×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Инвестицията в злато не е сигурна! Печелят само спекулантите


20 Февруари 2012, Понеделник, 09:58 ч.
Автор: Женя АТАНАСОВА

Корекцията в цената на метала още не е приключила и предстои ново понижение в краткосрочен период

-Цената на златото продължава буди противоположни страсти в инвеститорските среди. Рекордът от 1900 долара за тройунция през изминалата година не успя да се задържи дълго време. Сигурен или рисков и спекулативен актив е благородният метал?

-Цената на златото не показва поведението на сигурен актив. Дори напротив, движението е като на най-рисковите инвестиции. Златото няма да бъде сигурно вложение във време на голяма криза, защото то ще се разпродава от фондовете в много големи мащаби. Това се случи през 2008 г., защото при ликвидна криза всеки инвеститор има нужда от пари и продава всичко. Златото обаче може да спечели от спекулациите, че ситуацията ще се влоши, без реално това да се случва. На това и се дължи ръстът на метала през последните две години. Проблемът е, че екстремното поскъпване много често е последвано от рязка корекция, през която цената пада са 20-25% за много кратък период от време.

-Какви са прогнозите ви за цената му в бъдеще?

-Несигурността около Гърция през последните седмици повиши цената на златото. Въпреки това мисля, че корекцията в цената на метала още не е приключила и предстои ново понижение в краткосрочен период към нивата от 1400-1500 долара за тройунция, преди цената отново да тръгне към равнището от 2000 долара.

-Инвестиционното търсене измести покупките на злато за бижута. Това положителен или отрицателен знак за пазара е?

-Инвеститорите вече са основният „клиент“ на златото, което се добива в световен мащаб. Огромни са обемите и на търговията с всякакви финансови инструменти върху златото, дори и то да не се притежава физически. Тези инвеститори допринесоха в огромна степен за скока на цената на златото през последните 11 години. Така суровината се превърна в най-важната инвестиция. Минусът се крие в опасността от отлив на капитали при криза, както и от постепенното заместване на златото с други метали за бижута.

-Какъв е Вашия съвет към обикновените инвеститори със свободни капитали. Кой е най-малко рисковия актив за инвестиции?

-Ниският риск означава ниска доходност и в това отношение само инструментите с фиксиран доход може да се възприемат като такива. Но дори и един банков депозит не означава гарантирани печалби, особено при скок на инфлацията. Рискът трябва да остане контролиран през цялото време на инвестицията, а това се постига с внимателно следена на пазарите и на поведението на инструментите, в които са вложени парите. Към този момент отдавам предпочитание на инвестициите в акции, защото компаниите създават стойност от дейността си, независимо от слабия икономически растеж в глобален мащаб и дълговите проблеми. Много е вероятно през следващите месеци да има корекция на фондовите пазари, която да направи акциите много атрактивни за инвестиция.

-Акциите на кои дружества продължават да бъдат привлекателни за инвеститорите?

-За по-консервативните инвеститори са интересни акциите с добри дивиденти. Сред тях има много компании по света с доход 4-5% и перспективи за капиталови печалби. По-рискова инвестиция са банките, които до скоро се представяха много по-слабо от останалите акции. Но финансовия сектор се е доказал като голям генератор на печалби и дори в момента има банки, които са с добри баланси и правят големи печалби.

-Борсата винаги е била предвестник на процесите в реалната икономика? Какъв е Вашия сценарий и прогнозен период за излизането от кризата и рецесията, която скова водещи европейски държави?

-Кризата в Европа не е толкова страшна, колкото предишните. Тя е провокирана от три основни фактора: първият е ограничаването на държавните разходи и стимули; вторият е свиването на кредитирането; и третият е загубата на доверието на инвеститорите. Първите два фактора доведоха до намаление на потреблението, но пък създават предпоставки за увеличение на спестяванията и инвестициите в икономиките по света, което ще започне да дава своите плодове още през тази година. Остава и доверието в икономическия растеж да се завърне, за да започне възстановяване и на пазара на имоти в големите страни. Този процес ще е бавен, като ще подпомогне връщането към икономически растеж през тази година.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите 21/05/2024, Вторник 07:13 0
Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 9
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
2
Коментара по темата
2.
Златонос
22.02.2012 20:50:14
0
0
Не спестявайте в злато, защото цената му е нестабилна, а ги спестявайте в ненужните хартийки, който при едно обезценяване, и хората си губят всичките спестявания. Този малоумник на кого ги приказва тогава. Като златото е еФтина разменна единица, ами да ми даде всичкият златен резерв тогава, пък нека пак да няма себестойност. Нагла и изключително цинична реклама на все по нестабилното евро и долар. Да го духа. Дай ми злато, пък плюем ти на хартийките.
1.
Scrooge McDuck
20.02.2012 12:10:13
0
4
Neka da ne e. A Vie geniite ot Elana sas zemedelski zemi za milioni struvashti sega stotinki akal shte davate. Haide da sravnim grafika na cenata na zlatoto i na vashite akcii. Zlatoto e nachin horata da sahraniat alternativno na deposit stoinosta na parite si. Govori za neshto ot, koeto razbirash, tova che si slojil sako i vruzka ne te pravi umen. Aman ot tapeti!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
28 плажа може да останат неохраняеми 28 плажа може да останат неохраняеми Липсва интерес за много от плажните ивици във Варненско заради промените в наредбата за водноспасителната дейност Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори