×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Борисов и Пеевски май тестват общественото мнение за коалиция само между ГЕРБ и ДПС


Борисов и Пеевски май тестват общественото мнение за коалиция само между ГЕРБ и ДПС
Независимо дали ни харесва, сегашната управленска конфигурация има някакъв смисъл, защото светът е във война, смята Емануил Йорданов
12 Март 2024, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

При предсрочни избори има такава опасност, коментира бившият вътрешен министър

Емануил Йорданов е роден в София през 1960 г. Бил е депутат от ОДС, както и вътрешен министър в правителството на Иван Костов. Понастоящем е адвокат, но и активен наблюдател и коментатор на политическите процеси у нас.

- Г-н Йорданов, днес на консултациите при президента трите опозиционни партии поискаха незабавни предсрочни избори. Има ли логика в това?

- За опозиционните партии винаги има логика да се проведат предсрочни избори, при положение че те не участват в упражняването на властта.

- В същото време обаче социолозите казват, че няма съществени размествания (в електоралните нагласи), та в този смисъл е учудващо за мен...

- Въпреки тези данни, които дават социолозите, е обяснимо, че опозиционните партии търсят някакъв начин да повишат цената си и да потърсят някаква различна изява.

- ПП-ДБ добре ли си играят картите според Вас през последните девет месеца предвид този компромис с коалицията, която направиха, и постигнатото към момента?

- Според мен независимо от това дали ни харесва или не ни харесва управленската конфигурация (както и да я наречем), е видно, че тя има някакъв смисъл и този смисъл е предопределен най-вече от ситуацията на война, в която се намира светът. Аз не бих искал да си представя какво би се случило, ако на власт бяха хора, които са безпределно влюбени в Путин, и те заемеха някаква позиция, която да засрами България пред света.

- Толкова фатално ли би било за България, ако управлява такава формация?

- Не бих казал „фатално“, но със сигурност – срамно. Защото да не разбереш, че опасността не е само за Украйна, а за всички цивилизовани държави, особено на европейския континент, е заравяне на главата в пясъка.

- Доколко коректни са обвиненията към ПП-ДБ, че са „изпрали“ Борисов и Пеевски?

- Ами донякъде може да се каже, че много хора не вярват на тези резултати, които се получават по различни досъдебни производства, с които обществото в България се занимаваше дълго време. И изведнъж се оказва, че никой за нищо не е виновен. Чувалите с пари не били чували, даже и пари нямало. Закупените имоти - и те не били имоти. Някак си се гледа твърде лековато на всеки един проблем, който би следвало да се разрешава от разследващите органи. И това дава основание на много хора да твърдят, че имаме „изпиране“ на тези двама политици.

- Защо ПП-ДБ да са ги „изпрали“, при положение че топката е в прокуратурата, където те нямат влияние всъщност?

- Точно затова, че нямат влияние и нещата се забавиха толкова много, че вече всичко отива към една фаза, в която не можем да очакваме каквото и да е сериозно развитие на едно подобно досъдебно производство.

- Възможно ли е ГЕРБ да има друг премиер освен Бойко Борисов? Те сега лансират Мария Габриел, но това няма ли да удари силно върху неговото его – има и такова тълкувание?

- (Смее се) Такова нещо могат да твърдят само хора, които не следят политическите процеси в България и съответно въпреки любовта си към Съветския съюз и към Маяковски... защото Маяковски има едно стихотворение – когато кажем Ленин, ние разбираме Партията, и когато кажем Партията, разбираме Ленин...

- Т.е. според Вас все пак е възможно Борисов да допусне...

- Ами който и формално да се води премиер, истинският премиер на държавата ще бъде Бойко Борисов, ако управлява ГЕРБ.

- А ако управляват ГЕРБ и ПП-ДБ?

- Това, което виждам в последните месеци, ме кара да мисля, че ГЕРБ си е сериозно на власт и няма никакви проблеми. Ако имаше проблем за ГЕРБ, досега да са предизвикали предсрочни избори. Щом не са ги предизвикали, значи няма нищо.

- Делян Пеевски вече е съпредседател на ДПС. Какъв очаквате да е ефектът от това?

- Трудно е да се прогнозира отсега. Не е ясно в каква степен той е възприет от традиционния електорат на партията. Така че просто трябва да имаме търпение и да видим какво е точното положение. Първо, разбира се, трябва да се видят резултатите от изборите за Европейски парламент.

- Очаквате ли Борисов и Пеевски да отстъпят влиянието си в съдебната система и регулаторите в контекста на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ?

- Борисов и Пеевски няма да отстъпят абсолютно никакво влияние. Ако някоя политическа сила разчита на отстъпки, значи в нея витае неуморен дух на наивизъм. Дори това, че те внасят в момента заедно законопроект, ме кара да мисля, че тестват общественото мнение за създаване на коалиция, която включва само ГЕРБ и ДПС.

- Как може да се случи това при сегашната електорална ситуация?

- Как може да се случи ли? Ако се предизвикат едни предсрочни избори, е възможно част от електората на десните сили да не гласува заради това, че не приема съществуването на „сглобката“. При ГЕРБ и ДПС такъв проблем въобще не съществува и не може да съществува, защото там винаги се е гласувало под строй. И на фона на общата електорална тежест, дори и при лош резултат, съществува опасност полученото от ГЕРБ и ДПС да им помогне да направят самостоятелно коалиция.


В категории: Политика


Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
3
Коментара по темата
3.
Бургазлията
12.03.2024 23:30:49
0
7
Тестват , за да излязат на светло.
Щото видяха , че патериците им итн и възраждане хич ги няма и докато българите гласуват за пп дб , няма да са на власт
2.
Това ще е краят на гроб
12.03.2024 21:32:10
6
12
Със сигурност
1.
1
12.03.2024 20:56:21
2
8
капут копейкин кога
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори