×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Продаваме двойно повече царевица на китайския пазар
  • НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от „Величие“
  • С 30% поскъпва водата в София за три години
  • Владимир Путин кацна в Северна Корея
  • Джокович ще играе на Олимпиадата
  • Хусите потопиха втори кораб в Червено море
  • На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий Хилендарски
  • Байдън улеснява гражданството на мигранти, сключили брак с американци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Аферата "Порой" - история за бързото харчене на 20 млн.лева, заради които водата в Бургас поскъпна


Аферата "Порой" - история за бързото харчене на 20 млн.лева, заради които водата в Бургас поскъпна
Това са тръбите за един мъртво роден проект, който едва ли ще ни спаси от безводие, ако то настъпи
01 Май 2024, Сряда, 14:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки и видео: Иван КОЛЕВ

Бившият директор на ВиК Бургас Ганчо Тенев твърдеше, че спешно трябва да се свържат яз. „Ахелой“ и „Порой“ към мрежата, нямаше време за формалности 

Вече трета година, малко след разклона за с. Медово, близо до стара кравеферма, събират прах и тревясват стотици тръби за около 20 милиона лева. Те изглеждат захвърлени и изоставени и на човек му е трудно да си представи, че са част от мащабен проект, обявен още през далечната 2020 година за "приоритетен".

Той трябваше да спасява аварийно Бургас и цялото Черноморие от надвисналия водем режим. И ако тази опасност ни се размина, това явно не е благодарение на изсипаните край пътя милиони.

Предисторията

През 2019 година Перник, Батановци и още девет села с общо над 100 000 души са подложени на жесток режим на водата, тъй като нивото на язовир „Студена“ е спаднало до критично ниски нива. Причината според хидролози е немарливото управление на язовира.

Народното недоволство е огромно и някой трябва да опере пешкира. За изкупителни жертви са нарочени  тогавашният министър на регионалното развитие Петя Аврамова и колегата й от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Нено Димов. Прокуратурата започва разследване срещу тях за безстопанственост, грози ги до 12 години затвор. И ако Аврамова се разминава само с уплаха, Нено Димов прекарва в ареста цели четири месеца – от януари до април 2020 година. Според мнозина – абсолютно невинен.

Но проблемите не свършват дотук, защото опасността от водна криза през следващата 2020 година се прехвърля на изток, към Бургас, Варна и цялото Черноморие. Министър на МОСВ от януари е известният преследвач на контрабандисти Емил Димитров – Ревизоро, който твърди, че веднага след встъпването си в длъжност е започнал да бие тревога. Като цялото ситуацията в страната е добра, в яз. „Искър“ например има вода за три години напред, но положението с яз. „Камчия“ се влошава непрекъснато, тръбеше тогава той.

Кризата с "Камчия"

През ноември 2020 г. водното нивото на яз. "Камчия" вече е спаднало с 80%  и от 230 милиона кубика полезният му обем е едва 30 милиона. Изчисленията на експертите показват, че в случай на абсолютна суша, водата ще стигне до месец май 2021. А това означава режим не само за 450-те хиляди жители, но и провал на туристическия сезон, който и без това е на косъм заради Ковид-19.

Около месец по-рано, по време на редовно заседание на ВиК асоциацията, в която участват 13-те общини, ВиК дружеството и Областна администрация, се лансира предложението язовирите „Порой“ и „Ахелой“, които до този момент се използват за напояване, да бъдат обявени за резервни водоизточни за питейно-битови нужди. Твърди се, че автор на идеята е тогавашният директор на ВиК Ганчо Тенев.

Притеснени за хората, а може би и от съдбата на злощастния Нено Димов, институциите бързо се задвижват. На 9 декември, с решение на правителството, язовирите „Ахелой“ и „Порой“ са определени „като водоизточници за приоритетно питейно-битово водоснабдяване, за да се обезпечат допълнителни водни количества за питейно-битови нужди на населени места в областта, тъй като поради ясно изразена тенденция на засушаване през последните години към настоящия момент има намаляване на водните обеми в основния водоизточник - язовир „Камчия“, пише на сайта на МРРБ.

Имотите - публична държавна собственост, са предоставени безвъзмездно за управление на областния управител на област Бургас. Язовирите, които дотогава се управляват от Министерството на земеделието, храните и горите, на пожар са дадени на „Водоснабдяване и канализация“ ЕАД - Бургас въз основа на договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите.

Двата язовира обаче не могат да се включат към водоснабдяването на града с магическа пръчка. Нужен е ремонт, както и свързването им с водопровода, идващ от „Камчия“. За яз. „Ахелой“ трасето е 3 км, а за „Порой“ – 7 км. „ВиК“ – Бургас трябва спешно да купи тръби, да укрепи язовирните стени, да обнови водните кули и да изгради две помпени станции.

Сметката изглежда солена и варира между 15 и 50 милиона лева, но министър Димитров обяснява, че това се прави за поколения напред и водният проблем на Бургас и областта ще бъде решен кардинално. Набързо бяха закупени тръби за близо 20 млн. лева, а впоследствие трябваше да се укрепят язовирните стени, обновят водните кули и изградят помпени станции.

Критиките, че дебитът на тези два язовира е твърде малък, за да реши проблемите на Бургаска област, бяха пренебрегвани, защото темата е твърде експертна и не всеки можеше да вникне в детайли. През цялото време на водната истерия и Емил Димитров, и Ганчо Тенев твърдяха, че ще се осигурят за проекта финансиране от държавата. Тихомълком в един момент бе споменато само, че няма време за чакане и ВиК ще започне изпълнението със собствени средства. 

Така тръбите, които трябваше да бъдат поставени по 11 километровото трасе, бяха закупени в условията на „аварийност“. Впоследствие се оказа, че ВиК Бургас дори не са имали готов проект, заради което поисканият заем от Българския ВиК холдинг е отказан, показа проверка на Флагман.бг.

През 2022 година служебният регионален министър арх. Иван Шишков публично се възмути на подхода на ръководството на ВиК Бургас. 

"Около 20 млн. лв са инвестирани в тръби и ремонт на стената на язовир "Порой", без да има разрешение за строеж и одобрен Подробен устройствен план. Идеята е била да се осигури резервен достъп на вода за бургазлии от язовира, но парите са дадени авансово, без дори да е направен анализ годна ли е водата за пиене, или не и без каквито и да било строителни книжа", каза тогава той пред Нова ТВ и подчерта, че това е цената на поскъпналата вода за Бургас.

"Инвестицията може да е добра, но не трябва да е за сметка на жителите на Бургас. Тя е можело да бъде направена от държавата или да бъде подпомогната от ВиК холдинга", но не и по този начин, добави арх. Шишков.

Вижте къде са струпани стотици тръби днес:

Няколко месеца по-късно от КЕВР посочиха, че скокът на цената на водата с близо 60 % се дължи на декапитализацията на дружеството заради този проект. Оказа се, че тогавашното ръководство на ВиК Бургас толкова е бързало, че дори не е пожелало да изпълни изискванията на държавния холдинг - да има разработен технически проект, за да кандидатства за заем.

В онзи момент просто се създаде истерия, че язовир „Камчия“ пресъхва и няма време за формалности. 

Първият срок за свързването на двата язовира беше до 20 февруари 2021 година, следващият – до декември 2021 година, после дойде нов анонс – до лятото на 2022 година, след което се изчака време всички да забравят и днес едва ли някой се сеща изобщо за резервните водоизточници на Бургаска област. Според одобрения от КЕВР бизнес план на ВиК Бургас през 2022 година, всъщност работата изобщо не е толкова бърза и водопроводът трябва да е готов до 2026 година.

За щастие още през януари 2021 година над областта се изсипаха рекордни дъждове, които ударно започнаха да пълнят „Камчия“. Средният денонощен притокът на 11.01 бе 34,87 куб. м. в секунда, на 12 януари - 89,53 куб.м. в секунда, на 13 януари - 207,29 куб. м.. в секунда. А средният денонощен разход на „Камчия“ е около 2,3 – 2,5 куб.м. секунда, т.е. само за три дни се събра вода за четири месеца напред.

Така водната криза ни се размина и постепенно хората забравиха за мащабния проект с приоритетно значение.

Ще ни спасят ли яз."Порой" и "Ахелой" от режим на водата

Все още е спорно дали точно язовирите „Порой“ и „Ахелой“ са спасителния пояс, тъй като според специалисти те имат много малък водосбор. Към днешна дата първият е пълен едва на 7,74% от полезния си обем, а вторият – 25,25%. Наличната вода в двата е общо 6,25 мил. куб. м. и ще стигне за най-много за 30 дни. В момента средният денонощен приток на „Порой“ е 0,17 куб.м. в секунда, а на „Ахелой“ – 0,012.

Освен това мнозина специалисти твърдят, че около двата язовира има хиляди декари обработваеми земи, които се третират с пестициди. И питейните качества на водата им не са добри, а много от елементите не могат да се нуетрализират от пречиствателните станции. "Ще даваме много пари, за да пречистваме полувенчато вода, която всъщност я няма", коментира специалист. Но така или иначе, парите са похарчени и приоритетният проект все пак трябва да бъде завършен. Защото сега хората хем плащат по-скъпа вода, хем нямат резервно водоснабдяване, ако настъпи суша.

Проверка на Флагман.бг показа, че полезният обем на язовир „Порой“ е 7,6 млн.кубика, а на „Ахелой“ – 1,7 млн.кубика. Твърдеше се, че за летния сезон на Южното Черноморие са необходими между 10-12 млн.кубика, но впоследствие се оказа, че тази цифра е занижена, а полезният обем на двата язовира – завишен.

Купените в условията на спешност тръби, които са захвърлени от три години край с. Медово трябваше да свържат яз."Порй" и яз."Ахелой" с деривацията на яз."Камчия" и осигурят алтернативен водоизточник на Бургас. Друг е въпросът дали полезният обем на тези два водоема ще ни спаси при евентуална водна криза 

 
Флагман.БГ Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час 20/06/2024, Четвъртък 17:20 3
Ергенът Алек изчезна безследно
Ергенът Алек изчезна безследно 20/06/2024, Четвъртък 15:20 2
24
Коментара по темата
24.
До 23
30.04.2024 20:43:24
3
7
Кво Кирв те гони, кукундел спиртосан. Това си беше гербаджийска далавера.
23.
Тлолчетата на пуделите
30.04.2024 17:55:07
15
27
Да си спомнят, как се празнеха язовири, за да може Просто Кире да си прави селфи???
за 4 години промяната единствено и само луксозен затвор си построиха, а иначе всичко разрушиха, а парите ала-бала по харвардски....В Харвард не се преподават административни обучения и в ПП имаше един замах да не се спазват административните правила. Там има един стремеж на "Давай, давай, бързо да стане", за едни бързи пари иде реч...
Лесно се руши, трудно се строи, за това на ПП-ДБ силата им е в рушенето!
22.
До 4 и подобни "експерти"!
30.04.2024 17:17:18
15
12
Яз Камчия е в бургаска област, но в и к Бургас не го притежава, а само поддържа! Кой на кого дава вода е работа на в и к холдинга! А там не работят само политици! Освен това: Ганчо Тенев е назначен и поддържан на този пост благодарение на ДПС! Не случайно Ахмед Доган има интерес към този сектор! Професионалист е в даването на милиони за нищо! Пример: Цанков камък! И накрая: това да си подмените в и к мрежата у дома, не означава че разбирате от хидрология и в и к материята! Замисълът не е лош, но бедата е, че е тенденциозен и зле подготвен!
21.
Е на тва е!
30.04.2024 17:16:18
0
13
До автора на статията!!! Иване, Батския язовир има обем 12 700 000 куб.м. вода а не 1 700 000. Чети Иване а не пиши глупости!
20.
Е на тва е!
30.04.2024 17:12:42
6
14
До коментиращите!!! Явно тук пишат хора които са родени след 1973 г. До тогава Бургас получаваше вода от така наречения Батски язовир "Ахелой". Така че има изградена водопреносна мрежа от този язовир. Дали трябва да се подмени е друг въпрос. А че сухите периоди ще зачестяват е ясно, тук е мястото на държавата.
19.
До 2
30.04.2024 16:59:00
12
5
Личи ти, че си от лошия мат'рал. Ама най-лошия.
18.
Бесен съм
30.04.2024 16:53:18
10
21
Редно е да не стоим със скръстени ръце и да направим така, че някой да понесе отговорността, защото тези безумно изхарчени пари в момента се плащат от нашия джоб с цената на водата!!! Прокуратура, МВР някой трябва работа да свърши и отговорните за тези харчове да бъдат наказани и цената трябва да падне на водата! В тоя град всичко е скъпо пък доходите са ниски, не може така повече!!! До кога ще си мълчим и търпим, размърдайте се малко овце!!!
17.
Водопроводчик
30.04.2024 16:50:23
10
14
Прокуратурата и милицията до дега не са видели нито една далавера, извършена от политици и директори на дружества. Те са заети да мислят схеми как дапизнудват бизнесмени и да крадат имотите на хората заедно с измислени нотариуси.
16.
И?
30.04.2024 16:15:25
15
19
Както винаги виновни няма! На кой му пука... парата нали едържавна!
15.
*********
30.04.2024 16:14:02
1
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
14.
До 2
30.04.2024 16:08:22
18
30
Това беше "проект" на герб и патрЕотите . Редовно минаваме от там и гледаме този ужас. Един въпрос имам. Ако се стигне до там, че да пресъхне Камчия, колко вода ще остане в поройското язовирче? Нагла кражба- поредна .
13.
Чичо
30.04.2024 16:06:46
19
25
Бързали са да вземат комисионната. На 20 милиона е много. Гербаджийски номера. Народа да го духа.
12.
Turist
30.04.2024 15:34:42
7
20
Ами браво на хората от Вик така се прави превантивно, а не след дъжд качулка
11.
до променкаджията
30.04.2024 15:29:44
21
34
ти тъп ли си или малоумен. Каква Промяна те гони, като това са си герберски игри. То бива, бива, ама такива като теб сте пълни идиоти.
10.
Няма страшно
30.04.2024 15:05:40
26
50
Овце. Когато дойдат герб на власт ви очакват още такива афери.
9.
Do 2
30.04.2024 14:57:55
24
48
Ква промяна ве тъпак, те не бяха запланувани тогава. Шибаната корумпирана тиква и неможачите от неговото ОПГ вкараха държавата във водната криза, след това и парите откраднаха.
8.
един
30.04.2024 14:51:58
16
50
Край Перник тогава спешно и без търг построиха едно безумие, което така и не заработи, за много милиони.
Тук в Бургас, под вещото око на всемогъщич чичо Ганчо, също усвоиха немалко средства за никога не работили съоръжения.
7.
Пешо кура
30.04.2024 14:48:57
16
49
Като падне нивото на язовир Камчия първо да спрат водата на незаконно построените хотели
6.
do 2
30.04.2024 14:42:54
19
56
"Първият срок за свързването на двата язовира беше до 20 февруари 2021 година".За каква Промяна говориш? ГЕРБ откраднаха паричките и водата нека още да поскъпва.Всички във ВиК са си крадливи гербаджии.
5.
Дуньо простия от Банкя
30.04.2024 14:41:16
26
55
На банкянския психар проекта. Милиарди откраднаха ся едни 20 млн. проблем ли са? Точно както парите за язовирите.
4.
Така
30.04.2024 14:38:34
21
54
Тези язовири първо са лайнярници и с нищо не могат да помогнат! Второ докога ще продължаваме да даваме вода на гагаузите - яз. Камчия е в бургаска област!
3.
Със специалното участие на Герб
30.04.2024 14:23:30
20
60
Беше тази далавера
2.
ПРОМЕНКАДЖИЯ
30.04.2024 14:20:19
54
47
Питайте промяната, те спряха проекта като дойдоха на власт при първото служебно правителство на президента 2021г.
Да ни е честита промяната и всички дружно да и сърбаме попарата
1.
с.Труд
30.04.2024 14:18:18
26
53
30 МИЛИОНА ЕВРА за речовна ва яз.Студена Перник се "изпаряват" нема ги в същото време лукс ХОТЕЛ 4* в центъра на Испанската столица МАДРИД става притежание на ГЕРБ министърката ЛИЛЯНА ПАВЛОВА любимка една от многото мата харита от "Зайчарника"" във БАНКЯ.
Павлова ПЛАЩА 30 МИЛИОНА ЕВРА за хотела в центъра на Мадрид
Язовира ПРАЗЕН
Парата 30 милиона евла я НЯМЯ
Но ХОТЕЛ в Мадрид ИМА
Павлова отговаля кано министър за Язоверите.
ХОТЕЛА в Мадрид и е компенсация за силната и маникална привързанаст към аурата на велисияя вожд -покровител ня Крадцине,закрилник на контрабандастите,преанела на всички мутри и фризьорки пътостроетеля,хидроинжинер художник д-р Хонорис Кауза на Пернишкия У-т БОЙКО Борисов
Както казватт в Ромската маала :Чоеека взе парите и каза ЩЕ видим,дообре батко и рабона йок
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас Дружеството изпълнява и дейности за подземно полагане на общо 55 км въздушни електропроводи Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Около великденските празници сладкарницата на Петкова предизвика големи спорове в мрежата заради цените, които беше сложила за козунаци Бизнесът търси под дърво и камък такива работници у нас Бизнесът търси под дърво и камък такива работници у нас В същото време през месец май заявените в бюрата по труда свободни работни места са 11 400 при над 15 000 през април Изборите оголиха грозна истина - партия с 9 333 гласа блокира магистрала "Черно море" Изборите оголиха грозна истина - партия с 9 333 гласа блокира магистрала "Черно море" България трябва да отхвърли зеления рекет и да върне нормалния хармоничен баланс между човека и природата Въвеждат временна организация на движението за Черешова задушница в Бургас Въвеждат временна организация на движението за Черешова задушница в Бургас Ето какви са указанията за пътния трафик Внимавайте с дюнера, кетчупа и майонезата по морето Внимавайте с дюнера, кетчупа и майонезата по морето Притеснява ме нарастването на случаите на болни от варицела, каза инфекционистът Ивайло Диманов с концерт в Бургас, представя „Амфибрахий в До мажор“ Ивайло Диманов с концерт в Бургас, представя „Амфибрахий в До мажор“ Премиерата на новата книга в морския град на барда, пял с Ромина и Ал Бано, ще е в петък вечер  Водещи невролози: тромболитичната терапия е съвременно решение  при исхемичен мозъчен инсулт Водещи невролози: тромболитичната терапия е съвременно решение при исхемичен мозъчен инсулт Опитът на специалистите в ,Сърце и Мозък’ показва отлични резултати при избора на този подход Световното сопрано Анна Нетребко за първи път в България Ето го Златан Миланов – джигитът, който едва не уби полицай след гонка в Бургас Ето го Златан Миланов – джигитът, който едва не уби полицай след гонка в Бургас Той изоставил приятелката си в помляната кола и хукнал в неизвестна посока, сам се предал след 5 дни
Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Има и трима ранени при атаката Летящи хлебарки превзеха Гърция Летящи хлебарки превзеха Гърция Местните власти правят всичко възможно да се справят с проблема И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище У нас отделни училища също започнаха да въвеждат ограничения Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Деца са били евакуирани от летни лагери в Източна Атика Путин пристигна във Виетнам Путин пристигна във Виетнам Съединените щати разкритикуваха властите в Ханой, не трябвало да дават платформа за насърчаване на неговата агресивна война Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей  Стоунхендж Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей Стоунхендж Лятното слънцестоене се отбелязва край Стоунхендж Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Стив вече е вписан в бюлетината, кандидатира като независим Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век, обявиха от Епизод Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Паметникът в Южна Англия е част от световното наследство на ЮНЕСКО Не сте предполагали какви чудеса върши ябълковият оцет Не сте предполагали какви чудеса върши ябълковият оцет При някои хора такава болка се появява след дълъг работен ден и изчезва след добра почивка
Георги БЛИЗНАШКИ Георги БЛИЗНАШКИ Рая Назарян да не е царицата, заради която започва Троянската война?

Виц на деня Виц на деня - Добър ден! Нямам интернет.
- С рутер ли сте?
- Не. С баджанака сме.
Виц на деня Виц на деня На сватба. Млад метълист към DJ:
- Пусни нещо за пого!
След минута.
- Специално за Пого и компания - Софи Маринова...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Масово сбиване на две враждуващи фамилии в циганската махала, ескалира в сватба.Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори