×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как санирането спря, преди да тръгне


Как санирането спря, преди да тръгне
Програмата закицли и няма почти никакъв интерес към санирането със самоучастие на собствениците
07 Април 2024, Неделя, 15:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Има много нисък интерес към втория етап на програмата с 20% съфинансиране, а поръчките за първия етап още не са тръгнали

Санирането спря, преди да е почнало. Най-мащабната програма от Плана за възстановяване и устойчивост - тази за обновяване на многофамилните жилищни сгради в България, на практика в момента не разходва никакви пари, защото нито един от нейните етапи не е тръгнал. Става дума за финансиране от над 1.6 млрд. лева за саниране, от които 1.2 млрд. лева се отпуснаха безвъзмездно на първи етап, а останалите малко над 282млн. лева трябваше да отидат за 80% съфинансиране на втори етап, пише вестник Капитал.

Само преди дни стана ясно, че по втория етап на процедурата са кандидатствали едва 307 проекта за 152 млн. лева при общ ресурс от 282 млн. лева. Вторият етап предвижда 80% грант и 20% самоучастие на гражданите. Интересът там рязко спря след решението на три парламентарни комисии да се "намери финансиране" за всички проекти от резервния списък на безплатния етап.

Как и откъде ще се намери такова финансиране, което възлиза на милиарди левове, не е ясно, но за сметка на това след него през март, са подадени само 15 нови проектни предложения за втори етап, уточниха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Отново политически игри спряха и първия етап, който уж беше приключил и затворен още в началото на годината, с избрани над 750 проекта. Заради недоволството на редица общини, които заплашиха да обжалват, процедурата още не е официално финализирана, а парите по нея не са задвижени, което личи от регистъра на обществените поръчки - към момента има само една пусната по програмата - на Панагюрище.

Как вторият етап на санирането спря

Идеята след края на първия етап беше окончателно да се спре с безплатното саниране и да се премине към съфинансиране, за да може да се покрият повече сгради в страната. През март обаче, след масово недоволство по места, три комисии в парламента приеха, че трябва да се осигурят пари за проектите в резервния списък от първия етап на програмата. Тогава депутатите настояваха регионалното министерство да намери задължително финансиране за резервните проекти, но без обсъждане откъде да дойдат 2.7 млрд. лева за близо 2100 блока.

Дори и да се намерят такива средства, а това би било огромна дупка в бюджета, данните са категорични: няма как общо 66 000 многофамилни жилищни сгради в страната да бъдат финансирани с публични средства, за което са необходими между 40-60 млрд. лева. Това значи, че България задължително трябва да премине към съфинансиращ модел, а това решение спъна старта му.

Предложението трябваше да влезе в пленарна зала за гласуване от депутатите, което обаче така и не се случи, но явно повлия на програмата. След ниския интерес, който очевидно няма да се увеличи при ново удължаване на срока (първоначалният изтече през февруари), кандидатстването приключи и няма да бъде продължено, посочиха от регионалното министерство, въпреки че ресурсът не е изчерпан.

Още няма финансов инструмент, който да подпомогне хората

Другият нерешен въпрос, който със сигурност повлия на собствениците да не се включат във втория етап на програмата, е липсата на решение за съфинансирането на тези 20% самоучастие. По приблизителни оценки става дума между 5000 и 10 000 лева на домакинство - достатъчна сума, за да спъне доста от кандидатите, ако няма ясен механизъм, който да ги подпомага. Хората се страхуват да носят отговорност заедно със съседите, а трудният въпрос е как точно става разпределението на средствата. Важното, което трябва да се знае, е, че всеки отговаря до размера на своята идеална част от жилищната сграда.

Още преди няколко месеца министърът на регионалното развитие Андрей Цеков съобщи, че ще представи такъв механизъм, по който Българската банка за развитие да участва в процеса. Но това към момента остава само обещание.

Необходимо е министърът да даде мандат на ББР да изработи гаранционна схема за домакинствата, коментират специалисти. Банката за развитие може да осигури тези 20% докато започнат строително-монтажните работи и започнат да се генерират спестявания. Все пак основна цел на тези проекти е да се генерират 30% спестявания на енергия, коментират консултанти пред "Капитал".

Необходимите средства за съфинансиране на проектите към момента са 30 млн. лева, а максимумът щеше да е 70 млн. лева, ако бяха подадени проекти за цялото налично финансиране по втория етап.

От отговори на Българската банка за развитие става ясно, че в момента не се работи по подобна гаранционна схема. Оттам припомнят само опита на банката в осигуряване на целеви средства в първия етап от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, който стартира през 2015 г. и по който са разплатени над 2 милиарда лева.

Държавната банка може да поеме по-висок риск от търговските. Проекти като тези всъщност са с малък риск, твърдят експертите, защото хората отговарят за своята част, общините отговарят за изпълнението, има редица институции и експерти, които са отговорни за контрола, а данните и от други страни показват, че няма несъбрани вземания.

Именно поради това бяха направени и последните промени в Закона за устройство на територията, за да може да се обезпечи даване на колективни кредити.

Според регионалното министерство липсата на ясни политически послания също повлияват преговорите с Българската банка за развитие и търговските банки, с които такива разговори се водиха допреди няколко месеца.

А какво стана с безплатното саниране

Проблемите обаче не спират дотук. Реализирането на проектите по първия етап на програмата, по който бяха одобрени над 750 проекта, също е спряло.

В момента общините имат зелена светлина за обявяване на обществени поръчки за изпълнители под условие, което означава, че може да настъпят и промени в договорите на по-късен етап. Според Закона за обществените поръчки възложителят може да обяви обществена поръчка под условие при липса на осигурено финансиране (сключен договор за безвъзмездна помощ). По този начин сроковете, свързани с възлагането на обществени поръчки, могат да текат паралелно докато се извършват проверки на сигналите от граждани и се сключват договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Реално административният акт за обявяване на спечелилите проекти не е публикуван. Това според запознати е трик, който администрацията използва, за да не започне масово обжалване на процедурата. Още след обявяване на резултатите и заради недоволство от класирането някои общини обявиха, че ще обжалват.

Според представители на общинските администрации, с които "Капитал" разговаря, обаче едва ли ще има много обжалвания. За успешна жалба трябва конкретен сигнал, че сграда от друга община е извършила нарушения.

По договорите не се предвижда авансово плащане, което би трябвало да стимулира местните власти да извършат дейности максимално рано, за да поискат възстановяване на средства. По Плана за възстановяване остават около 26 месеца за изпълнение и отчитане. В тази връзка, основният риск за забавянето на изпълнението на даден проект е провеждането на процедурата за възлагане на обществена поръчка, посочиха от МРРБ. 

Затова е препоръчително общините да стартират процедурите за възлагане възможно най-скоро, докато протича процедурата по сключване на договори за безвъзмездна помощ, допълват от администрацията.

Отделно става ясно, че МРРБ е изпратило обследванията за енергийна ефективност на всички одобрени проекти към Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Подписват се договори само след потвърждение, че обследването отговаря на изискванията от Агенцията, структура към Министерството на енергетиката.

Така или иначе общините са в очакване дали ще има промени в проектите при евентуални допълнителни проверки. Освен това общинските администрации, до които "Капитал" се допита посочват, че в момента те са залети с нови поръчки на проекти с публично финансиране по държавния фонд, който им беше отпуснат с бюджета, както и с поръчки за саниране на публичните сгради, които вече вървят. Това означава, че тези за саниране на частните сгради ще се забавят.

 


В категории: Бизнес , Политика


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 3
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 3
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 3
12
Коментара по темата
12.
Никой няма да плати 20% от завишени цени
07.04.2024 19:45:39
0
9
по втория етап на процедурата са кандидатствали едва 307 проекта за 152 млн. лева при общ ресурс от 282 млн. лева
----------
Когато дойде време да се събират 20-те процента, ще отпаднат и останалите желаещи
11.
Ко речи?
07.04.2024 19:42:00
0
5
Програмата закицли
-----
Кой туй закицли?
10.
zornica
07.04.2024 19:33:16
0
6
аз съм в 18 етажен блок и сме одобрени за саниране ,но аз съм се САНИРАЛ с изолация още преди 10 години. ЩО ся да плащам за саниране?
9.
az sym
07.04.2024 19:28:24
0
9
аз съм в 18 етажен блок и сме одобрени за саниране ,но аз съм се САНИРАЛ с изолация още преди 10 години. ЩО ся да плащам за саниране?
8.
Иван
07.04.2024 19:14:49
2
9
Да извади 5-10 хиляди човек живеещ в панелка хич не е лесно, те на повечето входове имат списък с длъжници на суми за чистчка, които не са плащали от няколко месеца, а някой са надхвърлили година.
По принцип е доста нечестно при наличие на сдружение отговорниците могат да теглят заеми на името на сдружението, което означава че теглят общ заем за чието изплащане са длъжни всички собственици.
А това че всеки отговаря до размера на своята идеална част от жилищната сграда е ЛЪЖА. сДРУЖЕНИЕТО Е СДРУЖАВАНЕ И ПЛАЩА ОНЗИ КОЙТО ИМА, ПЪК ТЕ В САМОТО СДРУЖЕНИЕ ДА СЕ ОПРАВЯТ ПОСЛЕ. Дори и сдружението да осъди съсед/и които нямат пари, нищо няма да им вземете (няма как да вземеш на босия цървулите), а жилището няма как да разпродадете на публична продан защото закона го защитава като единствено жилище!!!
Тоест имащите работна заплата ще поемат разхода за изплащане на заема на бедняците, това е!
7.
b
07.04.2024 18:07:00
3
5
Сори , аз съм свикнал Бай Тошо да се грижи за всичко, затова ще чакам него да ми санира блока
6.
до 3
07.04.2024 16:35:44
0
13
Думата не е завист, а несправедливост и е съвсем нормално тя да дразни. Случайно минавах край блок, който очевидно смята да опитва да се включва във втория вариант на санирането и прочетох съобщенията относно разходите. Ставаше дума за близо 8 хиляди на апартамент, които "евентуално" можело да бъдат намалени до 5 хиляди. Беше най-обикновена 8-етажна панелка с 4 входа. Много хора не разполагат с такива суми, не само пенсионери, а и те са безспорно много.

Да, в нормалните и приятно изглеждащи държави собствениците на апартаменти, а и дори на къщи в квартали с общо озеленяване, басейни, спортни площадки и други екстри и съответната квартална организация, са длъжни да плащат за всяка тяхна поддръжка и тя, като всичко, се увеличава през годините. Това е като таксата поддръжка в много курортни комплекси тук, въпреки че в България, като всяко едно нещо, тя е изродена, т.е. мафиоти те скубят като мокра кокошка, но не предлагат и не вършат нищо. Казвам го просто за сравнение.

В нормалните държави обаче, ако стигнеш до положение да не си способен да плащаш тази такса, си има последствия, дори и жилището да е изплатено... Същото се отнася и до данъците. Когато вече не си в състояние да плащаш тези разходи, налага се да продадеш жилището си. Иначе просто го губиш. Представяш ли си какво би станало тук при това положение... Почти всички старци с по-големи жилища ще трябва да ги продадат в последните си години и да се местят в по-малки. Ами ако няма кой да им помогне? Ами ако жилището им дори и сега е боксониера? Остават на улицата! Всичко това може да се превърне в огромен и трагичен социален проблем!
5.
*********
07.04.2024 15:35:05
5
18
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
4.
дебили бургас
07.04.2024 15:33:06
3
21
идват избори мислете
3.
дебили бургас
07.04.2024 15:32:06
35
20
Тъпия българин завижда на хората със санираните безплатно сгради. Кой беше премиер тогава? Ама стадото тръгна след шарлатани измамници и сега.... саниране няма. Ако 2020 г не бяхте тръгнали сле юмручето на РРадеви Кирето лъжеца..... днес над 50% от жилищата щяха да са санирани безплатно.
2.
До 1
07.04.2024 15:15:02
2
44
Средния бургазлия е с 800-1000 кинта заплата чисто, естествено че не може да изкара едни 10-20 хиляди да си санира бараката
1.
anon
07.04.2024 15:05:11
13
23
българина бутнеш ли го да дава пари никъв го няма. много ясно че ша зацикли.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори