×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Хубавият хляб започва да мухлясва на третия ден, твърди експерт
  • Разбиха печатница за фалшиви банкноти в Шумен, създавани с хартия за дюнери
  • Ремонтират „Дунав мост” от румънска страна
  • Байдън обяви план за разширяване на достъпа до безплатни продукти за контрацепция
  • Директорът на НАСА е на посещение у нас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Възродиха идеята за контрол върху графити изкуството в Бургас, този път идва от управляващите


Възродиха идеята за контрол върху графити изкуството в Бургас, този път идва от управляващите
Общински съветник от ГЕРБ задава обичайните въпроси - има ли санкционирани, упражнява ли се контрол и т.н., но и пита защо още няма опит за насърчаване на този тип артисти
12 Юни 2024, Сряда, 21:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Крачка напред ли сме най-после да имаме фестивал на уличното изкуство?

Общински съветник от ГЕРБ в Бургас възражда темата с рисунките и драсканиците по фасади и стени на обществена собственост. Димитър Сотиров, който влезе в ОбС-Бургас в края на миналата година и чиито акценти в настоящия мандат са свързани основно с контрола върху опазването на околоната среда, е повдигнал въпроса чрез писмо до местния парламент, с което очаква отговор на няколко класически въпроса.

Любопитно в случая е, че докато в предходни години темата биваше започвана обикновено от съветници, намиращи се в опозиция в местния парламент, то сега тя се появява под прожекторите за пореден път, но този път стартирана от управляващите. С други думи - много е вероятно поне този път да се направи нещо по въпроса с хилядите действително грозни драсканици.

БСП иска ремонт на Графити подлеза в Бургас заради „обидни надписи“, но вижте какъв отпор срещна

И докато доскоро обикновено подобни питания бяха формулирани по-скоро като заяждане с администрацията - че едва ли не не си върши работата, нито по контрола, нито по превенцията, нито по санкционирането на нарушители, то този път тонът на писмото е различен, макар и за това да става ясно чак в последното изречение. Първите три питания на Сотиров са обичайните в жанра.

Последна разходка из забравените коридори на старото Немското училище в Бургас

1. На база каква нормативна рамка се извършва контрол и се налагат санкции за рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци на фасадите на сгради, религиозни храмове, паметници, паметни плочи, огради, декоративни стени и други обществени сгради, коридори, подлезе, надлези и други елементи на градското обзавеждане, включително на превозните средства на обществения транспорт, както и на всяко друго, непредвидено за целта място на територията на Бургас?

Общински съветник застана зад идеята за графити фест в Бургас, вижте историята на изкуството (СНИМКИ/ВИДЕО)

Въпросът умишлено е формулиран по този начин - описателно. Целта е да се избегне възможността да се отговори непълно. Това обаче е практика обикновено при питанията, невходирани от управляващото мнозинство. Всъщност изцяло питания от този тип обикновено не се входират от мнозинството, но това е друга тема.

Какво е изящно графити изкуство и защо изложбата на Насимо е сензация за Бургас

2. Колко нарушители са установени през последните 4 години, какви санкции са им наложени и каква част от тях са заплатени от нарушителите?

Въпросът е интересен, но зададен чисто про-форма, тъй като в журналистическата практика в посочения период, няма разкрит такъв случай. Освен ако не говорим за децата, които рисуват в асансьорите на пасарелките, чиито лица често в близото минало се появяваха на сайта на Община Бургас за назидание. В случая идеята, която се влага е по-скоро въпросът да бъде зададен риторично и да получи отрицателен отговор, за да даде шанс на администрацията да се самосезира и да вземе мерки.

3. Каква е процедурата за почистването на нераглементирани рисунки, надписи, драсканици, графити и какви разходи в абсолютна стойност са направени от Общината за последните 4 години по това перо?

Впечатление прави повторението на периода, който вълнува общинският съветник от ГЕРБ. Процедурата по почистването е повече от ясна и е разкривана неколкократно в последните 4 години. Цената, от друга страна, тепърва ще стане известна и в този смисъл питането е смислено, защото ще даде основание на база на отговора да се прецени до каква степен описаният от Сотиров проблем е проблем. Това, разбрира се, дава основание за действие

И тук идва финалният въпрос, зададен от Димитър Сотиров към Общинския съвет. Той е изключението, което прави цялостното му писмо по-различно от останалите подобни през последните години. От начаина, по който е формулиран този четвърти и последен въпрос личи, че на 39-годишния местен парламентарист е ясно, че рисуването по стените е невъзможно да бъде изкоренено. Затова следва логичния въпрос:

„Община Бургас проучвала ли е възможността да бъдат въведени мерки за насърчаване на графити изкуството, чрез определяне на пространства и изграждане на стени за свободно изразяване на графити, създаване на процедура за изрисуване на фасади на сгради от графити артисти и други?”

Както Флагман неколкократно е писал през годините, именно това е най-вероятно единственото логично решение на проблема. Графити културата и като цяло идеята за писането по стени не възниква вчера. Напротив - това е изконно желание на човека още от ранните му еволюционни дни, което всъщност го отличава донякъде от останалите животни. Да пишеш на стена е равносилно с това да оставиш подпис, да чуе или в случая прочете някой твоето име. Да напишеш история на градските стени, колкото и грозна или красива да е тя. Да наказваш това изконно желание вътре в човека без да предоставиш алтернатива може спокойно да се счита като престъпление.

София с крачка пред Бургас: Създават правила за графити артистите, ще могат да „драскат” на легални стени

И затова идеята за графити фестивал или за легални стени - в града има само една единствена такава - или за насътчаване на тази форма на изкуство чрез рисуване по фасади на сгради легално и съвсем умишлено е чудесна. Защото не само ще позволи на тези, които искат да покажат уменията си, да го направят, но и ще даде основа тези, които го правят нелегално, да бъдат санкционирани. А средства за това определено има.

Нещо повече - както е видно от редицата градове в страната, където такива фестивали съществуват от години, те са средство за привличане на туристи не само от България, но и от чужбина.

Одобрявате ли тази идея? Бургазлии искат графити фест на Морска гара (СНИМКИ/ВИДЕО)

За по-цветен Бургас: Да изрисуваме подлезите с ежегоден графити фестивал!

А можете само да погледнете една от скучните сиви стени пред подлеза на Операта в Бургас, на която преди няколко години оживя приказката за Малкия принц - дело на NASIMO и ESTEO и да се замислите - не бихте ли искали и вашата скучна стена да изглежда по подобен начин. Бонусът е, че откакто бе изрисувана въпросната стена, по нея няма нито една друга безсмислена драсканица.

Причината е ясна - тя вече не е „празен лист”, който чака да бъде надраскан, а произведение на изкуството, което останалите артисти или желаещи да драскат имат уважение.

 


В категории: Бургас


Флагман.БГ България е с най-ниския държавен дълг в ЕС България е с най-ниския държавен дълг в ЕС 22/10/2024, Вторник 21:00 3
15
Коментара по темата
15.
Швестеер
13.06.2024 10:29:47
1
6
Ей пъпеш, ние с морето едва привличаме туристи, че с тия драсканици ли? Драскайте си у вас. Егати тъпото предложение. Само глоби за подобни безделници.
14.
Не съм
13.06.2024 08:50:15
0
6
почитател на графитите дори като "изкуство", но тази форма пак се ядва... Драсканиците загрозяващи и бездруго грозната действителност обаче не се търпят! Не знам кой обича толкова някакъв/някаква Мъро, но ми е писнало да ги гледам! Имаше и някаква тъпотия за мъртвите навсякъде. Нея не съм я виждала скоро. Може би е почистена. Същото се отнася и до пишман "мъжкарите" и "патриотите". Има надписи от сорта на: да избереш дали да си помияр или мъжкар (явно съсипването на фасадите се брои за "мъжкарство") или колко красива била България, колко я обичали, как били готови да умрат за нея. Хайде няма нужда чак да умирате! Достатъчно е поне да не я освинвате допълнително.
13.
*********
13.06.2024 07:49:10
1
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
Юпи от Юпитер
13.06.2024 06:56:39
1
13
Тоя млад гербаджия има мнооу самодоволен фейс все едно държи 36 сергии с маркаве ментета на главната на Слънчака и прибира наеми
:-)
11.
Еколог
13.06.2024 06:33:58
1
14
Този беше еколог ама и тогава и сега празен е последния етаж а пък възпаленото его го издига в невероятни висини
10.
Фара
13.06.2024 05:46:09
0
12
Щом е от фирма ГЕРБ ДПС няма как да изпъква с интелект!
9.
Гошо
13.06.2024 04:43:19
2
13
Резултати от една изрудена система. Забелязали ли сте че вече няма нищо красиво, включително и хората.
8.
X
13.06.2024 01:14:00
0
33
Целия град е леш.Мутри,наркомани,казина,дилъри,разни разхождащи голи питбулите си,други каращи колите си на пико,а вие се занимавате с графити ….
7.
Реални проблеми
12.06.2024 23:22:28
4
27
Оставете графитите, кога ще заработи добре летище Бургас, а не като американска военна база , защото без туризъм регионът ни умира !
6.
*********
12.06.2024 22:46:56
0
17
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
оффф...
12.06.2024 22:45:16
10
5
КОНТРОЛ = ФАШИЗЪМ

Причината в Бургас да има много по-малко драсканици от София и Пловдив и по-голям красиви графити е че не са репресирани!

В София за драскане по стени те арестуват и ЗА ТОВА е толкова сладко, интересно, бунтарско, яко, предивикателно!

Ако искаш всички да започнат да правят нещо - ЗАБРАНИ ГО
4.
*********
12.06.2024 22:38:59
0
16
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
Не
12.06.2024 22:37:47
9
9
Графити те са градска суб култура по целия свят. Чара е , че точно е забранена . Отиваш драскаш и въз . Нищо няма да е същото ако ти кажат ето иди рисувай имаш цялото време на света . Нека си е така
2.
работа работа работа
12.06.2024 22:27:55
0
18
Да оставим ковтрола в-у графштитите (мисията невъзможна)
а да акцентираме в-у контрола на БЕЗразцорно изхарчени обществени средства
КЪДЕ и за кво аджебъ отиват парите от синя зона???
ЗАЩО 1 и също училеще Антон Стлашимиров се санира на ВСЕКИ 2 години
ЗАЩО няма контрол в-у сгроеж на заведения в-у пясъчната ивица на Стария плаж и много други такива
1.
мен
12.06.2024 22:16:09
0
29
тоя чеп за буре не става от него идеи дава
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пишман дилър от "Меден рудник" се изпусна от страх пред ченгетата, изхвърли торба с марихуана Пишман дилър от "Меден рудник" се изпусна от страх пред ченгетата, изхвърли торба с марихуана Покрай него „изгоряха” и още двама, с които били заедно в най-големия бургаски комплекс Айтос празнува Димитровден с грандиозен концерт Айтос празнува Димитровден с грандиозен концерт Общината е подготвила богата програма, която започна още на 16 октомври и ще продължи до края на месеца Пожарна служба в Сунгурларе и ремонт на Ришкия проход - приоритети на кандидат-депутата Чани Стойчев Пожарна служба в Сунгурларе и ремонт на Ришкия проход - приоритети на кандидат-депутата Чани Стойчев Чани Стойчев  е добре познато име в политическите среди, той е бивш кмет на село Прилеп, където управлява успешно два мандата, а в момента е общински съветник Опитният представител на бизнеса Тошко Желев: Инж. Петър Кънев е лидерът, който ще ни изведе от хаоса в политиката Опитният представител на бизнеса Тошко Желев: Инж. Петър Кънев е лидерът, който ще ни изведе от хаоса в политиката Той е категоричен, че Петър Кънев е на правилното място и позиция и с времето се е доказал като професионалист в бизнеса си и като политик има безспорни качества Визия и вдъхновение: Първият випуск от програмата „Здравен асистент“ на УМБАЛ „Дева Мария“ се дипломира успешно Визия и вдъхновение: Първият випуск от програмата „Здравен асистент“ на УМБАЛ „Дева Мария“ се дипломира успешно Програмата ще продължи и следващата година с обучението на 50 нови специалисти Откриха супермодерна и съвременна детска градина в сунгурларското село Грозден Откриха супермодерна и съвременна детска градина в сунгурларското село Грозден Сградата разполага със спални помещения, учебна дейност, детски кът, площадки и санитарни помещения за нуждите на 72 деца Ужасяваща смърт застигна Петър Ужасяваща смърт застигна Петър Паднал върху бетонна площадка Андрей Рунчев ще наблегне над икономическото развитие на Бургас в бъдещото Народно събрание Андрей Рунчев ще наблегне над икономическото развитие на Бургас в бъдещото Народно събрание В новите индустриални зони, залегнали в управленската програма на ГЕРБ-СДС, залагаме на високотехнологични зелени производства с висока добавена стойност, каза кандидатът за народен представител под №105 в листата на Коалицията Проф. Иво Христов с вълнуваща лекция този четвъртък в Бургас Проф. Иво Христов с вълнуваща лекция този четвъртък в Бургас Събитието пред бургаската публика е с вход свободен Апартаментите в София поскъпнаха със 142% Апартаментите в София поскъпнаха със 142% Русе е на второ място в класацията
Затвориха попуярна пицария в Германия, сервирала пица с кокаин Затвориха попуярна пицария в Германия, сервирала пица с кокаин Заведението предлагало "Пица №40" в менюто, която е съдържала наркотика Дирят изчезнал българин в Гърция Дирят изчезнал българин в Гърция Снимката му днес е публикувана от централните издания, телевизиите също се включиха в акцията по издирване Инфарктна нощ в Молдова! С по-малко от процент надделяват евроатлантиците Инфарктна нощ в Молдова! С по-малко от процент надделяват евроатлантиците Президентът Мая Санду твърди, че Русия влага пари и други средства да накара хората да гласуват с "не" Съкровище на „Хизбула” в бункер под болница Съкровище на „Хизбула” в бункер под болница Израел обвини групировката, че укрива стотици милиони долари там, а от ръководството на лечебното заведение отричат тези твърдения Изобретиха летяща пазарска количка Изобретиха летяща пазарска количка Апаратът може да се движи по терени, недостъпни за конвенционалната количка Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Той е част от групата през периода 1978-1981 г. Бургаски младежи показаха как жестовете говорят повече от думи Бургаски младежи показаха как жестовете говорят повече от думи "Чуй ме с жест" – картини, които говорят в сърцето на Бургас Лиъм Пейн скочил от балкона на хотела, разказаха за последните му мигове Лиъм Пейн скочил от балкона на хотела, разказаха за последните му мигове Певецът крещял и искал да бъде разпознат Съпругата на Навални иска да стане президент на Русия Съпругата на Навални иска да стане президент на Русия Юлия Навалная ще се кандидатира за държавен глава  Внучката на медиен магнат стана истинска дама Внучката на медиен магнат стана истинска дама Шарлот Фройд заряза мъжа си наркоман и размъкнатите дрехи
Бойко Борисов Бойко Борисов Въпросът е да победим така, че да направим правителство Виц на деня Виц на деня - Аз спя с мъжа ми три пъти седмично.
- А аз 1 път.
- Но ти нямаш мъж!
- Мислех, че за твоя говорим...
Виц на деня Виц на деня Пешо кара колата. Жена му все мърмори:
- По-бавно!
Тъщата опонира:
- По-бързо!
Накрая Пешо губи търпение:
- Край! Стига! Кой кара колата?! Ти или майката ти?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако внуците ви се скарат не за апартамента, а за казана за ракия, не си живял напразно!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори