×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

БСП иска ремонт на Графити подлеза в Бургас заради „обидни надписи“, но вижте какъв отпор срещна


БСП иска ремонт на Графити подлеза в Бургас заради „обидни надписи“, но вижте какъв отпор срещна
Обидни надписи? Къде ги видяхте, г-н Георги Спасов? Това са графити и то е изкуство!
20 Февруари 2020, Четвъртък, 20:15 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Зам.-председателят на Постоянната комисия по култура към ОбС-Бургас Георги Спасов пита дали предстои основен ремонт на съоръжението и загатва, че рисунките допринасяли още повече за „незавидното му състояние“

Подлезът между бл. 147 и ЛИДЛ в бургаския жк „Славейков“ стана мишена за политически въпроси, зададени от втората най-голяма политическа сила в бургаския Общински съвет – БСП. Новоназначеният за първи мандат местен парламентарист от Столетницата Георги Спасов е внесъл питане в канцеларията на ОбС за това дали за въпросния подлез е предвиден „основен ремонт“. Силно впечатление прави обоснователна част на дългото 8 реда писмо, с което Спасов – зам.председател на Постоянната комисия по култура - обяснява как стените на подземното пешеходно съоръжение били изрисувани с графити и обидни надписи, като пасивно-агресивен аргумент за това е, че съоръжението „си остава в незавидно състояние“

Въпросният подлез е познат на бургаската младеж като „Графити подлеза“. От повече от 10 години по неписани закони на Бургас е известно, че той е поле за изява на най-добрите ни графити артисти, които със собствени средства го използват като „улична галерия“, която разкрасява и оцветява мрачното сивкаво ежедневие на минувачите. Още по-важно – тя е жива, самообновяваща се, еволюираща и спазваща основно правило на улицата – Не пипай, ако не можеш да направиш нещо по-добро!

Цветна картина, смесваща в едно урбанизация, природа и човешка култура. Подлезът се намира непосредствено пред ЛИДЛ в жк "Славейков" на бул. "Проф. Яким Якимов" 

А мотивите във въпроса на общинския съветник Георги Спасов, които можете да прочетете сами ТУК, всъщност са нищо повече от пълнеж и демонстрация на куха активност. Нещо като "всичката я свършихме, та опряхме до рисунките по стените на подлезите".

Не само това – с питането се нарушава и старата неписана максима „Ако не е развалено, не го поправяй!“. А в случая с уличната галерия в подлеза на бул. „Проф. Яким Якимов“ няма нищо развалено от естетическа гледна точка. 

И докато сме съгласни, че действително има част от подлеза, която подлежи на промяна – тази, която точно по средата е без покрив, то идеята, вмъкната в последния ред от въпроса на съветника за това, че „графитите и обидните надписи“ са минус за съоръжението, е меко казано не на мястото си. 

Не, това не са обидни надписи. Тук пише: "Над облаците, където стиловете са оригинални, безкрайните умения създават чудеса"
Това също не са обиди, а тагове. В превод отгоре надолу: "Spoko", "Mean", "Meno" и признаваме... неразчитаемо

Репортер на Флагман.БГ днес посети подлеза, за да се убеди с очите си къде точно са обидите, които така дразнят естетското чувство на съветника от БСП и зам.-председател на Постоянната комисията по култура, че да се наложи да вземе нещата в свои ръце. Вероятно Спасов е припознал таговете (таг – едноцветен подпис на графити артист, изрисуван със спрей или маркер, който представя неговото име. Като такова то е неизменна част от графити културата по света) с драсканици и след като не е могъл да разчете написаното, тъй като то е изобразено в умишлено трудно разчитаем стил и е сметнал, че там има някакви обиди. А те са просто псевдонимите на художниците. Ирония е, че в случая зам.-председателят на Постоянната комисия по култура, за когото от официалния сайт на ОбС става ясно, че е роден през 1985 г., изглежда е пропуснал масивното графити движение в Бургас през 90-те години и ранните години след 2000-та.

Дали изрисуваните по стените графити са драсканици или форма на изкуство – няма да коментираме. Нашата проверка обаче показа следния резултат: 

Ние драсканици не виждаме, г-н Спасов. Къде, според Вас, са обидните надписи?

Всъщност през последните години Община Бургас прави точно обратното на това, което съветникът предлага. През 2019 г. едни от най-известните графити артисти в България, единият от които, за гордост на Бургас, е роден и израснал тук, нарисуваха брилиянтен стенопис върху постната стена край подлеза пред Операта. Неслучайно това бе извършено с изричната съгласа на Община Бургас.

Може би зам.-председателят на постоянната комисия по култура към ОбС-Бургас не знае или е забравил за тази инициатива. Може би е пропуснал и че в подлеза в жк „Славейков“ творенията по стените са рисувани от също толкова талантливи момчета и момичета на Бургас? Че част от рисунките там навярно са именно на единия от авторите на „Малкият принц“ край Операта? 

Флагман.БГ се свърза и с пресцентъра на Община Бургас, за да получи становище по темата. От там заявиха следното: 

„Община Бургас подкрепя изкуството във всичките му форми, включително графити рисунките, стига те да са изпълнени след предварително представен и съгласуван проект и на разрешено място. Самата Община Бургас нееднократно е възлагала на художници да рисуват на открито, за да направят по-приятна градската среда. Последният такъв случай е от миналата година, когато талантливите графити художници Насимо и Естео изрисуваха подлеза до Операта. 

В този смисъл подлезите на Бургас не са забранена зона за това изкуство, но рисуването в тях трябва да става в колаборация между Общината и художниците. 

Относно подлеза на бул. „Проф. Яким Якимов“ – Община Бургас е против да се премахват добре изпълнените цветни рисунки, които създават настроение у минувачите. Ако по стените има някакви надписи и драсканици без художествена стойност, не е проблем да бъдат почистени само те“

Синтезирано това значи следното – общинската администрация е отворена за разговори с всички графити артисти на Бургас, които искат да изобразят нещо красиво върху общинска собственост. Нещо повече по конкретния случай – рисунките в Графити подлеза в жк „Славейков“ са отчетени като „добре изпълнени и цветни“ и „създаващи настроение у минувачите“

Като допълнение на всичко това, ще обясним още, че графити изкуството не е вандалство в истинския смисъл на думата, особено когато става въпрос за произведения, изобразени върху публична собственост, която иначе има подтискащо обикновен облик, като например празните каменни стени на въпросния подлез. Тук въпросът не е законен, а морален, защото вместо да премахваме картини –  модерен аналог на горенето на книги – не е ли по-добре въпросното изкуство да се цени, да се пази и легализира? Не за пръв път ще дадем пример със столицата на Колумбия – Богота, където от 2011 г. официално се провежда специализираната графити обиколка. Там, в  държава от Третия свят, графити културата не само се цени – тя се е превърнала в част от градската среда, в култ и се утилизира за развитието на туризма. На това място подчертавам, че и  главният редактор на Флагман.БГ Катя Касабова само допреди месец смяташе графитите из Бургас за вид вандализъм, след посещението й в Богота, се наложи коренно да промени представите си за тази форма на изкуство. Ето някои от личните й снимки из уличките на старата част от столицата:

Канделария, старата колониална част на Богота, която в последните години стана топ дестинация за истинските ценители на този тип туризъм
Всички сгради в Канделария са предоставени на графити художници, които рисуват на свобода
Въпреки че тези рисунки не изобразяват точно класическото графити изкуство, което на практика е стилизиране на букви, то техният произход е
силно вдъхновен от това течение на културата

Така, че господа и госпожи общински съветници – не заклеймявайте уличното изкуство на Бургас с пасивно-агресивно изречение с политически цели. Ценете го, защото то е изчезващ вид. А относно ремонта на въпросния подлез, признаваме, такъв може и да е необходим, но само по отношение на течащия покрив. И помислете как действително да легализирате това място, как общинската администрация може да влезе в диалог с „драскачите“ на Бургас, за да живеем всички в по-добра и по-цветна и градска среда.

В галерията можете да видите още снимки от Графити подлеза в Бургас.
 




В категории: Бургас


Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
30
Коментара по темата
30.
*********
23.02.2020 12:08:34
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
29.
*********
22.02.2020 16:50:01
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
28.
Az
22.02.2020 09:08:45
1
2
това комунистче да не е почнало да върши нещо хаха голям прах в очите пак
27.
Пабло Ескобар
21.02.2020 12:56:23
3
6
Богота е градът с най голяма престъпност в света! Колко ограничен флегман трябва да си, за да ни сравняваш??
26.
КрантЪ
21.02.2020 09:16:07
6
26
Ог БСП вместо да мъдрят глупости, да хващат по една, гъба, парцал, кофа и да заминават да чистят! Без това никаква не я вършат, разсъждаващите хрантутници!
25.
Подлез с работно време
21.02.2020 08:58:53
2
9
Тоя подлез, както и всички останали в града ни са леш. Неосветени, мизерни... на всичко отгоре въпросният подлез беше с работно време до 00:00ч, не знам дали още е така. Представяте ли си, подкез с работно време?
24.
възмутен
21.02.2020 07:33:39
3
8
Защо така подвеждате.
Действително в писмото сеспоменава и за графити и надписи, но основното е че не е правен ремонт и покрива тече.
23.
Някоя си
21.02.2020 07:26:36
0
12
Нямам против графитите, лично за мен това си е изкуство. И да, по-хубаво ми е като минавам през някой подлез да видя малко цвят. Графитите да са ви проблема. Подлезите текат, трошат им се плочките, осветлението е без коментар. За това помислете, не как да заличавате графитите.
22.
Графа
21.02.2020 02:11:11
2
23
Трябва да си признаем, че в бургас има не повече от 5 авгора които наистина рисуват графити. Масово се драска от некадърни идиоти футболни символи и обиди, подпуси на неосъществени графити артисти
и други стигнали своят максимум в удебеляеане и даване на обем на безсмуслени думички, мислейки ги за нещо красиво. Научете се да рисувате персонажи, детайли, природа!!!
21.
Гражданин
21.02.2020 01:48:16
7
8
А някой замисли ли се, че всъщност това може да са го искали гражданите и той да го е входирал?
20.
*********
20.02.2020 23:55:52
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
19.
Me
20.02.2020 23:38:30
9
17
Всички графитаджии да ходят да търкат кенефите на БДЖ...
18.
Рач
20.02.2020 23:21:37
8
18
Сега,пичове и пички,разбиращи от улично изкуство,влючая и собственичката на Флагман, Г-жа Касабова,Господ живот да и дава. Подлез е,за да се минава ппез него и така са се избягва нерегламентирано и опасно пресичане. Всичко друго е надувки на мнозинството. Оснетен ли е достатъчно? Има ли лесен достъп? Осветен ли е подхода към него? Ако искаме галерия,щяхме да си го кажем. А зали за изложби,имаме бол. Който се чуства творец,да заповяда.
17.
БСП иска?
20.02.2020 22:37:36
8
6
А К. Р не иска ли тази пасмина?
Като спечелят избори тогава, и да не спат с наркобососа Очите по хители в Стамбул!
16.
Marinero
20.02.2020 22:20:53
8
10
Наркомани!
15.
Брейкарченце
20.02.2020 22:19:19
18
10
Споко е бесепарче, ако е писано да се обесиш няаа са удавиш.
14.
Китодар
20.02.2020 22:18:35
18
15
Въпросният съветник е чуден пример за това как по комисиите се назначават на квотен принцип неможещи и незнаещи хора. Някой да се сеща съветника Г.С да е участвал в културния живот на града преди изборите ??
13.
*********
20.02.2020 22:02:04
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
Монтирам с телефона
20.02.2020 21:56:31
8
17
Хора които слушат чалга нека не правят подобни изказвания било то от БСП или която и да е партия, организация и т.н.
11.
Калоян
20.02.2020 21:38:47
0
4
“ИЗРИЧНАТА СЪГЛАСА”?
10.
бургазлия
20.02.2020 21:15:11
18
23
и аз не ги харесвам тези драсканаци. това не е изкуство. изкуство е тези рисунки в Каландрия, а нашето е някакви надписи. ма големи американци станаха. пусти шамари.
9.
00
20.02.2020 21:12:30
3
14
БСП ли дава парите или пак си пробва колко е умен електората си
8.
бесепар
20.02.2020 21:11:48
17
20
ама как така ще рисуват по стените бе. като искат да рисуват да си купят скицници, платна и да си рисуват, а не да драскат по стените. това не е изкуство, а унищожаване на държавна и общинска собственост. едно време за това щяха да бъдат в ТВУ, а сега ми ги обявявате за творци.
7.
Ностра
20.02.2020 21:07:07
10
13
Николов да ни ми се прави на големия либерал, щото лично съм виждала общинска полиция да гонят едни графитаджии, а знаете че търтеите от общинска не правят нищо без да им се нареди. Иначе графити рулз.
6.
Bgman
20.02.2020 20:57:10
6
2
"Питане по чл. 77 от ПОДОСВОАОБ"...
Този бюрократичен новоговор е достоен да се увековечи като графит в подлеза...
5.
Словоблудства безкрай
20.02.2020 20:57:07
6
19
ЕВОЛЮИРАЩА "улична галерия" - моля??? Що за поредна тъпа находка поредно словоблудство!!!
4.
Живеещ наблизо
20.02.2020 20:36:41
2
31
Подлезът наистина има нужда от ремонт, това е един от най-изоставените подлези в града. Графите не пречат на никой, но на места наистина има и доста обидни надписи от типа "Мария е к*рва" и т.н.
Да не споменавам, че доста често се използва и за тоалетна!
3.
КПСС-БКП
20.02.2020 20:25:29
20
31
Не му харесва,защото няма възхвала на БСП!Иска да има надпис: ДА ЖИВЕЯТ ВСИЧКИ БСП-та ПО ВСИЧКИТЕ ЗЕМНИ КЪЛБЕТА :))))))
2.
Гражданин
20.02.2020 20:23:17
27
27
На мен пък ми харесва , уникални творби са това , има ги по цял свят и са признати за ходожествено изкуство.
1.
GOSHO MACHKA
20.02.2020 20:22:19
24
2
GOSHO MACHKA GOSHO MACHKA JIKATA TI RAZDADE TUPALKITE V ULTRATA PREDI NE SE NADUHVAI TIUFLECHEN
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори