×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Доброволци пишат актове на нарушители по бургаските улици


Доброволци пишат актове на нарушители по бургаските улици
Инж. Наталия Миткова, началник на тел. 112 в Бургас, главен инспектор Желю Танев, началник на "Пътна полиция" - Бургас и Михаил Попов от Фондация "Безопасни улици от Валя' дават правото на всеки,
Тема в развитие
виж още
скрий
18 Април 2012, Сряда, 15:45 ч.
Автор: Добромир ДОСКАЧАРОВ, снимка: автора

Клуб „Безопасни улици“ ще работи много тясно с „Пътна полиция“, като членовете му ще са задължени да оказват съдействие на органите на реда при нарушения

„Пешеходци, искате шофьорите да спират пред пешеходните пътеки, а не ги използвате?!“. „Шофьори, искате пешеходците да използват пешеходните пътеки, а не спирате пред тях?!“ Тези послания, както и други съвети са написани на листовките, които доброволците от клуб „Безопасни улици“ ще раздават на всеки, нарушил правилата за движение в Бургас. И това ще бъде най-лекият жест, който членовете на клуба ще направят за да бъдат улиците по сигурни за пешеходците.

Днес, на пресконференция в сградата на ОДМВР-Бургас, представители на Фондация „Безопасни улици от Валя“, сектор „Пътна полиция“ и тел.112 обявиха началото на инициативата. Записването в клуб „Безопасни улици“ ще става чрез попълване на заявление, което можете да намерите на интернет страницата safetyonthestreets.com. След като бъдете одобрени, ще получите на посочения от вас адрес клубна карта, листовки и стикери.

Принципът на работа на клуб „Безопасни улици“ е отдавна наложен от други доброволчески организации не само в страната ни, но и в чужбина. Основен момент е връзката с държавните институции. Правило N1 на всеки участник в клуба е винаги да се обажда на органите на реда ако забележи нарушение.Това става на тел. 112, от където ще записват данните на доброволеца. След това сигналът се прехвърля към „Пътна полиция“, чиито служители имат задачата да пристигнат на място и да установят нарушението. Правило N2 в заявлението за членство в „Безопасни улици“ е, че доброволеца трябва задължително да оказва съдействие на органите на реда. Това включва и случаите, в които нарушителят е напуснал мястото на нарушението. Това е един от най-важните моменти в работата на доброволците в клуб „Безопасни улици“. „Голям процент от пътните нарушения остават ненаказани именно поради това, че нарушителят бяга от мястото и органите трудно събират достатъчно данни за да бъде съставен акт“ обясни пред Бесове.бг Михаил Попов от Фондация „Безопасни улици от Валя“. Ако сте член на клуба по пешеходна безопасност и видите кола, паркирана на пешеходната пътека в края на ул. '“Александровска“ или спряла на тротоара зад Старата Поща, можете да влезете в ролята на орган на реда, каза Попов. Освен сигнал на 112, ще имате възможност да изготвите докладна, съдържаща вашите показания по случая. В последствие ще бъдете призоваван като свидетел като идеята е нарушителите да не могат да оспорят вината си.

„Участниците в „Безопасни улици“ ще изпращат сигнали и по електронен път под формата на писма и снимки“ каза началникът на сектор "Пътна полиция" - Бургас – главен инспектор Желю Танев. Той увери, че служителите му ще обръщат специално внимание на сигналите от клуба и се надява на силна гражданска активност.

Клуб „Безопасни улици“ събира участници и от други градове. За сега само в Бургас ще могат да се подават сигнали на тел.112, каза началникът на спешния телефон за Бургас инж. Наталия Миткова. За другите градове нарушения ще бъдат съобщавани на телефоните на „Пътна полиция“. От клуба се надяват в бъдеще да бъде направен регистър на членовете, който да присъства в базата данни на тел. 112. Когато постъпи обаждане за нарушение, доброволецът ще се представя с членския си номер. По данните от този номер ще бъде откриван по-късно за да свидетелства при доказване на вината от страна на пешеходци или шофьори, погазили правилата за безопасност по пътищата.



Видеото е част от кампанията на Фондация "Безопасни улици от Валя".

В категории: Бургас


6
Коментара по темата
6.
По примера на Калъча..
19.04.2012 13:46:46
4
1
Аз предлагам никой кищо да не прави в тази държава, защото със всяко действие всеки може да си навлече неприятности!
Хора, живейте си живота в спокойствие и непукизъм! Така поне ще бъдете съгурни, че живота Ви ще е спокоен и ще си умрете спокойно.... в лайната...
А децата Ви? Че какво ще Ви интересува? Нали Вие ще сте спокойни... Какво като сте затънали в лайна?
За съжаление българина продължава да си пати от робското си мислене...
5.
калъча
18.04.2012 21:24:32
2
5
Бих искал и дано и този клуб „Безопасни улици“ да запознава желаещите да станат доброволци със следните членове от ЗААН.

Чл. 42. Актът за установяване на административното нарушение трябва да съдържа:
1. собственото, бащиното и фамилното име на съставителя и длъжността му;
2. датата на съставяне на акта;
3. датата и мястото на извършване на нарушението;
4. описание на нарушението и обстоятелствата, при които е било извършено ;
5. законните разпоредби, които са нарушени;
6. (Доп. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) собственото, бащиното и фамилното име и възрастта на нарушителя, точния му адрес и местоработата, единен граждански номер;
7. (Доп. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) имената и точните адреси на свидетелите, единен граждански номер;
8. обясненията или възраженията на нарушителя, ако е направил такива.
9. (Доп. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) имената и точните адреси на лицата, които са претърпели имуществени вреди от нарушението, единен граждански номер;
10. опис на писмените материали и на иззетите вещи, ако има такива, и кому са поверени за пазене.
Чл. 43.(1) Актът се подписва от съставителя и поне от един от свидетелите,
посочени в него, и се предявява на нарушителя да се запознае със съдържанието му и
го подпише със задължение да уведоми наказващия орган, когато промени адреса си.
(2) Когато нарушителят откаже да подпише акта, това се удостоверява чрез
подписа на един свидетел, името и точният адрес на който се отбелязват в акта.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) Когато не може да се установи самоличността на
нарушителя от актосъставителя, тя се установява от най-близката общинска
администрация или поделение на Министерството на вътрешните работи.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) Когато актът е съставен в отсъствие на
нарушителя, той се изпраща на съответната служба, а ако няма такава - на общинската
администрация по местоживеенето на нарушителя за предявяване и подписване. Актът
се предявява и подписва не по-късно от седем дни от получаването и се връща
незабавно.
(5) При подписване на акта на нарушителя се връчва препис от него срещу
разписка, а в акта се отбелязва датата на неговото подписване.
(6) Когато нарушителят след щателно издирване не може да бъде намерен, това
се отбелязва в акта и производството се спира.

Иде реч че вече няма да са анонимни и във всеки един момент нарушителя ще знае точния им адрес ЕГН и това няма как да се избегне ,тъй като е изискване за съставяне на АУАН. Непопълвнето на тези данни е основане за оспорването на АУАН в съда.така че анонимността в случая не е гарантирана
4.
калъча
18.04.2012 17:59:43
1
2
Поживём — увидим,както се казва.Винаги ще има хора които ще си обжалват АУАН,независимо дали се плаща или не.Похвално е целия замисъл с тази инициатива,но се съмнявам в нейната реализация.Няма проблем доброволците ще сигнализират,но цялата процедура след това е архаична.Ще има разкарване на доброволеца до актосъставителя,ако има обжалване -в съда и ако няколко пъти те разкарват ,надали ще сигнализираш за каквото и да е било.Убеден съм в това.
3.
калъча
18.04.2012 17:59:39
1
1
Поживём — увидим,както се казва.Винаги ще има хора които ще си обжалват АУАН,независимо дали се плаща или не.Похвално е целия замисъл с тази инициатива,но се съмнявам в нейната реализация.Няма проблем доброволците ще сигнализират,но цялата процедура след това е архаична.Ще има разкарване на доброволеца до актосъставителя,ако има обжалване -в съда и ако няколко пъти те разкарват ,надали ще сигнализираш за каквото и да е било.Убеден съм в това.
2.
До Калъча
18.04.2012 17:48:56
6
1
в най-скоро време ще се плаща за обжалване на УАНН и тогава да видим колко ще обжалват...
1.
калъча
18.04.2012 16:43:18
2
4
Правило N2 в заявлението за членство в „Безопасни улици“ е, че доброволеца трябва задължително да оказва съдействие на органите на реда. Това включва и случаите, в които нарушителят е напуснал мястото на нарушението. Това е един от най-важните моменти в работата на доброволците в клуб „Безопасни улици“.

Оха ех че кеф.Хайде да ги видим сега тия съвестни граждани ,как ще излязат от анонимност,като свидетели по АУАН и колко ще съдействат на органите на КАТ.Прогнозата ми е че няма да е много,до в момента в който започнат да ги разкарват в съда за обжалването на АУАН.Като отидат два три пъти за подобно обжалване и цялата работа ще е дотам.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Машинистът, който сряза спирачките на локомотива, не бил терорист, а искал да спре безобразията в БДЖ Машинистът, който сряза спирачките на локомотива, не бил терорист, а искал да спре безобразията в БДЖ Колегите оставят локомотивите без надзор и отиват да си спят у дома, а им плащат за нощен труд, разказва той Броени часове остават до края на предизборнатата кампания Броени часове остават до края на предизборнатата кампания Утре е ден за размисъл и агитацията е забранена Украинец арестуван след опита за грабеж в златарски магазин в Бургас Украинец арестуван след опита за грабеж в златарски магазин в Бургас Той е пребиваващ в България с временна закрила Ученици в шок след стрелбата по колата им, страхували се да не ги убият и се крили в храстите Ученици в шок след стрелбата по колата им, страхували се да не ги убият и се крили в храстите Полицаят, ранил 19-годишния младеж, е отстранен от длъжност Мария Бакалова изненадващо се появи тази вечер в Бургас и разби един от митовете за личния си живот Мария Бакалова изненадващо се появи тази вечер в Бургас и разби един от митовете за личния си живот Холивудската звезда не се е разделила с приятеля си Валери  Пазарът в Каблешково поскъпна здраво, търговци дерат кожи за китайски стоки и зарзават Пазарът в Каблешково поскъпна здраво, търговци дерат кожи за китайски стоки и зарзават Зеленчуците също държали високи цени, а търговците се изтарикатявали и пускали етикет със стойността за 500 грама, чакайки в капана им да попадне разсеян клиент Ако сте несъвместими по тези 5 неща, по-добре се разделете Ако сте несъвместими по тези 5 неща, по-добре се разделете Вижте кои са те  6 неща, които носят само жените с високо самочувствие 6 неща, които носят само жените с високо самочувствие Панталонът несъмнено е многофункционален мастодонт в гардероба на съвременната жена 3 зодии, които след скандал бързо се извиняват 3 зодии, които след скандал бързо се извиняват Вие сред тях ли сте  Севим Али за важните теми, които ДПС ще защитава (ВИДЕО) Севим Али за важните теми, които ДПС ще защитава (ВИДЕО) Винаги съм се борил за по-добра пътна инфраструктура в населените места и безопасни пътища, които гарантират здравето и живота на българските граждани, обяви водачът на листа №28
Джо Байдън забранил на въоръжените сили на Украйна да стрелят по Москва с US оръжие Джо Байдън забранил на въоръжените сили на Украйна да стрелят по Москва с US оръжие Разрешили сме употребата на оръжията в близост до границата и то тогава, когато срещу страната се извършват нападения, каза американският президент  Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Хороскоп за деня – 7 юни 2024, петък Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Причината - обезценяването на валутата и инфлацията Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Нямало как да обяват предварително посещението на президента на САЩ Почина естрадна легенда Почина естрадна легенда Изпълнената от нея песен „Бяло крило“ печели първа награда на фестивала „Златният Орфей“ през 1978 г. Тази певица отрече слуховете, че е бременна Тази певица отрече слуховете, че е бременна Ето какво каза Лейди Гага Бивш министър предупреди за голям проблем в здравеопазването Бивш министър предупреди за голям проблем в здравеопазването Съвсем скоро ще има огромен дефицит на педиатри, каза Мими Виткова Арестуваха мъже, хвърлили мъртва змия в лицето на общинарка Арестуваха мъже, хвърлили мъртва змия в лицето на общинарка След случката служителката от данъчния сектор е получила тежка паническа атака, тъй като от години страдала от тежка фобия от влечуги Instagram тества нова функция Instagram тества нова функция . Понастоящем платформата позволява на хората да прелистват или да скролват покрай рекламите, които се появяват в основния канал със снимки и видеоклипове, както и в каналите Stories и Reels Колко са разходите за лечението на Михаил Шумахер Колко са разходите за лечението на Михаил Шумахер Италианските медии съобщават, че разходите за лечението и защитата на личния живот на Шумахер са нараснали до седем милиона евро годишно
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня - Защо си нервен?
- Вали..., а жена ми е без чадър.
- Е, голяма работа, ще влезе в някой МОЛ!
- Ами... за това съм нервен!
Виц на деня Виц на деня - Имам вила на морето...
- Голяма работа, аз имам три в плевнята.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работя само защото ме мързи да лайквам и споделям снимките на пари и чудодейни икони, от които всички забогатяха.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори