×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ново 20: Сега пък ученическите пътувания станаха ябълката на раздора в ОУ "Братя Миладинови" в Бургас


Ново 20: Сега пък ученическите пътувания станаха ябълката на раздора в ОУ "Братя Миладинови" в Бургас
Владимир Димитров от „Зелена Странджа“, когото цяла България познава като един от най-добрите лицензирани планински водачи в нашия регион, не скри огорчението си
12 Април 2024, Петък, 17:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Оказва се, че за организацията на екскурзии и походи в гората от школото се прилага тежка процедура, която повече прилича на обществена поръчка, отколкото на приключение за малки деца

Сигнал от родители как им спестяват малки суми, равностойни на жълти стотинки от ученическите пътувания в ОУ „Братя Миладинови“, но за сметка на това предоставят на децата нещо, което никой не е очаквал, бе получен в рубриката ни „Вашият сигнал до ФЛАГМАН“.

Оказва се, че за организацията на екскурзии и походи в гората от школото се прилага тежка процедура, която повече прилича на обществена поръчка, отколкото на приключение за малки деца.

Всеки път, когато предстои пътешествие за учениците, независимо до къде, за колко време и с каква цел, в сайта на ОУ „Братя Миладинови“ се публикува обявление, а кандидатите подават своите тайни оферти. Основният критерий е най-ниската предложена цена. Дали обаче това е правилно, когато става дума за децата ни, ние няма да коментираме. Със сигурност обаче ниската цена не може да гарантира най-доброто приключение за малчуганите. 

Така се случва и с децата от втори клас, част от които днес вече са на поход в Лесопарк „Минерални бани“, а за другите такъв предстои отново там и до защитена местност „Марина река“ в Странджа.

Оказва се обаче, че програмата и маршрутът за похода са изготвени от един, а най-ниската цена, която е основен критерий, е предложена от друг изпълнител. Така от „Зелена Странджа“ буквално са сервирали на тепсия организацията на похода на фирма „Евротур“ МК, които единствени са подали оферта по обявлението, което никъде в просветните правилници и закони не се изисква като процедура, а е нововъведение на училищното ръководство на ОУ „Братя Миладинови“. „В изискването в обявлението още е записано, че е необходимо групата да разполага с планински водач, дали избраната фирма разполага с такъв“, питат още родителите.

Флагман.бг потърси Владимир Димитров от „Зелена Странджа“, когото цяла България познава като един от най-добрите лицензирани планински водачи в нашия регион, който не скри огорчението си от случващото се.

„От години работим с училища и детски градини, наясно сме, че средствата ги дават родителите и се касае 20-25 лв. на дете. Нашата цел е на децата да им покажем нещо, а не просто да се разходят, затова на поход водим най-много една паралелка. Сега разбирам, че в случая масово се водят по 2-3 и цели випуски по няколко автобуса в гората, с тях нямат водач и не знаят къде отиват и какво ще правят“, обясни Владимир Димитров.

По неговите думи, нито една от туристическите фирми в Бургас няма лицензиран планински водач, освен „Зелена Странджа“, които едновременно с това са и туроператорска фирма.

Родителите на второкласници изпратиха до медията ни и пост в социалните мрежи, провокиран от случващото се с ученическите пътувания. Ето какво пише в него:

„Екскурзиите са ефективна и със сигурност най-приятната форма на образование по време на училище. Децата ги очакват с нетърпение, а видяното и наученото по време на екскурзия се помни лесно и дълго.

Получават ли обаче децата наистина знанията, които училището казва, че получават по време на екскурзия?

Има ли значение кой организира екскурзията и какво говори на децата?

Едно и също ли е екскурзия и поход в гората?

Зелена Странджа организира походи в района на Бургас вече 9 години. От самото начало детските походи са били неизменна част от дейността на сдружението. Да накараме децата от малки да са физически активни и да обичат природата е наша мисия.

Според българското законодателство, за да водиш хора на поход трябва да притежаваш лиценз за планински водач. А за да даваме възможност на децата от бургаските училища и детски градини по-често да бъдат сред природата, Сдружение Зелена Странджа придоби и лиценз за туроператор.

И така, за всеки сезон ние изготвяме подходящи образователни програми и водим децата в гората с помощта и желанието на техните директори, учители и възпитатели.

Трябваше да бъдем и днес с деца от втори клас на "иновативното" ОУ "Братя Миладинови" - Бургас.

НО ПОПАДНАХМЕ НА ИНОВАТИВНА СХЕМА!

Под претекст, че трябвало да се спази административната процедура, училищното ръководство пусна обявление че търси фирма изпълнител за организиране на детски походи по програмите, които сме обявили в сайта на Зелена Странджа www.zelenastrandja.com за 4 дати, които вече бяхме уговорили с учителките на въпросните втори класове - 12, 16, 17 април и 9 май.

Аз отначало не повярвах - как така ще се обявяват наши програми, които ние сме измислили и само ние можем да изпълним? Звучи смешно, нали?

Имах само един ден, в който трябвало да подам оферта на хартия в училището. Само че този ден имахме почистване със студенти и не отидох да ги уважа. Но друга фирма е отишла и подала оферта за програмите на Зелена Странджа и за точните дати!

И така, второкласниците от ОУ "Братя Миладинови" са в схемата. И едва ли ще отидат в гората на групи до 25 деца, каквото е нашето условие, за да може да им се обърне внимание. Вероятно ще ги слеят по два или три класа - защото схемите се отличават с масовост за сметка на качеството.

Друг абсурд в ситуацията е, че децата ще бъдат водени от неправоспособни хора, които не са стъпвали в гора. Не знаят къде да ги закарат, какво да им покажат, какво да им говорят, с какво да ги занимават. Учителите сами ще си водят беседите и ще си измислят игрите, фирмата Х само ще събере парите на родителите и ще натовари децата на автобус.

Дори имат наглостта да ми се обаждат въпросните схемаджии и да ме питат:

- КЪДЕ ДА ЗАВЕДЕМ 100 ДЕЦА?

- КЪДЕ ДА СПРЕ АВТОБУСА?

- КЪДЕ ЩЕ ЯДАТ В ГОРАТА?

- ДАЛИ НЕ МОГА АЗ ДА ГИ ВОДЯ?

Използвайки бюрократични хватки да даде изпълнението на определена фирма, училищното ръководство пропуска основната цел на една ученическа екскурзия – придобиване на знания в реална среда.

Както и прави чисто нарушение, сключвайки договор за организиране на поход с фирма, която НЯМА ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ.

Оказва се, че повечето от екскурзиите в един голям град като Бургас се организират от две или три фирми. И всички са се примирили с това. Сега тези фирми са решили, че могат да изпълняват и програмите на Зелена Странджа.

Само че по отношение на образованието и възпитанието на децата ние компромиси не правим.

Затова апелираме към всички - родители, учители, институции, медии: СЛЕДЕТЕ ЗА СХЕМИ!

Как да ги разпознаете ли?

ПОПИТАЙТЕ КОЛКО ЩЕ СА ДЕЦАТА И КОЙ ЩЕ ГИ ВОДИ.“

Репортер на Флагман.бг се свърза с директора на ОУ „Братя Миладинови“ Диана Ковачева, която обаче не вижда нищо лошо в начина на организация на визираните пътувания.

„Обявлението е качено на сайта на училището и в него е написан период, в който събираме оферти от фирмите, които желаят да организират събитието. Входирана е една-единствена оферта от фирма „Евротур МК“, комисията я разгледа и излезе с решение. Процедурата е спазена и всеки може да се запознае с документацията“, лаконична бе директорката.

Тя уточни, че е приета процедура в училището от няколко години, от предишното ръководсто, благодарение на която се събират оферти от фирми и се избира най-подходящата, за да няма конфликт на интереси.

Документацията се събира в запечатани пликове, комисията отваря офертите и критерият е най-ниската цена за услугата. Ако децата са на една поляна, защо им е планински водач, попита още Диана Ковачева. В обявлението, което е публикувано на сайта на школото обаче, ясно е описано, че планински водач е нужен.

Диана Ковачева посочи още, че е казала на представителите на „Зелена Странджа“ да изпратят оферта по имейл, след което тя да бъде засекретена и отворена от комисията. Всеки има право да кандидатства, ако кандидатстват 20 фирми, ще отворим офертите на всички и ще ги разгледаме, допълни директорът на ОУ „Братя Миладинови“.

Остава отворен въпросът обаче дали е редно един човек да изготвя маршрута и програмата за дадено събитие, след което друга фирма да поеме организацията заради 2-3 или 5 лв. по-малко от джоба на всеки родител.


В категории: Просвета , Бургас


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 3
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 3
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 3
42
Коментара по темата
42.
*********
13.04.2024 23:47:19
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
41.
до 35
13.04.2024 22:09:11
3
11
az obikolih cqlata strandja s vlado predi godini i sum dvolen ot nego, o6te togava cenata na edin pohod be6e 10lv, no pohodite bqha priqtni, sega nz kak e i kolko pari sa stanali, odavna ne sum hodil, no ot vreme na vreme puskat i bezplatni takiva, spored men pohodite s vlado si zaslujavat, hodil sum i na no6tni takiva su6to s fener4eta, moje bil nad 30 puti sum hodil, no razo4arovan ne sum ostaval
40.
*********
13.04.2024 13:04:56
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
39.
Листенце
13.04.2024 12:58:18
3
13
Има и други лицензирани планински водачи в района. Ние ходим от две години по походи с Планиландия. Много сме доволни от отношението и от преживяването.
38.
До 35
13.04.2024 12:33:40
0
8
Редно е, при проведени разговори и запазени дати от страна на училището със "Зелена Странджа" във връзка с образователна програма, която в случая друга фирма не може да предложи същата, да се потърси Владо и тогава да се прави промяна с пътуването с извинението, че не били получили на хартия документ в точния ден. Всичко се случва! Ама много бързат да дават и взимат проценти. Парите вървят.Въпросната директорка не се ли запита ?!!
37.
до 35
13.04.2024 11:57:15
1
7
Едно верно нещо няма в това, което си написала. Абсолютни глупости. Това за астрионома е най-якото? А готвач докато си кльопаш сандчива искаш ли да ти водят? Жалко същество!
36.
астроном
13.04.2024 11:55:19
6
10
Альо бургЪзлийката. Защо ти е астроном? Да ти държи отворени клепачите ли. Едно хубаво нещо ще има в града ни, като Зелена Странджа и него ще оклепате.
35.
Бургазлийка
13.04.2024 11:40:40
16
9
Този ямболски кукер защо не си стои в Ямбол? Всички други са зле и са корумпирани, той и кльощавата му злобна жена са най-хубави и най-големите професионалисти. Походите им са изключително скъпи, регистрирали фондация, не дават касови бележки, никой не знае колко пари се събират и каква точно обществено полезна дейност вършат, раздават си огромни заплати. Правиха лятото поход от Бекликташ да се гледа нощното небе, нямаше астрономи, защото НЕ искат да им плащат. Ямболски тарикати, сега и децата налазват.
34.
Извън темата.
13.04.2024 10:57:38
1
12
Повечето "учители" в училището са бавнозагряващи!
33.
Do 31
13.04.2024 10:41:33
1
13
Доста повърхностен коментар. Ако заслужава защо хората са недоволни? Напомням само, че руо трябва да решава проблеми, а не да се прави, че не съществуват такива. Напомням, че ние като гражданско общество плащаме заплатите на тези хора и трябва да изискваме контрол. Иначе ще съществувават такива дерибеи (както е написано по-долу) във всяка една институция. О, извинявам се гражданско общество ли написах? То такова в България май не съществува, за това сме на такова положение.
32.
ПРОЦЕДУРАТА
13.04.2024 09:38:37
1
8
КОЙТО ТРЯБВА ДАВА, ДЛЪЖНОСТНИЯ ВЗИМА И ПРОЦЕДУРАТА Е СПАЗЕНА!
31.
Подкрепям 30!
13.04.2024 09:17:31
21
4
Защо намесват началника на РУО?! Госпожа Петрова заслужава да е начело на образованието в Бургас.
30.
!!!
13.04.2024 09:07:43
8
8
Голяма работа сме ние българите. Коментираме каквото ни дойде наум. Дали е по темата или не - няма значение. И като сме толкова силни и знаещи нека не се крием зад измислени имена.
29.
До 10
13.04.2024 08:25:19
0
4
И в Преславски цената на куверта беше такава.
28.
Иванова
13.04.2024 06:29:19
0
20
Назрява скандал в СОУ"ИВАН ВАЗОВ" в Бургас. Родители срещу директор. Не мога да разбера, защо нашите деца трябва да страдат заради един "дерибей". Мислим да включим и телевизия в спора. РУО бездейства, както винаги.
27.
До22
13.04.2024 06:13:59
1
21
Назначиха я преди 2 години. Много зле и некомпетентна горката. И учители и родители се оплакват от нея. Като я назначаваха не я ли видяха, че никъФ чеп не става от нея.
26.
Учуден
13.04.2024 01:32:24
12
19
Доколкото става ясно от статията, се дава трибуна на въпросния "планински водач" да се жали защо не е избран директно за изпълнител той, а е била проведена процедура, в която както разбирам той високомерно е отказал да участва. Бизнесът в България ни е такъв - уж иска правила и равностойно начало, пък когато правила има, те му пречат. Шантава работа.
25.
До 24 от 22
12.04.2024 23:04:58
3
10
Не знам защо е този неприличеен език и защо така сте се ядосали. Ако сме ви засегнали с нещо извинете ни.
24.
До 23 “До 22”
12.04.2024 22:54:09
14
5
Готвят майка ти, да обслужва клиенти на гарата! Тъпак или тъпачка малоумна и бавноразвиваща се!
23.
До 22
12.04.2024 22:28:06
2
15
Готвят я, много издънки имала.
22.
Незнещ
12.04.2024 22:10:29
4
22
Те не я ли уволниха тази шефката на руо преди месец , два ,Ако не са сега му е времето те нали от партията на пудела я назначиха. И тях ги видяхме по зле и от старите те поне срам имаха.
21.
оффф...
12.04.2024 22:00:27
6
23
Аз от цялата статия разбрах, че според Зелена Странджа, всички други туристически фирми освен тях са тъпаци и некадърници
20.
Колко е?
12.04.2024 21:28:18
1
14
Комисионната е важна,другото е както навсякъде.
19.
Рач
12.04.2024 21:26:16
2
15
Владо,не им се занимавай с тъпотийй на образователните. Искаш да направиш нещо добро за децата...? Ти луд ли си? Не става чрез образователната ни система. Толкова е корумпирана,колкото и здравната. Децата кучета ги яли. Организарай си извън образователната сфера. Винаги си зает. Народа го е казал "направи добро,лапни .лай.....".
18.
До 9
12.04.2024 21:20:02
8
12
Шофьорските изпити са уредени със закон. За да имаш право да получиш книжка има изискване първо за възраст и за образование. Курсовете се провеждат от професионални преподаватели, има минимум часове, изпитите са от държавна комисия по нормативно определен ред, даже се записват с камери. Има и последващ контрол за всеки шофьор.

Хайде сега разкажи ми кой организира и провежда изпити за планински водачи и каква точно стойност има сертификата, ако никъде в никой закон не се изисква? Един курс от петък до неделя не те прави професионалист в никоя област. Пълно е с инструктори, експерти и всякакви обучаващи, които себе си не са обучили в нищо, но раздават акъл и наставления.

С какво един лицензиран планински водач е повече от един нелицензиран? В какво е обучен, каква отговорност носи, какви знания и умения има? Кой гарантира неговата квалификация и неговите способности?

Смяташ ли, че един курс за оказване на първа помощ ще те направи, ако не лекар, поне медицинска сестра? Или като те впишат в регистър за брокер на имоти, това е равносилно на юридическо образование? Мислиш ли, че като посетиш няколко пъти фитнеса и ще си на нивото на завършилите НСА?

Не е лошо да има професионални планински водачи, даже би било хубаво, но в момента няма такива. Има само разни самозванци с претенции.

п.п. С написаното по никакъв начин не искам да защитавам ръководството на училището, което явно си е делнало едни пари с "правилната" фирма. И тук проблема е както с лицензите - правила всъщност няма, а където ги има са прекалено общи и позволяват на всеки хитрец да лъже и прибира парите на хората.
17.
До 10
12.04.2024 20:58:41
2
17
Забравихте и платените коледни базари в споменатото училище. Със сигурност парите не остават децата и учителите.
16.
РУО-Бургас са корумпирани
12.04.2024 20:55:06
5
27
Всичко идва от оная ганьовица дето е началник на РУО. Играе с тях. По-некомпетентен човек няма. Вони на корупция в РУО-Бургас та се не трае.
15.
до хвалещите
12.04.2024 20:05:43
1
16
ЕВРОТУР МК по - добри се отчита. А?
14.
учител
12.04.2024 19:21:11
19
6
Като ни притрябва планински водач ще си поръчаме ,за какво ми е и него да мъкнем на гърба си и на наша хранилка.
13.
дългогодишен ползвател
12.04.2024 19:17:17
22
2
Уважаеми родители ,за да сте спокойни за вашите деца и за организация,и за пътуване ,и за развлечения ,винаги избирайте фирма ЕВРОТУР МК. Това е най-сериозния и отговорен човек-туроператор!На този човек винаги може да му се има доверие 100%.И учители ,и родители ,и децата са винаги доволни и спокойни от тази фирма!
12.
Ончо
12.04.2024 19:04:17
17
19
Разчистване на сметки между туроператори на гърба на " Братя Миладинови" е това. Да си подал конкурентна оферта бе водачо. Много нелоялно.
Къде е грешката на училището? Има ясна предварително обявена процедура. Спазена е.
11.
до 7
12.04.2024 18:17:03
5
30
пич, разрешителното се издава въз основа на точки, на които трябва да отговаря фирмата. Колко от туристическите фирми имат човек, който е планинар, познава планините и по-специално Странджата. Колко от фирмите имат човек, който е завършил курс за оказване на първа медицинска помощ и то на деца. Колко от фирмите имат човек, който знае какво да прави при проблем в гората. Недай си Боже да се изгубят. Едно е да водиш група от хора по улиците на някой град и да им показваш църквата, кметството и кръчмата, а съвсем друго е да водиш деца в гората. За това става дума. И точно Владимир от Зелена Странджа е такъв човек.
10.
Николай
12.04.2024 18:15:22
0
44
Кажете каква е цената на екскурзията. В училище Любен Каравелов за зимното парти в Док 5 беше 35 лева. Това включваше вход , сок и жалко подобие на парче пица. Всичко това с продължителност 2 часа. Да е жива и здрава директорката , осигури си спокойни и финансово независими празници.
9.
До 7
12.04.2024 18:10:09
5
17
Много общи приказки!
Така може да изкараме, че в България няма и един читав водач на автомобил , защото и курсовете , и изпитите в ДАИ са същата стока!
Иначе за планински водач си има и курсове, и изпити, след това се издава лиценза и съответният водач се вписва в специален регистър!
8.
Братя Миладинови
12.04.2024 18:04:34
2
20
Да не би шефката на руо да си отмъщава сега на родители и деца задето смени директорката на училището.
7.
До 2
12.04.2024 18:02:25
16
8
И какви са изискванията, за да ти издадат такъв лиценз? Образование, опит, специална подготовка, изпити, дипломиране? Или просто си плащаш и ти го издават без дори да ти видят очите? И дори някъде да стои печат на министерство въобще не означава, че не ги издава даден клуб по интереси. Както написах, мераците са много във всяка област да се лицензират нашите хора и да се ограничават останалите. Пълно е със специалисти с уикенд курсове, закачили по една грамота за няколкостотин лева и се мислят за капацитети.
6.
Редно е
12.04.2024 18:00:20
0
22
Фирмата , която участва в офертите да предложи маршрут и програма , разработена от самата нея !
А не да ползва някаква предварително разработена от друг!
Така при някаква издънка отговорността ще се разводни и ще започнат взаимните обвинения!
5.
бургазлия
12.04.2024 17:53:35
0
31
Това са пак фирми на наши хора. Доят родителите за пари, за нещо разработено от някой друг. Тази фирма не може да направи същият тур, просто бизнес. Още преди години, караха директорите да пращат децата на партита в дискотеки на свои хора. Дете 3-ти клас, на дискотека и то за някаква баснословна сума!!! Защо?
4.
Зелена Странджа
12.04.2024 17:52:23
12
18
Това сега звучи малко като пробутване на фирма "Зелена Странджа".
3.
Дианче
12.04.2024 17:52:05
2
28
Ако децата са на една поляна насред гората и някое от тях (деца са) реши да набие в гората и се загуби , ще имаш ли човек , който да направи разлика между Север и Юг и как да претърси гората за да намери малчугана!
2.
До 1
12.04.2024 17:49:27
2
30
Лицензите за планински водач се издават от Министерството на туризма, не пиши глупости за неща , които не разбираш!
1.
www
12.04.2024 17:31:54
24
9
Лицензиран планински водач ще да е нещо като лицензиран брокер - сдружение си издава лицензи на членовете и претендира за специални права. Всяка групичка по интереси желае да заграби някое парче от баницата и да не допуска друг до тяхното занимание. А в крайна сметка става въпрос за пари, които едни хора да гарантират за себе си. Затова и стотици лобита натискат да се променят закони и наредби в тяхна полза, за да контролират те порциите поне в "тяхното" направление.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори