×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Правят прикрито ново циганско гето в „Меден рудник”?


Правят прикрито ново циганско гето в „Меден рудник”?
Днешната сесия започна спокойно, но само до точка 3, когато прехвърчаха първите искри между ГЕРБ и НФСБ за строежа в "Меден рудник". Престрелката продължи и за Индустриалния парк
31 Януари 2012, Вторник, 13:32 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Общината ще строи сграда за непълнолетни родители от малцинствата, твърди, че там ще настанява бедни български семейства

Нов блок, който е предвиден да бъде построен насред най-многолюдния бургаски комплекс „Меден рудник” разбуни страстите на заседание на Общинския съвет днес. Ожесточени бяха споровете дали бъдещата скандална сграда ще бъде използвана за социални жилища за млади, бедни български семейства, които ще бъдат настанявани там по точно определени критерии, или ще се превърне с смрадливо циганско гето, наподобяващо прословутия блок 20 в Ямбол, който беше ошушкан от циганите преди месеци. Повод за бурния дебат в Бургас стана предложение на общинската администрация да кандидатства с проект по оперативна програма „Регионално развитие” за безвъзмездно финансиране за изграждане на съвременни жилища за настаняване на уязвими малцинствени, социалнослаби и други неравностойни групи. В докладна записка на зам. кмета по евроинтеграция Атанаска Николова се посочва, че идеята е в тези апартаменти да се настаняват бездомни хора или такива, които живеят при много лоши битови условия, непълнолетни родители,многолюдни семейства, семейства с деца с влошено здраве или увреждания, както и такива, за които има риск да изпаднат в крайна бедност. Тези условия обаче веднага предизвикаха подозрение у съветниците от Национален фронт за спасение на България (НФСБ), тъй като на подобно описание най-често отговарят именно циганите. Предвижда се новият блок да се извиси в зона Б, на границата със зона А и да има не по-малко от 50 апартамента, повечето от които двустайни.

 „Написали сте непълнолетни родители, а в

България има закон, че сексът с непълнолетни е престъпление.

Какво правим ние с тази докладна, че дори им даваме облекчения. Това е привилегия за циганите. Има готовност да започне подписка в „Меден рудник” срещу изграждане на подобна сграда. Ясно е, че трябва да бъдат усвоени средства, винаги ще подкрепям приходи да влизат в общината, но не и на такава цена”, каза общинският съветник Здравко Сталев от НФСБ.

Съпартиецът му Валентин Касабов беше още по-категоричен като заяви, че общината дава пошъл пример как се извличат ползи. „По каква причина ще толерираме паразити, а не интелигентните български млади семейства? Този блок ще се превърне в нова язва в ж.к. „Меден рудник”, ще започнат шумни цигански сватби, кражби, убийства, кое българско семейство ще отиде да живее там? Докладната е абсурдна”, каза Касабов.

Димитър Людиев от ГЕРБ обаче въодушевено заяви, че няма по-добра формула от тази, посочена в докладната записка на администрацията, по която да се използват външни средства за изграждане на жилища. Той твърди, че тези апартаменти ще се отдават по строго определени правила. „Освен роми има и много българи, които са изпаднали в момента в тежко положение”, посочи Людиев.

„Много емоции предизвика това предложение, а идеята всъщност е изключително проста.

Европейският съюз ни дава средства не от организации на Сорос, а от данъците

на своите граждани за финансиране на подобни проекти. Точно и коректно е изписана мярката, по която кандидатстваме. Нашата идея е да осигурим жилища на млади бургаски семейства и ние се насочихме към тази мярка, която дава относителна свобода. Намеренията ни са 80% от апартаментите да са малки. При мен идват много хора, които искат да им бъде дадена възможност да живеят на социални наеми. Повечето са българи. След 5 години тези жилища ще станат 100 % общински и тогава там ще бъдат настанявани нуждаещи се граждани по критерии, които вие сте определили”, каза кметът Димитър Николов след като изслуша разгорещения дебат в залата.

Неколкократно от НФСБ призоваваха общината да си оттегли докладната и да я входира пак при по-обстоен анализ на нуждаещите се хора. Това обаче не се случи. При гласуването предложението за изграждане на спорния блок беше подкрепено от 34 общински съветници, сред които представителите на ГЕРБ и ДПС. НФСБ гласуваха „против”, а БСП – „въздържал се”.


В категории: Бургас


13
Коментара по темата
13.
ОТ МЕДЕН РУДНИК
08.02.2012 14:35:02
0
1
КОЛКО НОВИ ЖИЛИЩА ПОСТРОИХТЕ ЗА МЛАДИ И НУЖДАЕЩИ СЕ БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА?НИМА БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ОТНОВО СА НА ЗАДЕН ПЛАН ИЛИ СА ЗАБРАВЕНИ?
12.
бай Миле
07.02.2012 14:04:34
0
0
Да го направят тва гето горе на Шилото, далече от нормалните хора!
11.
NA6ITE DECA DA PATQT OT TEZI MANGALI
05.02.2012 21:33:21
0
1
SAMO PREZ TRUPA MI 6TE IZGRADQT NE6TOTO KOETO 6TE NAPODOBQVA 20 BLOK V QMBOL!!NIKOGA NE BIH PRIELA DETETO MI DA GLEDA TEZI MANGALI,DA GO E STRAH DA SE PRIBIRA I DA IGRAE PRED BLOKA.IZRODIIII STE VIE KOITO GO MISLITE.POSTROITE GO V NQKOE IZVANGRADSKO MQSTO KADETO NQMA HORA ILI GI IZSELETO OT BALGARIQ.UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
10.
su1984
05.02.2012 17:59:07
1
5
Стига повече бетон нека има пове4е паркове и зеленина не ни остана въздух.Не разбрахте ли,че няма интеграция за циганите.Не стига че живеят на наш гръб ами сега и жилища ще им строим.А ми направете някой дневен център за деца аутисти или проблеми с развитието или рехабилитационен център колко такива места има в Бургас
9.
Мастер
05.02.2012 10:03:02
0
2
Бунт докрай, никъкъв шанс да се построи там блок!!!
8.
dizoboy
01.02.2012 09:33:25
0
6
ПРЕДЛАГАМ ТАКИВА ЖИЛИЩА ДА СЕ ПОСТРОЯТ В БИВШИТЕ КАЗАРМИ В ГРАД СРЕДЕЦ А ТАМ ЩЕ ИМАТ И РАБОТА ПОНЕЖЕ ЩЕ СЕ СТРОИ ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА.
7.
ха ха
01.02.2012 09:08:58
1
2
Нали си го избрахте кмета Николов със 70% в Бургас, хак ви е сега. Още какви работи ще ви се случат...
6.
gb
31.01.2012 22:33:51
0
4
Искат да строят новия Блок 29-Ямбол в Бургас. Нали се сещате какво ще стане с цените на имотите около него.
5.
мислещ
31.01.2012 20:44:08
0
5
а кмета пита ли хората в зона Б какво мислят по въпроса с новото гето? Ужас
4.
мемати баш
31.01.2012 17:06:34
0
6
като съборят ,,Коджакафалията,, там да построят блок за млади бедни български семейства ,нъл тъй кмете .мястото е подходящо за социално слаби ,пък и това място е отредено ТОЧНО ЗА ТОВА ОТ ДАРИТЕЛЯ .
3.
Lili
31.01.2012 16:25:50
0
7
Tozi blok da go postroiat v komulka a ne b Meden /rudnik dostachno zigani ima tam.Ako ne kmeta da si postroi do negovia blok tozi za ziganite.
2.
Besnia
31.01.2012 15:37:59
0
8
A bre kmete na Burgas ti normalen lisi ti i tvoite savetnici ot GERB kak moje dasi pomislite podobna glupost nikakav blok osasznaise bre kmete nikoi v kompleksa nqma dago dopusne tozi stroej nikakav 6ans daje i za parva kopka jitelite na kompleksa nqma da pozvolqt podoben blok tova e gavra i pidigravka za vsichki bulgari koito jieqt tam zabravete za tozi blok
1.
Трагедия
31.01.2012 14:08:38
3
19
Защо в Меден Рудник, а не например В Лазур до техните апартаменти, нека да са близо и до морето.Жалки сте.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори