×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Коалиция "Костов, Кунева и Станишев" ще спаси България


19 Март 2012, Понеделник, 16:07 ч.
Автор: Васил ВАСИЛЕВ, Фрог нюз

ЕС си свърши работата, като ни прие за членове, оттук нататък не очаквайте повече от него

- Д-р Чирков, бяхте ли изненадан от новите скандали в здравеопазването, след като само преди дни се върнахте от Фрайбург?

 - В българското здравеопазване отдавна нищо не може да ме изненада. Сякаш над него е надвиснало някакво проклятие, от което не може да се отървем. Освен тези картели и монополи, за които се вдигна шум, липсва организация и професионализъм. На няколко пъти с лични средства каних представители на лекарските камари от ЕС, които са основните двигатели за обучението на лекари и оформянето на здравеопазване в Европа. Исках те да убедят нашите организации и да им покажат как трябва да се развива секторът у нас. Никой не искаше да слуша колегите си с опит, които са образец за здравеопазване на световно ниво. Белгия например година и половина няма правителство, но здравеопазването там, както виждате, функционира, което означава, че здравната система сама се управлява, а правителството има само контролни функции. В България има една думичка, която описва цялата ситуация – хаос. Лошо е, че младите хора само се оправдават и се оплакват постоянно са отчаяни, не взимат отношение към сериозните и актуални проблеми и чакат някой друг да им ги реши. Не могат да разберат, че в момента се кове тяхната съдба, а не моята.

 - Профилактичната смяна на министри решава ли проблема?

 - Промяната на министър е само елемент от здравеопазването. Не може като някакви пожарникари премиерът и вицепремиерите му да гасят пожари постоянно със смени на министри и ремонти на кабинета. Това не е политика. Нужно е изграждането на компактна администрация, която да изгради ежедневието, да бъде направена цялостна концепция за здравеопазването от много широк кръг хора. На кръглите маси не бива да се промъкват само шефове на болници и висши чиновници, а хора от всички нива на здравеопазването Това липсва през последните 22 години преход.

 - Провален ли е изцяло преходът?

 - Не, това не може да се каже. Имаме някакъв напредък, макар и минимален. За мен по-лошото е, че вече Европейският съюз почти няма интерес към България. За него ние сме територия, която сами сме си я дали на ЕС. Съюзът поощри това, а не лицемерното ни желание да приемем европейските ценности и заради кухите фрази, с които дипломатите ни се подмазват пред Европа. Оттук нататък не очаквайте съюзът да направи кой знае какво за българите. Той помага от време на време. Ние също нямаме желание особено да се впишем в новото време. Доведох млади хора, които са отлични професионалисти в своята област в Европа. Предложих те да бъдат включени в екипа на министрите като съветници, или в екипа на кметовете например. Съветът ми се чу като глас в пустиня. Остана само хаосът, защото е по-лесно да си го караме постарому.

 - Това ли е най-голямото ви разочарование по време на прехода?

 - Да. Не се изградиха институции, а се изгради уродливата политика на антикомунизма, антидемокрацията и на архаичния патриотизъм. Преди всичко съм се стремял да живея и да говоря честно. Когато Тодор Живков ме покани да се върна в България, му казах, че не съм съгласен с много от нещата, които върши. С част от тях той се съгласи. Изслуша ме внимателно. Сега дори най-елементарното уважение – да чуеш някого, независимо дали съм аз или друг колега, липсва. Аз съм оптимист. Трябва да мине време. Учуден съм защо нашите млади хора не помагат? Защо не кажат, че това не е демокрацията, която искат, а един партиен балон?

- Кой пречи всичко това, за което говорите, да се случи?

- Некомпетентните хора с белите якички и заучените захаросани фрази. Изключително лесно беше подобни тарикати да манипулират 22 години останалите непросветени хора, живели 45 години в мрак и тъмнина, да бъдат ощетени откъм познания за живота, да им бъде промит до известна степен мозъкът. Те все още не могат да свалят прангите на онзи режим, не защото нямат възможност, а защото като че ли не искат. Няма я мисловната култура и се разчита на далечни надежди, както се разчиташе преди 1989 г. да падне режимът.

- Кое беше най-успешното правителство по време на прехода?

- Има един-единствен човек, който постигна напредък, докато беше министър-председател. Това е Иван Костов. Това не ви го казвам аз. На срещите си с бившия председател на сенатската комисия по външна политика Ричард Лугар в САЩ, както и с шефа на сената в Щатите са ми го признавали неведнъж. Еврокомисарите, с които се познавам и част от които са мои пациенти, също твърдят, че Иван Костов е бил най-успешният премиер. Като цяло Европейският съюз има най-висока оценка от всички наши политици към лидера на ДСБ. Не можа да продължи мандата си, защото, както сам призна, се бе обградил с хората, за които ви говоря. Тези, които използваха политиката единствено, за да се облагодетелстват. Може би е мълчал, защото те всички имат семейства. Който анализира внимателно мандата му като премиер обаче, ще види, че твърдението „Костов е виновен за всичко” е изпразнено от съдържание.

- Възможно ли е същият сценарий да се повтори и с Бойко Борисов?

- Не мога да ви кажа. Гледайте и анализирайте. Това е единствената реалност, а не тази, която политиците се опитват да ни пробутат.

- Какви са настроенията спрямо останалите политици?

- Имам информация за Меглена Кунева и за Сергей Станишев. Колкото и да са оплювани у нас, и за двамата чувам позитиви от еврокомисарите и евродепутатите. Каквото и да се говори у нас за Станишев, той е възпитан и представителен. Почувствах се горд, че съм българин, когато гледах интервюто му пред CNN, където на перфектен английски отговаряше логично на всички въпроси. Аз се опитвам реално и обективно да разглеждам нещата.




7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
Стан
20.03.2012 17:58:44
0
2
Леле, все още има хора които си искат Соц-а обратно! Какви предприятия създаваше и като работеха какво получаваха хората и как живееха! И защо фалираха предприятията - защото изкуствено се потдържата от Големия руски брат и с трупането на външен дълг! Като ги оставиха на собствена сметка и сгънаха за нула време - както и бяха източени от същите тези дето по време на соца ги ръководеха!
6.
дядо
20.03.2012 16:05:49
0
0
Леле мале,ник "да да"какви ги е напраскал,все едно,че чета Болен Садер или Цървул Цецо апартаментчика бухахахахха.Забравил е само да напише,че Костов краде баничките на децата пред училищата .....Защото намали пенсиите,за това ли имаше километрични опашки пред пенсионното преди нова година ,хората да се пенсионират по костовата система,а не по бйоковата недомислена и ощетяваща ги ?
5.
до д-р
20.03.2012 11:17:33
2
0
Не съм съгласен. При социализма държавата направи безплатно здравеопазването и всеки можеше да се лекува, а сега нямаш ли пари - умираш. Освен това държавата създаваше предприятия и хората имаха къде да работят, даже и безработни цигани нямаше, а сега какво е -фалираха нарочно предприятията и ги разпродадоха за жълти стотинки, затова има толкова голяма безработица, младите бягат навън да работят като чираци и само пенсионери ще останат в скапаната ни държава.
4.
да да
20.03.2012 11:13:34
1
0
Иван Костов направи най-голямата приватизация и разпродаде всичко за жълти стотинки, а той се напълни с пари, тогава намали и пенсиите наполовина и вече 3 правителства след него не могат да се оправят пенсиите на хората, затова и повече няма да влезе в парламента.
3.
дядо
19.03.2012 18:36:41
0
20
Цяла България отсвири Костов и гласува за Царо,после за пъдаро и сега сме с доходи след папуасите!Любен Дилов син много правилно каза,че ние българите сме малък,но изключително тъп народ...
2.
Д-р
19.03.2012 17:12:27
0
10
Прочетете внимателно интервюто на проф. Чирков. Там е казана голяма истина за това кой, кой е и какъв напредък е постигнал.
А това, че България отсвири Костов на изборите говори само за едно: Ние си искаме топлата и уютна кочинка, където три пъти да ни хранят, да ни поят и да не мислим за нищо, какмо ли да носим отговорност. То и социализма отучи хората да носят отговорност за съдбата си и да очакват партията/държавата да даде....
1.
anonim
19.03.2012 16:27:39
8
2
боже ,то цяла българия го отсвири костов на изборите ,на следващите даже няма да влезе в парламента
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори