×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Общински съветник застана зад идеята за графити фест в Бургас, вижте историята на изкуството (СНИМКИ/ВИДЕО)


Общински съветник застана зад идеята за графити фест в Бургас, вижте историята на изкуството (СНИМКИ/ВИДЕО)
В града има много места, които „плачат“ да бъдат разкрасени, би било чудесно, смята Живко Табаков
19 Юли 2018, Четвъртък, 12:41 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Въпреки че е гледан с порицание от широката общественост, стрийт артът несъмнено може да бъде много красив


Идеята за мащабен Графити фестивал на територията на Бургас, която бе представена за пръв път във Флагман.бг, събуди арт обществото. 10 известни художници, занимаващи се със спорното, но несъмнено изключително красиво и част от културата на всеки град стрийт изкуство, се обединиха зад каузата. Те получиха подкрепа и от общинскиясъветник и председател на постоянната комисия по туризъм към местния парламент Живко Табаков.

Припомняме, че проектът за Графити фест бе предложен от младия бургазлия Георги М. преди около 2 седмици. Концепцията му бе ивентът да се проведе на Морска гара. Това място обаче не единственото, на което може да се организира младежкото мероприятие.

Одобрявате ли тази идея? Бургазлии искат графити фест на Морска гара (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Подкрепям напълно идеята и с радост бих застанал зад организаторите. Склонен съм и дори ще се радвам да се видя с хората, които желаят да направят фестивала, за да обсъдим с тях потенциални подробности. На бъдещ етап, съм готов и да внеса подобно искане в местния парламент. Едно такова събитие би допринесло много за имиджа на Бургас не само с това, че ще доведе много млади хора тук, ами и защото има безбройно количество застарели фасади в града, които „плачат“ да бъдат разкрасени. Би било чудесно“, заяви общинският съветник Живко Табаков пред репортер на Флагман.БГ.

Откриват графити на Кубрат Пулев и Ивет Лалова

По всяка вероятност дори и внесено като докладна към местния парламент, предложението няма да може да бъде разгледано през този месец. За осъществяването на подобно събитие е необходимо техническо време и сериозна организация и логистика, която трудно ще се изпълни в толкова кратък срок. По тази причина е напълно възможно графити фестът да се отложи за другата година, но това не би спряло ентусиастите.

Графитите, които въпреки че са признати за изкуство и ценени в цял свят, се възприемат като отрицателно явление от широката общественост, защото на места изглежда, че те са хаотични и отпращайки негативни и понякога нецензурирани послания по улиците на града. Това е вярно за част от графитите, като подобни примери има из целия град. 

Обикновено този вид вандализъм се извършва от деца или младежи, които са далеч от самата култура и надписи от рода на „Обичам Пенка“, „И+Д=LOVE”, "Само Нафта" - неща, които нямат общо с графитите.  

Нов рекорд на Гинес: Най-дългия графит в света (ВИДЕО)

Точно заради това Флагман.БГ се свърза с бургаски художници – майстори на графити. Те разкриха своята версия и обясниха защо това е изкуство, а не ваднализъм.

„Графити изкуството се появява в модерния си вид през 60-те и 70-те години на миналия век в САЩ. Първоначално е било предимно изградено от т. нар. „тагове“ – кратки имена-псевдоними, които нарисувани на стената демонстрират, че определен художник или в някои случаи определена банда, е била на въпросното място – било то улица или стените на метрото и влакове. Графитите винаги са имали и политическо послание – в тези години те са служели да дадат глас на хората, които са в по-ощетените групи на обществото глас. Именно затова е и кампанията против тях – политиците и богатите не ги харесват, тъй като ги свързват с „гангстерите“, а това е далеч от истината“, коментира бургаски художник.


Това изглежда като вандализъм. Снимката е от 60-те години на миналия век и е показателна в ретроспекция. От обикновен текст, желанието на артистите да изпъкнат ги кара да правят все по-сложни и по-цветни рисунки


Пропагандата в този филм от 60-те е очевадна. Причините са политически, смятат модерни художници




Няма и следа от обикновените букви с черен или бял цвят. През 70-те и 80-те изкуството се качва на нови висоти

Стилът сериозно се развива и през 80-те вече започва да се забелязва промяна в структурата на буквите – рисунките стават все по-сложни.


"Една снимка е равносилна на хиляда думи". Този израз тук важи с пълна сила - тази изоставена сграда в Ню Йорк, използвана от артиста 5pointz и негови колеги като "бял лист", бе съборена преди около 2 години. Последва дело, което изненадващо или не, бе спечелено от художниците и съдът присъди обезщетения в размер на 6,7 млн. долара. 

90-те години на миналия век са нарични от мнозина „златните“ и това не е случайно.

Имена каот DAIM и Delta в Германия започват постепенно да налагат нов „жанр“ в изкуството – триизмерност. Резултатите са действително уникални.





Двамата артисти са считани за "бащите" на 3D графитите. В момента те се занимават професионално с изкуството и труда им като иноватори се цени изключително високо в цял свят




Прекрасна илюстрация за това как триизмерните графити могат да допринесат за красотата на градската среда по един уникален начин.


А питали ли сте се как всъщност се прави един 3D графит? Никак не е лесно! 

В последните 20 години

аерозолите постоянно стават по-евтини и по-достъпни за широката публика. Това несъмнено води до бум първо като количество на „парчетата“ (уличния термин за рисунка в стила на графитите) и второ - в тяхното качество.

В Англия пък все още анонимният Banksy успя да въвлече хиляди в магията на графитите, макар и определено в различен "жанр" с шаблонните си улични картини с политически привкус. Стигна се дори до продажбата на стена за колосалната сума от 3,2 мил. паунда, за да не бъде тя съборена.


Това е въпросното улично произведение на Banksy, което се продаде за 3,3 млн. паунда. Или по-скоро собственикът на фасадата, продаде фасадата... Вижте още от неговото изкуство, ценено в цял свят:




Парчетата на Banksy обикновено са изключително политизирани






Това са графити от т.нар. "Murals" - фреска или стенопис. 


А ето как би изглеждал един графити фест в "неконтролирана" среда, (т.е. без определено място) като тази в Морска гара – например из целия Бургас.


В категории: Бургас


14
Коментара по темата
14.
Удивен
23.07.2018 12:02:05
0
0
Я го питайте този Живко Табаков, съветник на министър Ангелкова, защо чадърите на плажа в Поморие са по 6 лева, а не по 1ст., каквато бе офертата на концесионера, за да спечели концесията? Иначе тръгнал с кукери и графити да се занимава, за да отклонява вниманието от важните теми. Аматьор.
13.
.d
20.07.2018 11:20:43
0
2
Брат му какъв стабилен пич, път тоя малкия Табак... оле мале.
12.
*********
20.07.2018 09:22:45
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
burgas
20.07.2018 01:47:56
1
5
тоя да земе да се гръмне няма такъв противен човек да си плаща всеки ден да му гледаме физиономията, ми не не си приятен
10.
Минка пита
19.07.2018 22:21:17
0
5
А бе,много се активираха тия общински съветници през последната седмица,да не идат избори?Предложенията им няма да коментирам.
9.
Бург
19.07.2018 18:43:47
0
6
Живко май го няма само на капачката на кофичка за кисело мляко.....
8.
Запознат
19.07.2018 18:41:24
0
6
Тоз защо не си направи графити на къщата си на село Черни връх
7.
*********
19.07.2018 12:35:31
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
*********
19.07.2018 11:13:58
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
Филип
19.07.2018 10:58:41
1
11
Офффф, луд умора няма, само простотии реди/ако си тръгнал да се натискаш за кмет, няма да ти се получи.кукери незнам си кво, подписки, простотия до простотия
4.
**
19.07.2018 10:45:34
2
14
Предлагам на Живко да обедени каузите си. Например "Безплатна зелена зона за кукери, ако се съблечат голи на нудиския плаж Атанасовска коса-2 и рисуват графити с тебешир по асфалта."
3.
**
19.07.2018 10:39:18
0
9
Хо...хо...хо...
Статия за Живко с пуснати коментари. Нещо има промяна в схемата.
2.
Руска не е руса
19.07.2018 10:38:54
3
9
Браво на този млад и амбициозен председател на комисията по туризъм общински съветник. Всичко, до което се е докоснал е донесло на Бургас, България и планетата Земя благоденствие, доходи и устойчиво развитие. Подписки срещу зелените черти - успешно, кукери посред лято - успех 100%, други глобални проблеми - успешно решени. Само една рана зее в сърцето на Бургас - цар Футбол. Живко, докарай Лео Меси в Нафтата, чуек. Ти можеш!!!
1.
Живко
19.07.2018 10:11:40
1
10
Живко, Живкооо, чудиш се къде да се "закачиш"
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Бившият пиар на Промяната Диана Дамянова явно е била права за него Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Социолог: ПП-ДБ могат да загубят дори втората позиция на предстоящите избори Социолог: ПП-ДБ могат да загубят дори втората позиция на предстоящите избори По негови думи обаче правителство без ПП-ДБ не би било легитимно Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Все още няма официална информация от МВР Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори