×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Целият протокол, в който Борисов обяснява как направил богати българите


04 Февруари 2012, Събота, 20:51 ч.

Хиляди кухненски обзавеждания - старите дивани подменени с нови гарнитури


На последното заседание на правителството от 1 февруари вицепремиерът Симеон Дянков изнася информация, че през 2011 г. българското население е спестило почти 4 млрд. лева, като само за декември са спестени 768 млн. лв., става ясно от стенограмата на МС. Ето основното в нея:

“В 2011 г. в сравнение с последните 10 г. спестяванията в България са на рекордно ниво. ...Изглежда, че в населението има доста голям финансов ресурс”, прави заключение финансовият министър. Дянков предлага да се търсят по-активни социални или икономически политики, за да се работи с този доста голям ресурс, който влиза в банките, а не се използва за развитие на бизнеса, за покупателна способност.

Премиерът Бойко Борисов пита как са разпределени влоговете. А Дянков обяснява, че за 2010 г. някъде около 55-60% от домакинствата държат тези спестявания, “не е някаква много малка, богата част от населението”.

Ето и коментара на премиера по този повод:

Обяснението, на първо четене, за мене е, че банковата ни система от всички стрес тестове и това, което има, е стабилна. Доверието в нея е голямо и всеки, който продаде къща, вила, нива, а да не говорим, че сега стотици милиони даваме за отчуждителни процедури по магистрали, всъщност ние много хора направихме богати - пречиствателни станции, жп линии, субсидиите в земеделието са огромни пари. С една дума, банката веднъж е стабилна институция, второ, лихвите са големи. В началото на кризата това е сигурност, в края на кризата това вече е мързел. Свикваш, всеки месец отиваш и си вземаш лихвичката и колкото - толкова.

 Майката, голямата сума, си седи в банката

 Но в същото време, когато попиташ тези хора навън, те казват: Бедни сме, ужасно мизерстваме. А в същото време имат влог от 100, 200 или50, 40, 30 хиляди лева. Така че, донякъде високите лихви, лихварството е точната дума, това е най-мързеливото нещо, то е най-непродуктивното.

Освен това да се върнем назад като потребление. През 1990 г. огромната част, огромният процент, 90-95% от населението разполагаха с руска и стара домакинска техника, стара дограма, стари кухни. Какво се случи като потребление?

 Първо, домакините масово подмениха кухните.

 Хиляди, хиляди кухненски обзавеждания. След това - старите дивани бяха подменени с нови гарнитури. Погледнете приятели, близки и ще видите, че това е навсякъде. Това е огромно потребление, Дянков, защото всички отиват и плащат с ДДС.

След това беше подменена т.нар. бяла техника. Вижте си приятелите или познатите дали някой има още хладилник "Мраз".

Сигурно има тук-там, но всички подмениха с нови хладилници, печки, микровълнови, абсорбатори… Поне аз съм го правил няколко пъти това упражнение. Това е също огромно потребление.

След това смениха телевизорите - ламповите и т.н. Сега е на плазма. След това - видеото. Сега DVD и всичко, което излезе. Другото - алуминиевите дограми. Почти всички смениха дървените с алуминиеви дограми, стъклопакети и т.н. Автомобилите смениха. Да, ще кажете - ама докараха втора, трета ръка… Да, но пак това е оборот - даваш пари, автокъщи, еди- какво си и се върти. Всичките тези процеси сега в средностатистическо, Дянков, семейство, ако възложиш, ще ти кажат, че телевизорите са им сменени, перални, миялни, хладилници и печки са им добри, дограмата - сменена, гарнитурата - сменена, и да напъва жената да прави ремонти, той вика - чакай сега, криза е, нали виждаш, имаме сто хиляди, продадохме нивата на баба или минава магистралата на Лили (министър Лиляна Павлова - б.р.)оттам, платиха ни сега парите - я да си седят на лихва - 500-1000 лева, но отгоре ти идват. Това са обективни и субективни процеси. Субективните са, че не им се работи, не им се инвестира, не им се носи риск на хората, когато има гарантирана сигурност. Не на последно място вината е и в нас. Ако имаме, примерно разкриването на фирма, искам тук да помислите върху тази тема.

Около 300 хиляди са малките и средните фирми в България. Един човек всяка фирма да осигури, с безработицата какво ще се случи - 340 хиляди. С една дума, ако Трайков, Дянков и всеки, който може да помогне с някакви идеи… Ако ние намерим с Дянков инструмент да накараме по един служител, по един човек да вземат тези фирми, за което да им поемем осигуровки, част от заплата, някакви инструменти, да накараме да стане това изгодно.

Дончев, тук искам да проявиш целия си талант, ако намерим такъв инструмент. Освен това, сега приехме решение от парите, които остават по остатъчни фондове, да отиват за младежката заетост.

Ако намерим такъв инструмент така да ангажираме бизнеса, тогава вече и много въпроси ще бъдат решени със заетостта. И постепенно да накараме хората да бъдат по-инициативни в бизнеса. Да предложим варианти, да предложим такива бизнеси.

Като най-важното, най-бързо и реално, което може да се случи, това е енергийната ефективност. Това са жилищата на хората. Да ги убедим, че тези панелни спални, които имат, след някоя и друга година вече няма да струват и нула пари. Ако сега започнат да им прилагат тази програма за енергийна ефективност, модернизация, ще им додадат с 30-40 години живот. Е, значи този имот, който имаш сега, след 5 или 10 г. ще стане опасен за теб. И ако вместо да си държиш парите в банката, с тази програма, Лили Павлова, която имаме при теб, ако можем, трябва да убедим хората да си направят енергийно ефективни жилища, те ще печелят повече от лихвите от тези пари.

 Просто това трябва да стигне до съзнанието на всяка една домакиня

 Мъжете надали ще се засилим да правим подобно нещо. Но ако до всяка домакиня достигне това, българските семейства така са структурирани, че тези неща се решават от жените, до тях трябва да достигнем с всякакви програми. Ако искате - през фризьорски салони, чрез брошури. Там най-много си приказват. И когато едната каже - аз вече плащам с 30% по-малко парно, у нас е топло, едвам работи радиаторът, понеже е добре импрегнирано, много съм доволна, другата отиде и каже - чакай сега, защо да не направя и аз така, самотя ли да е доволна - и аз да съм доволна. Тогава ще видите, че ще стане и модерно и самите комплекси ще придобият друг вид, защото това означава замазки, по-свеж, по-красив вид. Това трябва да стигне до населението.

 Затова, Дянков, цифрите са такива, защото е подтисната инициативността.

 Лесен начин за изкарване на пари

 С Лили сме платили нивата по 700-800 лева квадратния метър, хайде парите в банката и всеки месец лихвичка - колкото, толкова. И като го питаш на улицата как се чувства, той вика - зле се чувствам, беден съм. А в същото време, ако видите средностатистически, ние сме сигурно на първите места в Европа по брой на собствени жилища, по брой на собствени вили, по брой на собствени моторни превозни средства или каквото и да било. От една страна, сме най-бедните, но ако дадем реалните данни - сигурно няма да е така.

И това прави впечатление, тази спестовност на българите. Явно, че всичките тези пари от нашата работа се акумулират, влизат в населението. Близо един милиард от земеделие. Един милиард още от програма "Транспорт". ...И всичко това е отишло при работещите хора в България, което те, за съжаление, не искат да развиват свой бизнес, а го внасят в банките. Но между другото тук е и това, че в банките ние като държава гарантираме 100 хиляди евро влог. С една дума, в най-лошия случай, дори да има повече пари, като са му гарантирани 100 хиляди евро…Така че и тази гаранция, която държавата дава на влоговете, разбирате за какви сериозни пари става въпрос.

С Трайков, с Делян, с Томислав Дончев, с експертите в Министерство на финансите… Това беше и послание, това беше и моето изказване в Брюксел - ето, постижимо е със затягане на колана да се направи фискална дисциплина.

Хубаво е, че все пак хората пестят, и това означава, че има пари. Публично казваме: зле сме, бедни сме, но подсъзнателно той си казва - в края на краищата имам някаква маичка, имам нещо, което ме пази, ако се усложни кризата, малко ще изчакам. Българите и затова сме оцелели, защото българинът е много прагматичен и много внимателно стъпва, когато става въпрос за неговите неща.




5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
ДО КОГА
04.02.2012 23:51:13
0
5
НЯМА ДВЕ МНЕНИЯ - БОЙКО ТИКВАТА СИ Е ТИКВА ......
Goliam GLUPAK....
Глупак от класа,......
Е....до кога ще го търпим!
4.
kiko
04.02.2012 22:25:44
0
3
dobre 4e biahte vie 4e oshte stiahme da sme s mraz4etata ......bezumie
3.
goro
04.02.2012 22:15:47
0
3
Goliam GLUPAK
2.
seb
04.02.2012 22:00:35
0
3
Глупак от класа, приказва глупости, после от обкръжението му го светват какви ги е надробил и започва едно оправдание, Хитлер и Сталин са му виновни.
1.
BOKO TIKVATA
04.02.2012 21:42:24
0
7
НЯМА ДВЕ МНЕНИЯ - БОЙКО ТИКВАТА СИ Е ТИКВА ......
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район Безумие! Стотици хиляди българи притежават пистолет, пушка... Безумие! Стотици хиляди българи притежават пистолет, пушка... Населението намалява, оръжията се увеличават Сигнал до Флагман.бг: НПО подвежда бургазлии с безплатен курс по турски език, а после иска пари "за консумативи" Сигнал до Флагман.бг: НПО подвежда бургазлии с безплатен курс по турски език, а после иска пари "за консумативи" Виждайки големия интерес, представителите на НПО решиха да се облажат, като съберат „символични месечни дарения“, твърдят потърпевши Този град изпревари София по строеж на нови жилища и тази година Този град изпревари София по строеж на нови жилища и тази година Варна е на трето място Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Освен с футуристичен облик, проектът привлича и с отличната си ликация, а транспортната достъпност ще бъде обезпечена с отлично изградената инфраструктура в района Кристиян предрекъл смъртта си 20 седмици преди зверската катастрофа Кристиян предрекъл смъртта си 20 седмици преди зверската катастрофа От снимки във Фейсбук се вижда, че Кристиян е шофирал и други автомобили Джулая в Бургас ще бъде невероятен Джулая в Бургас ще бъде невероятен Концертът ще се проведе по традиция до Моста с начало в 20 часа на 30 юни Спипаха сина на култов гангстер с няколко пакета канабис (ОБНОВЕНА) Спипаха сина на култов гангстер с няколко пакета канабис (ОБНОВЕНА) Илия Атанасов остана без малката си количка Смарт, полицаите му я взеха Финалът на Капките би рекордите, вижте колко милиона бяха пред телевизорите Финалът на Капките би рекордите, вижте колко милиона бяха пред телевизорите Почти 4-часовото излъчване от зала „Арена София“ е проследено от над половината от всички телевизионни зрители ПП СЕК: Министърът на транспорта да поеме отговорност за случващото се в морския сектор ПП СЕК: Министърът на транспорта да поеме отговорност за случващото се в морския сектор Недоумяваме как за няколко месеца мнението на министъра се е променило на 180 градуса относно политиката по морския транспорт, пишат от партия "Средна европейска класа "
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори