×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Последна разходка из забравените коридори на старото Немското училище в Бургас


Последна разходка из забравените коридори на старото Немското училище в Бургас
Флагман.бг влезе във вътрешността на запечатаната сграда, за да улови за последно тягостната атмосфера на запàд преди възхода
03 Юли 2019, Сряда, 17:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимки: Авторът

Пред сградата предстои пълна метаморфоза, до края на месеца започва ремонтът и превръщането й в библиотека

От 20 години тези коридори са празни. Забравени сякаш и от Бога стаи пустеят в забвение на ул. „Св.св. Кирил и Методий“ в сградата на старото немско училище, а после - болница в Бургас.

Само допреди няколко десетилетия тук са се разхождали забързано лекари, медицински сестри и хирурзи, а самата болница е била една от първите в областта с акушер-гинекологично отделение. За тези години същите коридори са преживели хронометаморфоза, следвайки натуралните принципи на градската ентропия – стремежът на редът да се превръща в хаос.

Още с влизането си в сградата наш репортерски екип се натъкна на ужаса, който старата немска болница неволно е претърпяла с годините. Желязната врата – единственият останал вход към вътрешността на 3-етажното въплъщение на микса между немското архитектурно течение Баухаус, социалистическият Конструктивизъм и старите практики на царска България – е буквално заварена. 

Репортер на Флагман.бг успя да влезе зад металните заграждения, за да зърне, може би за последен път, останките на едно друго време, на един друг ред, друга философия за света, запазил всичко от времената на царска България, до комунистическия режим, та чак до зората на т.нар. демокрация.

Посреща ни неприятна миризма – незабравимо съчетание от строителни материали, застоял въздух, екскременти и лекарства. В коридора на западното крило пред нас се откриват два пътя. Вдясно са стаите на първия етаж – някога учебни помещения, после лекарски кабинети, сега потънали в мрак. 

Пред нас има стълби, осеяни със стъкла и паднала мазилка, грижливо събрана покрай стените. За да се стигне до тях, трябва да минем през минно поле от засъхнали кафеви елементи, осеяно с паднали тухли, части от пребоядисваните поне 10 пъти стени и спринцовки – неясно дали оставени от наркомани или артефакти отпреди 20 години, когато сградата все още се е ползвала като болница. Може би и двете.

Като изключим стените, които на практика са пред разпад, все още в немската болница си личи германската мисъл – мозайката не е „мръднала“ въпреки годините застой и въпреки клошарските набези от последните десетилетия. Предупредени сме да стъпваме внимателно, защото сградата е нестабилна – впрочем всичко това се случва с позволение, не сме влезли в сградата без да попитаме.

Митове и градски легенди от 90-те години, произлизащи от порасналото вече поколение „Y“, разказват за това, че коридорите са обитавани от духове – истината е различна. Да, те очевидно са били обитавани, но не от призраци, а от обикновени клошари. Понякога изглежда обаче е имало и гости от т.нар. ъндърграунд на Бургас, които са оставили отпечатъка си с боя. На втория етаж ни посреща тази картинка.  

Вървящите мъртви – доста интересен избор на думи – вероятно става въпрос за обикновена препратка към популярния едноименен сериал. Без значение – в контекста на митовете за сградата, препратката е едновременно феерична и зловеща.

Коридорът с надписа води към стълбите за третия етаж в източното крило. По пътя за натам се натъкваме на няколко класни стаи и кабинети, вероятно някога директорски. Те са завзети от увивни растения, но сутрешните лъчи на раннопролетното слънце изящно се прокрадват във вътрешността, рисувайки нещо като забравен християнски иконостас.

Следва гишето за записване на часове, пред него са въпросните стълби за третия етаж. По незапомнена и позабравена информация там е било родилното отделение, а в другия край на сградата – от запад – тубдиспансерът. 

Третият етаж е най-непокътнат и сякаш пренебрегнат от времето. Нормално е. Тъжните и самотни клошари, открили спасение в пиянство със спирт от аптеката и подслон в лицето на сградата в ранните 00‘ години, не са изпитвали желание да изкачват стълби. Тук пак ни посрещат гълъби, този път живи и показващи се плашливо от люк, водещ към таванските помещения. 

Коридорите, макар също занемарени, са значително по-чисти и тук действително се забелязва, че сградата някога е била болница. Всъщност исторически погледнато немското училище на ул. „Св.св. Кирил и Методий“ е било такова само 9 години – от 16 септември 1935 до 9 септември 1944 г., така че терминът, който се е наложил у младото поколение на Бургас – „Немска болница“ – всъщност е по-логичен. Нито в стаите, нито в коридорите се забелязват иначе доста често срещаните купчини с боклуци, съставени от празни шишета, опаковки, спринцовки и дори тоалетни пособия с неприятен вид. Тук предимно е „играла“ здравата ръка на безсилието – каквото дървено е имало на третия етаж, то е било превърнато в подпалки за огньовете на бездомниците, опитващи се да се стоплят през зимите между 2000 и 2014 г., когато достъпът до сградата бе ограничен.

На места градската графити сцена има жестоки попадения, наподобяващи модерното изкуство на Banksy, но в една доста по...-реалистично-графична светлина.

Графично нашата история приключва дотук – повече в галерията долу. Всъщност сградата предстои да бъде ремонтирана, а дейностите започват още до края на месеца.

Всичко, което видяхте до тук, след по-малко от година ще бъде минало, което още по-скоро ще бъде забравено. Това са последните снимки от вътрешността на сградата – такава, каквато е била тя дни преди сградата да бъде изтърбушена и на нейно място да се появи дългоочакваната модерна библиотека. 

И въпреки всички спомени, разруха и отчаяние, което лъха от коридорите на старото немско училище, на изпроводяк бяхме изпратени от вестник – все пак някой, който и да е бил той, се е интересувал от трудните преговори с Великобритания, Кръщаването в храма на тайнство и ЦСКА.


 
В категории: Бургас


13
Коментара по темата
13.
кореняк Бургазлия
10.08.2019 05:18:15
0
2
Глупците си мислят че по този начин ще "заличат" нещо си, като сринат стара болница и изградят лъскава фасада. Живея от години в Германия, държава която е водеща по икономика и технологии в Европа, и нито една стара болница не са съборили! Бил съм в Австрия, и Англия, всички стари болници си стоят, и дори се пазят от денонощна охрана, да не влизат деца да не се наранят! Не ги събарят, защото ги пазят като история! И не само в Западна Европа, дори и в САЩ има много изоставени болници, можете да погледнете в YouTube, в развитите държави хората ги пазят като реликви! Там хората имат съвсем различно мислене, и държат на автентичното. Всяка една стара болница крие много история в себе си, и много философия. Погледнете само как зеленината е обагрила сградата, като завеса от бръшлян - и все пак в изоставените сгради има нещо красиво! А тук гледаме да сме винаги "модерни" и всичко да "лъщи" а народа гладен умира!
Нищо няма да "заличат" със събарянето и изграждането на нова конструкция!

Когато глиненото гърне се счупи, пространството в него остава незасегнато. По същия начин, когато тялото умре Аз-ът в него остава вечен. Дефакто енергията от миналото (болката и страданията на пациентите) ще си остане на мястото!

Теория за баланса, съгласно законите на физиката. Но както енергията, така и "връщането" не е винаги в една и съща форма - но определено ще се върне, по един или друг начин - ако си освободил количество енергия трябва и да поемеш толкова, защото иначе се получава празно, което е недопустимо!
12.
ленчето
08.07.2019 12:10:18
0
1
адмирации, Бам Бам
11.
Тодор мишев
06.07.2019 15:57:07
0
2
В тази сграда сграда преди 68 години е започнал житейския ми път
10.
КОТКАТА
05.07.2019 11:02:51
0
1
НА сградата предстои метаморфоза
9.
ужас(истински)
04.07.2019 23:51:28
0
2
През 1954 год. един добър хирург на Бургас, д-р Тодоров, светла му памет, ме оперира в тази болница и ми спаси живота, а през 1968 г в нея се роди първородният ми син. Panta rei. Всичко тече, всичко се променя и нищо не остава същото.....
8.
Bam Bam
04.07.2019 14:45:17
1
6
Невероятна статия на Георги Русчев адмираций :)
7.
Георги
03.07.2019 20:40:01
0
11
Първо ще оставим да се руши, после ще възстановяваме.
6.
Мдаа
03.07.2019 18:03:01
5
12
Навремето моята баба се лекуваше тука. Неуспяха да я излекуват за жалост. Но беше хубава болница. Сега като гледам на какво е заприличила, доста ще се озорят докато я почистят. То по-лесно ще е да я съборят и построят наново.
5.
Мулето
03.07.2019 17:54:33
1
6
Гледам, Масоните са рисували по стените :)
4.
Kat
03.07.2019 17:45:09
0
6
Снимките са от преди четири години, същите глупости ....
3.
Бургазлия
03.07.2019 17:26:38
3
22
Поздрави за статията. Рядко попадам на наистина интересни публикации, а не поредния медиен панаир.
2.
ТОТО
03.07.2019 17:12:36
2
3
През 1986 година лежах в тази болница болен от жълтеница.Имам гадни спомени от тогава
1.
Припят
03.07.2019 17:11:04
0
20
Едно към едно с Припят
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какво разкрива начинът, по който те гушка Какво разкрива начинът, по който те гушка

Твоят човек може би невинаги споделя чувствата си, но тялото му би могло да говори вместо него

Разтърсващата изповед на един лекар или историята за добрините, които са забравени Разтърсващата изповед на един лекар или историята за добрините, които са забравени

Често в България се е водила война срещу интелегенцията от тези с “каскетите”. Май сега продължава и нищо добро не ни очаква, ако не се отклоним от този път, откровен е проф.д-р Тома Пожарлиев

Руслан Мъйнов пак удари 120 кила! Руслан Мъйнов пак удари 120 кила!

 Актьорът е поредният ошишкал се с гастро пръстен

Младшата на ФК "Черноморец 1919" с голям успех Младшата на ФК "Черноморец 1919" с голям успех

За втория полусезон задачата пред отбора остава запазване на 1-ото място, подобряване на играта и логично спечелване на място в Елитната група на България до 17 години за следващата генерация

Михаела Филева поддържа форма с танци Михаела Филева поддържа форма с танци

Тя е висока цели 176 см и това тегло е оптимално за нейния ръст

Как в България броят дивите зайци с европейски пари Как в България броят дивите зайци с европейски пари

На всеки шест години държавите-членки са длъжни да докладват какво се случва със защитените територии от мрежата Натура 2000

Дъщерята на Анджелина Джоли сменя пола си Дъщерята на Анджелина Джоли сменя пола си

13-годишната Шайло се подлага на хормонална терапия в лечебно заведение в Санта Моника

5 мита за ваксините срещу грип 5 мита за ваксините срещу грип

Кои са твърденията за грипа, които Световната здравна организация оправдава

Благотворителен коледен бал на Младежки Глас събра 5 600 лв за обучение на деца Благотворителен коледен бал на Младежки Глас събра 5 600 лв за обучение на деца

В препълнената зала събитието обедини различни бизнес партньори, общественици, депутати, общински съветници, държавни администрации, младежи и симпатизанти на идеята

Владимир Путин вижда чужди агенти навсякъде Владимир Путин вижда чужди агенти навсякъде

Нов закон уличава финансирането отвън като шпионаж

Кметица забрани да се умира през уикенда Кметица забрани да се умира през уикенда

Новата мярка била породена от факта, че миналата седмица Изабел Дюжеле не могла да намери лекар, който да удостовери кончината на местен жител

САЩ подготвят война на няколко фронта САЩ подготвят война на няколко фронта

Фундаментално ниво на глупостта е да разполагаш в България такива средства, след като Турция, влизаща често в конфликти с Вашингтон, държи вратата към Черно море

Жена забременя от един от четиримата си любовници, всички ще гледат заедно детето Жена забременя от един от четиримата си любовници, всички ще гледат заедно детето 20-годишната Тори Оджеда от Флорида, САЩ забремена от един от четиримата си партньори. Младата жена се определя сама като "полиаморна" и живее заедно с няколко мъже едновременно, така че всички заедно ще гледат бебето като едно семейство, разказва Daily Mail. Франция е в плен на стачки и протести Франция е в плен на стачки и протести

 Полицията използва сълзотворен газ срещу "жълти жилетки" в Париж и Нант

Три земетресения разлюляха остров Крит Три земетресения разлюляха остров Крит

Последното е било в 17 часа

Холивуд потъна в скръб! Отиде си актьор от „Приятели“ Холивуд потъна в скръб! Отиде си актьор от „Приятели“

Роденият в Ню Йорк актьор получава престижната награда за ролята си на Рой Кон в „Ангелите на Америка“ през 1993 година

2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя 2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя

Общо изплатената сума се очаква да достигне 160 млн. паунда

Земетресение от 3,4 в Турция, усетено е и в Истанбул Земетресение от 3,4 в Турция, усетено е и в Истанбул

Няма данни за пострадали и разрушения

Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия

Новата „зелена таксономия“ на блока може да зачеркне ядрената енергия и природния газ от инициативите за европейско финансиране

"Юбер" вече не мълчи - 6000 посегателства и изнасилвания "Юбер" вече не мълчи - 6000 посегателства и изнасилвания

Това са опитите за посегателство в САЩ - агресия, изнасилване, от шофьори, клиенти и други

Бойко Борисов Бойко Борисов Беше ми мъчно за рибите, като ги гледах по телевизията как едвам дишат Виц на деня Виц на деня Добре лекувания махмурлук може да удължи запоя до няколко седмици. Виц на деня Виц на деня - Защо охлювът не може да кара мотор?
- Защото му се веят очите!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Понякога будилникът ми помага да се събудя... Най-често обаче, ми пречи да се наспя.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори