×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Продаваме двойно повече царевица на китайския пазар
  • НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от „Величие“
  • С 30% поскъпва водата в София за три години
  • Владимир Путин кацна в Северна Корея
  • Джокович ще играе на Олимпиадата
  • Хусите потопиха втори кораб в Червено море
  • На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий Хилендарски
  • Байдън улеснява гражданството на мигранти, сключили брак с американци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов


Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов
Кандидатите за народни представители акад. Николай Денков, Емил Соколов, Николай Найденов и кандидатът за евродепутат Никола Минчев представиха своята програма в Айтос
Тема в развитие
виж още
скрий
23 Май 2024, Четвъртък, 14:25 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Делян Пеевски и Бойко Борисов "дръпнаха ръчната спирачка" на държавата и затова отиваме на избори. България може да се управлява и без ГЕРБ, категоричен е доскорошният премиер

Кандидатите за народни представители за Втори МИР Бургас - акад. Николай Денков, политологът Емил Соколов, преподавателят в УАСГ Николай Найденов и кандидатът за евродепутат Никола Минчев се срещнаха снощи със свои симпатизанти в Айтос.

Посрещна ги препълнена зала. Те запознаха местните жители с основните приоритети на политическото обединение "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Обсъдени бяха най-наболелите теми, свързани с пенсиите, минималната работна заплата, санирането на старите панелки, развитието на Югоизточния регион и начина на живот като цяло. 

На срещата стана ясно, че през последните 3 години работата, свършена от ПП-ДБ за държавата е довела до напредък във всяко отношение. При това поне 3 пъти по-бързо, отколкото през 12-те години управление на ГЕРБ и Бойко Борисов.

Според водача на листата акад. Николай Денков, ако ротацията беше продължила до 18 месеца, българите щяха да видят, че България може да се управлява и без Борисов, и да върви напред с темповете на евопейските страни. 

Той отбеляза още, че по време на неговия кабинет е подписан  договор за 460 милиона лв. за Югоизточния регион. Пари, които ще бъдат насочени изцяло към общините. 

Вижте още какво споделиха кандидатите на ПП-ДБ пред айтозлии:

"Преди да дойда в Бургаско, бях на посещение в Шумен. Там ГЕРБ и ДСП действат заедно, действат брутално. В същото време има  парадокс – всеки път, когато назначат някого – може да е директор в училище, може да  е в администрацията, това означава, че други 3-4-5 човека са прецакани, защото конкурсът не е проведен честно. И не е само там така. Именно тези обидени от системата хора трябва да видим как да привлечем и заедно да ги преборим. Сигурен съм, че и тук е така.

Това сигурно е 15-ият град, който през последните 10 дни посещаваме, всеки път разговорът започва с тези въпроси:”Като ги знаете какви са, защо се събрахте с тях?! След това защо развалихте правителството?! Какво ще правите оттук-нататък? Сбъркахте ли, че се „сглобихте” с тях?”. И като обясним какво всъщност се е случило, хората разбират. И казват: „Защо не ни го казахте досега?” Сега ще обясня накратко.

Като направихме правителството, отвсякъде ни казваха как може да се съберем точно с тях - били бандити, знаели сме какви са. След което като стана ротацията, още повече ни критикуваха: „Защо не продължихте?” Парадоксът е там, че щом хората казват „защо не продължихте”, явно са видели, че има полза. Но каква беше ползата? Цялата ярост с течащите гадни кампании срещу нас продължиха с манипулирани записи, които продължават и сега да излизат, те вече искат да ни изчегъртат. Всичко това идва от простия факт, че ние показахме, че България може да се управлява без Бойко и всъщност може да се управлява по-добре без него. Повечето градове, в които отиваме, показваме едни числа, с които показваме, че през последните 3 години ние всъщност сме напреднали във всичко поне 3 пъти по-бързо, отколкото преди това през 12-те години на ГЕРБ и Борисов.

Акад. Николай Денков дълго отговаря на въпроси на айтозлии

За пенсиите хората казват, че инфлацията е изяла увеличението. Ако се вземе начинът, по който се променяха пенсиите по времето на Борисов, сега средната пенсия трябваше да бъде между 450-500 лв. В момента средната пенсия ще стане 883 лв. от 1 юли, именно защото казахме, че ще ползваме „швейцарското правило”. По времето на Борисов 3 години пенсиите изобщо не мърдаха – 2009,2010, 2011 г., след което средно с по около 10 лв. на година се увеличаваха. По същия начин са заплатите. Минималните заплати, най-вече най-ниските, както и нагоре по веригата, ние увеличихме от 2020 г., когато Асен Василев започна да прави бюджетите, с 53%. Инфлацията през това време бе не повече от 30 %, даже и по-малко. Реално това, което хората могат да си купят в повече, е с 20-25 % по-скъпо в сравнение с това, което беше през 2020 г. Много хора казват "ама това не го усещаме". Да, не се усеща, защото първо тръгваме от най-ниско ниво - в най-бедната държава. Нещата тръгват нагоре, но ние тръгваме от много ниско ниво. Ако бяхме тръгнали нагоре преди 10 години, сега щяхме да бъдем на друго място в ЕС.

Другата причина е, че имаме неравномерно развитие в регионите - София вече е над средното европейско ниво, град с добри заплати, с много млади хора, идват чужденци. В парка, до който аз живея, всеки ден чувам руска, френска, английска реч - има много чужденци, които дойдоха да живеятостоянно в България, но те предпочитат София, Пловдив, Варна - въпреки че Варна има особености, тя тръгна в правилната посока, но много други региони не помръдват напред Застоят е голям. Това е втората грешка на правителството на Борисов. Не само че държаха колкото може по-ниски заплатите и пенсиите, но и нямаше грижа за регионите, които са по-зле, да вървят по-бързо нагоре. А цялата идея на европейската политика и кохезионните формули е за тези, които са в по-лоша ситуация,  да вървят по-бързо нагоре, така че всички да живеят по-добре. Това обаче не ставаше. И не от глупост и не защото не знаят за какво става дума. Причината е много проста. Причината е, че по-този начин се пестят парите и в края на годината с т.нар. "инхаус процедури" се раздават на малък брой фирми или на малък брой семейства в земеделието - субсидиите и помощите, така че едни хора стават много богати, а други стават още по-бедни. И България е единствената страна в ЕС, която след като влиза, вместо да намали неравенствата, каквата е идеята на европейските фондове, всъщност ги увеличава до ниво, което ни поставя до Камерун, Централно-африканската република и Боливия. Асен Василев ги даде тези справки, налице са. 

Айтозлии имаха доста въпроси към водача на листата на ПП-ДБ във Втори МИР Бургас

Последните 3 години тръгнахме да оправяме неравенството, ниските пенсии бяха вдигнати, ниските заплати също, дадохме средства за родители, деца, така че да се усети, че има грижа за хората. И съответно неравенството взе да пада, доходите почнаха да се вдигат и това стресна ГЕРБ, защото разбраха, че ако продължим така още 9 месеца, хората ще усетят, че може и може още по-добре. 

И заради това, въпреки че се бяхме разбрали за ротация, в един момент Пеевски и Борисов лично дръпнаха ръчната спирачка. И ето сега отиваме на избори. 
Така че една от причините да направим тази сглобка бе, за да покажем, че България може да се управлява и може да се управлява по друг начин, не по метода на "постната пица",  а по нормален европейски модел, при който се вдигат доходите. 

Друга причина беше, че има голяма опасност Източна Европа да се разцепи на две. И пример за това са Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина - държави, които всъщност не искат да влязат в Европейския съюз, дърпат се назад. Докато ние, като хора, като политици, смятаме, че в Европа е по-добре. Това сме видели. 
Аз обичам да припомням, че Васил Левски не е казал, че иска да ходи с пояс и с потури. Нашите възрожденци са се обличали с костюми, наричали са се европейци. Васил Левски е казал "Искаме да бъдем равни на другите европейски народи". Това е била мечтата. И всъщност се опитваме да реализираме точно тази мечта, с ясното съзнание, че на много места е адски трудно.

Това, което виждаме навсякъде, е, че хората, които искат промяна, са много повече от тези, които искат т.нар. "стабилност". Въпросът е, че тези, които искат промяна са пръснати - едните са към ПП Възраждане, другите към ПП, третите към Солидарна България. Ако намерим начин всички тези, които искаме промяна - тя ще се случи, няма начин да не се случи. 
Това, което научихме през тези месеци, е че всъщност Пеевски командва на Борисов. Това преди не го знаехме, признавам си. Ние мислихме, че не е така. Как точно става - Пеевски има контрол върху Прокуратура, Антикорупционната комисия в НС и оттам всъщност  е хванал Бойко "за гушата". Бойко има мнозинство в парламента и тази комбинация от двамата прави статуквото им, защото иначе и двамата би трябвало да отидат в затвора. Това е истината. 

Знаете за Магнитски - в САЩ и Великобритания са събрани доказателства, минали са процедура, която съответства все едно на нашите съдебни процедури и по тях е доказано, че Пеевски е корумпиран. Владимир Горанов е доказано корумпиран. И е много интересно в неговото описание е налично, че е вкаран в списъка, защото е давал пари на действащ ръководител на партия, за да му осигури тя влияние, за да може да се вземат пари. С други думи - подкупите от Васил Божков Владимир Горанов е давал на Борисов, за да може Борисов с мнозинството да осигури конкретните закони. Така че накратко картината така изглежда. 

Сега какво можем да направим? Ако има политическа сила, а тя зависи от това как се гласува, колко народни представители имаме, ние ще направим всичко възможно, за да продължим тази линия, по която сме работели досега и тя е действително за хората. Не е лъжа, не е преувеличение, всеки един от нас - и Никола Минчев, и аз, и другите колеги, имаше прекрасна работа, с по-добро заплащане, с много по-спокоен живот. Можехме да си живеем така, но причината да сме тук е, защото искаме да променим България, защото е прекрасна страна, просто е пълно крадене. И затова обикаляме страната, разказваме, хората разбират истината, връща се доверието и тогава започват други въпроси.", каза пред пълната зала в Айтос академик Николай Денков. 

"Три пъти съм бил народен  представител, единият път бях председател на 47-ото Народно събрание. Този път не съм в листите за Народното събрание, а съм в листата за Европейския парламент. Мястото, към което съм се запътил, за да представлявам вас и всички български граждани, е над националния законодателен орган. Категорично мнозинството в България поддържа членството ни в ЕС, но като че ли хората все още чувстват, че Европа е различно понятие от нас - някъде далече от нас, където се взимат някакви решения и после те идват при нас, за да ги изпълняваме. Една от моите цели е да покажа на хората, че ние сме част от Европа и Европа не е някакво далечно място, а място, институции, в които България трябва да участва със своите представители, затова пък е важно да излъчва качествени представители, в които българският глас да се чува, българската позиция да бъде изразявана и отстоявана. Това ще бъде, разбира се, моята задача. Винаги отбелязвам, че за да те чуят, не трябва да викаш, а  трябва да го кажеш нормално, а не да се караш на останалите. Често пъти така правят някои наши политически опоненти и в такъв случай си затваряш вратата към това, някой да те чуе и да направите нещо съвместно заедно. За да се чуе гласът ти, позицията ти, после да има шанса да бъде и възприета, трябва да можеш да го кажеш възпитано, да изслушаш другия, да защитиш своята позиция. Това е било моето верую и в Народното събрание и живот и здраве ще бъде и в Европейския парламент", каза Никола Минчев, който е кандидат за евродепутат. 

Никола Минчев представи своите приоритети като кандидат за евродепутат пред жителите на община Айтос


Веднага след него думата отново взе водачът на листата за 50-ия парламент за Бургас акад. Николай Денков, за да допълни. "Ще илюстрирам това, което каза Никола Минчев - отивайки на един от Европейските съвети, на който са всички правителствени ръководители, и прелиствам папката, която са ми дали, ми попадна решението за розовото масло. По едно време беше станало тема, че ЕС ще слага етикет на розовото масло, съдържа канцерогенни вещества, което разбира се веднага го прави опасно. Гледайки как е написано, че ще се направи това нещо, аз като химик видях, че има концептуално проблем в това, което е написано в обосновката. В цялата обосновка не се използваше думата "концентрация". В химията, ако нямате думата "концентрация", все едно, че не знаете за какво се говори. Вдигнах ръка и казах, че това, което са подготвили и след няколко часа щеше да бъде прието, е грешно от химическа гледна точка. Помолих да се обадят на експертите. И следобед ми казаха, че отказват проекта. Сега, след 5 години, пак ще подготвят нещо ново, ще има концентрация вътре. Ето ви пример за нещо, което може да изглежда дребно, но за тези хора, които са в този бизнес с розовото масло - ако не бях там, ако не знаех английски език и химия, всъщност това нещо щеше да се е случило и не се знае какви последствия за бизнеса щеше да има. Това е една илюстрация за много такива случаи, в които могат да се защитават нашите интереси, ако знаеш как", обясни академик Денков. 

Като политолог Емил Соколов направи кратък разрез на действителността. "Случиха се много неща, които успяха да ни привлижат към Европа, към по-нормалните доходи, към по-нормалните институции. Едно от нещата, което е важно да кажем, е, че при кабинета Денков подписахме договор 460 милиона към Югоизточния регион, което е голямо постижение. При последното правителство на Борисов парите бяха 24 милиона лв. Тоест започва да се инвестира директно в общините. Когато говорим за това как хората по морето да живеят по-добре, как да имат повече доходи, в такъв МИР като нашия с 13 общини нещо да започне да се случва - държавата трябва да започне да инвестира и да се грижи за гражданите си. От тази гледна точка "сглобката" категорично си струваше, и то защото успяха да се случат някои неща. Сега ставаме свидетели на кални кампании, на записи и вскякави медийни димки, които целят да ни убедят, че няма смисъл да се гласува или че тези избори са служебни, или че ще има още едни избори и е по-добре човек да си остане вкъщи, да си почива, защото започва летният сезон. Отново се пропуска големият въпрос - за да бъде всичко това устойчиво и да може да продължи, България трябва да има някакво Народно събрание, което да иска да работи, и то да работи за гражданите, а не да работи за интересите на определени хора. И това всъщност ще е голямата битка - от една страна има едни хора, една група, която разчита, че апатията и чувството за безнадежност ще надделеят, от другата страна сме хората, които казваме, че въпреки че се "окаляхме, изцапахме", можем да придвижим страната още няколко крачки напред. Всичко ще се свежда дотам - можем ли да възстановим една държава, чувството за справедливост, защото правителството падна, когато отново се стигна до съдебната реформа и промени в регулаторите. Все неща, които ще позволят хората да почувстват, че правилата са за всички и те трябва да се спазват от всички. Винаги, когато се стигне до този въпрос, се случва нещо - правителството пада или някакъв катаклизъм и всичко застива. Тук е въпросът дали това ще се случи и сега, отговорът е на 9 и 10 юни или ще продължим по пътя, макар и трънлив. Ако сега изберем да продължим, не след 10 години, а след много по-малко, ще сме в една много по-добра ситуация позиция и ние, и нашите деца", заяви Емил Соколов. 

Като политолог Емил Соколов направи кратък разрез на действителността

"Ако ние действаме със скоростта, с която действахме по времето на Борисов и Пеевски, за да стигнем до средно европейски нива, трябват още 45 години. Аз няма да съм жив тогава. Ако действаме със скоростта, с която действахме през последните 3 години, можем да ги настигнем, защото по-бързо напредваме. И след 10 години, надявам се да съм жив и здрав, и всички да можем да видим промяната. Животът ни зависи от това кой път ще изберем. През последните 3 години в България се връщат повече хора, отколкото напускат. Преди това много години наред, още от 2010 г., непрекъснато имаше спадане. Намалявахме с 50  хиляди души годишно. Миналата година сме почти на нула. Дошли са повече хора, с 15 % е намаляла смъртността и всичко това води до факта, че миналата година населението на България почти не се е променило. Също миналата година имаме родени повече бебета, отколкото през 2022 г. С 560 повече. Преди това години наред бройката вървеше само надолу. Има някакъв полъх, но трябва да продължим, иначе ще се върнем пак в ония времена", посочи още академик Денков.  

След срещата кандидатите, по покана на местните жители, се насочиха към площада в Айтос, където станаха част от празника по повод 40-годишнината на СУ "Никола Вапцаров".

Акад. Николай Денков и Емил Соколов разговаряха с жители на Айтос
Акад. Николай Денков се разходи в Айтос
Водачът на евролистата на ПП-ДБ Никола Минчев, до него е опозиционният съветник от Айтос Георги Янев, политологът Емил Соколов и акад. Николай Денков

 


В категории: Айтос , Избори 2024


Флагман.БГ Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Предстои двудневен Рибен фест в Поморие 20/06/2024, Четвъртък 18:40 0
Флагман.БГ Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час 20/06/2024, Четвъртък 17:20 6
Ергенът Алек изчезна безследно
Ергенът Алек изчезна безследно 20/06/2024, Четвъртък 15:20 4
България Всички новини
Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Събитието започва в 18.00 часа с представяне на кулинарната книга „Кухнята на баба и проклетото ѝ внуче“ Кметът на Царево Марин Киров бе официален гост на научна конференция, посветена на чл.-кор проф. д-р Александър Янков Кметът на Царево Марин Киров бе официален гост на научна конференция, посветена на чл.-кор проф. д-р Александър Янков Във форума като специални гости участват представляващият Висшия съдебен съвет съдия Боян Магдалинчев, конституционният съдия проф. д.ю.н. Атанас Семов У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС Най-високите ценови равнища са регистрирани в Дания Със 140 млн.лв. търсят кой да изгради дългоочаквания южен обход на бургаския жк „Меден рудник” Със 140 млн.лв. търсят кой да изгради дългоочаквания южен обход на бургаския жк „Меден рудник” За този проект се говори още от 2018 г. и вече можеше да е готов, ако не беше пандемията и политическата нестабилност Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас Дружеството изпълнява и дейности за подземно полагане на общо 55 км въздушни електропроводи Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Около великденските празници сладкарницата на Петкова предизвика големи спорове в мрежата заради цените, които беше сложила за козунаци Бизнесът търси под дърво и камък такива работници у нас Бизнесът търси под дърво и камък такива работници у нас В същото време през месец май заявените в бюрата по труда свободни работни места са 11 400 при над 15 000 през април Изборите оголиха грозна истина - партия с 9 333 гласа блокира магистрала "Черно море" Изборите оголиха грозна истина - партия с 9 333 гласа блокира магистрала "Черно море" България трябва да отхвърли зеления рекет и да върне нормалния хармоничен баланс между човека и природата Въвеждат временна организация на движението за Черешова задушница в Бургас Въвеждат временна организация на движението за Черешова задушница в Бургас Ето какви са указанията за пътния трафик Внимавайте с дюнера, кетчупа и майонезата по морето Внимавайте с дюнера, кетчупа и майонезата по морето Притеснява ме нарастването на случаите на болни от варицела, каза инфекционистът
Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Има и трима ранени при атаката Летящи хлебарки превзеха Гърция Летящи хлебарки превзеха Гърция Местните власти правят всичко възможно да се справят с проблема И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище У нас отделни училища също започнаха да въвеждат ограничения Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Деца са били евакуирани от летни лагери в Източна Атика Путин пристигна във Виетнам Путин пристигна във Виетнам Съединените щати разкритикуваха властите в Ханой, не трябвало да дават платформа за насърчаване на неговата агресивна война Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей  Стоунхендж Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей Стоунхендж Лятното слънцестоене се отбелязва край Стоунхендж Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Стив вече е вписан в бюлетината, кандидатира като независим Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век, обявиха от Епизод Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Паметникът в Южна Англия е част от световното наследство на ЮНЕСКО Не сте предполагали какви чудеса върши ябълковият оцет Не сте предполагали какви чудеса върши ябълковият оцет При някои хора такава болка се появява след дълъг работен ден и изчезва след добра почивка
Георги БЛИЗНАШКИ Георги БЛИЗНАШКИ Рая Назарян да не е царицата, заради която започва Троянската война?

Виц на деня Виц на деня - Добър ден! Нямам интернет.
- С рутер ли сте?
- Не. С баджанака сме.
Виц на деня Виц на деня На сватба. Млад метълист към DJ:
- Пусни нещо за пого!
След минута.
- Специално за Пого и компания - Софи Маринова...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Масово сбиване на две враждуващи фамилии в циганската махала, ескалира в сватба.Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори