×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Посрещаме Гергьовден и Великден с един масраф, българи на опашка за агнешко в Одрин


Посрещаме Гергьовден и Великден с един масраф, българи на опашка за агнешко в Одрин
Въпреки разходите за гориво, много български семейства предпочитат да пътуват до Одрин, за да напълнят хладилника си
03 Април 2024, Сряда, 22:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Застъпването на почивните дни донякъде ще ни спаси от двойни харчове

Българинът ще посрещне Великден и Гергьовден с един масраф - тази година Възкресение се пада ден преди празника на Георги Победоносец и Деня на българската армия.

Застъпването на почивните дни донякъде ще ни спаси от двойни харчове, но паралелно с това се наблюдава и увеличение в цената на агнешкото месо, което традиционно българинът пече в тези дни от годината.

Месец преди Великден продават килограм агнешко в хранителните магазини и месарниците за около 30 лв. за килограм, видя “Труд news”. Прогнозите на браншовици са, че то може да поскъпне дори до 35 лв. или 40 лв. за килограм. За сравнение - цената му миналата година беше около 25 лв.

“Във фермите за живо тегло разлика в цената няма, във веригите обаче до крайния потребител тя се увеличава. Някои търговски мрежи решават да го продават без надценка, за да инвестират в добра репутация и име. Или за да разчитат на това, че покрай месото ще трябва да се купи бира, салати, козунаци и др. Има обаче и търговци, които по собствено усмотрение слагат солени надценки”, заяви пред “Труд news” Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Караколев посочи, че макар цената на родното месо да е по-висока, то няма аналог по качество и хранителна стойност. “Причините вносното агнешко да е по-евтино са много. Една от тях е, че животните се гледат индустриално, а не пасищно. В България над 90% от стадата пасат свежа трева. Само когато се хранят на пасища, а не с други фуражи - можем да говорим за истинско качество.

В Република Северна Македония някои фермери дават на овцете си трупно брашно. Освен това за страни извън Европейския съюз не важат никакви регламенти и правила за отглеждането - медикаменти, поставяне на ваксини, вид фуражи и др. 
За никого не е тайна, че навън подсилват храните с хормони и антибиотици, което автоматично се прехвърля и в самата продукция, а от нея - в нашия организъм. Консумирането на третирана с химикали храна със сигурност се отразява и на общественото здраве”, допълни Караколев.


Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

С това от Овцевъдната и козевъдната асоциация донякъде си обясняват защо агнешкото от Северна Македония се търгува с около 20% по-евтино от родното.

В града под тепетата агнешко на порции в момента продават за 32 лв. на килограм. За сравнение - миналата година по същото време то струваше 24-25 лв.

“Въпреки, че фуражите поевтиняха, цената на агнешкото няма да намалее. Причината е, че в България се отглеждат все по-малко животни, а хората винаги предпочитат родното производство пред вноса с много неясноти около произхода”, заяви пред “Труд news” животновъд от Пернишко, който гледа няколко агнета за собствени нужди.

От сектора допълват, че живото тегло сега се търгува между 9 и 14 лева за килограм. Най-евтино продават фермерите в района на Гоце Делчев и околните помашки села. Най-скъпо живо тегло се търгува около София и Пловдив.

“Съвсем скоро българското агнешко ще бъде бутиков деликатес, а цените - до небето. Вече няма кой да гледа животни по тия ширини. Отвън се внася по-евтино, тъй като количествата са промишлени и индустриални. Извън ЕС пък всеки ги храни с каквото намери. Месото на овце, приемащи трупно брашно, после има лек дъх на риба”, посочи пред “Труд news” друг фермер, пожелал анонимност, за да избегне конфликт на лоялност.

Вносното е с червена маркировка

Българска плешка

Родната плешка - със син печат

Извършиха над 4000 проверки

Българското месо е маркирано със син печат, припомнят от сектора. Червеният цвят на печата пък е знак, че продукцията е внесена от чужбина.

“Съветвам крайният потребител да е особено внимателен. Ако се налага - дори да изисква документи и сертификати за произхода. Миналата година имахме много неприятен и дори куриозен случай. Във ферма край Кърджали инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните откриха над 30 тона агнешко от Македония, което бе приготвено за заличаване на червения печат и слагане на син - сякаш овцете са гледани у нас.

Подобни нелоялни практики с цел трупане на печалби са изключително некоректни и опасни. На шега бих казал, че македонското пак си е българско, но животните не са гледани по регламент, какъвто има у нас”, каза пред “Труд news” Симеон Караколев от Овцевъдната асоциация.

Миналата година Агенцията по безопасност на храните извърши над 4000 проверки по Великденските празници. При тях бяха констатирани десетки нарушения заради изтекъл срок на годност или липса на всякаква документация. Над 1400 кг хранителни продукти бяха насочени за унищожение в екарисаж. Сред тях - месо, яйца, прясно мляко, както и плодови сокове.

Яйцата там са по-скъпи

В Гърция цената е 10 евро за кг

Гърци изнасят за Италия

Масово обаче гръцките фермери изнасят своята продукция за Италия по празниците заради по-високата изкупна цена. Така на гърците се налага да внасят продукция от други страни, включително и от България за празниците. 

Цената на яйцата в Гърция варира между 30 и 35 евроцента. В Гърция яйцата са по-скъпи отколкото у нас. В повечето магазини в България цените на яйцата са около 50 ст. за брой, но има и малко по-евтини и по-скъпи яйца.

От птицевъдния бранш посочват, че около 20% от яйцата в търговската мрежа на Гърция са български. В България също продават вносни яйца.

Месото е по-евтино

Българи на опашка в Одрин

На шопинг отиват и македонци

Най-изгодните цени на пилешко и агнешко месо в момента са в Одрин, показа проверка на “Труд news”. Европейската част на Турция предлага богато изобилие от храни и стоки на безценица, с което се обясняват и дългите опашки на ГКПП-Капитан Андреево през уикенда. Сривът на турската лира продължава и в южната ни съседка още повече разчитат на българи, румънци, гърци и македонци, които да пазаруват от там.

Въпреки разходите за гориво, много български семейства предпочитат да пътуват до Одрин, за да напълнят хладилника си. Нещо повече - цените на бялата техника и перилните препарати са драстично по-ниски от нашите. Така с едно пътуване до Одрин човек може да купи не само хранителни продукти, а и други стоки за домакинството.

Граничари споделят, че на “Капитан Андреево” е спокойно само от понеделник до четвъртък, след което на служителите се налага да работят на по 6 коридора, за да поемат потока от шопинг туристи.

На турска земя кило агнешко може да се намери и за 15 лв. за килограм.

В скъпите не слагат консерванти

Козунак от 5 до 35 лева

Някои предпочитат домашен

В столицата между 20 и 25 лева струва обредният сладък хляб в една от известните гръцки пекарни, показа проверка на “Труд news”.

В бутиковите фурни пък цената на козунака стига до 35 лева - с уговорката на сладкарите, че в него не се влагат никакви набухватели, консерванти и така популярните Е-та, които поддържат изделието свежо за по-дълго време. Хлебарите уточняват, че козунакът им се замесва с истински яйца, а не с яйчен прах, както и с жива квас, а не с изкуствени добавки.

“През последните години наблюдавам тенденция софиянци да купуват готово “Панетоне”. Италианският деликатес е с по-плътна текстура, в него слагат портокалови корички, стафиди и шоколад. Цената му е доста по-евтина от козунаците, които се поръчват предварително във фурните”, разказа Ели Минева, собственичка на малко квартално магазинче в столичния кв. “Слатина”.

Много хора предпочитат да направят домашен козунак, вместо да разчитат на купешки. Така знаят какви съставки слагат и качеството е гарантирано. Освен това приготвянето на домашен козунак може да се превърне в забавление на семейството при наличие на достатъчно време. Но в забързаното ежедневие повечето хора купуват козунак от магазина.


В категории: Животът


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 1
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 2
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 2
5
Коментара по темата
5.
Да
04.04.2024 06:36:46
0
12
И после Българските производители били виновни , изкупната цена при тях е най ниска , а имат най много разходи , а в магазина 3 пъти по скъпо , същата е работа е и при земеделците които продават пшеница слънчоглед и всичко останало ! Не производителя е виновен , а този които го предлага на крайния потребител .
4.
Свобода на Словото
04.04.2024 02:30:11
1
5
снимка на украинската граница, ТОП ЖУРНАЛИСТИКА
3.
Българина
04.04.2024 00:28:26
1
12
Най-добре се свържете с местен производител.
Коли се пред вас, разфасова се на ченгела и... кой от къде е.
АКО агнето е хранено без стартери и т.н. боклуци сте късметлия :)
2.
Ама кви са тез глупости?
03.04.2024 23:09:09
1
24
Значи гърците внасяки от България,за да го продават по 10 евро,демек 20 лв в магазина,а у нас българското 35-40 лв,демек 17-20 евро????!!!!
1.
Allah e misirka
03.04.2024 22:37:11
9
5
Ko lajat flagman tez pazarqt za magazinite da prodavat na bayrama skapo meso
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори