×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ивайло Дражев трогна съда - невинен е за измамата с 3,6 млн.лв. от Благоустройствени строежи ЕООД


Ивайло Дражев трогна съда - невинен е за измамата с 3,6 млн.лв. от Благоустройствени строежи ЕООД
Тихо делото приключи в Районния съд рано тази сутрин, Дражев благодарил на съдия Диана Ганева. Предвид качествата на характера му, ако бъде оправдан накрая, той ще съди всички журналисти, дръзнали да го петнят
30 Януари 2012, Понеделник, 12:23 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимка архив Бесове.бг

Три дни състав на Бургаския районен съд умува как и защо да го оправдае

Затворникът Ивайло Дражев – една от емблематичните фигури на българския бизнес, политика и футбол, днес тихомълком бе оправданпо мегаделото за опита му да източи до последна стотинка общинската фирма „Благоустройствени строежи“ЕООД и да я фалира. В 8,30 часа тази сутрин той бе доведен в Бургаския районен съд, където за по-малко от 10 минути състав, председателстван от съдия Диана Ганева го оправда по всички обвинения за измама в особено големи размери – 3 589 000 лева, за която е изготвил и използвал документи с невярно съдържание, както твърдеше в пресизявления говорителят на прокуратурата Андрей Червеняков след приключването на досъдебното производство в средата на 2010 година.

Делото срещу него стартира през есента на същата година със седем заседания. В петък са били пледоариите, по време на които Дражев е произнесъл едночасова реч в своя защита. Тя трогнала съда. Той бил в отлична физическа форма, леко отслабнал, но не и депресиран от близо едногодишния си престой зад решетките в затворническото общежитие в кв. Ветрен.

Обвинението на прокурор Георги Попдобрев е рухнало тотално, въпреки, че през втората част от съдебния процес е получил помощ и от своя колежка от същата прокуратура, претендираща за израстване в кариерата – назначението й в Окръжна прокуратура вече било сигурно.

Дражев е бил представляван от двама адвокати – Пенев и Кънев, които са разбили тезите на прокуратурата, позоваващи се основно на експертизи за автентичността на печати на общинската фирма „Благоустройствени строежи“ЕООД, на подписи на екскмета Йоан Костадинов, както и на редица счетоводни документи. Дражев бе обвинен затова, че в

периода от  02.10.2008 г. до 20.10.2008 г. чрез управляваните от него фирми – „Интрейд инженеринг” АД, ПФК „Черноморец” АД и „Интрейд груп” АД той внасял в Агенцията за държавни вземания подправени книжа.

Срещу фирмата на Дражев „Интрейд Инженеринг” АД е имало заведено производство по събиране на дължими суми към държавата. От Агенцията за държавни вземания са изпратили запорно съобщение, от което става ясно, че фирмата е длъжник. В качеството си на управител на дружеството Ивайло Дражев е представил на публичния изпълнител Силвия Тотева  запис на заповед, като я е заблудил, че управляваната от него фирма има невзети задължения от „Благоустройствени строежи” ЕООД в размер на 2 750 000 лв.

Бургаският бизнесмен  настоял пред Агенцията за държавни вземания дългът на неговата фирма, в размер на 108 083,48 лв., да бъде платен от “Благоустройствени строежи” ЕООД.  По-късно станало ясно, че подписаната от починалия вече управител на „Благоустройствени строежи” ЕООДТодор Христов запис на заповед ефалшива. Именно това го твърдеше прокуратурата до днес, позовавайки се на дълго разследване в Икономическа полиция, части от което се разнасяха от редакция в редакция и се публикуваха с цел ухулването на бизнесмена и тоталното му дискредитиране сред обществеността.

По този начин, според внесеното обвинение, Дражев бил направил опит да причини имотна вреда в размер на 2 750 000 лв. на „Благоустройствени строежи” ЕООД.

Същата схема той прилагал и при другите фирми, управлявани от него. Чрез ПФК „Черноморец” опитал да причини имотна вреда на „Благоустройствени строежи” ЕООД в размер на 839 000 лв. Този му опит обаче се провалил, тъй като измамата е била разкрита от полицията и Агенцията за държавни вземания.

Двете фирми, чрез които Дражев се е опитал да нанесе имотна вреда на „Благоустройствени строежи” ЕООД са под шапката на „Интрейд груп” АД, а общата сума е в размер на 3 589 000лв.

Разследването срещу бившия бос на ПФК „Черноморец“ и общински съветник от мандат 2003-2007 г. започна веднага след смяната на общинската власт. През 2008 г. новоизбраният кметДимитър Николов разпореди проверка в общинската фирма, която вече бе доведена до финансов колапс заради дългото й източване от хора, приближени на екскмета Йоан Костадинов.

В крайна сметка се оказа, че нищо не може по безспорен начин да се докаже. Съдебният състав е разсъждавал три дни как да излезе от ситуация и е намерил за справедливо да оправдае Дражев. Мотивите ще са готови след месец. Решението подлежи на обжалване.

Това е само едно от десетките съдебни дела, които са започнали след спор мужди Дражев и общината. Ако той, в крайна сметка, бъде признат от върховната инстанция за виновен по това дело, го грози от 1 до 8 години затвор. В момента Дражев изтърпява наказание от 2 години затвор заради катастрофа отпреди 10 години, в която загинаха двама души. Намира се в затворническото общежитие край Ветрен, при сравнително лек режим и скоро ще излезе на свобода.


В категории: Темида


8
Коментара по темата
8.
Засегнат
19.11.2013 16:34:32
0
1
Нека да излезе от затвора!Този червей няма да види бял ден!Не един или двама го чакат само да се покаже на свобода!Ще се моли за милост това куче долно!!!Спрете да го защитавате,за да не ядете и вие лайната които го чакат него!!!
7.
Иван Вазов
01.02.2012 08:34:21
0
0
"Парата днеска света владее,който я няма мъчно живее" Иван Вазов.......
6.
fen
31.01.2012 16:37:03
2
1
Ivailo e pi4 otvsekade !!!
5.
fen
31.01.2012 16:36:51
1
1
Ivailo e pi4 otvsekade !!!
4.
Фенгрупа на Дражев
31.01.2012 12:29:02
0
1
Браво на СПРАВЕДЛИВИЯ български съд, даже хвала! Сега ми подсказаха, че и аз мога да взема да извадя една запис на заповед, написана собственоръчно от мен и уж подписана от някой, дето го няма между живите и да си прибера няколко милиона лева. С помощта на съда естествено!
3.
W
30.01.2012 14:36:50
0
2
Пуснете го, пуснете го ... навън по - тежко му се пише... Ей пък точно такива в затвора не трябва да стоят, че не моем ги докопаме
2.
ПРОКУРОР
30.01.2012 13:43:22
2
5
ТОЙ ДРАЖЕВ НИ ЛУК ЯЛ, НИ ЛУК МИРИСЪЛ. ТАКА БЕШЕ И С ДЕЛОТО ЗА КОЕТО Е ОСЪДЕН, НО ДА НЕ ЗАБРАВЯ, ЧЕ СПРАВЕДЛИВОСТТА ВИНАГИ ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА, А АКО НЕ, ТО ТОГАВА ИМА ДРУГИ СИЛИ КОИТО ЩЕ ГО НАРЕДЯТ ХУБАВО. ТОВА ЗАСЛУЖАВА ТОЗИ МОШЕНИК.
А ОТ СТАТИЯТА ЛЪХА НА ЗАЩИТА СПРЯМО НЕГО, ЗАЩО ЛИ? СИГУРНО СИ Е ПЛАТИЛ КАКТО МНОГО ДРУГИ ЗА ДА ГИ ВЪЗХВАЛЯВАТЕ. НАЛИ Е БРАТ НА ВАШ ЧОВЕК. ТОВА ЛИ ВИ Е ОБЕКТИВНАТА ЖУРНАЛИСТИКА?
1.
PRAVOSADIE!!!
30.01.2012 13:36:56
0
3
NEMA TAKAVA DARJAVA,ZA MILIONI NIAMA ZAKONI,ZA KOKO6KA NIAMA PRO6KA...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Целта й е да се осигури благоприятна жизнена среда и условия за подобряване на качеството на живот на гражданите Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Община Царево с подкрепа към инициативата 1 SEA Жената на Веселин Маринов го угои Жената на Веселин Маринов го угои Изпълнителят на „Да се събудиш до мен“ винаги се е грижил за фигурата си, но откакто се събра с Веселина Даниел Митов: Представям си Бойко Борисов като премиер за четвърти път Даниел Митов: Представям си Бойко Борисов като премиер за четвърти път Стана ясно, че няма как да продължаваме с тези експерименти, работим за победа, изтъкна депутатът от ГЕРБ - СДС Ето така може да върнете белия цвят на оцветените в пералнята дрехи Ето така може да върнете белия цвят на оцветените в пералнята дрехи Първата ни работа трябва да е да я изплакнем под течаща студена вода, за да предотвратим допълнителното навлизане на цвета в тъканите на дрехата Кой диктува в слушалките на ергена Алек Кой диктува в слушалките на ергена Алек Ергенът покорно изпълнява нарежданията на гласа от слушалката Бездомни кучета нападнаха възрастна жена в центъра на Плевен Бездомни кучета нападнаха възрастна жена в центъра на Плевен Направени са й 12 шева Вижте кои експерти изпрати „Пампорово АД“ в Дубай да покажат зимния туризъм у нас Вижте кои експерти изпрати „Пампорово АД“ в Дубай да покажат зимния туризъм у нас Представихме нови медицински програми, летни атракции и ски услуга, казват нашите пратенички на световното туристическо изложение Арестуваха изнасилвач на деца Арестуваха изнасилвач на деца Чуждият гражданин бил локализиран и задържан на територията на голям търговски обект в София Ремонтът на покрива струва колкото гарсониера Ремонтът на покрива струва колкото гарсониера Клиент потвърди, че наскоро е платил близо 44 000 лева за двускатен покрив, а според актуални обяви за такива пари може да се купят имоти в Слънчев бряг и Банско
Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Хороскоп за деня – 10 май 2024, петък Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори