Защо поскъпват сладкишите, след като в тях не се слага масло от половин век
Поскъпването на маслото е традиционно по това време на годината
Всяка година по това време цената на маслото поскъпва. Това обясни пред БНТ Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Вместо масло в тестените изделия и сладкишите значително по-често се ползват маргарин и аромати на масло. Практиката става популярна още от средата на миналия век.
В отговор на притесненията на някои потребители, че маргаринът съдържа вредни за здравето съставки, Кукушева поясни, че не всеки продукт е вреден. Затова е добре при избора между различните марки да обръщаме внимание на състава, изписан на опаковката, или да се интересуваме какъв точно маргарин е използван в дадено тестено изделие или сладкиш.
Тенденциозно е поскъпването на маслото по това време на годината, подчерта още експерта. През декември маслото поевтинява. А върху високата цена на тестените изделия и сладкишите в много от случаите повлиява вида и цената на другите съставки, например това дали се използва захар или подсладител.
Според нея добре е за конкуренцията това, че в големите вериги магазини се предлагат прясно изпечени печива.
Украйна обяви Филип Киркоров за издирване
Рецептата за коледни канелени курабийки на баба
Над 400 000 евро са иззети при акция срещу пране на пари в София
Силни ветрове събориха 24-метрова „Статуя на свободата“ в Бразилия(видео)
Кметът на Сунгурларе инспектира обекти в село Съединение
Царево въвежда единни правила за индивидуалните електрически превозни средства
Кметът на Несебър посрещна коледарчета в Общината
Икономическите загуби от природни бедствия са намалели с една трета през 2025 г.
Президентът продължава консултациите за изход от политическата криза с БСП и ИТН
Джеймс Камерън влезе в клуба на режисьорите милиардери
3 евро такса върху вноса на пратки до 150 евро
Мандариново тирамису - перфектният десерт за зимните празници
