оздравея. Аз съм малко слаба и отпаднала от лекарствата, нямам сили, но тя върши всичко, дори ходи да работи, за да ми помага. Обичам я и не зная как ще се справя без нея. Мъжът ми ме остави, мама и тате починаха, на никой за нищо не съм нужна. „Напротив, на мен си ми нужна, защото сме заедно и се подкрепяме“ - усмихва й се Валя, която прави всичко възможно да оцелеят.

В Бургас тя работила в заведение, където не й поискали медицинско. Справяла се добре, но заведението затворило...Започнала да помага в църквата по празници. Подхвърляли й по някой лев, пък и храна понякога. Питала къде има болни хора да помага. Търсела вход да мете, но тази работа се оказала най-заета и с най - много кандидати. В съседните магазинчета премитала, изхвърляла кашоните, подреждала. В резултат на това получила торбичка с три килограма картофи. Е, не първо качество, но за няколко дни ще стигнат. Имаме един пакет ориз, един пакет боб, половин бутилка олио, но нямаме хляб, въздиша Валя. Тя е готова да работи каквото и да е, само да могат двете с Роксана да живеят. Отишла и в Социални грижи да помоли да я направят личен асистент, но казали, че нямат бройки. Тя и в момента е личен асистент, само че безплатно. Няма по-жестоко общество от българското, казва с болка Валя. То ни дамгосва, изхвърля ни като ненужни боклуци и никой не се интересува от нас. На нас също ни трябва работа. Ние също ядем, пием вода, обличаме се, а за това трябват пари. Няма място обаче, в което да наемат с предимство психичноблни, за да се чувстват те нужни и сами да могат да се издържат. Пък и да общуват с хора, да не са захвърлени. Та ние с Роксана, като излезем на разходка, защото не можем да стоим по цял ден в апартамента, търсим усамотена алея, където не я познават и където за малко ще избягаме от хорското презрение и подвикванията – луди. Тежко ни е. Искам да работя, но никой не ме иска...

Двете жени са живели с по 110 лева инвалидни пенсии, общо 220.

Докато „Топлофикация“ осъжда Роксана

Жената изпада в тежко състояние след смъртта на родителите си и я приемат за дълго в Раднево. В това време предприятието отчита консумация на енергия, начислява такси, върху тях - лихви. Праща й писма да си плати, но тя няма как да ги получи в Раднево. Стига се до съд и до съдия-изпълнител. Сега от Роксана искат всеки месец по 100 лева и тя покорно ги плаща. От пенсията й остават 10. Вече половин година двете живеят само с пенсията на Валя, която също е 110 лева. Пестят ток, стоят на тъмно, гледат телевизия, но и нея ще я изключат, защото не е платена...Валят сметки за вода, за входа, за ток. А ако Роксана живееше сама, щеше да се наложи да се оправя с 10 лева на месец. От това ще изпадне в криза и отново ще влезе в психиатрия, коментираха лекари, които отчитат подобрение и при нея.

„Не можем да знаем всички случаи при наличието на 30000 абонати“ - коментираха от Топлофикация въпроса как са допуснали да осъдят психичноболна жена, която дори не е била вкъщи, когато е натрупала тези сметки. „Има случаи на смърт, роднините не ни уведомяват, и партидата продължава да се води на починалия. В случая роднини трябваше да ни уведомят, че жената е болна и отсъства. Освен това тези две жени имат право на помощи от Социални грижи. Те живеят на ръба на мизерията. Задължение на социалните работници е да решат проблема с натрупаната сметка и да отпуснат помощи. Държавата тотално е абдикирала от проблемите на болните хора и винаги и за всичко се обвинява Топлофикация. А ние работим законно и си търсим дълговете законно. Не можем да знаем кой кога и от какво боледува“

Валя обаче сподели, че е ходила в Социални грижи и общината да подаде молба за личен асистент, но й отказали. Само веднъж ги е посетил социален работник и предложил Роксана да бъде пратена в дом. Защо да бъде пратена, като тя в момента е добре, аз се грижа за нея и се намира в собственото си жилище, където е спокойна и не е попаднала в месомелачката на системата, която ще я смачка? - диви се Валя.

А ние се питаме – има ли някой, който да предложи – храна, дрехи, помощ? Има ли някой, който би наел Валя почасово за каквато и да било черна работа, тя не се гнуси от нищо, за да могат двете да оцелеят? Ще се заемат ли с този случай от Социални грижи, но така, че да оставят жените да живеят нормално и да работят, а не чиновниците да си измият ръцете с пращане в Раднево или друг дом?

Те не са за дом и отлично се гледат едва друга. Повярвайте ни. Трябват им само малко пари и каква да е работа за Валя, за да издържа и двете.

Те са хора. А не кучета. Макар че с тях мнозина се отнасят като с кучета.

Впрочем не. За кучетата държавата се грижи повече...




В категории: Лична драма


15
Коментара по темата
15.
DD
13.05.2012 21:17:41
0
3
Топлофикация равно на убийци и рекетьори! Оставете жените на мира бе...мръсни копелета!!!
14.
Uddy
13.05.2012 13:59:20
0
1
Баси хората, дето сме! Сигурен съм, че видеото са го гледали стотици, но не да помогнат, а ей така да зяпат чуждото нещастие. Ще помогна с малка сума на жените, толкова са ми възможностите. Направете и вие същото. А журналистите да притиснат ТЕЦ-а и да питат по кой закон се съди болна жена. И социалните да не си седят на делети дирници, ами да помогнат на хората. Поличават заплати от нашите пари!
13.
Gergana
13.05.2012 12:52:42
0
2
Изглежда на г-н Инженера никога не му се е налагало да се моли за коричка хляб или да спи на открито. Двете жени, доведени до дъното от безхаберието на Топлофикация, не искат просто някой да ги нахрани - те предлагат да работят, за да си изкарат прехраната. Кой от гражданите от ромски произход, които срещаме в изобилие по улиците, Ви предлага това? Нещо повече, ако им кажете ще ти дам 10 лв обаче ти ще ми прекопаеш нивата, колко, според вас, от тях ще се съгласят на такава сделка?
Тук обаче въпроса е много по-сериозен от това кой проси и кой на чий гръб живее.
Г-н Инженере Вие имате ли престава какво означава диагнозата шизофрения? Знаете ли, че когато тази болест не се лекува /поради липса на пари за закупуване на лекарства, например/ шизофреника става опасен и способен дори на убийства ей така просто, без особен повод и причина. Колко жители на с.Буково станаха жертви на техен съгражданин шизофреник, който по същия начин изписан от Раднево в добро здраве се завръщаше в едно общество, което го изхвърля на боклука? Няма пари - няма лекарства. Няма лекарства - болестта се възобновява. Болестта се възобновява - следва убийство. След това лечение в Раднево и болестта се притъпява. Изписват го, прибира се в къщи, отново е отхвърлен от обществото и.... цикъла се повтаря.
Безсърдечие е да вземеш последната стотинка от човек, който е болен. Безумие е да вземеш последната стотинка от човек, който е не само болен, но и опасен. В крайна сметка нашето общество си плаща за своето коравосърдечие, немилосърдие и безхаберие. Защото сме си седнали и на очите, и на ушите да не би някак си видим страданието на ближния си и да вземем да се трогнем. Защото ако се трогнем ще трябва да се опитаме и да помогнем.
Много е хубаво, наистина, човек да мисли само за печалбите и да пресмята всичко в пари, но кажете ми г-н Инженере, ако по някакъв начин някой от тези болни почука на Вашата врата за отнеме Вашия живот, на каква сума тогава бихте оценили живота си?
12.
Инженера
11.05.2012 10:28:17
9
0
Вие какво искате? Да се къпете и греете без пари ли? А като дойдат сметките да се правите на луди. Нема ви мине номера. Като нямате пари, продайте си апартамента и си ходете в Раднево.
11.
Ца,ево
10.05.2012 20:00:35
0
0
Това ако е дъ,жава пепе.. му кажиАми къде са общините да помогнат на двете бо.ни жениДнеска са те а ут,е може и днешните уп,ав.яващи да са ня техния ха.
10.
Ца,ево
10.05.2012 20:00:35
0
0
Това ако е дъ,жава пепе.. му кажиАми къде са общините да помогнат на двете бо.ни жениДнеска са те а ут,е може и днешните уп,ав.яващи да са ня техния ха.
9.
Ца,ево
10.05.2012 20:00:29
0
0
Това ако е дъ,жава пепе.. му кажиАми къде са общините да помогнат на двете бо.ни жениДнеска са те а ут,е може и днешните уп,ав.яващи да са ня техния ха.
8.
Ца,ево
10.05.2012 20:00:29
0
0
Това ако е дъ,жава пепе.. му кажиАми къде са общините да помогнат на двете бо.ни жениДнеска са те а ут,е може и днешните уп,ав.яващи да са ня техния ха.
7.
Дочев
10.05.2012 18:55:29
0
6
Това е ужас, бе хора!!!!!Как ще удържаш пенсията на инвалид???Тези женици ако си намерят един добър адвокат, ще осъдят и Топлофикация и съдия-изпълнителя до две. Баси абсурда, в който живеем. Не ви ли писна всеки ден от мизерията, в която тъпата държава ни вкара?
6.
Дочев
10.05.2012 18:55:29
0
1
Това е ужас, бе хора!!!!!Как ще удържаш пенсията на инвалид???Тези женици ако си намерят един добър адвокат, ще осъдят и Топлофикация и съдия-изпълнителя до две. Баси абсурда, в който живеем. Не ви ли писна всеки ден от мизерията, в която тъпата държава ни вкара?
5.
Plamen
10.05.2012 18:42:10
0
3
Топлофикация да не се правят на интересни. Фирмата, която събира парите от длъжниците и съдия-изпълнителят са длъжни да знаят какво е състоянието на длъжника и какви са му финансите. И доколкото зная пенсия по инвалидност никой няма право да удържа по никакв повод. Мародери!
4.
Rosy
10.05.2012 18:24:01
0
4
Нечовешко е две жени да живеят като скотове, без пари и уплашени от институциите. Нечовешко е в една държава болните да бъдат наказвани за това, че са болни. В цял свят се опитват да им осигурат сносен живот и да ги социализират, а тук обществото ги отлъчва като прокажени. Топлофикация да не се прави на ощипана мома и да вземе да прекрати делото. Нечовешко е да плашат такива хора и да им взимат последната стотинка. Социалните да вземат да се размърдат, а не само да дават помощи на циганите. Има начин да им се помогне, само че институциите пестят пари. Може би за бонуси.
3.
Nony
10.05.2012 16:16:32
0
5
Брат ми е болен от същото. Стабилизираха го, нормален си е, но в това време го съкратиха от работа заради болничните, приятелите му се отдръпнаха, крият се, като ги търси, отлъчеха го, оставиха го сам, даже гаджето го заряза. Само нашата любов не му стига. Наистина е жестоко да отблъскваш такива хора и да ги обречеш на изолация.
2.
Nony
10.05.2012 16:16:32
0
3
Брат ми е болен от същото. Стабилизираха го, нормален си е, но в това време го съкратиха от работа заради болничните, приятелите му се отдръпнаха, крият се, като ги търси, отлъчеха го, оставиха го сам, даже гаджето го заряза. Само нашата любов не му стига. Наистина е жестоко да отблъскваш такива хора и да ги обречеш на изолация.
1.
jjj
10.05.2012 15:14:45
0
6
Бе те направо и умрели съдят. Монополът гази като валяк.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори