×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Последна разходка из забравените коридори на старото Немското училище в Бургас


Последна разходка из забравените коридори на старото Немското училище в Бургас
Флагман.бг влезе във вътрешността на запечатаната сграда, за да улови за последно тягостната атмосфера на запàд преди възхода
03 Юли 2019, Сряда, 17:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимки: Авторът

Пред сградата предстои пълна метаморфоза, до края на месеца започва ремонтът и превръщането й в библиотека

От 20 години тези коридори са празни. Забравени сякаш и от Бога стаи пустеят в забвение на ул. „Св.св. Кирил и Методий“ в сградата на старото немско училище, а после - болница в Бургас.

Само допреди няколко десетилетия тук са се разхождали забързано лекари, медицински сестри и хирурзи, а самата болница е била една от първите в областта с акушер-гинекологично отделение. За тези години същите коридори са преживели хронометаморфоза, следвайки натуралните принципи на градската ентропия – стремежът на редът да се превръща в хаос.

Още с влизането си в сградата наш репортерски екип се натъкна на ужаса, който старата немска болница неволно е претърпяла с годините. Желязната врата – единственият останал вход към вътрешността на 3-етажното въплъщение на микса между немското архитектурно течение Баухаус, социалистическият Конструктивизъм и старите практики на царска България – е буквално заварена. 

Репортер на Флагман.бг успя да влезе зад металните заграждения, за да зърне, може би за последен път, останките на едно друго време, на един друг ред, друга философия за света, запазил всичко от времената на царска България, до комунистическия режим, та чак до зората на т.нар. демокрация.

Посреща ни неприятна миризма – незабравимо съчетание от строителни материали, застоял въздух, екскременти и лекарства. В коридора на западното крило пред нас се откриват два пътя. Вдясно са стаите на първия етаж – някога учебни помещения, после лекарски кабинети, сега потънали в мрак. 

Пред нас има стълби, осеяни със стъкла и паднала мазилка, грижливо събрана покрай стените. За да се стигне до тях, трябва да минем през минно поле от засъхнали кафеви елементи, осеяно с паднали тухли, части от пребоядисваните поне 10 пъти стени и спринцовки – неясно дали оставени от наркомани или артефакти отпреди 20 години, когато сградата все още се е ползвала като болница. Може би и двете.

Като изключим стените, които на практика са пред разпад, все още в немската болница си личи германската мисъл – мозайката не е „мръднала“ въпреки годините застой и въпреки клошарските набези от последните десетилетия. Предупредени сме да стъпваме внимателно, защото сградата е нестабилна – впрочем всичко това се случва с позволение, не сме влезли в сградата без да попитаме.

Митове и градски легенди от 90-те години, произлизащи от порасналото вече поколение „Y“, разказват за това, че коридорите са обитавани от духове – истината е различна. Да, те очевидно са били обитавани, но не от призраци, а от обикновени клошари. Понякога изглежда обаче е имало и гости от т.нар. ъндърграунд на Бургас, които са оставили отпечатъка си с боя. На втория етаж ни посреща тази картинка.  

Вървящите мъртви – доста интересен избор на думи – вероятно става въпрос за обикновена препратка към популярния едноименен сериал. Без значение – в контекста на митовете за сградата, препратката е едновременно феерична и зловеща.

Коридорът с надписа води към стълбите за третия етаж в източното крило. По пътя за натам се натъкваме на няколко класни стаи и кабинети, вероятно някога директорски. Те са завзети от увивни растения, но сутрешните лъчи на раннопролетното слънце изящно се прокрадват във вътрешността, рисувайки нещо като забравен християнски иконостас.

Следва гишето за записване на часове, пред него са въпросните стълби за третия етаж. По незапомнена и позабравена информация там е било родилното отделение, а в другия край на сградата – от запад – тубдиспансерът. 

Третият етаж е най-непокътнат и сякаш пренебрегнат от времето. Нормално е. Тъжните и самотни клошари, открили спасение в пиянство със спирт от аптеката и подслон в лицето на сградата в ранните 00‘ години, не са изпитвали желание да изкачват стълби. Тук пак ни посрещат гълъби, този път живи и показващи се плашливо от люк, водещ към таванските помещения. 

Коридорите, макар също занемарени, са значително по-чисти и тук действително се забелязва, че сградата някога е била болница. Всъщност исторически погледнато немското училище на ул. „Св.св. Кирил и Методий“ е било такова само 9 години – от 16 септември 1935 до 9 септември 1944 г., така че терминът, който се е наложил у младото поколение на Бургас – „Немска болница“ – всъщност е по-логичен. Нито в стаите, нито в коридорите се забелязват иначе доста често срещаните купчини с боклуци, съставени от празни шишета, опаковки, спринцовки и дори тоалетни пособия с неприятен вид. Тук предимно е „играла“ здравата ръка на безсилието – каквото дървено е имало на третия етаж, то е било превърнато в подпалки за огньовете на бездомниците, опитващи се да се стоплят през зимите между 2000 и 2014 г., когато достъпът до сградата бе ограничен.

На места градската графити сцена има жестоки попадения, наподобяващи модерното изкуство на Banksy, но в една доста по...-реалистично-графична светлина.

Графично нашата история приключва дотук – повече в галерията долу. Всъщност сградата предстои да бъде ремонтирана, а дейностите започват още до края на месеца.

Всичко, което видяхте до тук, след по-малко от година ще бъде минало, което още по-скоро ще бъде забравено. Това са последните снимки от вътрешността на сградата – такава, каквато е била тя дни преди сградата да бъде изтърбушена и на нейно място да се появи дългоочакваната модерна библиотека. 

И въпреки всички спомени, разруха и отчаяние, което лъха от коридорите на старото немско училище, на изпроводяк бяхме изпратени от вестник – все пак някой, който и да е бил той, се е интересувал от трудните преговори с Великобритания, Кръщаването в храма на тайнство и ЦСКА.


 
В категории: Бургас


13
Коментара по темата
13.
кореняк Бургазлия
10.08.2019 05:18:15
0
2
Глупците си мислят че по този начин ще "заличат" нещо си, като сринат стара болница и изградят лъскава фасада. Живея от години в Германия, държава която е водеща по икономика и технологии в Европа, и нито една стара болница не са съборили! Бил съм в Австрия, и Англия, всички стари болници си стоят, и дори се пазят от денонощна охрана, да не влизат деца да не се наранят! Не ги събарят, защото ги пазят като история! И не само в Западна Европа, дори и в САЩ има много изоставени болници, можете да погледнете в YouTube, в развитите държави хората ги пазят като реликви! Там хората имат съвсем различно мислене, и държат на автентичното. Всяка една стара болница крие много история в себе си, и много философия. Погледнете само как зеленината е обагрила сградата, като завеса от бръшлян - и все пак в изоставените сгради има нещо красиво! А тук гледаме да сме винаги "модерни" и всичко да "лъщи" а народа гладен умира!
Нищо няма да "заличат" със събарянето и изграждането на нова конструкция!

Когато глиненото гърне се счупи, пространството в него остава незасегнато. По същия начин, когато тялото умре Аз-ът в него остава вечен. Дефакто енергията от миналото (болката и страданията на пациентите) ще си остане на мястото!

Теория за баланса, съгласно законите на физиката. Но както енергията, така и "връщането" не е винаги в една и съща форма - но определено ще се върне, по един или друг начин - ако си освободил количество енергия трябва и да поемеш толкова, защото иначе се получава празно, което е недопустимо!
12.
ленчето
08.07.2019 12:10:18
0
1
адмирации, Бам Бам
11.
Тодор мишев
06.07.2019 15:57:07
0
2
В тази сграда сграда преди 68 години е започнал житейския ми път
10.
КОТКАТА
05.07.2019 11:02:51
0
1
НА сградата предстои метаморфоза
9.
ужас(истински)
04.07.2019 23:51:28
0
2
През 1954 год. един добър хирург на Бургас, д-р Тодоров, светла му памет, ме оперира в тази болница и ми спаси живота, а през 1968 г в нея се роди първородният ми син. Panta rei. Всичко тече, всичко се променя и нищо не остава същото.....
8.
Bam Bam
04.07.2019 14:45:17
1
6
Невероятна статия на Георги Русчев адмираций :)
7.
Георги
03.07.2019 20:40:01
0
11
Първо ще оставим да се руши, после ще възстановяваме.
6.
Мдаа
03.07.2019 18:03:01
5
12
Навремето моята баба се лекуваше тука. Неуспяха да я излекуват за жалост. Но беше хубава болница. Сега като гледам на какво е заприличила, доста ще се озорят докато я почистят. То по-лесно ще е да я съборят и построят наново.
5.
Мулето
03.07.2019 17:54:33
1
6
Гледам, Масоните са рисували по стените :)
4.
Kat
03.07.2019 17:45:09
0
6
Снимките са от преди четири години, същите глупости ....
3.
Бургазлия
03.07.2019 17:26:38
3
22
Поздрави за статията. Рядко попадам на наистина интересни публикации, а не поредния медиен панаир.
2.
ТОТО
03.07.2019 17:12:36
2
3
През 1986 година лежах в тази болница болен от жълтеница.Имам гадни спомени от тогава
1.
Припят
03.07.2019 17:11:04
0
20
Едно към едно с Припят
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
15 неща, които всяка жена трябва да опита в секса преди да стане на 40 15 неща, които всяка жена трябва да опита в секса преди да стане на 40 5 причини защо трябва да споделите своите чувства 5 причини защо трябва да споделите своите чувства

Ето ги:

Мъжете от тези 4 зодии са най-подходящи за съпрузi Мъжете от тези 4 зодии са най-подходящи за съпрузi

Вижте кои са

Радост за рибарите в Царево! Морето завря от пасажи паламуд Радост за рибарите в Царево! Морето завря от пасажи паламуд

Местните рибари хванаха килограми от деликатесната риба

ЧСИ пусна на търг ресторант на Николай Банев за над 1 млн. в Созопол, интерес няма ЧСИ пусна на търг ресторант на Николай Банев за над 1 млн. в Созопол, интерес няма

Това е поредният път, в които обявата на заведението се появява в сайта на съдебните изпълнители в Бургас

Мис България търси СНАЙПЕР Мис България търси СНАЙПЕР Бойко да не уволнява Цвета: Тя осигури уникална храна, сауна, фитнес и бонуси на репортерите в парламента Бойко да не уволнява Цвета: Тя осигури уникална храна, сауна, фитнес и бонуси на репортерите в парламента

Залата на журналистите е на партера на Партийния дом и гледа към "Цар Освободител", което има няколко неочаквани предимства

Строят нов корпус към IT гимназията в Бургас Строят нов корпус към IT гимназията в Бургас

Капцитетът на сградата вече е напълно изчерпан след приема т.г.

Глоба до 2000 лв. за директор, ако ученик е без маска Глоба до 2000 лв. за директор, ако ученик е без маска

Инспектират целия персонал в учебните заведения

Щедър пастрок: Плевнелиев плаща 30 бона за училището на доведената си щерка Щедър пастрок: Плевнелиев плаща 30 бона за училището на доведената си щерка

Президентът, който е подсигурил най-доброто образование за синовете си Асен и Павел, настоявал Йоанна също да учи в частно училище

Окончателно: TikTok и WeChat забранени в САЩ Окончателно: TikTok и WeChat забранени в САЩ

Според администрацията на Тръмп те са заплаха за националната сигурност

11 изрода изнасилиха и убиха 19-годишна 11 изрода изнасилиха и убиха 19-годишна

Заподозрените за ужасяващото престъпление, извършено миналия петък, са арестувани

Нова книга за Лагерфелд твърди, че родителите му били нацисти Нова книга за Лагерфелд твърди, че родителите му били нацисти

Биографията започна да се продава от днес

Гръцката полиция мести стотици мигранти от остров Лесбос в нов лагер Гръцката полиция мести стотици мигранти от остров Лесбос в нов лагер

Най-големият бежански лагер беше унищожен от пожар

Украйна за първи път с над 3500 заразени за денонощие Украйна за първи път с над 3500 заразени за денонощие

Общият брой на заразените с коронавируса в страната достигна 166 244 души

Лошо, ученици: Playstation 5 излиза през ноември Лошо, ученици: Playstation 5 излиза през ноември

Цената на последаната пета версия ще започва от 499,99 щатски долара

Бизнесмен Абдуллах Бююк съди България, незаконно го екстрадирали в Турция Бизнесмен Абдуллах Бююк съди България, незаконно го екстрадирали в Турция

Той бе предаден на турските власти след опита за преврат през 2016 г.

Изчислиха колко пари губи футболът заради COVID-19! Сумата е смайваща Изчислиха колко пари губи футболът заради COVID-19! Сумата е смайваща

150 от 211 страни в света кандидатсвали за помощ заради пандемията

Ветрове от 165 км./ч. връхлетяха Щатите, евакуират хиляди Ветрове от 165 км./ч. връхлетяха Щатите, евакуират хиляди

Поне 320 000 жители са без електричество

Туризмът регистрира загуби 460 млрд. долара заради кризата с коронавируса Туризмът регистрира загуби 460 млрд. долара заради кризата с коронавируса

Статистиката е само за първите шест месеца на 2020 година

Румен РАДЕВ Румен РАДЕВ Времето за диалог с премиера Бойко Борисов изтече, такъв е възможен само след оставката му Виц на деня Виц на деня - Защо мъжете отварят и затварят вратата на жените в колата? Обяснете ми, господа!
- Пфф. Ами за да не блъскате вратата!
Виц на деня Виц на деня Разкошен парфюм...,а трябва ли задължително в него да се мариновате? Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да се чувства народа сит е достатъчно да се нахранят тези, които изследват общественото мнение.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори