×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не губете кураж – идва нов тираж, или пък отново ще разпилеят гласовете на избирателите?


Не губете кураж – идва нов тираж, или пък отново ще разпилеят гласовете на избирателите?
Но да не забравяме, че докато неолибералните партии винаги имат сериозен финансов гръб, при консервативните парите и спонсорите не валят от небето
28 Март 2024, Четвъртък, 09:26 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Възможно ли е консервативно обединение или неолиберализмът ще продължи да владее политическата ни сцена

Не губете кураж, идва нов тираж – вероятно на това старо мото на държавната лотария се осланят повечето от партиите, надявайки се поредните предсрочни избори да им донесат повече гласове. И ако за парламентарно представените партии въпросът е по-скоро колко депутати още биха могли да имат, които да ги поставят в по-силна позиция при евентуално сформирането на кабинет, за пореден път към Народното събрание се устремяват партии – както нови, така и стари, за които основният въпрос е „дали”. Дали този път ще успеят да преминат 4% бариера. На следващите избори за парламент, без голямо значение дали след няколко месеца – заедно с тези за евродепутати, или през есента, за пореден път ще бъде поставен и въпросът – ще влезе ли в новото Народно събрание нова голяма коалиция, сформирана от дясно-консервативни партии или дори без определението дясно, а само консервативни.

Дясна или консервативна, а може би и двете заедно?

Ако говорим за дясна партия, вероятно при създаването си коалицията „Демократична България” (с много условности) би могла да се причисли към център-дясното. Или по-точно, лидерите ѝ, както и поддръжниците ѝ, наричаха себе си, даже още се наричат дясноцентристка политическа коалиция, така продължават да ги определят и доста анализатори (всъщност неясно защо). Но тази коалиция е съставена от политическите партии „Да, България!“, „Демократи за силна България“ и „Зелено движение“, а с изключение на вторите, които вече са съвсем имагинерно представени на фона на останалите две - както с лица, така и с все по-намаляващите си членове и избиратели, останалите две определено не са десни. Зелените са откровено леви, всичките политики, които подкрепят, са такива. Партията на Христо Иванов вече също много трудно би могла да бъде определена като център-дясно дори. А консервативни, подкрепящи традиционни разбирания – съвсем не.

ГЕРБ, в сравнение с ДБ, по-сигурно се позиционират в тази ниша. Някакво отстъпление от защитаваните от тях политики се наблюдаваше през последната година, но то би могло да бъде обяснено и с компромисите, които се наложи да направят, за да се впишат и да просъществува по-дълго (не)коалицията им с ПП/ДБ. На базово ниво, съдейки и по лидера им, и по основните играчи в партията, а и по по-голямата част от симпатизантите им, те остават в център-дясно.

ИТН е трудно да бъдат определени като леви или десни, но също следват по-консервативната линия, традиционна за страната ни.

Старите играчи

На пръв поглед изглежда сякаш и към момента в НС партиите, залагащи на консерватизма, са преобладаващи. Единият проблем е, че не са десни, което затруднява голяма част от избирателите, които определят себе си като такива, да ги припознаят.

ГЕРБ, като една от най-дълго управлявалите партии след 90-те, съответно е натрупала и много негативи, а и в политиките си, поне напоследък, бяга от традиционното дясно, опитвайки се да лавира между последните си партньори, както и актуалностите в Европа, което допълнително затруднява колебаещите се десни избиратели да я припознаят.

На политическата ни сцена липсва по-голяма консервативна партия и съдейки и по старите играчи, които към момента не са представени в НС, ако няма обединение или широка коалиция, скоро няма да се появи такава.

Едни от старите, включително участвали в управлението, са ВМРО, но на последните редовни парламентарни избори не успяха да влязат в парламента, а на последвалите ги предсрочни, се представиха плачевно. Причините са много, като сред тях със сигурност са: управлението в коалиция с ГЕРБ (според много членове на движението това ги обезличи), а и редица вътрешни проблеми, сред които е и макар и неогласеният спор кой да поеме юздите на партията. Мина се през отказването на Красимир Каракачанов, избирането на триумвират – Ангел Джамбазки, Александър Сиди, Искрен Веселинов, сега отново старият нов лидер застана начело. Именно той и свързаността му с ДС, според немалка част от по-младите, подкрепящи ВМРО, също е спънка за по-сериозни изборни резултати и привличането на нови симпатизанти, особено с десен профил.

Ако броим за по-стар играч и КОД на Петър Москов, положението също не е розово, а те – за разлика от ВМРО, дори не са достигали до парламент, да не говорим за участие в управлението, въпреки че ако трябва да посочим партия, която безспорно да се причислява към дясното пространство, това са именно КОД. Дали зад неуспехите им на изборната сцена се крие сериозната липса на финансиране, слабото представителство по медиите, липсата на сериозни структури – вероятно отговорът е сбор от всичко това.

Новите

Предстоящите избори няма да направят изключение в правилото, че всеки път се появява нов играч. „Нов” е условно понятие, защото обикновено се касае за добре познато в политиката лице, решило да създаде свой проект. Този път, както сам обяви преди броени дни, най-интересното такова, е бившият главен прокурор Иван Гешев, който по думите му, ще участва в следващите избори с политическа организация от нов тип - платформа "Граждански блок" заедно с "десетки граждански организации". Този му ход не е изненада, очакваше се още от миналата година, когато беше освободен от поста си, след като мнозинството от членовете на Пленума на ВСС гласуваха, че е уронил престижа на съдебната власт, защото нарече партиите и лидерите им, настояващи за оставката му, "политически боклук".

Гешев да го определим като десен би било трудно – както с оглед на липсата на позиции по доста въпроси, така и с демонстрирания от него евроскептицизъм.

Какви са шансовете му да стигне до Народното събрание, всъщност както и при ВМРО и КОД, в голяма степен зависят от възможността да се коалира с посочените две или други формации със сходен профил.

На хоризонта, съвсем отскоро, макар и към момента незаявило амбиции за парламентарно представителство, е и гражданското сдружение на икономиста и политически анализатор Кузман Илиев "България може". На въпрос дали това е партия, той отговаря уклончиво:”Партия означава "част", за мен "партия" е всеки един от вас, всяко едно събиране на сила, което има своята кауза. За мен най-голямата партия обаче е България", посочвайки, че приоритет на движението е въвеждането на конституционна защита на разплащанията в брой "като превантивна мярка, че никой няма да получи пълен контрол над парите на българите", както и изготвянето на меморандум за предоговаряне на "Зелената сделка".

Ако се спрем на изброеното дотук, вероятно приликите и общите неща между тях са повече отколкото разликите, като вероятна основна разделителна линия би могла да е отношението им към Русия. Докато ВМРО начело беше триумвиратът, позициита им бяха срещу руската агресия, докато акцентът при Каракачанов е в изпразнените складове на Българската армия, след като – по думите му - сме подарили оръжие на стойност 47 милиона евро на Украйна.

КОД са най-категорични – твърдо срещу Русия и в подкрепа на Украйна, докато Гешев обяви инициатива "1 млн. гласа за мир", подчертавайки, че е нужна драстична промяна на българската позиция и позицията на ЕС спрямо войната в Украйна и тя трябва да е позиция на мир, Илиев има сходни виждания – обяви, че неговата цел са нормалните българи, за които приоритет са доходите и сигурността им, а не да воюват с Русия.

Разделителна линия може да са и някои от лицата, начело на формациите. Всички са стари муцуни, които имат своето политическо минало, което по един или друг начин е неприемливо за симпатизантите, а и за лидерите на някои от партиите, посочени тук.

Разбира се, винаги може да се очаква и още някоя формация, появила се на хоризонта в последния момент, но ако се ограничим до посочените, единствената възможност да се появи консервативна коалиция, която да има реален шанс да влезе в следващия парламент, минава през обединение на въпросните (плюс, минус още някоя), защото не бива да забравяме, че за разлика от неолибералните партии, които винаги имат сериозен финансов гръб - включително и от неправителствени организации, финансирани от чужбини, при консервативните такива, парите и спонсорите не валят от небето.


В категории: Политика


7
Коментара по темата
7.
zlatena
29.03.2024 19:51:36
0
1
На новите избори в България есента пак малко българи сте ходят да гласуват на изборите хората се отвратиха от всички български политици в България и няма да ходят да гласуват на изборите.Извод сте имаме служебно правителство доста години докато не се появи свястен български политик които да заслужава подкрепата на нас българите в България а сега няма такъв свястен български политик и точно поради тази причина малко хора ходят да гласуват на изборите за съжаление всички български политици в България не го проумяха в кухите си празни кратуни и след изборите оставят шокирани що толкова малко хора са отишли да гласуват но кои каквото си надроби това сърба.
6.
Жълтопаветен Еврогеец
28.03.2024 18:21:21
1
6
Лошото е че гласуват едни и същите дебили всеки път. Те са само 4 вида:
ФИнансово подплатени , Напълно неграмотни , Функционални неграмотни и една шепа нормални избиратели за цвят. Като добавим и средно около 20% манипулиран електронно и протоколно вот , картинката става това което е в момента. Трябва да се гласува поне 80% население за да падне манипулацията в пъти. Но понеже сте примати (тези дето слагате минуси) резултата ще е същия
5.
Добър ден
28.03.2024 14:39:13
0
6
Идва мощна политическа криза. Първият етап е, че няма кой да бъде служебен премиер. Отводи, оставки и всички кандидати са политически оцветени, най-малкото са избирани с гласовете на управляваща политическа партия.
Ако бъдат избрани те ще нарушат критерия за несъвместимост. Не може просто така да излязат в неплатена и да станат служебни премиери. По този начин на тях самите ще трябва да им се търсят заместници, а и те като служебни премиери ще вземат решения, които ще касаят длъжностите, които ще се върнат да изпълняват след изборите.
Който и да бъде избран ще бъде атакуван за несъвместимост. Освен, ако не напусне поста, който заема.
Излиза, че ако си на държавна длъжност не можеш да имаш фирма от която да си вземеш неплатен отпуск, докато си на държавния пост, но можеш да си премиер.:):):)
4.
T
28.03.2024 10:24:02
2
13
Еми да това е целта да се разпилеят гласовете с тази цел се създават много партий и в карайна сметка печели този който си има електорат (герб дпс)
3.
ТБС
28.03.2024 10:14:11
3
17
Промените в Конституцията са противоконституционни. Престъпниците срещу народа де разстрелват.
2.
312
28.03.2024 09:44:22
2
18
Няма материал, всичко е помия. Тези отгоре нищо не правят, просто печелят време да си прикрият далаверите вършени години години наред, герберите изчегъркват ППтата
1.
123
28.03.2024 09:36:54
12
24
Промените в конституцията обслужват интересите на ГЕРБ и ДПС.. Нищо ново няма да се случи а още от самото и бетониране на Боко и Шиши в управлението на всички нива.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д.
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори