×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не аз наричам България лайняна недоразвита страна


Не аз наричам България лайняна недоразвита страна
Чудно защо „презастроения” курорт Палма де Майорка, с който се сравнява често нашия Слънчев бряг, продължава да привлича десетки хиляди нови туристи всяка година
16 Февруари 2012, Четвъртък, 14:43 ч.
Автор: Женя АТАНАСОВА

И само българските медии ли са виновни на държавата и бизнеса, че туризмът ни е далеч по-зле от египетския, испанския, турския...

Медиите допълнително ринат под краката на и без това буксуващия български туристически бизнес. Изкривяването на картината по морските ни курорти, представянето в уродлив вид на продукта, който предлагат българските хотелиери и туроператори в пресата, дърпа назад бранша. С тази основна теза излезе един от местните управници на регулярната годишна работна среща в Бургас за предстоящия летен сезон. Липсвало като цяло адекватна комуникация между държавата, бизнеса  и медиите. В същото време медиите, българските, хвалели конкурентните чужди курорти.

Това не е първото изказване на политик в тази посока. Най-вероятно няма да е и последното. Без да се има предвид факта, че наистина, и към този момент,  българският туристически продукт изглежда незавършен и не може да се конкурира с испанския, турския, египетския...

Обръщайки се назад, се сещам как всяка година определени събития свалят все повече синусоидата на морския туризъм, а покачването й става все по-незабележимо.

 

Дали обаче българските медии имат вина, че отразяват подобни процеси, вместо да си затворят очите?


Ето и хронология отзад напред за по-малко паметливите браншовици и настоящи министри, на които ние, журналистите сме им виновни:

 

Сезон 2011 година:

На 9 септември, месец преди края на сезона,  туроператорът „Алма тур” остави стотици руски летовници на летище Бургас, защото беше задлъжнял с милиони левове на авиопревозвача „България Ер”, който пък отказа да ги върне по родните им места безплатно. Циркът продължи със седмици, а скандалът придоби международни размери. Руските медии се надпреварваха да излъчват репортажи, за да покажат гаврата с техните сънародници. Експерти в момента се надяват, че този скандал няма да даде отражение върху пазара на руските туристи през следващите лета.

На 12 юни, немско дете беше засмукано от тръба на басейн на Златни пясъци, която отвежда водата към филтъра за пречистване. Германчето се удави, а ужасяващият инцидент беше мултиплициран още същия ден по немските медии. Тогава стотици германци отмениха резервациите за почивка в България. И справедливо, щом като пускаме неизправни съоръжения в експлоатация.

 

Сезон 2010 година

В края на юни авария на далекопровод на НЕК остави няколко денонощия без ток курорти и населени места между Бургас и Варна. Над 160 хил. туристи в Слънчев бряг, Несебър и Свети Влас бяха засегнати от аварията. Последваха редица токови удари, бизнесът загуби милиони левове заради остарялата и амортизирана инженерна инфраструктура на държавата. Аварията несъмнено оказа влияние върху резервациите на туристите през следващите месеци.

 

Сезон 2009 година

Престижният черноморски курорт Слънчев бряг започна сезона без ток през май, след като хотелиерите спряха да плащат отчисление "инфраструктурна такса" на "Слънчев бряг" АД.  В последствие община Несебър пое това плащане на добра воля. Скандалът обаче беше заснет и по-късно излъчен от чужди медии.

 

Сезон 2008 година

Десетки хиляди туристи останаха без ток в продължение на часове в Слънчев бряг и Свети Влас. Аварията през юли беше сериозна и предизвикана от повреда на 110-киловолтов електропроводник на НЕК. Бизнесът тогава отчете милиони левове загуби, организира пресконференции с местните медии, подаде колективна жалба в съда срещу електроразпределителното дружество ЕВН България, макар и вината да не бе в него. Скандалът беше отразен във всички медии.

 

 Сезон 2007 година

“На война срещу тая лайняна недоразвита страна България!” – такива призиви имаше във форума на YouTube под клипа, в който се виждаше как охранители в присъствието на полицай пребиват до смърт шведски турист в дискотека „Хелп” в Несебър. Туристът почина по-късно в болницата, а шведският печат описа надълго и нашироко случая, подхванаха го и колеги от други европейски държави.

Клипът беше качен в глобалния сайт няколко пъти под различни заглавия, после остана само един вариант, а накрая въобще беше свален, вероятно защото показва кадри на насилие и дискусията под него е станала прекалено ожесточена. Сякаш са кадри от иракската война или залавянето на Кадафи. От 2007 насам ние загубихме безвъзвратно скандинавските туристи, които са известни в цял свят както със страстта си към алкохола, така и със завидната си платежоспособност. Привличането обратно на тези летовници в страната ни в близките години е мисия невъзможна, смятат маститите експерти в бранша, но не спират да критикуват българските медии като основни виновници за отлива.

 

Е, при тези факти, само медиите ли са виновни?!


В категории: Бизнес


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
14
Коментара по темата
14.
Йовка
18.02.2012 14:26:48
1
1
похарчиха го Женито, курбан го направиха Касапови! :)
13.
патриот-кючекчия
18.02.2012 07:19:14
0
2
Май се разклати стола на др. Касабов в СКАТ и по заповед Котето Касобово изтри онова писание
12.
basi balgariqta
18.02.2012 02:26:40
4
1
ako znaete kolko sam 6tastliva, 4e ot 7 godini ne jiveq v balgariq, nqmam spomeni da e bilo vsi4ko tolkova zle kakto go 4eta tuk(nataknah se na statiqta 4rez facebook), ne gledam bg televiziq, ne 4eta bg novini, ne me interesuva kakvo stava tam, vsi4ki se qdat edin drug, balgarite se mislqt za mnogo veliki...tajna strana, jalak narod, sramuvam se da kaja, 4e sam balgarka, kogato me popitat otkade idvam...
11.
Софи Маринова
17.02.2012 19:21:02
1
3
Що истрихте статята за мойте фенове от Скат, а? Що'т ми завиждате нали? Що'т най-големите българи са шотландците?
10.
ДО ЖЕНЯ
17.02.2012 15:09:47
0
5
БРАВО ЖЕНЯ,АБСОЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСНА С НАПИСАНОТО.
9.
кака лили
17.02.2012 13:27:52
0
3
до 1, 2, 3 и всички ощипани марийки, спрета да ми се възмущавате, да се чудите и вайкате, защото положението не е просто лайняно, ами тотално осрано... и истината е, че ако не си размърдаме задници и всеки поотделно да направи каквото може да пооправи малко имиджа на България келяв турист няма да додйе след няколко години по нашите географски ширини ;)
8.
Vive la France
17.02.2012 13:25:59
1
3
jiveq ot 10 godini v Montpellier. Strohotno ureden grad. Edinstvenoto, koeto me pla6i , sa BULGARITE tam. Vse gledat da te precakat, da te drypnat nazad. Ne6to kato prikazkata - za6to nqmalo dqvol na kazana s bylgari v ada!!!!
7.
fff
17.02.2012 12:45:38
0
4
Отличен коментар. Истината боли, но няма как да я премълчим. Осрахме се, това е ! Поздравления за авторката, че имаше смелостта да го напише, нищо, че я заклеймиха по една кабеларка, но те са си дребни хора.
6.
O0o0o
17.02.2012 12:09:29
0
2
Страхотна статия .... РЕАЛНОСТТА Е ТАКАВА а тези който не са в реалността живеят в ''България'' с по няколко вида успокоителни и антидепресанти в джоба и алкохол в големи литражи ;) ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ за да плашат децата си по света че ще ги пратят на почивка тук ако не слушат !!!!
5.
Копроним
17.02.2012 12:08:55
1
8
в сравнение с другите европейски страни действително сме лайняна страна. от друга страна ми е интересно мнението на журналистката - в една лайняна страна журналистите не са ли лайняни? или както винаги те са "над нещата" - разбирай лайната. в крайна сметка, когато ние помежду си се наричаме лайняри, съвсем естествено и чужденците да мислят така. - когато не се уважаваме ние самите, не трябва да чакаме другите да ни уважават!
4.
емигрантът
17.02.2012 11:08:04
0
6
Болното е, че България е наистина една лайняна страна, не само в очите на чуждите туристи, но и в тези, които я напуснаха завинаги. Не живея в БГ от 5 години и съм истниски щастлив. В България убиват хора на улицата, а на убийците дават условна присъда и те продължават да убиват. Лекарите морят хора в държавните болници, защото нямат пари, но досега не съм прочел за една присъда за некадърност на български лекар. Живея вече в страна, в която си плащам осигуровките и застраховките и знам, че когато имам нужда, ще ми бъде оказана помощ както на мен, така и на децата ми. Кадърните българи ще продължават да напускат родината си, защото в развитите страни ги чака един по-добър живот и заплащане, което отговаря на труда им.
3.
П.Петров
17.02.2012 08:13:35
1
4
Моля редакционната колегия на сайта "Бесове". Не поставяйте такива заглавия повече, независимо дали са ваши или чужди съжденияta. Така си уронвате престижа. По никакъв начин не постигате желаното от всяка медия първоначлно шокиране на читателя. С цел да го привлечете за да прочете и останалите вече сериозни публикации.
2.
Маги
16.02.2012 15:57:02
0
6
Не знам какъв е бил предишният коментар, който е изтрит от модераторите, но заглавието Ви попада в същата категория и фактът, че е цитат от изказване на анонимен потребител, изказал се във форума на YouTube не Ви извинява по никакъв начин.
1.
*********
16.02.2012 15:07:25
5
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България бе за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България бе за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русков Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори