×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Топлофикация”- Бургас съди по 20 семейства на ден


„Топлофикация”- Бургас съди по 20 семейства на ден
Един ден може да се събудите с опразнени сметки, огромни дългове, съдия изпълнител на вратата и спалня в тръбите на "Топлофикация"
01 Февруари 2012, Сряда, 13:51 ч.
Автор: Илонка ИВАНОВА, снимка: Добромир ДОСКАЧАРОВ

Ако дължите над хилядарка, вече сте в черния списък

Всеки ден от „Топлофикация” - Бургас пращат по около 20 писма с последно предупреждение на абонатите си. Ако те не се издължат, следва съд по бързата процедура. Много хора смятат, че това е поредна покана да си платят сметките и не й обръщат внимание. Други просто нямат пари да го направят. „Принудени сме да прибегнем до тази крайна мярка, тъй като дълговете към дружеството само от битови абонати са около 8 милиона лева. Имаме длъжници, които не са припарвали до касите на „Топлофикация” от 2005 година насам, или епизодично са внасяли дребни суми, които не покриват задълженията им дори за три месеца. Има и домакинства, които дължат над 3000 лева. Опитвали сме много пъти да им предложим разсрочено плащане, всяка година правим промоция, при която ако се плати целия дълг, се опрощават лихвите, но тези мерки дават резултати при някои, а други упорито ползват услугите ни без да плащат” – обясниха от ръководството на дружеството. Най-голямата битова сметка е 5300 лева, а много от потребителите са минали дълг от 1000 лева. Всички, които са натрупали сметки над хилядарка, ще бъдат дадени на съд, защото сме в законното си право да си търсим парите, казаха още от ТЕЦ-а.

Такива дела са започнали всички монополисти и в момента семейства, останали без доходи, се чудят къде по-напред да тичат, за да избегнат съдебната процедура. Лошото е, че на безработни не се отпускат заеми и на практика някои нямат никаква възможност да погасят дълговете си. Дори да затворят радиаторите и да стоят на студено, старите сметки остават. От „Топлофикация” твърдят, че се съобразяват с всеки отделен социален случай. Въпреки това много хора не разбират сериозността на писмата – предупреждения, които получават и не предприемат никакви мерки. Не отиват на разговор с монополистите, не протестират, не реагират и чакат всичко да се размине.

Резултатът е, че един ден осъмват с опразнени сметки и запорирани заплати, ако изобщо работят. Стига се и до възбрана за продажба на жилището, а при по-сериозни дългове, не само за парно, ток, вода, БТК, мобилни оператори и банки се пристъпва и към неговата продажба от съдия-изпълнител.  

Дори да затворите радиаторите и да стоите на студено, старите сметки остават

Четете внимателно какви писма получавате в пощата си, защото последствията са неочаквани и доста жестоки.
За пример ще ви разкажем за семейство, осъдено от друг монополист.

След въвеждането на услугата „всичко на едно гише”, те започнали да плащат там. Този начин на разплащане обаче е месец за месец и софтуерът му  няма достъп до стари задължения, особено миналогодишни. Семейството, както впрочем и много други, останали приятно изненадани, че не дължат големи суми, според компютъра. Не обръщали внимание на предупредителните писма с мотива – тези пък какво искат, нали ние си плащаме. Така задълженията със задна дата се трупат и се достига до съд. За самата съдебна процедура не се получава призовка. В момента на делото осъденият не знае, че е осъден. Отново получава писмо от монополиста, но не разбира за какво става дума, нито пък отива при юристите на фирмата да попита , защото е гузен и знае, че някакви там сметки му се губят в миналото. След сравнително големия срок за обжалване или за започване на доброволно плащане, ищецът дава длъжника на съдия – изпълнител. И тук вече става страшно.

Изведнъж към сметката му, която да речем е 1000 лева, се прибавят лихви, съдебни разноски и таксата на съдия-изпълнителя. Задлъжнелият е принуден вече по съдебен ред да плати близо два пъти повече, отколкото дължи.  Има и друг закон, за който много хора не знаят, че при принудително събирани суми от съдия-изпълнител, се прибавят и задълженията към НАП. Тук там някой забравен данък, няколко неплатени глоби и общата сума става астрономическа. Без предупреждение, или отново с някакво неразбираемо, или неполучено писмо /в случая на семейството е пратено писмо с обратна разписка/, но тъй като от пощата не го открили, върнали писмото с резолюция „отказват да го получат”, съдия-изпълнителят влиза в действие. Той взима всички налични пари от дебитни карти, или влогове в банка, като банката безропотно му ги дава, а чак след седмица предупреждава клиента си пак с писмо, че в сметката му няма нито един лев. И ако парите в нея не са стигнали за разпращането, всеки лев, постъпил вътре, ще отива при съдия-изпълнителя до пълното погасяване на всички задължения към монополиста, съда, НАП и всеки, който е предявил финансови претенции към вас. Дотогава сметката остава под запор.
 
През 2009 година "Топлофикация" даде под съд 36 хиляди абонати. Това е бил единствения начин за събиране на дългове, според изпълнителният директор на компанията Петко Милевски
Така длъжниците пият една студена вода, взимат им последните кътани пари от банката, без да бъдат предварително уведомени. Самата банка пък не си прави труда да разследва произхода на парите и често се случва да нагази закона, тъй като пари от пенсии и инвалидни помощи не могат да бъдат пипани под какъвто и да било предлог. В случая със семейството е ставало въпрос за пари, изпратени от децата им за лекарства, понеже майката е безработна и има две хронични заболявания.

Разказваме ви тази история, за да четете внимателно какви предупреждения получавате от монополистите и да се опитате да сключите споразумение за разсрочено плащане. В противен случай един ден ще се събудите с опразнени сметки, с два пъти повече платени суми от дължимите, а след седмица банката просто ще ви уведоми, без даже да ви се извини.

Е, можете на свой ред да съдите монополистите и банката, но те вече са ви взели  и последната стотинка и трудно ще намерите адвокат, който да работи без хонорар.

В категории: Бизнес


Автор
12
Коментара
Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 9
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
12
Коментара по темата
12.
иванов
20.07.2012 20:37:36
0
0
обърнете се към федерацията на потребителите там е безплатно иначе при адвокат около 100 лв и то веднага когато получите писмото има много начини за борба с топлофикация ще ви помогнат действа и 3 гд давностен период
11.
stefanov
21.03.2012 01:21:46
0
0
ako ne ni e "vatre6no",niama da ni e hubavo!!!!!!!!
10.
333
04.02.2012 10:53:25
0
2
Някои хора наистина нямат с какво да си платят. Народът живее в мизерия. Масово просят, самоубиват се. Ако не се увеличат заплатите дълговете на семействата просто ще закопаят самите семейства.
9.
До Тинка
04.02.2012 09:49:36
0
2
Права сте, госпожо. Целият ни живот от 22 години насам минава в дребни тарикатщини.Гонят те от работа. Работиш, но не ти плащат. Цените растат. Заплатите намаляват. Не те взимат на работа, защото имаш малко дете. В трудовата ми книжка през 1989 пише основна заплата 280 лева. Вчера си гледах книжката след поредното съкращение. Пак толкова. 280...В това време парното поскъпна 10 пъти, токът 15, водата 8. За храната да не говорим. Държавата стана пълен тарикат , а ние жертвите. Не ползвам парно. Печката включвам само при много голям студ. И пак не мога да си платя всичко, дори и да искам. Ако продължавам така, ще имам изпълнителен лист за жилището си от монополистите. Ако тегля заем и си платя, ще го вземе банката. Сега не ме питайте защо ми е и жилище...
8.
Tinka
02.02.2012 14:00:33
1
1
На давност можеш да се позовеш, ако през това време не са започнати никакви процедури от страна на потърпевшия. Много ми е интересно какво значи "забравил три вноски за вода", "не си платил телефона, защото нямал пари", "не си платил парното, щото си мислел, че ще му се размине"... Ама ако три месеца няма вода оня, дето си е забравил вноските, ще ни надуе главата, нали? Трябва да се научим, че услугите, които ползваме, имат цена. Точно както твоят и моят труд. Аз не бих се съгласила да ми забравят заплатата, вие, предполагам, също. А онези, дето се радват, че днес нямат нищо на свое име, освен изпълнителен лист, как ли ще се чувстват след 10 години, когато ще трябва да платят и зверски лихви? Или идеята е цял живот да нямаме нищо на наше име, дори здравни осигуровки? ;) Ами децата, които наред с плюсовете, наследяват и минусите? Дребни тарикатщини....
7.
Петьо
02.02.2012 12:23:30
2
1
Има една думичка, наречена давност. Проверете си закона и няма да ви съдят, че сте забравили три вноски за водата през 2008 година:)
6.
Минаващ
02.02.2012 12:19:54
0
4
И все пак от ТОПЛОФИКАЦИЯ изчакват най-много. Пращат писма, заканват се, но най-рядко пристъпват към последната мярка. То и затова дълговете им стоят несъбрани. Докато от НЕК и ВИК са безкомпромисни. На една съседка мъжът получи тежък инфаркт. Наложи се болница в София и дълга рехабилитация. В това време им спряха тока. Фризерът и хладилникът се размбразиха и целият вход замириса на мърша. Звънихме, ходихме, молихме се - не. Накрая жената се прибра с мъжа си и не издържаха гледката. Отидоха на хотел. Ставаше дума за сума от 16 лева, но просрочена...
5.
АДВОКАТ МОСИНОВ
02.02.2012 09:28:53
0
1
ПЕТЬО № 2, НЕ БЪДИ ЕГОИСТ И КАЖИ НА ХОРАТА ЗА МАЛКАТА ПОДРОБНОСТ, АКО НЕ АЗ ЩЕ Я КАЖА СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ.
ИЛИ ПО-ДОБРЕ ДА МИ СЕ ОБАДЯТ В КАНТОРАТА ЗА ДА ИМ ОДЕРА КОЖИТЕ.
4.
Nikola
01.02.2012 20:03:22
0
3
И да нямате нищо, ваште близки на ли имат. Ще си вземат от там.

Пари няма за полицията, трябва да се действа
3.
Лили
01.02.2012 18:26:01
0
3
Мен ме гонят от Глобул, но нямам нищо на мое има, така че ще ми видят цървулите. Подновили ми договора без мое знания, а телефонът ми беше изключен. Сега ме съдят да им платя таксата. Е, да, ама не.
2.
Петьо
01.02.2012 18:23:49
0
4
Мен пък ме светнаха от "ВиК". Осъдиха ме, без да зная. Сега ще ги съдя аз, защото са пропуснали една дребна подробност в закона, която няма да я напиша тук.
1.
бургазлия
01.02.2012 16:04:00
2
6
тия от Топлофикация докога ще поддържат от държавата. в нашия блок сме си спрели парното, аз съм си спрял и топлата вода, защото ми е по-изгодно да се отоплявам с климатици и да съм на бойлер, но продължавам да плащам всеки месец по 20 стотинки, защото ми пращали фактура, че нищо не дължа. това ако не е свещена простотия, здраве да е. вчера слушах по новините, че било забранено да се откажеш и да си свалиш радиаторите. интересно, като нямам пари и желание да им ползвам скапаното парно как така ще ме задължават. те ли ще ми плащат сметките. егати държавата в която живеем.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори